Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Παρουσίαση στην Πρέσπα του βιβλίου του Άγγελου Σινάνη «Κορέστεια - τα χωριά της λήθης»

Σήμερα Σάββατο 28 Μαΐου 2016 και ώρα 20:30, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη στον Λαιμό Πρεσπών, θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Άγγελου Σινάνη, «Κορέστεια - τα χωριά της λήθης».

Την παρουσίαση διοργανώνει ο Δήμος Πρεσπών. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Δρ. Μαρία Τσούπη – φιλόλογος, ο Δρ. Γιώργος Κατσαδωράκης – βιολόγος – ορνιθολόγος και ο συγγραφέας Άγγελος Σινάνης.

Το εν λόγω βιβλίο συνθέτει και καθιστά άμεσα προσιτή τη διάσπαρτη και ποικίλη ιστορική «ύλη» που έχει αποκαλυφθεί για τις κοινότητες των Κορεστείων νομού Καστοριάς και Φλώρινας. Οι σελίδες του προσφέρουν μια συνεκτική παρουσίαση της κοινωνικής και της ιστορικής διαδρομής του τόπου και των κατοίκων του, πολύ πριν αλλά και μετά την ενσωμάτωση του 1912 – 1913 στον Ελληνικό κορμό, φτάνοντας ως τις μέρες μας.

Στόχος του βιβλίου είναι η οικιστική, γεωπολιτική και ιστορική ανασύνθεση της περιοχής, η ανάπλαση τόσο του πολιτισμού, όσο και των τραγικών στιγμών των προηγούμενων γενεών μέσα από τα κατάλοιπά της ζωής και των έργων που μας κληροδότησαν. Βασίζεται στις ιστορικές πηγές και επιπρόσθετα στην επιτόπια έρευνα στους οικισμούς και στις μαρτυρίες των ανθρώπων τους. Παραθέτει στον άξονα του χρόνου πληροφορίες για τα αρχαιολογικά δεδομένα, τα θρησκευτικά και άλλα μνημεία, τους πρώτους αλλά και τους νυν οικιστές, τις κοινότητες, τις κοινωνίες και τις εργασίες τους με αναφορές στην ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική της ωμής - ηλιοψημένης πλίνθου έτσι ώστε να επιτρέπεται η εξαγωγή συμπερασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.