Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Μεταπτυχιακά για ποικίλες επαγγελματικές διαδρομές

της Μαρίας Μπιλιώνη,
Συμβούλου Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας

Μπορεί ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός, ένας φυσικός ή ένας γυμναστής να εργαστεί στον τομέα της υγείας, ένας πτυχιούχος αγγλικής φιλολογίας να αποκατασταθεί επαγγελματικά στο χώρο του τουρισμού, ένας νομικός στον κλάδο της ναυτιλίας;

Καταφατική είναι η απάντηση. Έχουν πια παρέλθει ανεπιστρεπτί οι καιροί όπου η επαγγελματική σταδιοδρομία περιοριζόταν στον επιστημονικό χώρο των βασικών σπουδών του καθένα. Σήμερα, η επαγγελματική ενασχόληση σε εναλλακτικές καριέρες συντελείται με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Δείτε πώς μπορεί να συμβεί αυτό μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα:

-Πτυχιούχος αγγλικής φιλολογίας μπορεί να στραφεί στον τουρισμό με ένα MBA και να διεκδικήσει μία θέση εργασίας σε μια τουριστική επιχείρηση.

-Ένας νομικός μπορεί με ένα μεταπτυχιακό στα Ναυτιλιακά να εργαστεί με πολύ καλές προοπτικές σε ναυτιλιακές εταιρίες.

- Με βασικό πτυχίο αυτό του τμήματος Φυσικής ο δρόμος για τον κλάδο της υγείας ανοίγει με ένα μεταπτυχιακό στην Ιατρική Φυσική/ Ακτινοφυσική, ενώ με ένα μεταπτυχιακό στη Φυσική του Περιβάλλοντος μπορεί να διεκδικήσει θέση Μετεωρολόγου.

- Ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός με μεταπτυχιακό στην Ιατρική Πληροφορική μπορεί να εργαστεί σε εταιρίες ιατρικών μηχανημάτων.

-Ο χημικός που θα ειδικευτεί στον Έλεγχο Τροφίμων με τις αντίστοιχες μεταπτυχιακές σπουδές μπορεί να λάβει μία θέση εργασίας σε εταιρίες τροφίμων.

-Ο απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) μπορεί να εισέλθει επαγγελματικά στο χώρο της υγείας και ειδικότερα της φροντίδας του ανθρώπου με ένα μεταπτυχιακό στην Κινησιοθεραπεία.

Μέσα από αυτά τα ενδεικτικά παραδείγματα γίνεται αντιληπτό ότι η επαγγελματική ενασχόληση σε κλάδο διαφορετικό από τον προφανή είναι πια μία πρακτική που μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερες πιθανότητες στον κάθε πτυχιούχο για ένταξη στην αγορά εργασίας. Είναι στο χέρι του καθένα να διαμορφώσει μία επιλογή που θα συνδυάζει ενδιαφέροντα, γνώση και προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.