Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

«Πέντε σταγόνες ιστορία» από το 5ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας «Θεόδωρος Κάστανος»

Παράσταση θεάτρου, την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016, στον αρχαιολογικό χώρο της ελληνιστικής πόλης της Φλώρινας

Η ιστορία δεν είναι μόνο μάχες, αριθμοί, ημερομηνίες και ονόματα. Αυτή είναι η ανιαρή ιστορία που μας ταλαιπώρησε στα μαθητικά μας χρόνια, ίσως και ο λόγος που δεν τη γνωρίζουμε. Εστιάζοντας στην εξοικείωση με ζητήματα μνήμης και ιστορίας, το 5ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας «Θεόδωρος Κάστανος», στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη λήξη του σχολικού έτους 2015-2016, θα παρουσιάσει παράσταση θεάτρου με τίτλο «Πέντε σταγόνες ιστορίας», σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της πολιτισμικής έκφρασης σε ασυνήθιστους χώρους, ενθαρρύνοντας την κοινωνικότητα με προϋποθέσεις πολιτισμού.
Η παράσταση αποτελείται από πέντε πράξεις, στις οποίες γίνεται μια προσπάθεια αναπαράστασης της καθημερινότητας των ανθρώπων στην αρχαία, αλλά και στη σύγχρονη εποχή.
Στην πρώτη πράξη, με τίτλο «Περιπέτεια η ζωή…», που είναι βασισμένη στην κωμωδία του Αριστοφάνη Όρνιθες, η δημιουργία μιας αλλιώτικης κοινωνίας, χωρίς αδικίες, ανηθικότητες και υποκρισία, εμποτίζεται από το αριστοφανικό χιούμορ.
Η δεύτερη πράξη, με τίτλο «Φωνές της πόλης», αναπαριστά όψεις της καθημερινής ζωής των κατοίκων μιας αρχαίας πόλης, οι οποίες ελάχιστα διαφέρουν από τις δραστηριότητες και τους προβληματισμούς του σύγχρονου ανθρώπου.
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η τρίτη πράξη, με τίτλο «Το τέλος πλησιάζει…», βασισμένη στην Άλκηστη του Ευριπίδη, όπου παρουσιάζεται ανάγλυφα η αγωνία του ανθρώπου απέναντι στο άγνωστο του θανάτου, ενώ παράλληλα αναδύονται ερωτήματα για τις προσωπικές ευθύνες και την παρέμβαση του Θεού στη ζωή.
Με τίτλο «Η πόλη σωπαίνει», η τέταρτη πράξη επιχειρεί την απόδοση ευθυνών για την καταστροφή της αρχαίας πόλης.
Η καταληκτική πράξη, με τίτλο «Θραύσματα και σπαράγματα», διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, σε γνώριμο και οικείο περιβάλλον, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, την ιστορία με τη μνήμη.
Ο αρχαιολογικός χώρος της ελληνιστικής πόλης της Φλώρινας λειτουργεί για πρώτη φορά ως σκηνικός χώρος, σε μια προσπάθεια αλλαγής και διεύρυνσης της σύγχρονης οπτικής για το παρελθόν, αλλά και ως τόπος για την παιδεία του καιρού μας.

Είσοδος: Ελεύθερη
Ώρα έναρξης παράστασης: 8.30 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.