Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Χορωδιακή βραδιά στον Αριστοτέλη

Σήμερα Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 και ώρα 8.00 στην αίθουσα θεάτρου του «Αριστοτέλη» ο Φ.Σ.Φ. «Αριστοτέλης» φιλοξενεί δυο χορωδίες της Θεσσαλονίκης οι οποίες θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους στους φίλους της μουσικής και του χορωδιακού τραγουδιού.

Πρόκειται για την Χορωδία Διδυμοτειχιτών Θεσσαλονίκης και το Φωνητικό Σύνολο «Cantus Arte». Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη

Χορωδία Διδυμοτειχιτών Θεσσαλονίκης
Η Χορωδία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2005, από ερασιτέχνες και μόνο. Αποτελείται από 50 και πλέον χορωδούς, ερμηνεύει δε όλα τα είδη της μουσικής, με ιδιαίτερη έμφαση στους Έλληνες συνθέτες. Από της ιδρύσεώς της και μέχρι σήμερα ανέπτυξε έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, με πολυάριθμες συμμετοχές σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, επετείους και χορωδιακές συναντήσεις, σε διάφορες πόλεις με αφετηρία τις πιο σπουδαίες αίθουσες της Θεσσαλονίκης (Τελλόγλειο ίδρυμα τεχνών και γραμμάτων, Αίθουσα τελετών Α.Π.Θ., Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο κ.α.) καθώς και Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο, Χαλκίδα, Γύθειο, Τρίπολη, Πάτρα, Κέρκυρα, Καβάλα, Κωνσταντινούπολη, Βόλο, Ξάνθη, Τρίκαλα.
Σκοπός της Χορωδίας είναι η ανάπτυξη, η καλλιέργεια και η προβολή της χορωδιακής μουσικής, η δημιουργία καλών σχέσεων και δεσμών μεταξύ των μελών της μουσικής οικογένειας και φορέων της, καθώς και η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τη Χορωδία διευθύνει η μαέστρος Άλκηστις Τόγια.
Στο πιάνο συνοδεύει η διακεκριμένη πιανίστα Ειρήνη Μαύρου. Το πρόγραμμα της χορωδίας παρουσιάζει η κα Βανέσσα Λουκέρη.
Πρόγραμμα Χορωδίας:
1) Αve Maria, Jacob Arcadelt
2) Ωδή Αναβαθμών, Johann Walter
3) Ωδή στη Χαρά, από την 9η Συμφωνία του Beethoven
4) Va pensiero, από την όπερα Nabbuco του Verdi
5) Μια Παναγιά, Μ. Χατζιδάκις
6) Θάλασσα πλατιά, Μ. Χατζιδάκις
7) Η μπαλάντα του Ούρι, Μ. Χατζιδάκις
8) Παράπονο, Στ. Κουγιουμτζής
9) Χρυσοπράσινο Φύλλο, Μ. Θεοδωράκης
10) Το μεγάλο μας τσίρκο, Στ. Ξαρχάκος

Φωνητικό Σύνολο «Cantus Arte»
Το φωνητικό σύνολο ενηλίκων «Cantus Arte» δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2013 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση των Richard Wagner και Giuseppe Verdi με υπεύθυνη φωνητικής καθοδήγησης και μαέστρο την Άλκηστη Τόγια. Το σύνολο άρχισε την περιήγησή του στο χώρο της μουσικής με αποσπάσματα από όπερες του Verdi, ενώ πλέον μελετά αποσπάσματα από μιούζικαλ και οπερέτες ελληνικές. Η πρώτη συναυλία του συνόλου στο Τελλόγλειο ίδρυμα έτυχε της θερμής αποδοχής του κόσμου, γεγονός που αποτέλεσε μοχλό κινητήριας δύναμης για τη συνέχειά του. Τα μέλη συνεχώς αυξάνονται και πλέον οι διασκευές από τα αποσπάσματα είναι τρίφωνες. Στο πιάνο συνοδεύει η διακεκριμένη πιανίστα Ειρήνη Μαύρου.
Tα μουσικά κείμενα είναι διασκευασμένα και προσαρμοσμένα για μεικτή τρίφωνη χορωδία από την Άλκηστη Τόγια.
Πρόγραμμα Χορωδίας:
1) To τριαντάφυλλο, Μ. Χατζιδάκις
2) Το φεγγάρι είναι κόκκινο, Μ. Χατζιδάκις
3) Rien de rien, Edith Piaf
4) Barcarolle, J. Offenbach
5) I feel pretty, L. Bernstein
6) America, L. Bernstein
7) Galop infernal, J. Offenbach

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.