Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Οσφυαλγία…

Του ρευματολόγου
Μιχαήλ Μίγκου,
υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η οσφυαλγία είναι ο πόνος που εμφανίζεται στη περιοχή της «μέσης» δηλαδή στο σημείο που ορίζεται κάτω από το θωρακικό κλωβό και πάνω από τους γλουτούς. Η οσφυαλγία είναι το δεύτερο σε συχνότητα πρόβλημα υγείας στο πληθυσμό μετά το κοινό κρυολόγημα. Οι μελέτες αναφέρουν 60% έως 80% πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος οσφυαλγία κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η οσφυαλγία πολλές φορές συνοδεύεται από ισχιαλγία δηλαδή αντανάκλαση το πόνου στο πόδι κατά μήκος του μηρού, της κνήμης έως και τα δάκτυλα.

Αναλόγως του χρονικού διαστήματος που μας ταλαιπωρεί η οσφυαλγία διακρίνουμε:
1. Την οξεία οσφυαλγία η οποία έχει διάρκεια έως 6 εβδομάδες και αποτελεί περίπου το 85% των περιπτώσεων
2. Την υποξεία οσφυαλγία που διαρκεί από 6 έως 12 εβδομάδες και αποτελεί περίπου το 10% των περιπτώσεων
3. Την χρόνια οσφυαλγία με διάρκεια πλέον των 12 εβδομάδων και συνήθως αυτοί είναι οι ασθενείς που αναφέρουν ότι έχουν πρόβλημα με την μέση τους περιστασιακά στη πορεία της ζωής τους.

Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι υπάρχουν 2 μορφές οσφυαλγίας η διάκριση των οποίων έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πορεία της υγείας του κάθε ενός από εμάς. Έτσι λοιπόν διακρίνονται οι:
Α. Μηχανικού τύπου οσφυαλγία η οποία είναι η συχνότερη μορφή και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε τραύματα και κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, μυϊκές βλάβες, δισκοκήλη, σπονδυλολίσθηση κ.α.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του τύπου οσφυαλγίας είναι ότι ο πόνος εμφανίζεται με την κίνηση και την κούραση και βελτιώνεται με την κατάκλιση δηλαδή την ξεκούραση.
Β. φλεγμονώδους τύπου οσφυαλγία είναι λιγότερο συχνή μορφή αλλά έχει τεράστια σημασία η διάγνωσή της καθώς οι αιτίες πίσω από αυτού του τύπου οσφυαλγία είναι σοβαρές και μπορούν εάν δεν αντιμετωπιστούν νωρίς να οδηγήσουν σε αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης και αναπηρίες. Αυτού του τύπου η οσφυαλγία εμφανίζεται κυρίως σε μικρότερες ηλικίες. Παθήσεις που εμφανίζονται με αυτού του τύπου οσφυαλγία είναι οι οροαρνητικές σπονδυλοαρθροπάθειες όπως είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η ψωριασική σπονδυλοαρθροπάθεια, η οποία εμφανίζεται σε ασθενείς με ψωρίαση, η εντεροπαθητική σπονδυλοαρθροπάθεια την οποία συναντάμε σε ασθενείς με νόσο του Crohn, ελκώδη κολίτιδα κ.α. Η συγκεκριμένη μορφή χαρακτηρίζεται από πόνο ο οποίος εμφανίζεται το πρωί αμέσως μετά την έγερση από το κρεβάτι και βελτιώνεται κατά την διάρκεια της ημέρας με την κίνηση και την εργασία. Συνήθως ο πόνος είναι έντονος, μπορεί να επεκτείνεται στους γλουτούς αλλά ποτέ κάτω από τα γόνατα και περιορίζει την κίνηση στις απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Τα δυο διαφορετικά είδη οσφυαλγίας τα οποία προαναφέρθηκαν θα πρέπει απαραιτήτως να διερευνηθούν από ειδικό ρευματολόγο γιατί αποτελούν δυο καταστάσεις με διαφορετική αιτιολογία και τελείως διαφορετική αντιμετώπιση. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η φλεγμονώδους τύπου οσφυαλγία αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα καθώς μπορεί να προσβάλει και άλλα όργανα όπως τα μάτια, το έντερο, σπανιότερα τους πνεύμονες κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.