Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Εκπαιδευτικές δράσεις για το περιβάλλον σε Φλώρινα και Αμύνταιο (video)

Πλούσιες και πρωτότυπες θα είναι οι φετινές εκπαιδευτικές δράσεις, σε Φλώρινα και Αμύνταιο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμυνταίου και Φλώρινας, το Ε.Β.Ε Φλώρινας, ο Δήμος Αμυνταίου, ο Δήμος Φλώρινας, η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και οι Σχολικές Μονάδες.

«Δημιουργούμε… εν αταξία»
Τετάρτη, 1 Ιουνίου, ώρα 9:30 -13:00, Παλαιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμυνταίου

«Περι…βάλλουμε…, ενεργά συμβάλλουμε»
Παρασκευή, 3 Ιουνίου, ώρα 10:00-13:00 μμ., Νέο Πάρκο Φλώρινας

«Φεστιβάλ Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας»
Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016, Παλαιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμυνταίου, ώρα 9:30-13:00 μμ. και την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016, ώρες 10:00-13:00 στο Νέο Πάρκο Φλώρινας

«Η γαστρονομική παράδοση της Φλώρινας και οι προοπτικές της τοπικής παραγωγής μας»
Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016, Παλαιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμυνταίου, ώρα 9:30-13:00 και Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016, ώρα 10:00-13:00, Νέο Πάρκο Φλώρινας.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια, διαδραστικά παιχνίδια, τραγούδια, εκθέσεις εκπαιδευτικού υλικού και παρουσιάσεις προγραμμάτων.

Οι διοργανωτές παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου, όπου και αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες των εκδηλώσεων.
Στο video μιλούν ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κίμων Σαββάκης, η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Θεοδώρα Βάσιου, η σχολική σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Κωνσταντία Βαϊρινού, η σχολική σύμβουλος της 2η Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Στέλλα Κασίδου, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Άννα Σπύρτου, η σχολική σύμβουλος της 1η Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Όλγα Μούσιου – Μυλωνά και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάββας Σαπαλίδης.



Στις εκδηλώσεις αναφέρεται με το παρακάτω κείμενο και ο Γιάννης Κασκαμανίδης, σχολικός σύμβουλος της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας, ο οποίος δεν ήταν παρών στη συνέντευξη.

ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Ενώ είναι αρκετά γνωστές οι βραβεύσεις και οι εξωστρεφείς δράσεις των σχολείων μας, κυρίως μέσω του διαδικτύου, δεν είναι ευρύτερα γνωστές οι διαδικασίες που οδηγούν σε αυτές, οι οποίες απαιτούν εργασία εκτός του αναλυτικού προγράμματος και απασχολούν μαθητές και δασκάλους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Σκοπός αυτής της πλευράς του εκπαιδευτικού έργου δεν είναι βέβαια η κατασκευή εκθεμάτων, αυτά δηλαδή που μπορεί να δει κανείς ερχόμενος στην εκδήλωση που ετοιμάζουμε, ή η συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό, αλλά η υλοποίηση στο σχολείο παιδαγωγικών πρακτικών που ικανοποιούν τους στόχους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη του μαθητή. Τελικά, τα εκθέματα και τα βραβεία αποτελούν τη δημόσια εικόνα μιας επίπονης και χρονοβόρας παιδαγωγικής διαδικασίας.
Τονίζω αυτή τη διάσταση, γιατί η δημοσιότητα που παίρνουν οι εξωστρεφείς δράσεις των σχολείων, δεν λέει ποτέ τίποτε για τον μόχθο και την αγωνία μαθητών και δασκάλων.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ;
Η χρήση ενός σύγχρονου τεχνολογικού μέσου, ας πούμε ενός ρομπότ, στη διδασκαλία ενθουσιάζει, προκαλεί, προσελκύει, ευνοεί τη μυθοπλασία και, πολύ εύκολα, οδηγεί σε συμπεράσματα για τα «θαυμάσια», «τεράστια», «εκπληκτικά», και λοιπά εκκωφαντικά αποτελέσματα της χρήσης του, τα οποία, αν δεν είναι άκυρα, είναι τουλάχιστον εφήμερα και επιφανειακά. Μιλάω για τα συμπεράσματα.
Καινοτομία δεν είναι να χρησιμοποιείς στις διδακτικές πρακτικές σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, αλλά να ανανεώνεις τη θεωρητική σου σκευή και, συνακόλουθα, το εκπαιδευτικό σου έργο. Να το συγχρονίζεις με την κοινωνική πραγματικότητα και να το εξοπλίζεις με σύγχρονα μέσα. Τότε αυτά βρίσκουν τη θέση που τους πρέπει. Οι σκοποί της εκπαίδευσης δεν αφορούν το μέσο, αλλά τον άνθρωπο – και το περιβάλλον.

ΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ
Πριν από τέσσερα χρόνια εγκαινιάστηκε μια συνεργασία με την κ. Σπύρτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, η οποία κάθε Ιούνιο αποδίδει το Φεστιβάλ Φυσικών Επιστημών. Αυτό, το Φεστιβάλ, είναι που γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Όπως, επίσης, γνωρίζει και το Florinano, το μαθητικό φιλμ της ομώνυμης κοινότητας μάθησης που βραβεύτηκε σε πανευρωπαϊκό πολιτισμό. Δεν γνωρίζει όμως το πρόγραμμα «Μικροί επιστήμονες – Γωνιά της Φυσικής» που υλοποιείται στα σχολεία μας από το 2012 και επαναλαμβάνεται κάθε σχολική χρονιά. Στο πρόγραμμα αυτό εργάζονται συστηματικά μαθητές, φοιτητές και δάσκαλοι, με την υποστήριξη της κ. Σπύρτου και των σχολικών συμβούλων δημοτικής εκπαίδευσης. Το Φεστιβάλ είναι μια δράση αυτού του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.