Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Ο παραδοσιακός νερόμυλος του Αγίου Γερμανού τιμήθηκε με το Grand Prix των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Οι νικητές των βραβείων της Ε.Ε. για την Πολιτιστική Κληρονομιά/ Βραβεία Europa Nostra, η υψηλότερη Ευρωπαϊκή διάκριση στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τιμήθηκαν κατά την διάρκεια μίας ιδιαιτέρως σημαντικής εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Zarzuela της Μαδρίτης.

Ο μαέστρος Plácido Domingo, Πρόεδρος της Europa Nostra, της κορυφαίας οργάνωσης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, και Tibor Navracsics, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Νεολαία και τον Αθλητισμό, φιλοξένησαν από κοινού την εκδήλωση για την απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και παρουσίασαν τα 7 Grand Prix και το Βραβείο Κοινού, το οποίο επελέγη από τα 28 βραβευθέντα έργα του τρέχοντος έτους.



Τα 7 Grand Prix, τα οποία επελέγησαν από ανεξάρτητους ειδικούς κριτές και θα λάβουν 10.000 € έκαστο, είναι τα ακόλουθα:

Κατηγορία Αποκατάσταση
▪ Παραδοσιακός Νερόμυλος στον Αγ. Γερμανό Πρεσπών, Ελλάδα
▪ Το Μονοπάτι του Βασιλιά στο φαράγγι El Chorro, Μάλαγα, Ισπανία
▪ Ο Γοτθικός Πύργος του Wimpole Hall στο Wimpole, Cambridgeshire, Ηνωμένο Βασίλειο

Κατηγορία Έρευνα
▪ Μελέτη αποκατάστασης του χωριού Gostuša στην περιοχή Pirot, Σερβία

Κατηγορία Μακροχρόνιας Προσφοράς
▪ Εργαζόμενοι και ακτιβιστές του Εθνικού Μουσείου Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο Sarajevo, Βοσνία-Ερζεγοβίνη
▪ Κα. Giulia Maria Crespi, Μιλάνο, Ιταλία

Κατηγορία Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Ευαισθητοποίηση
▪ ‘Adopt a Monument’ / ‘Υιοθέτησε ένα Μνημείο’, Tampere, Φινλανδία

Παραδοσιακός Νερόμυλος στον Αγ. Γερμανό Πρεσπών, Ελλάδα
Από τους 20 νερόμυλους της περιοχής των Πρεσπών, μόνο ο νερόμυλος του Αγ. Γερμανού έχει πλήρως αποκατασταθεί. Ο μύλος, που βρίσκεται στην ορεινή ζώνη του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, κατασκευάστηκε το 1930. Ο νερόμυλος είναι πλήρως λειτουργικός, με τρεις διαφορετικούς μηχανισμούς: τον αλευρόμυλο για το άλεσμα των σιτηρών, τη νεροτριβή για το πλύσιμο των ρούχων και το μαντάνι για την τελική επεξεργασία των αργαλίσιων υφαντών. Η αποκατάστασή του περιλάμβανε την επισκευή του κτίσματος, που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, την ανακατασκευή των κατεστραμμένων μηχανισμών, την ανακατασκευή του συστήματος υδροδότησης του μύλου και την προσθήκη νέων κατασκευών στον περιβάλλοντα χώρο του μύλου, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επισκεπτών. “Με αυτό το Βραβείο, επιβραβεύουμε την αποκατάσταση αυτού του προβιομηχανικού μύλου ως ιδιαίτερα χαρακτηριστικού δείγματος της βιομηχανικής εξέλιξης στην Ευρώπη. Η πολυπλοκότητα του μύλου και του συστήματος υδροδότησής του είναι μοναδική και έχει αποκατασταθεί με την εφαρμογή ειδικής γνώσης υψηλού επιπέδου,” σχολίασαν οι κριτές.
Το έργο ήταν φιλόδοξο, εφόσον είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός «ζωντανού μνημείου» της βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής, αλλά και την επαναφορά της παραγωγής βρώσιμου αλευριού, που με τη σειρά της θα ενισχύσει και θα υποστηρίξει παραδοσιακές δραστηριότητες στο χωριό, καθώς και την καλλιέργεια βιολογικών σιτηρών στην ευρύτερη περιοχή.
Το έργο υποστηρίχθηκε ενεργά από εθελοντές και ολόκληρη την τοπική κοινότητα, με τους κατοίκους του χωριού να εκφράζουν από την αρχή τον ενθουσιασμό τους και να αφιερώνουν χρόνο στις διαδικασίες κατασκευής και λειτουργίας του νερόμυλου. Οι κριτές αναγνώρισαν “την υψηλή επιμορφωτική και κοινωνική συμβολή του έργου στην οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη του χωριού και της περιοχής σε μια ευρύτερη κλίμακα. Πέραν αυτού, το έργο εμπνέει μια διασυνοριακή σύμπραξη σ’ αυτήν την παραμεθόριο ζώνη, συμβάλλοντας σε μια πολιτιστική συνεργασία καλής γειτονίας και φιλίας”. Το ίδιο το έργο είχε σαν όραμα να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς μέσα στο Τριεθνές Διασυνοριακό Πάρκο μεταξύ της Ελλάδας, της Αλβανίας και της FYROM, που εκφράζει τις κοινές πολιτιστικές αξίες μεταξύ αυτών των τριών κρατών. “Αυτό το έργο αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα και για άλλα παρόμοια μνημεία σ’ αυτή την όμορφη περιοχή. Ο κοινωνικός του αντίκτυπος, όπως επίσης και η διατήρηση αυτού του εξαιρετικού δείγματος βιομηχανικής κληρονομιάς, αξίζουν τη μέγιστη διάκριση,” σημείωσαν οι κριτές.

2 σχόλια:

  1. Πολλά μπράβο στους συντελεστές του έργου ια την τόσο σημαντική αυτή πανευρωπαϊκή διάκριση! Αν και μας πληγώνει η Ευρώπη όπως είναι σήμερα, εντούτοις υπάρχει εκείνο το κομμάτι της που αναγνωρίζει και επιβραβεύει τέτοια έργα που δυστυχώς στην ''ζαλισμένη'' πατρίδα μας περνούν σχεδόν απαρατήρητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιλούν και βραβεύουν την πολιτιστική κληρονομια του τόπου μας χωρις καμιά αναφορα στους ανθρωπους που έστησαν, λειτούργησαν,φάγανε ψωμί απο το αλευρι του. Αγνοούν τους ανθρωπους που γέννησε αυτος ο τόπος, διαγράφοντας και το δικαίωμα τους οτι γεννήθηκαν στον Αγιο Γερμανό. Αγνοούν ακομα ότι ειναι δικια τους περιουσία και σημερα (ζουν πολλοί κυρια στον Καναδά)και οχι περιουσία των προσκυνητών άπονων εξουσιών.ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΒΛΕΠΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.