Κυριακή 29 Μαΐου 2016

«Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον από τη Θεατρική Ομάδα «Τρίτο κουδούνι»

Η Θεατρική Ομάδα «Τρίτο κουδούνι» του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Φλώρινας παρουσιάζει, σε συμπαραγωγή με το δήμο Φλώρινας, την παράσταση «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον, στη θεατρική σκηνή του Φ.Σ.Φ «Ο Αριστοτέλης».

Ο Αμερικανός δραματουργός Νηλ Σάιμον, στο έργο αυτό, επιλέγει μια συλλογικά εύθυμη ψυχολογική κατάσταση: την ηλιθιότητα! Το Κουλιέντσικοφ, όπου όλοι πιστεύουν ότι είναι ηλίθιοι, είναι ένας τόπος χαρούμενος, με χρώματα και καλή διάθεση, χωρίς ίχνος κακίας, ζήλιας και υστεροβουλίας. Επί διακόσια χρόνια, βαραίνει τους κατοίκους του χωριού η κατάρα της απόλυτης ηλιθιότητας και καθήκον του νεοφερμένου δασκάλου είναι να σπάσει την κατάρα μέσα σε 24 ώρες. Αν δεν το καταφέρει, θα γίνει και αυτός ηλίθιος.
Στην κωμωδία αυτή, ο Νηλ Σάιμον σατιρίζει τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα του 20ου αιώνα. Πρόκειται για ένα ευφυές κείμενο, με ανατροπές κάθε συμβατικής καθημερινότητας, χιούμορ και πλοκή παράστασης με άρτιους χαρακτήρες, το οποίο φωτίζεται με αριστοτεχνικό τρόπο από τη μεταφραστική γραφίδα του Ερρίκου Μπελιέ.
Η κωμωδία είναι ούτως ή άλλως δύσκολη να υπηρετηθεί. Ωστόσο, στόχος της θεατρικής μας ομάδας, εκτός από το διασκεδαστικό αποτέλεσμα της παράστασης, ήταν και η εμβάθυνση στα νοήματα του έργου. Είναι δύσκολο να απομακρυνθεί κανείς από τη στερεότυπη σκηνική ανάγνωση ενός «ηλίθιου» ήρωα. Χρειάστηκε ιδιαίτερη προετοιμασία και προβληματισμός, ώστε να αποδώσουμε τη φαινομενικά ανάλαφρη αυτή κωμωδία, που σατιρίζει το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, ασκώντας παράλληλα κριτική σε εξουσίες, οι οποίες βασίζονται στο φόβο, στη χειραγώγηση της γνώσης και της μόρφωσης, στους ανθρώπους που απαρνούνται τη σκέψη και τη λογική.

Παραστάσεις:
Σάββατο 4 Ιουνίου 2016, 9.00 μ.μ.
Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, 9.00 μ.μ.
Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016, 9.00 μ.μ.

Διάρκεια: 100 λεπτά με διάλειμμα

Είσοδος Ελεύθερη

ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης)
Ανδρέας Τριανταφύλλου: Λέων Τολτσίνσκυ (Δάσκαλος)
Ελένη Φωστηροπούλου: Σνέτσκυ (Βοσκός)
Γιώτα Σμπόνια: Κούπτσιχ (Δικαστής)
Αλέκα Χρυσικού: Σλόβιτς (Χασάπης)
Μάρω Τυρπένου: Μίσκιν (Ταχυδρόμος)
Νατάσα Καππάτου: Γιέντσνα (Πωλήτρια)
Κίμων Σαββάκης: Νικολάι Ζουμπρίτσκυ (Γιατρός)
Ελένη Καντζίδου: Λένυα Ζουμπρίτσκυ (Σύζυγος)
Έφη Αβράμη: Σοφία Ζουμπρίτσκυ (Κόρη)
Ηλίας Δαφόπουλος: Γκρέγκορ Γιουσέκεβιτς (Κόμης)
Ρένα Λαβασίδου: Αφηγήτρια

Σκηνοθεσία: Χριστόδουλος Κωτσίνας, Ηλέκτρα Τόλια
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Ιουλία Χαραλάμπους
Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Κατικαρίδης, 'Αγγελος Κατικαρίδης
Μουσική Επιμέλεια: Ηλέκτρα Τόλια, Θάνος Σιδέρης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Χριστόδουλος Κωτσίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.