Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Στηρίζοντας το παιδί μου κατά την περίοδο των εξετάσεων: 9 χρήσιμες συμβουλές

της Μαρίας Μπιλιώνη,
Συμβούλου Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας

Με τις πανελλήνιες εξετάσεις να έχουν πια ξεκινήσει και τις ενδοσχολικές να είναι προ των πυλών πολλοί είναι οι γονείς που όπως λένε «δίνουν» και εκείνοι εξετάσεις και βιώνουν έντονα το άγχος που τους δημιουργείται από το γεγονός ότι το παιδί τους διάγει την απαιτητική περίοδο των εξετάσεων. Η αλήθεια είναι ότι οι πανελλήνιες αλλά και οι ενδοσχολικές εξετάσεις επηρεάζουν όλη την οικογένεια. Τι μπορούν όμως να κάνουν οι γονείς προκειμένου να στηρίξουν το παιδί τους σε αυτήν την περίοδο; Παρακάτω ακολουθούν 9 χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν τους γονείς να ξεπεράσουν με επιτυχία τη δύσκολη αυτή περίοδο των εξετάσεων.

1. Εξασφαλίστε ένα ήρεμο περιβάλλον στα παιδιά: το περιβάλλον αυτό κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να βοηθηθούν τα παιδιά να χαλαρώσουν, μακριά από θορύβους, φασαρίες, φωνές, διδαχές, κριτικές ή απαγορεύσεις.
2. Δείξτε υπομονή, όταν γίνονται ευερέθιστα ή ξεσπούν με το παραμικρό.
3. Συμπαρασταθείτε και ενθαρρύνετε τα παιδιά - όχι στην υπερπροστασία και τις υπερβολές: τα παιδιά αυτό το διάστημα δίνουν εξετάσεις, δεν είναι άρρωστα. Έχετε υπόψη ότι είναι σημαντική η διακριτική παρουσία σας και ότι σε περίπτωση που χρειαστούν κάτι θα σας το ζητήσουν.
4. Η σχέση με το παιδί σας είναι αδιαπραγμάτευτη. Κάντε σαφές στο παιδί ότι ανεξάρτητα από την έκβαση των εξετάσεων η αγάπη προς το παιδί είναι δεδομένη. Δεν επηρεάζει η επίδοση του παιδιού στις εξετάσεις τη σχέση σας με το παιδί.
5. Όχι στην υπεραξία των πανελληνίων εξετάσεων: Είναι σφάλμα να πιστεύουμε και να καλλιεργούμε στα παιδιά την πεποίθηση ότι αποκλειστικά και μόνο η εισαγωγή τους σε μια ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης θα τους εξασφαλίσει την επιτυχία στη ζωή τους.
6. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εκφράζονται. Η καλή, αποτελεσματική επικοινωνία με τους εφήβους αποτελεί προϋπόθεση για την έκφραση συναισθημάτων, δυσκολιών: πολύ σημαντικό είναι να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα στην οικογένεια όπου ο έφηβος θα μπορεί ελεύθερα, χωρίς δεύτερη σκέψη, να εκφράζει και να συζητά με το οικογενειακό του περιβάλλον όσα τον προβληματίζουν και τον ανησυχούν. Ο έφηβος στη συγκεκριμένη συνθήκη έχει ανάγκη να είστε εκεί, να τον ακούτε, να μοιράζεται μαζί σας τις ανησυχίες, τους φόβους του.
7. Καλλιέργεια αυτοεκτίμησης του εφήβου: δείξτε στον έφηβο ότι τον σέβεστε, τον νοιάζεστε, ενδιαφέρεστε για τις ανάγκες του, τον αγαπάτε. Ο έφηβος που πιστεύει ακράδαντα τον εαυτό του και την ικανότητά του είναι πιο σίγουρος για τον εαυτό του ότι δεν θα αποτύχει.
8. Διαχειριστείτε το δικό σας άγχος: Μεριμνήστε, ώστε να υπάρχει ελεύθερος χρόνος στο καθημερινό σας πρόγραμμα, φροντίστε την ποιότητα του ύπνου σας, μιλήστε για ό,τι σας απασχολεί στους οικείους σας, θυμηθείτε τι σας βοήθησε στο παρελθόν να ξεπεράσετε παλαιότερες δυσκολίες, δεχτείτε βοήθεια από κοινωνικά δίκτυα – ομάδες γονέων, αποφύγετε να στηριχτείτε στο αλκοόλ, τα φάρμακα, το κάπνισμα, έχετε ρεαλιστικούς στόχους και προσδοκίες από το παιδί σας, εφαρμόστε τις κατάλληλες για εσάς τεχνικές χαλάρωσης.
9. Τέλος, θυμηθείτε οι εξετάσεις είναι των παιδιών, όχι δικές σας. Όσο και να νιώθετε οτι δίνετε μαζί τους εξετάσεις, η αλήθεια είναι ότι το παιδί δίνει τις εξετάσεις και η επιτυχία ή η αποτυχία είναι όλη δική του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.