Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

Ανακοίνωση ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε.

Οι δηλώσεις-πρόσκληση σε επιχειρηματικούς ομίλους του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. κ Παναγιωτάκη να επενδύσουν στις μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου και του ΑΗΣ Μελίτης ήταν αναμενόμενες.
Τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των αποφάσεων για τον κλάδο της Ενέργειας που έχουν υπογραφεί στο 3ο μνημόνιο από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και τη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ,Ποτάμι πιέζουν. Πρόσφατα άλλωστε είναι τα δημοσιεύματα που θέλουν Ρώσους επενδυτές να επενδύουν στην Μελίτη Ι και ΙΙ και στο Ορυχείο της Βεύης. Η δέσμευση στο 3ο μνημόνιο να περάσει άμεσα το 25% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλους επιχειρηματικούς ομίλους και το 50% μέχρι το 2020 είναι ο μπούσουλας πάνω στον οποίο κινείται η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε.
Πρόσφατή είναι επίσης η ομιλία του κ.Παναγιωτάκη για το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ Α.Ε. Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, οι κοινές επενδύσεις στο εξωτερικό με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι επενδύσεις στο marketing περιγράφουν το όραμα της ΔΕΗ Α.Ε στις νέες συνθήκες του ανταγωνισμού που θα προκύψουν από την είσοδο νέων επιχειρηματιών ομίλων στον κλάδο.
Το ΚΚΕ έγκαιρα ανέδειξε ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, η «μικρή ΔΕΗ», ο στρατηγικός επενδυτής ή οποιαδήποτε άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης επιλεγεί σαν αυτή που προτείνει ο κ.Παναγιωτάκης, μόνο στόχο έχουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και της ΔΕΗ Α.Ε. Θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στον κλάδο και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής και της χώρας.
Υποκρίνονται όσοι επέλεξαν, τοποθέτησαν και στήριξαν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε και τώρα δήθεν πέφτουν από τα σύννεφα με τις δηλώσεις του. Έχουν ευθύνη που μετά τις κινητοποιήσεις ενάντια στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ» καλλιέργησαν αυταπάτες ότι η αλλαγή προσώπων και μοντέλου ιδιωτικοποίησης θα είχε θετικές συνέπειες για το λαό.
Η περιοχή μας έχει πλούσια εμπειρία από τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα πορείας ιδιωτικοποίησης που έφερε το χάσιμο χιλιάδων μόνιμων θέσεων εργασίας, την μεγάλη μείωση μισθών, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά –λαϊκά νοικοκυριά. Παράλληλα οι πιέσεις που ασκούνται για προώθηση των ΑΠΕ και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση θα έχουν σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας αφού ΑΗΣ οδεύουν προς κλείσιμο με παράλληλο περιορισμό της δραστηριότητας των Ορυχείων.
Το ΚΚΕ καλεί τα συνδικάτα, τους φορείς του λαϊκού κινήματος σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα μπροστά στα σχέδια της παραπέρα ιδιωτικοποίησης με οποία μορφή και να έρθει. Στις κινητοποιήσεις ενάντια στον αντιασφαλιστικό όλεθρο, τα νέα αντεργατικά μέτρα που είναι στα σκαριά να εντάξουν στο αγωνιστικό τους πλαίσιο την εναντίωση στα νέα σχέδια ιδιωτικοποίησης.
Να παλέψουν στο πλευρό του ΚΚΕ για να αποτελέσει ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Για την δημιουργία ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα Ενέργειας στα πλαίσια της εργατικής – λαϊκής εξουσίας που με πανεθνικό – κεντρικό σχεδιασμό θα εξασφαλίζει θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, φθηνό ρεύμα για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, επάρκεια της χώρας σε ενεργειακές πηγές. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος που υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.