Κυριακή, 5 Ιουνίου 2016

Μήνυμα της αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Μεταφορών για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Στις 5 Ιουνίου κάθε χρόνο, δίνεται άλλη μια ευκαιρία σε φορείς και πολίτες, να εκφράσουν την άποψή τους για τα ζητήματα προστασίας και διαχείρισης του Περιβάλλοντος, να προτείνουν και κυρίως να υλοποιήσουν ατομικά ή συλλογικά πολιτικές με στρατηγικό στόχο την προστασία του φυσικού μας πλούτου.

Δυστυχώς, η κρίση που διέρχεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του δημόσιου διαλόγου στα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα, γεγονός που δεν αφήνει χώρο σε επιπλέον κρίσιμα ζητήματα της ανθρωπότητας, όπως αυτό του περιβάλλοντος.

Η σημερινή ημέρα αναδεικνύει επιτακτικά την προσωπική και ατομική ευθύνη όλων μας για την προστασία του περιβάλλοντος, που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί χρέος και ευθύνη του καθένα μας ξεχωριστά. Με τον προγραμματισμό μικρών αλλαγών στις καθημερινές μας συνήθειες, μπορούμε να συνεισφέρουμε καθοριστικά στην προστασία και την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων που απολαμβάνουμε.

Για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η προστασία, η αξιοποίηση και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί στρατηγική επιλογή. Ο ενεργειακός χαρακτήρας της περιοχής μας και τα πλούσια αποθέματα λιγνίτη του ενεργειακού άξονα της Περιφέρειας μας, αποτελούν αναμφίβολα συγκριτικό μας πλεονέκτημα και μέσο συνεισφοράς μας στην εθνική οικονομία, ταυτόχρονα όμως η ενεργειακή παραγωγή και η εξορυκτική δραστηριότητα προκάλεσαν και προκαλούν σωρεία αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και την δημόσια υγεία. Για τον λόγο αυτό αποτελεί για εμάς προτεραιότητα ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός βιώσιμων πρακτικών και μακροπρόθεσμων λύσεων στα περιβαλλοντικά ζητήματα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και κυρίως των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, η αρμόδια Διεύθυνσή μας διενεργεί έκτακτους ελέγχους, προγραμματίζει και υλοποιεί τακτικές περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις σε όλες τις περιφερειακές ενότητες με σκοπό την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη περιβαλλοντικών παραβάσεων. Ως περιφερειακή αρχή μεθοδεύουμε και στηρίζουμε κάθε ομαδική και ατομική προσπάθεια που συνδέεται με την διατήρηση του φυσικού μας πλούτου, επιδιώκουμε την δημιουργία φορέα διαχείρισης της λίμνης Βεγορίτιδας, εκπονούμε προγράμματα και συνεργαζόμαστε με όλες τους φορείς που ενεργοποιούνται για περιβαλλοντικά ζητήματα, διεκδικούμε την ύπαρξη κλιμακίου Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην Δυτική Μακεδονία, τον περιβαλλοντικό εκσυγχρονισμό των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των μέσων εξόρυξης στα ορυχεία της περιοχής μας, την εφαρμογή ειδικής τιμολογιακής πολιτικής και ενεργειακού σχεδιασμού στη Δυτική Μακεδονία.

Για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τα ζητήματα περιβάλλοντος είναι ύψιστης σημασίας. Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε άμεσα στην αποκατάσταση του χώρου των Μ.Α.Β.Ε ενώ καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για την ανατροπή του σχεδιασμού που χωροθετεί την περιφέρεια μας ως υποδοχέα επικινδύνων απόβλητων με στόχο την διατήρηση «καθαρών» των ορυχείων της περιοχής μας, στρατηγική επιλογή που αντικατοπτρίζεται τόσο στο αναθεωρημένο χωροταξικό πλαίσιο της Δυτικής Μακεδονίας όσο και στον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α).

Η διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος είναι πρωτίστως θέμα πολιτικό, που απαιτεί κεντρικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ενίσχυση των περιβαλλοντικών ελεγκτικών μηχανισμών, δράσεις διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών. Ο σεβασμός στη φύση είναι σεβασμός στο αγαθό της ζωής και στις επόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.