Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Λαμπρές εκδηλώσεις στην Ι.Μ. Αγίου Μάρκου

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική και μοναστηριακή τάξη και σε αναστάσιμο κλίμα, πραγματοποιήθηκαν το διήμερο, 2 και 3 Μαΐου 2016, ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία προς τιμή του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστού, στην ομώνυμη γυναικεία Ιερά Μονή Πρώτης Φλώρινας.

Των λατρευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, ο οποίος κατά την έλευση του στη Μονή, έτυχε θερμής υποδοχής από την Καθηγουμένη Μαριάμ μοναχή και τη συνοδεία της.

Τη Δευτέρα της Διακαινησίμου το απόγευμα, πριν την έναρξη του Εσπερινού, ο οικείος Ποιμενάρχης ενδύθηκε στο κέντρο του Ναού, ενώ κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε τόσο λιτή, όσο και προσκύνημα αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, από πλήθος παρευρισκόμενων πιστών.

Ακολούθησε αρτοκλασία, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος, στη σύντομη προσλαλιά του, αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Μάρκου, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε "είναι αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Κυρίου μας".

Την Μονή τίμησε με την παρουσία της, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Αυγουστίνου Φλώρινας Συγκλητική μοναχή με τη συνοδεία της.

Την επομένη, Τρίτη της Διακαινησίμου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με πλειάδα ιερέων της Μητροπόλεως να πλαισιώνουν τον Σεβασμιότατο κ. Θεόκλητο.

Ο Σεβασμιότατος αντί θείου κηρύγματος παρότρυνε να αναγνωστεί από την Καθηγουμένη Μαριάμ, η Αναστάσιμη Εγκύκλιος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το οποίο τιμά ιδιαίτερα τη μνήμη του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, πως πλήθος πιστών τόσο από τη Φλώρινα όσο και από την ευρύτερη περιοχή, κατέκλεισαν την Ιερά Μονή, αφού όπως δήλωναν, ευλαβούνται τον Άγιο και τον θεωρούν προστάτη του τόπου τους.

Νίκος Κωνσταντινίδης
Πηγή: romfea.gr

Δείτε πολλές φωτογραφίες, πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.