Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Ερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. για τη φορολόγηση των κοινοτικών επιδοτήσεων

Ερώτηση με θέμα «Φορολόγηση ή μη του 2ου πυλώνα των κοινοτικών επιδοτήσεων του πρωτογενούς τομέα» κατέθεσαν βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Αντωνιάδης, προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου.

Αναλυτική η ερώτηση:

Κύριοι Υπουργοί
Στο πρόσφατο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη Βουλή, πέρα από την εκτίναξη της φορολογίας των παραγωγών από το 13% επί Νέας Δημοκρατίας στο 22% έως και 45% σήμερα, την εκτίναξη των ασφαλιστικών τους εισφορών από το 7% στο 20% μέχρι το 2022 αλλά και την διόγκωση του ποσοστού ασφάλισης υγείας τους από το 2,5% στο 6,95%, φορολογείτε – και μάλιστα με τροπολογία - και τις κοινοτικές ενισχύσεις του 1ου πυλώνα, δηλαδή το 60% του συνόλου των ενισχύσεων - επιδοτήσεων από το 1ο Ευρώ, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη και το υποτιθέμενο αφορολόγητο των αγροτών, για το οποίο κομπορρημονείτε.
Την ίδια στιγμή, από τη διατύπωση του Νόμου δεν ξεκαθαρίζεται αν στις υπό φορολόγηση ενισχύσεις περιλαμβάνεται και το αναπτυξιακό πακέτο των 6 δις του 2ου πυλώνα (4,5 δις Ευρώ κοινοτική και 1,5 δις Ευρώ εθνική και ιδιωτική συμμετοχή).
Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει πρόκειται για πρωτάκουστη αντιαναπτυξιακή πολιτική, πρωτοφανή για τα κοινοτικά δεδομένα, που ακυρώνει τη στόχευση ενός Προγράμματος, που συνδέεται με την ενίσχυση των υποδομών, την ενθάρρυνση των επενδύσεων και της ανάπτυξης στην πράξη της πρωτογενούς παραγωγής. Γιατί πρόκειται ως γνωστόν για τον πυλώνα, που αφορά σχέδια βελτίωσης, υποδομών, εξισωτικές ενισχύσεις για μειονεκτικές περιοχές, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, νιτρορρύπανση, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και προγράμματα Leader, η φορολόγηση ή μη των οποίων δεν ξεκαθαρίζεται στο ψηφισθέν νομοσχέδιο, αφήνοντας σοβαρές υπόνοιες για «κρυφή ατζέντα» φορολόγησής τους από την Κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι:
• Κανένα από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ δεν φορολογεί τον 2ο πυλώνα των κοινοτικών επιδοτήσεων
• Ο 2ος πυλώνας των κοινοτικών επιδοτήσεων αποτελεί στην ουσία του το ΕΣΠΑ των αγροτών, που προσφέρει οικονομικούς πόρους απόλυτα αναγκαίους για την αναπτυξιακή προοπτική της πρωτογενούς παραγωγής σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί
1. Δεσμεύεστε ρητά ότι στην φορολογητέα ύλη δεν περιλαμβάνεται ο 2ος πυλώνας των κοινοτικών επιδοτήσεων για τους Έλληνες παραγωγούς;
2. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει εγκύκλιο, που θα διευκρινίζει ρητά ότι δεν φορολογούνται οι επιδοτήσεις του 2ου πυλώνα;
3. Στο απευκταίο σενάριο φορολόγησης των επιδοτήσεων του 2ου πυλώνα, υπό ποιό καθεστώς αυτές θα φορολογηθούν;

12 σχόλια:

  1. ειπα και γω δε θα το κανει?ειναι τελιικα το ναρκωτικο μου,δεν μπορω το θελω τοτελω το τελω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό είναι να διαβάσεις την απάντηση για τον ΑΗΣ Αμυνταιου στον Αντωνιαδη και ελπίζω να καταλάβεις τι σου ετοιμάζουν και επίσης το νόημα και τη χρησιμότητα των ερωτήσεων ιδίως τοπικού ενδιαφέροντος.

      Διαγραφή
  2. 9:29 δες λίγο Πανια εσύ και μην ασχολεισαι με αυτά. Ειναι δύσκολα για σένα μάλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΊΝΑΙ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΆΛΛΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΏΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΌ ΑΝ ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ. ΦΑΊΝΕΤΑΙ ΠΏΣ ΝΟΜΊΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΊ ΌΤΙ ΘΑ ΈΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΌΝΟ ΌΦΕΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα μωρέ ο Αντωνιάδης είναι στην ομάδα ερωτήσεων της Ν. Δ. και έχει τον ρόλο μαζί με άλλους να κάνει ερωτήσεις. Σιγά μόνος του να μην ρωτούσε όρεξη έχει για την Φλώρινα.
      Ετωτησακιας κατ εντολή....

      Διαγραφή
  4. τι θα γινει στον ΑΗΣ Αμυνταιου?μηπως αυτα που υπεγραψαν οι νδημοκραττες για την ελεγχομενη ορισμενη λειτουργια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ή ανάρτηση μου είχε την έννοια της πληροφόρησης χωρίς καθόλου να με νοιάζει ποιος το υπεγραψε αφού το αποτέλεσμα είναι αυτό που τελικά οδηγεί, σε συνδυασμό με το λουκέτο της ΦΑΓΕ, τον νομό μας στην πλήρη οικονομική ανέχεια.

      Διαγραφή
  5. Οχι Πανια.Για το Σεφερλη ειναι.χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οτι και να κανετε ο Αντωνιαδης σας εβαλε τα γυαλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ερωτησάκιας λαϊκιστής, ρώτησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο καιρός γαρ εγγύς......
    Το ποθουμενο θα εκπληρωθεί.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.