Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Εγκαινιάστηκε το μνημείο των νεκρών μαχητών του Δ.Σ.Ε. στη Φλώρινα (video - φωτογραφίες)

Με τη μαζική συμμετοχή μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και την υπόλοιπη χώρα πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα η εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, προς τιμήν των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας.
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της νεολαίας, αναδεικνύοντας τη συνέχεια του αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, ενώ το δικό τους «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν αγωνιστές και απόγονοι αγωνιστών Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και κρατώντας τα λάβαρα των Παραρτημάτων της.
Στη συγκέντρωση που έγινε στο χώρο όπου βρίσκεται ο κοινός τάφος των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, πραγματοποίησε ομιλία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Νωρίτερα, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση έφτασαν στο χώρο με μαχητική πορεία που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, από την κεντρική πλατεία της Φλώρινας. Με το σύνθημα: «Οι μαχητές της Φλώρινας δεν λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στο ΔΣΕ» να κυριαρχεί, η πορεία προχώρησε μέσα από τους δρόμους της πόλης, έχοντας στην κεφαλή της το πανό της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Γ. Βήττα.
Στη συνέχεια, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε τα αποκαλυπτήρια του εντυπωσιακού μνημείου, που στήθηκε στο χώρο προκειμένου να αναδεικνύει και να τιμά τη μεγάλη θυσία των τιμημένων νεκρών μας.
Το μνημείο είναι έργο του Μέμου Μακρή, του οποίου τα δικαιώματα παραχώρησε η κόρη του, Κλειώ Μακρή, η οποία και παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Η κατασκευή και τοποθέτησή του έγινε με την καθοριστική συμβολή συντρόφων και φίλων του ΚΚΕ από την Ουγγαρία.
Σε αυτά τα πλαίσια, χαιρετίζοντας την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ, εκ μέρους της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στην Ουγγαρία, ο Θωμάς Ψαρογιάννης, απεύθυνε συγκινητικό χαιρετισμό στους νεκρούς μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού: «Σύντροφοι που μας περιμένετε εδώ και 67 χρόνια, ήρθαμε για να σας αποχαιρετίσουμε με τον τρόπο που σας αξίζει...». Το χαιρετισμό του Θ. Ψαρογιάννη συνόδευσε η κόρη του Ιωάννα, εγγονή μαχητών του ΔΣΕ, απαγγέλοντας αποσπάσματα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, «Οι γειτονιές του κόσμου».
Την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα ακολούθησαν ο ύμνος του ΔΣΕ, ο όρκος του μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού και στη συνέχεια αντάρτικα τραγούδια από χορωδία μαχητών του ΔΣΕ, καθώς και ανάγνωση προσκλητηρίου για τους νεκρούς μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, την Τίνα Κουζιάκη, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Γρηγόρη Τουγλίδη, Α' αντιπρόεδρο της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Στεφάνια κατέθεσαν επίσης εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Γιαννακίδης, εκ μέρους του δήμου Φλώρινας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Όλγα Μούσιου, καθώς και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας, Νίκος Μουρατίδης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη χορωδία των αγωνιστών του ΔΣΕ, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση με υψωμένες τις γροθιές, να τραγουδούν τη «Διεθνή».



Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα για τη Μάχη της Φλώρινας
«Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
"Αξιον εστί το χώμα
που ανεβάζει μια οσμή κεραυνού, σαν από θειάφι.
Του βουνού ο πυθμένας, όπου θάλλουν οι νεκροί
άνθη του αύριο.
ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ Τ΄ ΑΓΑΛΜΑΤΑ",
έγραψε ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.
"Ανάμεσα σε τόσες νύχτες, τόσους βράχους, τόσους σκοτωμένους -είπε-
Εσύ επανάσταση, μας άνοιξες φαρδιές λεωφόρους για μια πανανθρώπινη συνάντηση.
Τις νύχτες αφουγκραζόμαστε τα βήματά σας.
Ακούμε τα βήματά σας.
Έρχονται, πλησιάζουν.
Αν τίποτε άλλο δεν κερδίσουμε -είπε-
Μάθαμε τουλάχιστο, πώς αύριο, θα συναντηθούμε".
Αυτό έγραψε ο μεγάλος μας ποιητής, Γιάννης Ρίτσος.
Έτσι λοιπόν, σήμερα συναντιόμαστε εδώ στη Φλώρινα, όπου από τις 11 έως τις 13 Φλεβάρη του 1949, γράφτηκε μια από τις πιο ηρωικές σελίδες της τρίχρονης εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ΔΣΕ, τους συγγενείς και τους απογόνους των μαχητών που έπεσαν, τραυματίστηκαν ή πήραν μέρος σε αυτή ή άλλες μάχες που βρίσκονται σήμερα μαζί μας σε αυτή τη μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης, αλλά και σε όσους και όσες λόγω προβλημάτων υγείας και άλλων δεν μπόρεσαν να βρίσκονται σήμερα εδώ σε αυτόν τον τιμημένο τόπο.
Αποτελεί χρέος και καθήκον μας να αναδείξουμε την αιματοποτισμένη προσφορά του λαϊκού ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη σκληρή, άνιση, αλλά δίκαιη πάλη του.
Η μάχη της Φλώρινας ήταν μια από τις πιο δύσκολες και πολύνεκρες μάχες που έδωσε ο ΔΣΕ.
Ο αστικός στρατός είχε έγκαιρα αντιληφθεί τις προθέσεις του ΔΣΕ από τη συγκέντρωση μεγάλων δυνάμεών του στην περιοχή και τις εντατικές ασκήσεις του με πραγματικά πυρά.
Το γεγονός ότι ο αστικός στρατός ήταν προετοιμασμένος γι' αυτή τη μάχη και έχοντας το συσχετισμό δύναμης υπέρ του, έκανε εξαρχής αυτή την πολεμική σύγκρουση άνιση σε βάρος του ΔΣΕ, εφόσον ο ΔΣΕ είχε χάσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση από το ξεκίνημά της.
Όμως οι μαχητές και οι μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας πολέμησαν και σε αυτή τη μάχη με άφθαστο ηρωισμό και αυτοθυσία, έχοντας συναίσθηση του καθήκοντος και της αποστολής τους. 'Οπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις επιχείρησαν μέσα σε αφάνταστα δύσκολες συνθήκες, με κύριο όπλο την αλύγιστη θέληση και την αφοσίωση στο δίκιο του αγώνα τους, με τη γενναιότητα τους να ανατρέψουν τον άνισο συσχετισμό δύναμης και να κάνουν κατορθωτό το ακατόρθωτο.
Και στη μάχη της Φλώρινας, παρά την ήττα και τις πολύ μεγάλες απώλειες (πάνω από 800 ήταν οι νεκροί και πάνω από 1.000 οι τραυματίες), αναδείχθηκε περίτρανα η ηθική, η πολιτική ανωτερότητα και το ακατάβλητο σθένος του ΔΣΕ.
Μετά το τέλος των επιχειρήσεων, ο αστικός στρατός διέπραξε ένα μεγάλο ανοσιούργημα. Μάζεψε τους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ μαζί με πολλούς τραυματίες και όλους μαζί, ζωντανούς και νεκρούς, τους παράχωσε με μπουλντόζες σε ένα λάκκο που άνοιξε σε χωράφι στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης, στην περιοχή Αγιος Γεώργιος, ακριβώς δηλαδή στο χώρο που βρισκόμαστε σήμερα.
Αυτό το χωράφι αγόρασε το ΚΚΕ το 2009, για να γίνει το μνημείο των ηρωικών και τιμημένων νεκρών της Φλώρινας, το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα.
Το μνημείο είναι έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη, Μέμου Μακρή του οποίου τα δικαιώματα παραχώρησε η κόρη του Κλειώ Μάκρη. Η κατασκευή και τοποθέτηση του έγινε με την καθοριστική συμβολή συντρόφων και φίλων του ΚΚΕ από την Ουγγαρία.
Σημαντική ήταν η οικονομική συμβολή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και πολλών αγωνιστών του ΔΣΕ, των απογόνων τους, καθώς και φίλων του Κόμματος, για την εξασφάλιση του χώρου, τη διαμόρφωσή του και την ανέγερση του μνημείου που αναδεικνύει τη μεγάλη θυσία των τιμημένων νεκρών μας.
Τους ευχαριστούμε θερμά, όλους και όλες.
Φίλοι και φίλες,
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Μπροστά στο γιορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματος μας, η ανάδειξη του αγώνα του ΔΣΕ έχει τεράστια σημασία. Τιμάμε τον ΔΣΕ, την προσφορά του και εμπνεόμαστε από τον τιτάνιο αγώνα του.
Μελετάμε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε. Αυτή είναι η καλύτερη και μεγαλύτερη τιμή για τους χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ που "έπεσαν σε άνιση μάχη κι αγώνα".
Και η σημερινή εκδήλωση προσφέρεται για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Αυτή τη χρονιά, κατά την οποία συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, θα γίνουν πολλές εκδηλώσεις και συζητήσεις, ξεκινώντας από τη σημερινή μας εκδήλωση.
Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν πέρα για πέρα δίκαιος.
Αποτέλεσε τη μαζική, λαϊκή, ένοπλη απάντηση στην αδίστακτη επιχείρηση της αστικής τάξης να υποδουλώσει ή να εξοντώσει το μεγάλο ΕΑΜικό κίνημα, προκειμένου να στερεώσει την αντιλαϊκή της εξουσία. Για να το πετύχει, χρησιμοποίησε κυριολεκτικά όλα τα μέσα με κύριο όπλο τη δολοφονική βία και την ωμή μαζική τρομοκρατία έχοντας την καθοριστική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και στήριξη αρχικά από το βρετανικό και στη συνέχεια από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944 και την απαράδεκτη "συμφωνία της Βάρκιζας" που επέβαλε τον αφοπλισμό και τη διάλυση του απελευθερωτικού λαϊκού στρατού, του ΕΛΑΣ, σε βάρος του ΕΑΜικού κινήματος και του ΚΚΕ είχαν γίνει: 1.289 δολοφονίες, 6.671 τραυματισμοί, 31.632 βασανισμοί, 18.767 λεηλασίες και φυλακίσεις, 84.931 συλλήψεις, 509 απόπειρες φόνου, 265 βιασμοί γυναικών.
Το αμείλικτο δίλημμα για το Κόμμα και το κίνημα ήταν: Υποταγή ή ένας νέος ξεσηκωμός. Επέλεξε, έστω με καθυστερήσεις, να βαδίσει το δρόμο της σύγκρουσης και όχι αυτόν της υποταγής και της ταπείνωσης.
Έτσι από τη μία αντιπαρατέθηκε η ένοπλη, μαζική, λαϊκή πάλη και από την άλλη η ένοπλη, αστική, κρατική βία που διεύθυναν κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων, με τη στήριξη των ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας που επιδίωκαν να διασφαλίσουν το βάρβαρο εκμεταλλευτικό τους σύστημα και να προσδέσουν τη χώρα σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.
Η πολεμική αναμέτρηση ήταν σκληρή και χρόνο με το χρόνο γινόταν όλο και πιο άνιση σε βάρος των ταξικών - λαϊκών δυνάμεων. Το "δόγμα Τρούμαν" και το "σχέδιο Μάρσαλ" συντέλεσαν αποφασιστικά στη νίκη της αστικής τάξης.
Οι αμερικάνικες βόμβες Ναπάλμ πρωτοχρησιμοποιήθηκαν και δοκιμάστηκαν κατά των μαχητών του ΔΣΕ.
Ο ΔΣΕ μπορεί να ηττήθηκε στρατιωτικά όμως παρά τις θηριωδίες, τη μισαλλοδοξία και το αντικομμουνιστικό μένος του μετεμφυλιακού αστικού κράτους που εκδηλώθηκε με την άγρια τρομοκρατία των εκτελέσεων, των μαζικών διώξεων, των φυλακών και των εξοριών, δεν κατόρθωσαν να σβήσουν το μεγαλείο της πάλης του, την ηθική και πολιτική του ανωτερότητα και υπεροχή του.
Γι' αυτό και οι μηχανισμοί της αστικής εξουσίας δεν σταμάτησαν ποτέ να διαστρεβλώνουν και να συκοφαντούν τον αγώνα του ΔΣΕ και το ΚΚΕ. Τη δική του συμβολή σε αυτήν την επιχείρηση είχε και έχει και ο οπορτουνισμός που χαρακτηρίζει ως μάταιες τις θυσίες και ως τυχοδιωκτισμό την ένοπλη λαϊκή πάλη.
Κανένας αγώνας του εργατικού - λαϊκού κινήματος και των κομμουνιστών δεν πήγε χαμένος και καμιά θυσία δεν είναι μάταιη. Αυτό διδάσκει η ιστορία των λαών και του επαναστατικού κινήματος. Μέσα από τις μικρές και μεγάλες νίκες, τις οδυνηρές ήττες και τα προσωρινά πισωγυρίσματα, το επαναστατικό κίνημα της εργατικής τάξης διδάσκεται, ανασυντάσσεται και προχωρά, γίνεται πιο ικανό και ισχυρό στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και με περισσότερη ορμή εφορμά για τη νίκη των λαών, το σοσιαλισμό.
Ο αγώνας του ΔΣΕ τίμησε τους προηγούμενους αγώνες του λαϊκού κινήματος και κυρίως ενέπνευσε τους αγώνες των επόμενων γενιών. Συνεχίζει, και να εμπνέει και να διδάσκει.
Τιμούμε τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, άντρες και γυναίκες, τους απλούς μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ. Όλες και όλους, νεολαίους στη μεγάλη πλειοψηφία τους, που πολέμησαν ηρωικά, στο Γράμμο και στο Βίτσι, στα Αγραφα και στο Πήλιο, στη Ρούμελη και στην Πελοπόννησο, στα νησιά, παντού, όπου "βρόντηξε ο Όλυμπος και πάλι". Αντιπαρατέθηκαν με τις κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού, της Εθνοφυλακής, της Αστυνομίας και των ΜΑΥδων.
Τιμούμε όλους αυτούς, που σε αφάνταστα δύσκολες συνθήκες, συνέχισαν την παράνομη δράση για την ενίσχυση του ΔΣΕ. Ολους όσοι στα Μακρονήσια και στο εκτελεστικό απόσπασμα κράτησαν ψηλά τη σημαία του ΚΚΕ.
Τιμάμε ιδιαίτερα τις νέες κοπέλες αγωνίστριες του ΔΣΕ, απλές χωριατοπούλες, που ένιωσαν στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο τη δικαίωση της ύπαρξής τους, το αληθινό νόημα της ζωής, αλλά και γνώρισαν στον πολιτικό αγώνα το πλαίσιο για την κατάκτηση της ισοτιμίας και της χειραφέτησης των γυναικών.
Όλες και όλους αυτούς δεν τους παραδίδουμε στη λήθη, στη διαστρέβλωση και στη συκοφάντηση της πάλης και των θυσιών τους.
Κρατάμε στα χέρια μας γερά και σηκώνουμε ψηλά τη σημαία με τα πιο μεγάλα και πανανθρώπινα ιδανικά για τα οποία έπεσαν. Για να βάλουμε τέλος στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στους πολέμους, τη φτώχεια. Για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Φίλες και φίλοι,
Οι δύο εντελώς αντίθετοι και εχθρικοί κόσμοι που αναμετρήθηκαν τότε, παραμένουν το ίδιο εχθρικοί και ασυμφιλίωτοι και σήμερα.
Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι νέοι και οι νέες υποφέρουν από την επίθεση διαρκείας σε βάρος των πιο βασικών δικαιωμάτων τους προκειμένου να εξασφαλιστεί η υψηλή κερδοφορία των μονοπωλίων.
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική από εκεί που σταμάτησαν οι κυβερνήσεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Με τη στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου και της ΕΕ επιχειρεί να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά σε βάρος του λαού μας.
Οι υποσχέσεις που είχε δώσει στο λαό αποδείχτηκαν ψεύτικες ενώ τα ιδεολογήματα, "ότι υπάρχει πολιτική που αυξάνει τα κέρδη των καπιταλιστών και βελτιώνει τη ζωή των εργαζομένων", "ότι η ΕΕ αλλάζει" και άλλα μεγάλα λόγια αποδείχθηκαν παγίδες εγκλωβισμού της λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης και αγανάκτησης.
Το καπιταλιστικό σύστημα και το κράτος του, μόνο συμφορές φέρνουν στο λαό, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση. Είναι ιστορικά ξεπερασμένο πλέον, εμποδίζει την κοινωνική πρόοδο, γεννά μόνο φτώχεια, ανεργία, οικονομικές κρίσεις και πολέμους.
Ο μόνος δρόμος για να βάλει ο λαός τέλος στη φτώχεια, στην ανεργία και να εξασφαλίσει τη δική του ευημερία, την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αυτός της Λαϊκής Συμμαχίας για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και της αποδέσμευσης της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με εργατική - λαϊκή εξουσία.
Και αυτός ο δρόμος μπορεί να ανοίξει με ΚΚΕ ισχυρό και χειραφετημένο λαό που γνωρίζει την Ιστορία του, που διδάσκεται και εμπνέεται από αυτή.
Κάθε εργάτης και εργάτρια που είναι θύμα της ανελέητης εκμετάλλευσης, κάθε νέα και νέος που αρχίζει τη ζωή μέσα στη ζούγκλα όπου κυριαρχεί το άδικο του ισχυρού, είναι σε θέση να αντιληφθεί την αιτία και το στόχο αυτής της ιδεολογικής επίθεσης.
Οι εκμεταλλευτές, οι παρατρεχάμενοι, οι πολεμοκάπηλοι και οι ενώσεις τους χτυπούν γενικά την ιδεολογία της ταξικής πάλης, επειδή ακριβώς ανησυχούν για το μέλλον της ταξικής κυριαρχίας τους.
Φοβούνται την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους. Παίρνουν προληπτικά μέτρα, ώστε να μη μπορέσει η εργατική τάξη να συνειδητοποιήσει την κοινωνική θέση και την ιστορική αποστολή της.
Ο φόβος τους για το μέλλον είναι που στρέφει την ιδεολογική τους επίθεση κυρίως κατά της νεολαίας. Θέλουν να εντάξουν στους σχεδιασμούς τους τη ζωντάνια και τη δημιουργικότητα, τις αγωνιστικές διαθέσεις της.
Δεν θα το πετύχουν! Οι κοινωνικές αντιθέσεις δεν χωράνε στα ιδεολογήματα της λεγόμενης δήθεν εθνικής ομοψυχίας και της υποτιθέμενης κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών, που προπαγανδίζουν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, με τη συγχορδία των πρόθυμων υπηρετών του συστήματος.
Οπως αποδείχνει η ιστορία, την ανθρωπότητα έφεραν μπροστά οι μεγάλες αστικές επαναστάσεις, όπως η Γαλλική επανάσταση του 1789, οι προλεταριακές επαναστάσεις, με πρώτη απ' όλες τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία.
Μπροστά έφεραν τον κόσμο η καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, η πάλη των λαών της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, της Κούβας και της Παλαιστίνης.
Είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε αγωνιζόμενο λαό που διεκδικεί το δίκιο του. Παλεύουμε να δυναμώσει ο μαζικός πολιτικός αγώνας στην Ελλάδα.
Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι δύσβατος, όπως και ότι τα πιο δύσκολα βρίσκονται μπροστά. Αλλά έχουμε βαθιά πίστη στην εργατική τάξη, στις ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις.
Η πολιτική του ΚΚΕ μπορεί να συνεγείρει πολλές νέες χιλιάδες εργατών, ανέργων, συνταξιούχων, νεολαίων, γυναικών, μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, ΕΒΕ, διανοούμενων.
Ο συσχετισμός δυνάμεων θα αλλάξει. Το ζητούμενο είναι να γίνει αυτό το γρηγορότερο. Να αρχίσει τώρα και να εκφραστεί παντού.
Στην καθημερινή πάλη, μέσα στο κίνημα, στα εργατικά συνδικάτα, στους αγροτικούς συλλόγους, στους συλλόγους των ΕΒΕ, στα σχολεία, στα Ανώτατα Ιδρύματα, στις τοπικές εκλογές, στις εκλογές για το κοινοβούλιο, όποτε κι αν γίνουν.
Να εκφραστεί αυτό με αποδυνάμωση όλων των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων, των μνημονίων τους, των αντιλαϊκών νόμων και των ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών τους.
Να κάνουμε όσο γίνεται πιο ισχυρό το ΚΚΕ, να το φτάσουμε ψηλά, με ιδεολογική πολιτική και οργανωτική δύναμη, ικανή να προχωρήσει μια μεγάλη συσπείρωση δυνάμεων, με ενίσχυση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία μια νέας μεγάλης Κοινωνικής Αντικαπιταλιστικής Αντιμονοπωλιακής Συμμαχίας για την εργατική - λαϊκή εξουσία.
Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για το λαό. Οι εκπρόσωποι της σοσιαλδημοκρατίας και του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, που διατυμπανίζουν ως εναλλακτική λύση την ανάγκη για ένα άλλο "ευρωπαϊκό μοντέλο", εξαπατούν τους εργαζόμενους.
Γνωρίσαμε το "μέσο δρόμο" με τέτοιες κυβερνήσεις στο παρελθόν και στις μέρες μας, και στην Ιταλία, και τη Γαλλία, την Ισπανία, την Κύπρο, την Πορτογαλία, σήμερα στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Παντού διάψευση ελπίδων και προσδοκιών, παντού μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, απογοήτευση για το λαό, οπισθοχώρηση και διάλυση του εργατικού λαϊκού κινήματος.
Ο δήθεν ρεαλιστικός "μέσος δρόμος" είναι ο δρόμος του κεφαλαίου, ο δρόμος της ήττας των λαών, ο δρόμος της διαπόμπευσης των ιδανικών και των οραμάτων τους.
Κάποιοι, απολογητές του συστήματος και του μίσους των νικητών, που ξορκίζουν τον εμφύλιο πόλεμο ως κατάρα, το κάνουν με σκοπό να δικαιολογήσουν τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού που οργανώνει και διεξάγει τον καθημερινό εμφύλιο πόλεμο κατά της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.
'Εχουν σαν μοναδικό σκοπό τους να καταδικάσουν το νόμιμο δικαίωμα των λαών να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους με όλες τις μορφές πάλης που διαθέτουν και πάνω απ΄ όλα το δικαίωμα και τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι την Ιστορία πρέπει να την κοιτάζεις κατάματα. Να τη μελετάς με τα θετικά και τα αρνητικά της, με τα λάθη και τις αδυναμίες.
Η πείρα των ταξικών αγώνων, η πείρα ειδικά του αγώνα του ΔΣΕ είναι μεγάλη.
Ταξικό μίσος δεν υπάρχει, ούτε πρέπει να υπάρχει για τα παιδιά της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, για το λαό, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που επιστρατεύθηκαν και πολέμησαν στον εμφύλιο, αδελφός εναντίον αδελφού, κάτω από τις τάξεις του αστικού στρατού.
Το ταξικό μίσος και οι διαχωριστικές γραμμές, δεν στρέφονται ενάντια στον εργαζόμενο λαό, είτε ψήφισαν "δεξιά" είτε "αριστερά", είτε νοιώθουν έτσι είτε αλλιώς.
Ταξικό μίσος υπάρχει και πρέπει να ισχυροποιείται απέναντι σε ένα σύστημα, μια τάξη, ένα κράτος, και τις ιμπεριαλιστικές πολεμοχαρείς λυκοσυμμαχίες τους που ματοκυλάνε τους λαούς.
Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν τη σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ, καθώς και άλλα κόμματα της ονομαζόμενης κεντροαριστεράς ή του κέντρου και της δεξιάς, στην πραγματικότητα δεν έχουν καμιά θέση σε αυτούς τους σχηματισμούς.
Όλοι και όλες αυτοί, οι απλοί άνθρωποι του λαού μας, έχουν εδώ τη θέση τους: Στο ΚΚΕ και μαζί με το ΚΚΕ.
Η επιχείρηση αμαύρωσης της ιστορικής προσφοράς αλλά και της σημερινής δράσης του ΚΚΕ παίρνει πολλές μορφές διαστρέβλωσης. Μια από αυτές είναι η καθαρή συκοφαντία ότι το ΚΚΕ δήθεν δεν ενδιαφέρεται για τα άμεσα προβλήματα, για τις διεκδικήσεις, ότι τα παραπέμπει όλα στο μακρινό σοσιαλιστικό μέλλον.
Η σχέση ενός κόμματος όμως, στη σχέση του με το εργατικό λαϊκό κίνημα, δεν διαμορφώνεται συγκυριακά, τυχοδιωκτικά, ευκαιριακά. Η σχέση του ΚΚΕ με το λαό οικοδομήθηκε στο γεγονός ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της πάλης για όλες τις κοινωνικές ανάγκες όπως εκφράζονται σε κάθε ιστορική περίοδο.
Έτσι και σήμερα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, μαζί με όλο το λαό για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έκτρωμα, για να μην υπάρξουν φορολογικά βάρη, για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί αντιλαϊκοί νόμοι.
Είμαστε πρώτοι στην μάχη της απεργίας, στις διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια, στα μπλόκα της αγροτιάς, στις διεκδικήσεις των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και επιστημόνων, στους αγώνες των φοιτητών - σπουδαστών και μαθητών, των συνταξιούχων και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών.
Εδώ χτυπά η καρδιά του μέλλοντός μας. Εδώ βρίσκεται η δικαίωση του αγώνα και της θυσίας για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες.
Εδώ, με το ΚΚΕ, στο καμίνι των ταξικών λαϊκών αγώνων, γίνονται ένα, το χτες με το σήμερα και το αύριο.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Στην πορεία για το μεγάλο γιορτασμό των 100 χρόνων του μέλλοντός μας, το 2018, ορκιζόμαστε στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων ηρώων του λαού μας ότι θα συνεχίσουμε στην ίδια ταξική γραμμή πάλης για το δίκιο του μισθωτού εργάτη, εργαζόμενου και της οικογένειάς του.
Δεσμευόμαστε να παλέψουμε σε συμμαχία με τον αγρότη, τον αυτοαπασχολούμενο, την υπεράσπιση των αναγκών των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των προσφύγων και μεταναστών.
Δεσμευόμαστε ότι θα εντείνουμε τις πρωτοβουλίες για το συντονισμό της κομμουνιστικής γραμμής πάλης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, στην πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, τους πολέμους.
Δεσμευόμαστε με όπλο τη μαρξιστική μόρφωση, την ιστορική γνώση της ταξικής πάλης, την ίδια την εμπειρία του αγώνα, να συμβάλουμε ώστε να απομακρυνθεί από την ιστορική αλήθεια η στάχτη της ταξικής σκοπιμότητας του κεφαλαίου αλλά και της ηττοπαθούς ψευτοαριστερής προσαρμογής σε αυτήν.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ!
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΗΡΩΙΚΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΟ 1949!
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ».

62 σχόλια:

  1. αυτα ειναι τα χαλια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο δολοφόνος γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος. Τα ορφανά του μάρξ δίνουν παραστάσεις στην τελευταία κουμμουνιστική χώρα μετά την Β. Κορέα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Νεκροί και ζωντανοί μαζί στο λάκο..." Σανό και παραμύθια ακούμε πάλι. Η περισυλλογή των νεκρών και τραυματιών κράτησε 4 ημέρες και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η ταφή στο λάκκο έγινε στις 16 Φεβρουαρίου λόγω της δυσοσμίας και αφορούσε μόνο νεκρούς.
    Μεμονωμένα περιστατικά βάρβαρης συμπεριφοράς με εκτέλεση τραυματιών ανταρτών σημειώθηκαν όπως επίσης και περιστατικά τραυματιών ανταρτών που καλούσαν σε βοήθεια και ανατινάζονταν μαζί με τους τραυματιοφορείς.
    Το γεγονός ότι ο στρατός συγκέντρωσε μαγάλο αριθμό αιχμαλώτων ανταρτών που παρέλασαν στις 13 στην Φλώρινα (1000 τραυματίες και αιχμάλωτοι είπε ο σύντροφος Κουτσούμπας) αποδεικνύει ότι ο Στρατός κρατούσε αιχμαλώτους. Ο Δ.Σ. από την άλλη είναι γνωστό ότι κρατούσε αιχμαλώτους μόνο στρατιώτες και εκτελούσε "περίτεχνα" αξιωματικούς (η μάνα του Καστριτσιανάκη ξέρει..)
    Να μη δώσει ο Θεός να τα ξαναζήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι! Γιατί πολλή φόρα πήραν οι "δημοκράτες" της συμφοράς, και λένε ότι νάναι.

      Διαγραφή
  4. αυτοι οι ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΗΡΩΙΚΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΟ 1949 ποιους πολεμουσαν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβασε μονο αυτο και θα καταλαβεις...

      Το πρωί της 17ης Οκτωβρίου του 1949, η εξόριστη πλέον «Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση» των ανταρτών έδωσε τέλος στις εχθροπραξίες[85] με διάγγελμα που μεταδόθηκε από ραδιοσταθμό του Βουκουρεστίου. Στο διάγγελμα αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα εξής:

      Ο ΔΣΕ δεν κατέθεσε τα όπλα, μονάχα τα έθεσε παρά πόδα. Υποχώρησε μπροστά στην τεράστια υλική υπεροχή που συγκέντρωσαν οι ξένοι καταχτητές ενισχυμένοι απ' την τιτοϊκή αποστασία και προδοσία που τον χτύπησε πισώπλατα. Μα ο ΔΣΕ δεν λύγισε και δεν συντρίφτηκε. Παραμένει ισχυρός με ακέραιες τις δυνάμεις του. Σταμάτησε την αιματοχυσία για να σώσει την Ελλάδα από την ολοκληρωτική εκμηδένιση και τα συμφέροντα του τόπου τα έβαλε πάνω απ' όλα. Οι δυνάμεις μας στο Βίτσι και το Γράμμο σταμάτησαν τον πόλεμο για να διευκολύνουν την ειρήνευση στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει συνθηκολόγηση. Σημαίνει απόλυτη προσήλωση στο συμφέρον της πατρίδας, που δε θέλαμε να δούμε ολοκληρωτικά κατεστραμμένη.

      Διαγραφή
    2. "καταχτητές" και όχι "κατακτητές". Η εμμονική ασέλγεια επί της Ελληνικής γλώσσας μαρτυρά τον γράφοντα. Και όχι μόνο αυτή.
      Ο "ΔΣΕ" των ξενοκίνητων συμμοριτών ποιών την ανάγκην φιλοτιμίαν μας παριστάνει τώρα τον συναινετικό, ότι τάχα μου "σταμάτησε τον πόλεμο" (...όταν τους είχε ήδη κάνει νταντέλα ο Ελληνικός Στρατός).

      Σε ποιον πουλάτε παραμύθι ρεεεεε;;;;

      Διαγραφή
    3. 11:07 μάλλον εσύ έχεις πρόβλημα κατανόησης της ελληνικής γλώσσας. Το κείμενο είναι του 49 και όχι τωρινό.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το διάγγελμα, όπως και άλλα που ακολούθησαν από την ηγεσία του ΚΚΕ, όπου και σ’ εκείνα τα όπλα τέθηκαν, απλώς, "παρά πόδα", πώς να τα εκλάβουμε; Έπειτα, μόνον ο Τίτο πρόδωσε τον ΔΣΕ;
      Ξεκολλήστε!!!
      Διογένης

      Διαγραφή
    5. Κάτι φασίστες σαν εσένα.

      Διαγραφή
  5. Πολεμουσαν τον Ελληνικο Στρατο! Λεγονταν κουμουνιστοσυμμοριτες και αυτοπροσδιοριζονταν σαν ΔΣΕ! Ενας ηταν και ειναι ο στρατος στην Ελλαδα, ο Ε.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το θλιβερό είναι ότι ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που αδιαφορούν για 800 και πλέον ψυχές, που θάφτηκαν σε στυλ ναζιστικής θηριωδίας. Μελετούν και αφηγούνται ατεκμηρίωτες μαρτυρίες που ενισχύουν τα δίπολα, εκφράζονται ακόμα με μίσος και απέχθεια. Παιδιά, οι Έλληνες πολέμησαν με Έλληνες και εκεί πιο κάτω απ' τις Μακρίνες, πετάχτηκαν σε έναν λάκκο εκατοντάδες ψυχές. Το κοινό σας μυστικό, η ντροπή μας, επιτέλους αποκαλύφθηκε. Καλό βράδυ νεοέλληνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χίλια μπράβο στον Δήμο Φλώρινας που με θάρρος και λεβεντιά έσπασε τα ταμπού και κατέθεσε στεφάνι όπως και η περιφέρεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διέπραξαν θεσμικό ολίσθημα. Να τους συγχαρούμε κι από πάνω;

      Διαγραφή
    2. Είσαι με τα καλά σου, 10:58; Μπράβο Περιφερειάρχη, μπράβο Δήμαρχε !!!!!

      Διαγραφή
    3. θα ξαναπάρει ψήφο... που καταθέτει στεφάνι στους εγκληματίες...

      Διαγραφή
  8. Οι γαλανόλευκες πολεμικές σημαίες του ΔΣΕ μαζί με τις κατακόκκινες του ΚΚΕ ανέμισαν στην Φλώρινα. Σκόμπυ, Βαν Φλιτ, Τσόρτσιλ, Τρούμαν ναπάλμ, αμερικανική αεροπορία. Μόνο έτσι μπορούσε να ηττηθεί στρατιωτικά αυτός ο λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Λαός"... πάλι τα ίδια; Πλάκα έχετε.

      Διαγραφή
    2. Ο κόκκινος φασισμός ηττήθηκε από τον ένδοξο ελληνικό στρατό. Δημοκρατικός στρατός είναι μόνο ο ελληνικός.

      Διαγραφή
    3. @ 10'58:
      1) Η Ελληνική Αεροπορία είναι αυτή που σας έκανε με τα κρεμμυδάκια, και όχι η Αμερικανική (Σιγά μη σήκωναν οι ΗΠΑ αεροπλάνα για εσάς). Και αυτό πάλι εσείς το προκαλέσατε στην Θεσσαλονίκη στις 30-4-'47 με τη βλακεία σας, με τη βομβιστική επίθεση ενάντια στο μοναδικό κομμάτι των ΕΔ που σας έβλεπε με συμπάθεια.
      2) Ο ΔΣΕ κατά ομολογία των αντρών του Ε.Σ. ήταν καλύτερα εξοπλισμένος από τη μαμά ΕΣΣΔ. Επίσης είχε και πολλούς "συμβούλους" συντρόφους Σοβιετικούς, Βούλγαρους, κλπ, και Γ.Γ. διορισμένο από τη Μόσχα. Η διαφορά ήταν ότι εμείς είχαμε τον "Παππού", την 3η Ορεινή και τους άλλους που παίρνανε φαλάγγι τους Γερμανο-Ιταλούς στην Αφρική όταν οι δικοί σας κατσαπλιάδες παριστάνανε τους αντάρτες εδώ ληστεύοντας τις στάνες και σφάζοντας πατριώτες.
      3) Δεν καταλαβαίνω για ποιο "λαό" μιλάτε. Μάλλον για τον Σκοπιανό ή για τον Αλβανικό, γιατί για τον Ελληνικό αποκλείεται. Σου θυμίζω την απόφασή σας για απόσχιση της Μακεδονίας με σκοπό το μοίρασμά της σε Αλβανία και Γιουγκοσλαβία. Την άλλη φορά να κρατάτε Σκοπιανές σημαίες. Είναι πιο τίμιο.

      Διαγραφή
  9. Η ομιλία του Κουτσούμπα επιεικώς ΕΜΕΤΙΚΗ. Φρασεολογία απροκάλυπτα προπαγανδιστική, αν και σαφώς παρωχημένη. Δεν ξέρω ποιος μπορεί να τον πάρει στα σοβαρά.

    Η κάλυψη (ας με συγχωρέσει η Νέα Φλώρινα) από τα ΜΜΕ προβληματική. Για ένα και μόνο λόγο, ότι προβάλλουν μια ιδιωτική κομματική εκδήλωση ωσάν να ήταν δημόσια, εξισώνοντας ως ισόκυρα τη δημόσια εκδήλωση (π.χ. προς τιμήν μια εθνικής επετείου που θεσμικά και αρμοδίως ορίστηκε) με την κομματική φιέστα.
    Μα το μνημείο, αγαπητοί μου, δεν είναι δημόσιο. Δεν ανηγέρθη δυνάμει κάποιας απόφασης θεσμοθετημένου οργάνου, πχ Δημοτικού Συμβουλίου σε δημόσιο χώρο. Δεν προάγει αξίες, αρχές και πράξεις άξιες μνήμης και παραδείγματος. Είναι ιδιωτικό μνημείο (λυπηρής μάλιστα αισθητικής) που έστησε ένα κόμμα επειδή έτσι έκρινε ότι εξυπηρετεί την προπαγάνδα του. Αν δεν το καταγγέλλετε τουλάχιστο παρακαλώ σημειώστε το.

    Μέγα και το ολίσθημα της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως που ουσιαστικά ακυρώνει και γελοιοποιεί τον εαυτό της, συμμετέχουσα σε εκδήλωση αυτών που επιχείρησαν την κατάλυση του Ελληνικού Κράτους, μέρος του οποίου είναι και ο Δήμος και η Περιφέρεια. Δεν μπορώ να ψυχολογήσω το σκεπτικό τους.

    70 χρόνια μετά εξακολουθούμε και πέφτουμε αφελή θύματα στην καταδολίευση των αμετανόητων πρακτόρων του Σοβιετισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πηρανε τα γυναικόπαιδα από τη ναουσα και τα βάζανε να σκοτωθουν μπροστα, βαραγαν στον άμαχο πληθυσμό της Φλώρινας και ήθελαν να την κάνουν σκοπιανη πόλη. Και στο τελος δεν επέτρεψαν ούτε να εκλησιαστούν τα νεκρα γυναικόπεδα ούτε ένα σταυρό δεν βαλανε. μίσος και βλακεία για την φλωρινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η Μαχη της Φλωρινας 12 φεβρουαρίου 1949, το όνειδος της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας, απο την μια μεριά οι κομουνιστές του στάλιν που επιστράτευσαν νεαρά παιδιά και κορίτσια απο τα χωριά και τα θυσίασαν στον βωμό της κομουνιστικής ουτοπικής ιδέας, και απο την άλλη ο Ελληνικός Στρατός, στελεχωμένος και απο δοσίλογους και ρουφιάνους των ΝΑΖΙ,τους γερμανοτσολιάδες,που αντι να πάνε στην κτρεμάλα (όπως αυτοί έστειλαν χιλιάδες αντιστασιακούς Έλληνες πολίτες)χρησιμοποιήθηκαν απο τους άγγλους στρατηγούς κατά του κομουνιστικού κινδύνου , με αντάλαγμα την ελευθερία τους αλλά και την μετέπειτα αναρριχήση τους σε θέσης κλειδιά του νέου αγγλοκρατούμενου Ελληνικού κράτους, αυτοί έβαλαν στην πρώτη γραμμή τα στρατευμένα παιδιά της Ελλάδος να σκοτώσουν τ΄αδέρφια τους! για να κάνουν την δουλειά τους η μετά χίτλερ εγγκληματίες στάλιν και τσώρτσιλ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ελληνικός Στρατός ήταν στελεχωμένος από βετεράνους της Βορείου Αφρικής και των υπολοίπων μετώπων κατά του άξονα. Μια ματιά στο βιογραφικό του "παππού" θα σε προσγειώσει στην πραγματικότητα.

      Διαγραφή
    2. Μια χαρά προσγειωμένος/η είναι. ...Από την άλλη ο Ελληνικός Στρατός, στελεχωμένος ΚΑΙ από δωσίλογους, λέει. Και λέει και κάτι ακόμη πιο σημαντικό, φίλε/η μου (& 16 Φεβρουαρίου 2016 - 11:35 π.μ.): ΑΝΤΙ ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΛΑ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ κατά του κομμουνιστικού κινδύνου, ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Βέβαια, ένα θέμα εδώ είναι αν υπήρχε στην πραγματικότητα κομμουνιστικός κίνδυνος στην Ελλάδα... Το κατά πόσον το μεταπολεμικό ελληνικό κράτος ήταν αγγλοκρατούμενο, δηλαδή, από ποιους ευνοήθηκαν περισσότερο οι πολιτικοί, επιχειρηματικοί και στρατιωτικοί συνεργάτες των ΝΑΖΙ, είναι άλλο θέμα. Πάντως, η ουσία για τον ελληνικό λαό, τότε και στη συνέχεια, παραμένει η ίδια.
      Διογένης

      Διαγραφή
    3. χαχαχαχαχα, " ο Ελληνικός στρατός ήταν στελεχωμένος από βετεράνους της Βορείου Αφρικής...", χαχαχαχαχα, τι λες ρε ανιστόρητο υποκείμενο; Έτσι σου είπαν να λες από το σπίτι; Όχι, δεν σου λέω ότι δεν υπήρχαν οι εν λόγω βετεράνοι στις τάξεις του Ελληνικού στρατού, άλλα μην μας τρελαίνεις κιόλας λέγοντας ότι αυτοί στελέχωσαν τον Ε.Σ.

      Διαγραφή
    4. Ότι και να λέτε, σφουγγοκωλάριοι των Σοβιετικών είσασταν και παραμένετε. Φοβερή "Δημοκρατία" μας φέρατε. Με το Ζαχαριάδη διορισμένο από τη Μόσχα. Ουστ ρε!

      Διαγραφή
  12. Ευτυχώς χάσατε σύντροφοι, γιατί αλλιως οι Ελληνίδες θα ήταν συναδέλφισες με τις ουκρανίδες, ρουμανες, βουλγάρες κ.α. στα μπαράκια της δύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. min viazese giati auto isos simvi kai dutiki elladitsa tis endoksis kai proodeftikis kapitalistikis Europaikis Enosis pou toso mas agapa.....!!!!!

      Διαγραφή
  13. Αυτό που ενόχλησε την ακροδεξιά δεν ήταν η τιμή προς τους πεσόντες αλλά το μεγάλο πλήθος των ζώντων που συμμετείχε.

    Συγχαρητήρια και από εμένα στην δημοτική αρχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΡΑΜΜΟΣ, ΒΙΤΣΙ, 12 ΦΛΕΒΑΡΗ17 Φεβρουαρίου 2016 στις 11:42 π.μ.

      Το μεγάλο πλήθος των ζώντων που συμμετείχε. Πανελλήνια φιέστα διά των λεωφορείων, αναβίωση των αλήστου μνήμης συγκεντρώσεων της ΠΑΣΟΚΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Τα βυθιζόμενα εκλογικά σας αποτελέσματα μετράνε. Πάντως για τουριστική ατραξιόν στην Ελλάδα καλά κάνετε και είστε οι μοναδικοί. Σαν τους Ερυθρόδερμους στις ΗΠΑ (η κατ'εσάς ΕΠΑ) μόνο που εκεί υπέστησαν γενοκτονία από τους λευκούς ευρωπαίους ενώ εσείς από τα μυαλά σας.

      Διαγραφή
  14. από ελληνική wiki:
    Δυνάμεις των Ταγμάτων Ασφαλείας παρέμειναν επιτηρούμενες στο στρατόπεδο στου Γουδή, απελευθερώθηκαν όμως από εκεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου, οπλίστηκαν και πολέμησαν στο πλευρό της κυβέρνησης και των Βρετανών κατά τα Δεκεμβριανά, την ένοπλη σύρραξη στην Αθήνα που σηματοδότησε την αρχή του Ελληνικού Εμφύλιου. Αρκετά μέλη τους δε, ενσωματώθηκαν στα Τάγματα Εθνοφυλακής, το στρατό που δημιουργήθηκε μετά την Κατοχή, επιδιδόμενοι σε βιαιότητες και εκδικητικές πράξεις εναντίον των αριστερών.[43] Στη λογική της συμμετοχής τους στον εμφύλιο με την πλευρά του κυβερνητικού στρατού, αμνηστεύθηκαν πολλοί από τους καταδικασθέντες, μερικοί από τους οποίους ακολούθησαν καριέρα στον Ελληνικό Στρατό.[44] Ο Παπαδόγγονας, που σκοτώθηκε κατά τα Δεκεμβριανά, προάχθηκε μετά θάνατο με βάση κατοχικούς νόμους, ωστόσο η προαγωγή αποσύρθηκε ως "λάθος" μετά την κατακραυγή που ακολούθησε.[45] Ο εμπνευστής των Ταγμάτων, Ιωάννης Ράλλης, αν και αθωώθηκε από το δικαστήριο των δοσιλόγων για τη δημιουργία των Ταγμάτων, όπως και ο Πάγκαλος, ωστόσο κρίθηκε ένοχος εσχάτης προδοσίας και πέθανε το 1946 στη φυλακή.[46] Μολονότι τελικά τα πρώην μέλη των Τ.Α. βρέθηκαν στην πλευρά των νικητών μετά τον εμφύλιο πόλεμο, ουδέποτε κατάφεραν να κερδίσουν αισθήματα συμπάθειας ή έστω ουδετερότητας. Μέχρι και σήμερα ο χαρακτηρισμός "ταγματασφαλίτης" ή "ταγματαλήτης" είναι στη λαϊκή κουλτούρα ύβρις, συνώνυμη της προδοσίας και του δοσιλογισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ελαφρύ να είναι το χώμα που σκεπάζει τα παλικάρια του Δ.Σ. Άνθρωποι που μάτωσαν και πέθαναν πολεμώντας τους πρώην συνεργάτες των Γερμανών, πολεμώντας αυτούς που για τα επόμενα σχεδόν 30 χρόνια θα έστελναν ένα μεγάλο μέρος του λαού στα ξερονήσια και τα εκτελεστικά αποσπάσματα. Αυτούς που θα σκότωναν τον Λαμπράκη και θα έβαζαν την χώρα στον γύψο για 7 ολόκληρα χρόνια. Λυπάμαι βαθύτατα για τα θύματα και των δύο πλευρών,δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από έναν εμφύλιο. Λυπάμαι όμως επίσης και για το γεγονός που πολλοί συμπολίτες μου, προφανώς είτε λόγω άγνοιάς, είτε λόγω βλακείας, συνεχίζουν να βλασφημούν, με όρους όπως "συμμορίτες", τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στον κατακτητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν κάποιοι έχουν συγγενείς που σκοτώθηκαν με "κονσερβοκούτι" χωρίς λόγο, ή όταν έκαιγαν τα σπίτια όποιων δεν τους πλήρωναν νταβατζιλίκι, ή θεωρούσαν ότι είναι με τον Ε.Σ., τότε οφείλουμε να μην ξεχνάμε την ιστορία αυτού του τόπου και να μην κάνουμε τα στραβά μάτια σε τέτοιες εκδηλώσεις. Ίσως κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε έξω από τα δόντια γι αυτά που έγιναν εκείνον τον καιρό.
      ΥΓ: Δεν έχω γράψει κάτι παραπάνω.

      Διαγραφή
    2. Στον κατακτητή αντιστάθηκαν οι φαντάροι μας στην Βόρειο Αφρική. Οι εδώ κλεφτοκοτάδες που παρίσταναν τους αντιστασιακούς ήταν για γέλια. Ούτε μια γέφυρα δεν μπόρεσαν να ανατινάξουν σωστά.

      Διαγραφή
  16. Θα συμφωνήσω με το 11:58΄. Αυτό που κυρίως ενόχλησε πολλούς αμετανόητους ακροδεξιούς ήταν η μεγαλειώδης συγκέντρωση (μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ στη Φλώρινα) και η μαζική συμμετοχή του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΡΑΜΜΟΣ, ΒΙΤΣΙ, 12 ΦΛΕΒΑΡΗ17 Φεβρουαρίου 2016 στις 11:48 π.μ.

      Αμετανόητε κουμουνιστή, αυτό που κυρίως ευχαρίστησε την εργατική τάξη ήταν τα τουριστικά που έβαλαν μπρος τις μηχανές χειμωνιάτικα και δούλεψαν οι οδηγοί.

      Διαγραφή
  17. Τι έγινε ρε συντρόφια; Έπεσε γραμμή από το κόμμα "γράφετε σχόλια γιατί τρώμε ξύλο στη Νέα Φλώρινα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κατά πως έλεγαν οι αντάρτες κάνανε τον αρραβώνα στην Νάουσα τον γάμο λέγαν θα κάνουν στην Φλώρινα ε λοιπόν εμείς τους στείλαμε αδιάβαστους. ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ . Ας βάλουν τα κουμμούνια τώρα οσα μνημεία θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητά ορφανά του Μαρξ και των λοιπών κουμουνιστοσυμμοριτών, μην κρύβεστε πίσω από τις λέξεις. Αν κερδίζατε η Φλώρινα θα ήταν η πρωτεύουσα του "Μακεδονικού" κράτους αναγνωρισμένη από όλο το ανατολικό μπλοκ. Αυτό νοσταλγείτε? Αν ναι δίπλα είναι τα φιλαράκια σας , Γκρουεφσκι και η λοιπή συμμορία , μόνο που αυτοί τώρα πλέον είναι φίλοι των Αμερικανών, ορφανά θα μείνετε...πάλι.Γνωρίζετε ότι οι συμμορίτες βομβάρδιζαν εναντίον άμαχου πληθυσμού ,σκότωσαν μαθητές κατά την διάρκεια γυμνασιακών επιδείξεων στο γήπεδο της Φλώρινας?. ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ :ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ
    Υ.Γ. Ο όρος συμμορίτης είναι καταγεγραμμένη στα κείμενα του ΟΗΕ από τις συμμορίες που οργανώνονταν στα βουνά για να πλήξουν την χώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ, ΕΛΕΓΕ «Φοβούνται, φοβούνται τα τραγούδια μας μην τους τσακίσουν»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Περισσός είναι το Jurassic Ρark: το μόνο μέρος όπου επιβιώνουν οι δεινόσαυροι

      Το ΚΚΕ εφαρμόζει τις μεθόδους κάθε ασφάλειας, της CΙΑ, της Στάζι, της Κα Γκε Μπε
      Νίκος Μπελογιάννησ (γιος)

      Διαγραφή
  21. Να και ο χρυσαυγίτης υπηρεσίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κατω απ τον σταυρο του Καντιωτη οι χριστιανοι -δεξιοι της Χαραδρουπολης δεν εχουν στη παγωμενη τους καρδια εστω ενα...θεος σχωρεστους..σε ομοφυλους τους που πολεμησαν και πεθαναν για τις ιδεες τους 70 χρονια μετα τον ολεθριο Ελληνικο Εμφυλιο..Αλιμονο στη καταντια μας.Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αν και η Ελλάδα με τη συμφωνία της Γιάλτας πέρασε στη βρετανική σφαίρα επιρροής , αυτό φαίνεται πως δεν έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό από την ηγεσία του ΚΚΕ. Δεν προσανατολίστηκε στην κοινοβουλευτική δράση και έπεσε στην «παγίδα» της τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η δεξιά-ακρο δεξιά , αναγκαζόμενοι στη συνέχεια να πάρουν τα βουνά .
    Ο πόλεμος ήταν εμφύλιος γιατί οι στρατιώτες των δυο πλευρών (δημοκρατικός στρατός-εθνικός στρατός ) ήταν Έλληνες πολίτες. Ο όρος «συμμορίτες» ταίριαζε πιο πολύ στους ακροδεξιούς φονιάδες Σουρλαίους, ΜΑΥδες κ.α , αλλά και στη δολοφονική ΟΠΛΑ.
    Και αν ακόμη υποθέσουμε ότι επικρατούσε το ΚΚΕ το μόνο σίγουρο είναι ότι το 1989, όπως και στα άλλα ανατολικά κράτη ο κομμουνισμός θα κατέρρεε και η χώρα μας θα έμοιαζε, όπως τις γειτονικές χώρες Αλβανία, Βουλγαρία.
    Στη νίκη του εθνικού στρατού συνέβαλλαν πολίτες διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων (δημοκρατικοί δεξιοί, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι, ακροδεξιοί). Σήμερα θέλουν όλοι να ξεχάσουν την αδελφοκτόνο αιματοχυσία. Συνεχίζουν να γιορτάζουν οι κομμουνιστές και οι ακροδεξιοί. Δεν δικαιούνται όμως γιατί:
    Οι κομμουνιστές με τον παραλογισμό τους οδήγησαν στην καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων νέων (θάνατος , εξορίες, βασανιστήρια ). Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν σε ειρηνική περίοδο να εκδήλωναν τις δημιουργικές τους ικανότητες για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο.
    Οι ακροδεξιοί που πολλοί από αυτούς νωρίτερα είχαν συνεργαστεί με τους ναζί κατακτητές καλλιέργησαν κλίμα βίας και τρομοκρατίας. Έχουν την ευθύνη για τη χούντα του 67 και τη διχοτόμηση της Κύπρου.
    Από την πικρή αυτή ιστορία χάθηκαν μοναδικές ευκαιρίες για ανασυγκρότηση, για ανθρωπιά και για μια θεώρηση των πραγμάτων από ευρωπαϊκή πλευρά. Αντίθετα γιγαντώθηκε ένα κράτος με ένα τεράστιο δημόσιο όπου κυριάρχησαν οι πελατειακές σχέσεις και τις συνέπειές του τις πληρώνουμε όλοι σήμερα.
    Schapiro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Schapiro, μπορείς σε παρακαλώ να μας εξηγήσεις, πώς είναι δυνατόν –κατόπιν πληθώρας συμφωνιών– να μην έγινε αντιληπτό από την ηγεσία του ΚΚΕ ότι η Ελλάδα πέρασε στη σφαίρα επιρροής τής δύσης; Ένα αυτό.
      Δεύτερον. Φαίνεται πως από σε σένα δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό, ότι για την κατάντια αυτού του τόπου (συμπεριλαμβανομένων Εμφυλίου, Χούντας, Κύπρου) δεν ευθύνονται οι δεξιοί-ακροδεξιοί και οι κομμουνιστές. Σαφέστατα φέρουν κι αυτοί τεράστιες ευθύνες, όμως άλλοι κατέχουν τα πρωτεία: οι λεγόμενοι προοδευτικοί αριστεροί.
      Ξεκίνα από την ακόλουθη εικόνα, και όρεξη να ‘χεις για εγκλήματα και προδοσίες...
      http://filonoi.gr/wp-content/uploads/2015/09/%CE%92%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%E1%BD%B6-%E1%BC%80%CF%80%E1%BD%B9%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B9.-%CE%B11.jpg

      Να είσαι καλά,
      Διογένης

      Διαγραφή
  24. Διογένη και Schapiro είστε φωνές λογικής μέσα στον παραλογισμό του μίσους παρά τις διαφορές που έχω με κάποιες από τις θέσεις σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς, που δεν συμφωνούμε σε όλα, φίλτατε/η...
      Διογένης

      Διαγραφή
  25. ΜΟΝΟ Ο ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ ΕΜΕΙΝΕ!17 Φεβρουαρίου 2016 στις 12:00 μ.μ.

    Πολύ φαιά ουσία καταναλίσκεται για συζήτηση αναφορικά με το ΚοΥμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας Α.Ε. Ας υπάρχουν σαν ιστορική γραφικότητα. Είναι πλέον ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΚΙΝΔΥΝΟΙ για την κατάλυση της Δημοκρατίας. Της πραγματικής Δημοκρατίας που είναι ακόμα ζητούμενο στην συστημική Ελλάδα μας και στην οποία το Κ.Κ.Ε. Α.Ε. είναι απλά ο μισθωτός κυματοθραύστης της Λαϊκής δυσαρέσκειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια, Παντελή

      Διαγραφή
  26. Δεν έπρεπε να έχει αυτό το ξενόφερτο μνημείο και μία Ελληνική σημαία ή έναν Σταυρό; Αλλά που τέτοια. Θεία δίκη ο Σταυρός του Καντιώτη πάνω στα κεφάλια σας. Όσο για το μνημείο κακέκτυπο αντίγραφο κουμμουνιστικής αισθητικής και η αξία του όσα τα κιλά του. Και δεν είμαι σίγουρος για την τύχη του. Λίγο παραπάνω υπάρχουν άλλοι τόσοι νεκροί αλλά λέξη γι' αυτούς γιατί στο μέτωπό τους γράφει "ΈΛΛΗΝΑΣ". Εσείς δεν θέλετε να ξεχαστεί το μίσος γιατί θα χάσετε τη μαρμίτα και τη "Μασωνική" λογική σας. Προς το παρόν και για τον ερχόμενο αιώνα κολυμπήστε στο 5% περισσότεροι από τους οποίους σας ψηφίζουν από αντίδραση στα φυσιολογικά κόμματα. Είστε οι τελευταίοι κομμουνιστές της Ευρώπης και γι' αυτό κάνετε αυτομνημόσυνα. Οι πραγματικοί του είδους σας σκοτώθηκαν. Εσείς που ζήσατε ήσασταν αυτοί που κρυφτήκατε, προδώσατε και τώρα βγάζετε κεφάλι. Και άλλη φορά να μη κλείνετε τον πεζόδρομο για τις εκδηλώσεις με κασέτες. Ένα μικρό καφενείο σας φθάνει και σας περισσεύει Αιωνία η "μνήμη" σε σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ο εγκέφαλός σου δεν ήταν προβληματικός θα ήξερες ότι ο Μέμος Μακρής, έργο του οποίου είναι το μνημείο, είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εικαστικούς. Το έργο είναι όμοιο με το μνημείο του Μαουτχάουζεν στην πολύ δυτική Αυστρία. Πολλά αγάλματά του βρίσκονται στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό

      Το σχόλιό σου μου έφερε στον νου τον Αρτέμη Μάτσα να τρίβει τα χέρια του λέγοντας "Εγώ την αγαπώ την πατρίδα μου, οι Γερμανοί είναι φίλοι μας..."

      Διαγραφή
    2. Και ο Αρτέμης Μάτσας είναι ένας Μέμος Μακρής σε άλλο στρατόπεδο!!!

      Διαγραφή
  27. Τον Στάλιν να δεις πόσοι γλύφτες καλλιτέχνες τον έχουν κάνει. Ένας πραγματικός καλλιτέχνης δεν στρατεύεται σε κάθε ηλίθια πολιτική κατάσταση που υπηρετεί γιατί έτσι φανερώνεται το πόσο τίποτε είναι. Μου φαίνεται ότι έχει κάνει και το κεφάλι του πολυτεχνείου το οποίο έχουν κατηγορήσει όλοι οι ελεύθεροι καλλιτέχνες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έχει κάνει ΚΑΙ το κεφάλι στο Πολυτεχνείο. Θα βρεις κάποιον "ελεύθερο" να μας τον πεις; επισης το αγαλμα του Μακαριου σε Κύπρο και Ελλάδα, το άγαλμα Λαμπρακη και ξανατονιζω το μνημείο του Μαουτχαουζεν στην Αυστρία .

      Ως προς τον Σταλιν προφανώς στους "τίποτα" περιλαμβανεις τον Πικάσο, την Κάλο , τον Σοστακόβιτς κτλ δείχνοντας πόσο εκτιμάς την τέχνη.

      Σε λυπάμαι και σου συμπαρίσταμαι. Ειλικρινά δεν σου θυμώνω καθόλου

      Διαγραφή
    2. Δες και καμμιά φωτογραφία για τα σύμβολά σου
      http://1.bp.blogspot.com/-Bed3HoyoXUg/USaCH5oICvI/AAAAAAAACYY/SK1gHQwoZ7M/s1600/stalin-300x219.jpg
      http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//59FD3521D8DE076015CBFAAB45F17DAA.jpg
      http://www.zougla.gr/assets/images/461378.jpg
      Σε βολεύει να λες ότι όποιος δεν είναι κομμουνιστής είναι ναζί. Η αλήθεια όμως είναι άλλη Κομμουνιστής = Ναζί
      Κομμουνιστής = Αντιδήμοκράτης
      Τα αδελφάκια σας στη Βορειά Κορέα είναι ο ορισμός του γέλιου. Το σύνθημά σας =φόβος, θάνατος και διακοπές στα Γκούλαγκ
      Δεν μας λες όμως και πόσοι καλλιτέχνες και αθλητές δραπέτευσαν από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα για να σωθούν?
      Παραδέχομαι όμως ότι το μεγαλύτερο έργο τέχνης του κουμμουνισμού είναι το τείχος του Βερολίνου (Μου είπαν πως είναι Land art). Φαντάζομαι συμφωνείς... και ευχαριστώ για τη.... συμπαράσταση.

      Διαγραφή
    3. Πικάσο: https://iconology2009.files.wordpress.com/2010/06/musee_picasso_stalin.jpg
      https://sketchuniverse.files.wordpress.com/2012/06/by-picasso-sketch-of-stalin.jpg
      Φρίντα Κάλο: http://www.fridakahlo.org/self-portrait-with-stalin.jsp

      Περιμένω να μου πεις τους ..."ελεύθερους καλλιτέχνες"

      Η φιλία, συμπόνοια και συμπαράστασή μου είναι δεδομένες και ειλικρινείς

      Διαγραφή
    4. Εννοώ πες μου έναν ΜΗ κομμουνιστή να εκθειάζει τα φασιστο-κομμουνιστικά σύμβολα. Αυτοί ήταν φανατικοί και πληρωμένοι. Όσο για τον Πικάσο κάποτε είχε δημιουργήσει ένα πορτρέτο που να αναπαριστά τον Στάλιν, κατόπιν πιέσεων των συντρόφων του, όμως προκάλεσε σάλο στους ηγέτες του κόμματος, διότι στο πορτρέτο διαφαινόταν μία σατυρική ματιά για τον Στάλιν, μία διαπεραστική ειρωνεία.(Πάμπλο Πικάσο - Βικιπαίδεια) .Τι να μου πεις ρε φίλε για αιμοσταγή καθεστώτα. Αίσχος Εγώ ξέρω δεκάδες καλλιτέχνες να δραπετεύουν από την ανατολή στη δύση εκείνα τα χρόνια και κανέναν αντιστρόφως. Κομανέτσι, Σολσενίτσιν, Καντίνσκυ, Σοστακόβιτς Σαγκάλ και χιλιάδες άλλοι.

      Διαγραφή
    5. Κάντε και ένα μνημείο και για αυτό:
      http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-megalh-sfagh-tou-katun

      Διαγραφή
  28. "Ναζιστικές ΚΟΤΕΣ, για τον σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας"
    https://www.youtube.com/watch?v=Y2SDsTmI180

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. https://www.youtube.com/watch?v=Ji1qdY_aroc#t=15m57s
    &
    https://www.youtube.com/watch?v=Ji1qdY_aroc#t=14m25s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. https://www.youtube.com/watch?v=vgFKQzMToxw

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.