Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου: μεγαλώνοντας… γερά παιδιά

Σήμερα, 15 Φεβρουαρίου, είναι η Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου. Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά που δίνουν τη δική τους μάχη καθημερινά για να κρατηθούν στη ζωή.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (International Confederation Of Childhood Cancer Parent Organizations - ICCCPO), ώστε να επιτευχθεί καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για τις παιδικές νεοπλασίες. 250.000 αθώες ψυχούλες παγκοσμίως κάθε χρόνο πολεμούν τον εχθρό τους. Τον καρκίνο. Να επισημάνω ότι ο καρκίνος αρχίζει να αναπτύσσεται, όταν σε ένα κύτταρο του οργανισμού δημιουργηθούν βλάβες στο DNA του, με αποτέλεσμα αυτό να αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα. Ο άνευ ορίων πολλαπλασιασμός του κυττάρου αυτού οδηγεί στη γένεση του καρκίνου.
Ο παιδικός καρκίνος αποτελεί σήμερα την δεύτερη αιτία θανάτου στα παιδιά μετά τα ατυχήματα και την πρώτη αιτία θνησιμότητας στα παιδιά λόγω ασθένειας. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο. Οι κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι οι λευχαιμίες, οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος (κυρίως εγκεφαλικοί όγκοι), λεμφώματα, οι όγκοι νεφρών (νεφροβλάστωμα), τα σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα) και των οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing).
Αρκετά ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επιτύχει ποσοστά ίασης έως και 80%. Τα τελευταία χρόνια, η πρόοδο της ιατρικής, το καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, η επάρκεια φαρμάκων και η πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία κάνουν την παρατεταμένη επιβίωση με διατήρηση της ποιότητας ζωής και την ίαση, όχι μόνο πιθανές, αλλά και δυνατές για πολλούς παιδικούς καρκίνους.
Η πρόληψη για τον παιδικό καρκίνο είναι περιορισμένη, όμως η αξιολόγηση υπόπτων συμπτωμάτων και ευρημάτων μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση και κατά πάσα πιθανότητα στην ίαση. Τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά και παρατηρούνται σε πολλά νοσήματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια ΦΛΟΓΑ σε συνεργασία με το Ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Π.&Α. Κυριακού, έχουν εκδώσει ανάλογο ενημερωτικό φυλλάδιο, όπου τα αρχικά γράμματα των λέξεων, στην πρόταση «Μαμά Άρχισε Πάλι Να Με Πονάει» παραπέμπουν στα συχνότερα συμπτώματα:
• Μάζα (όγκος) σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος
• Αιμορραγία από το δέρμα ή τα ούλα ή τη μύτη κ.λ.π.
• Πυρετός που παρατείνεται, δε σχετίζεται με λοίμωξη ή συνδυάζεται με άλλα ύποπτα συμπτώματα
• Νευρολογικά συμπτώματα (σπασμοί, πρόβλημα στη βάδιση, πρωινοί έμετοι κ.λπ.)
• Μάτια με διόγκωση, στραβισμό, πρόπτωση, μελανιές κ.λ.π.
• Πόνος στα οστά, στο κεφάλι ή σε άλλο σημείο του σώματος

Η ύπαρξη τέτοιων συμπτωμάτων δε δείχνει αναγκαστικά ότι το παιδί έχει κάποια μορφή καρκίνου, αλλά πρέπει να οδηγεί τους γονείς στο να ζητούν τη συμβουλή του παιδίατρου τους, ώστε να γίνουν οι εξετάσεις που θα αποκλείσουν ή όχι, ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εύχομαι κάποια μέρα ο καρκίνος να είναι απλά ένα ζώδιο!
Αφιερωμένο σε όσους πάλεψαν, όσους παλεύουν και όσους έχασαν αυτή τη μάχη...

Καπουλίτσα Φανή
φοιτήτρια Ιατρικής

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια! Χαίρομαι που υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι νέοι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.