Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Τα ινία πλέον στους άριστους

Φίλε μου αναγνώστη, αν δεν έχεις το χρόνο να διαβάσεις αυτό το άρθρο αργά και από… μέσα, μη το ξεκινάς!

«Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά»! Ρήγας Φεραίος.

Αυτό βεβαίως ισχύει για όλους μας, αλλά πρωτίστως για τον ψηφοφόρο, όσο και για τον υποψήφιο, αλλά κυρίως για τον ήδη εκλεγέντα!
Αλήθεια, πότε συλλογάται κανεις ελεύθερα; Η απάντηση είναι απλή, όταν και μόνον όταν δεν έχεις καμίας μορφής πίεση και καμιάς μορφής εξάρτηση από κανέναν, τελικά όταν είσαι απόλυτα ελεύθερος! Όταν όμως είσαι ελεύθερος, αλλά δεν διαθέτεις τα ανάλογα - απαραίτητα προσόντα για την ανάληψη συγκεκριμένου έργου ή ευθύνης, τότε είσαι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ!!
Με το αγαπητό φίλο μου και γνωστό συνάδελφο τον Θέμη, συζητούσαμε πριν αρκετά χρόνια για την εκπ/ση στη χώρα μας, στη περιοχή μας και μάλιστα λέγαμε, αν ιδρύαμε ένα ιδιωτικό γυμνάσιο - λύκειο, από την δική μας σχολική μονάδα , ποιους θα προσλαμβάναμε, θα επιλέγαμε να εργαστούν σ΄ αυτό, με στόχο να είναι το καλύτερο εκπ/κό ίδρυμα της περιοχής! Κάποια στιγμή καταλήξαμε στο «ποιους » θα προσλαμβάναμε και φυσικά ποιους θα αποκλείαμε! Συζητώντας με φίλους, σχετικούς με το θέμα και τις…..επιλογές μας για ένα πιθανό εγχείρημα , τελικά διαπιστώσαμε το ορθό των επιλογών μας!
Τι θέλω να πω: Επιλέξαμε τους καλύτερους, τους ΑΡΙΣΤΟΥΣ !!!!!!!!!!
Το ίδιο θα κάνει κι ο επιχειρηματίας κατά την πρόσληψη εργαζομένων στην επιχείρησή του κτλ κτλ.
Η δημοκρατία, δυστυχώς, μας επιτρέπει ή αν θέλετε μας επιβάλλει να εκλέξουμε για την διοίκηση και λειτουργία της χώρας, τους δήθεν καλύτερους από τους υποψηφίους βουλευτές, δημάρχους, συμβούλους κτλ! Εμείς σαν λαός, σαν ψηφοφόροι, τι κάνουμε;; Πράττουμε το ορθό, το πρέπον; Η απάντηση είναι ΟΧΙ! Ψηφίζουμε και επιλέγουμε τον αδελφό μας, αν και είναι ανόητος ή τον κολλητό μας, αν και είναι κλεφτάκος (κατά ψευτάκος) ή τον έχοντα και κατέχοντα, ή ξεπουλάω την ψήφο μου στον «εξαγοράζοντα» κτλ, κτλ ή το Χ κόμμα επιλέγει αυτό για μένα 4 υποψηφίους και με υποχρεώνει από αυτούς να επιλέξω, κι αν και οι 4 δεν είναι για μένα οι καλύτεροι, δεν συμφωνώ για κανέναν, τότε τελικά δεν επιλέγω , δεν ψηφίζω εγώ, αλλά άλλοι αντι για μένα! Τελικά όμως δεν επιλέγω, δεν επιλέγεται ο ΑΡΙΣΤΟΣ! Μετά φυσικά διαμαρτύρομαι, ωρύομαι για την κακή οικ. κατάσταση της χώρας, γιατί πάνε όλα στραβά κτλ, κτλ! Όλοι μας γνωρίζουμε τι φταίει, αλλά δεν έχουμε το κουράγιο να το μαρτυρήσουμε ούτε καν στον ίδιο μας τον εαυτό! Πάντως η κακή επιλογή μας έχει κι αυτή το δικό της μεγάλο % ευθύνης!
Αλήθεια, πόσο καλή μνήμη έχεις! Θυμάσαι τι έγινε, όταν ο υπουργός εσωτερικών της «επάρατης» δεξιάς, ο Μιχελάκης Γιάννης, πρότεινε ένα νέο εκλογικό σύστημα για την τοπική Αυτοδιοίκηση; Έγινε χαμός μ΄ αυτούς που θα έχαναν μάλλον (σίγουρα) την «κουτάλα»! Ήταν οι ξεχωριστές - δυο - λίστες, μια ενιαία για εκλογή δημάρχων και μια δεύτερη ενιαία πάλι για την εκλογή δημοτικών συμβούλων! Ίσως ήταν / είναι το δημοκρατικότερο και φυσικά το καλύτερο εκλογικό σύστημα που ποτε προτάθηκε από υπουργό από συστάσεως του ελλ κράτους! Τελικά δεν «πέρασε»! Τότε, εκείνο το διάστημα, στις 5 Νοεμβρίου 2013, είχα γράψει ένα άρθρο στον τοπικό τύπο και το «σήκωσαν» μερικά μπλοκ, με τίτλο: Στον λαό η επιλογή του εκλογικού συστήματος.
Αν φυσικά αυτό το έλεγε ο Ανδρέας ή ο Καραμανλής, τελικά ένας από τους γνωστούς μεγάλους πολιτικούς μας, θα είχε γίνει σεισμός και φυσικά αμέσως αποδεκτό! Τώρα το «έβγαλε» ο Μιχελάκης, ποιο είναι τούτο το ανθρωπάκι; άστον να λέει…!!!! Άθλια αντιμετώπιση!
Θεωρώ επιβεβλημένη ανάγκη, όχι μόνο να εφαρμοστεί - εδραιωθεί στις εκλογές στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού εκείνο το εκλογικό σύστημα, αλλά και να επεκταθεί και να εφαρμοστεί στις εθνικές εκλογές για την ανάδειξη πρωθυπουργών και βουλευτών! Αν συνδυαστεί με την μείωση των βουλευτικών εδρών από 300 σε 200 και με την παραχώρηση πόρων και εξουσιών στην περιφερειακή διοίκηση, τότε ίσως να μπορέσουμε να ατενίσουμε το μέλλον με κάποια αισιοδοξία!
Αν εφαρμοστεί αυτό το εκλ σύστημα στους δήμους, στις περιφέρειες και στις εθνικές εκλογές και επιλεγούν οι ΑΡΙΣΤΟΙ σε όλες τις βαθμίδες, βεβαίως και οι πρωθυπουργοί, (φαντάζει ουτοπικό, αλλά είναι πολύ πολύ απλό), τότε και μόνο τότε θα έχουμε το δικαίωμα να ελπίζουμε σε «καλύτερα χρόνια» ! Μπορούμε να επιλέξουμε τους ΑΡΙΣΤΟΥΣ!!!
Έτσι για γίνει κατανοητό θα δώσω ένα παράδειγμα για εθνικές εκλογές για το νομό μας (Φλώρινα). Υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους όσοι θα ήθελαν να είναι υποψήφιοι για την ή τις βουλευτικές έδρες. Ο ψηφοφόρος έχει δικαίωμα δύο ή τριων επιλογών - σταυρών. Δεν υπάρχουν κομματικές ταμπέλες. Λοιπόν θα δώσω μια ψήφο- σταυρό στον ξάδελφό μου (που είναι υποψήφιος), αν και είναι μπουνταλάς, αλλά θα δώσω και έναν σταυρό σ΄ αυτόν που θεωρώ σωστό. Όμως τι σημαίνει σωστός! Θα ενημερωθώ για το ποιόν του υποψηφίου, τι άνθρωπος είναι η οικογένειά του οι γονείς του τη μόρφωσή του, αν εργάζεται και βέβαια αν μπορεί να βοηθήσει με την παρουσία του στη Βουλή το κοινωνικό σύνολο! Είναι μικρός ο νομός μας, αλλά και να είναι μεγαλύτερος, πλέον εδώ που φτάσαμε, είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να ψάξουμε, να ενημερωθούμε πριν ψηφίσουμε! Πρέπει να στείλουμε στη Βουλή τους ΑΡΙΣΤΟΥΣ! Αυτούς λοιπόν τους γνωρίζει η τοπική κοινωνία! Ρίξτε μια ερευνητική ματιά γύρω σας και θα τους αναγνωρίσετε (σουμε) αμέσως!
Το πρόβλημα είναι: ποιός θα επιλέξει τους ΑΡΙΣΤΟΥΣ! Μα ο λαός! Με το ισχύον εκλογικό σύστημα δεν εξέλεγε ο λαός τον ΑΡΙΣΤΟ, αλλά αυτόν που του έλεγαν κάποιοι άλλοι, ότι είναι ΑΡΙΣΤΟΣ!
Μόνο έτσι μπορούμε να στείλουμε στη Βουλή ανθρώπους που δεν θα φοβούνται τον πρόεδρο του κόμματος ή τους σκληρούς κομματικούς! Που δεν θα φοβούνται να πουν τη γνώμη τους χωρίς φόβο , αλλά με πάθος! Που θα σέβονται όλο το κόσμο και θα συζητάνε με τον κόσμο τα τρέχοντα θέματα! Που δεν θα διορίζουν κατά χιλιάδες, ώστε να έχουν σίγουρη την επανεκλογή τους! Δεν θα μπορεί κανένας πια να επιβάλλει «κομματική» πειθαρχεία! Κανένας δεν θα απειλήσει βουλευτή, ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι εκτός λίστας! Δεν θα λαδώνεται εύκολα, γιατί η δικαιοσύνη θα είναι ουσιαστικά ελεύθερη!
Μόνο έτσι ο λαός θα εκλέξει τους ΑΡΙΣΤΟΥΣ !
Χίλια δυο είναι τα θετικά στοιχεία σε σύγκριση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα εκλογικά συστήματα!
Αν ο κόσμος ενημερωθεί σωστά για το θέμα αυτό, μπορεί πολύ μα πολύ γρήγορα να το επιβάλλει κιόλας!
Η λεγόμενη «απλή αναλογική», σε σχέση μ΄ αυτό το σύστημα, θα φαντάζει αστεία! Προσωπικά, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, θα στηρίξω αυτόν που θεωρώ ΑΡΙΣΤΟ, σε οποιοδήποτε δημοκρατικό κόμμα κι αν είναι υποψήφιος.
Ας μη ξεχνάμε, ότι η λέξη «Δημοκρατία» κακοποιήθηκε βάναυσα!

ΥΓ. Στόχος μου δεν είναι (κι ούτε θα το αποτολμούσα άλλωστε) να αλλάξω τα εκλογικά συστήματα της χώρας μας, αλλά πολύ απλά να δώσω στους φίλους αναγνώστες και μια άλλη ιδέα- άποψη για την χρηστή διοίκηση της χώρας. Ίσως κάποια στιγμή να… γίνει κι αυτό! Προσωπικά έχω πάψει να πιστεύω στους κομματικούς σχηματισμούς, αλλά μόνο στα πρόσωπα και πάνω από κόμματα!!!!!!!!!!

Φλώρινα 8 Φεβρουαρίου 2016

Υπογραφή
Πανίδης Θεόφιλος

13 σχόλια:

  1. Παντως για να εχει ισχυ η αποψη σου καλο θα ηταν να μας φερεις και ενα παραδειγματα ΑΡΙΣΤΩΝ με ονοματεπωνυμο ωστε να μπορουμε να κρινουμε εστω απο εσενα ποιοι ειναι οι ΑΡΙΣΤΟΙ,και ετσι να δουμε αν η κοινωνια μας γνωριζει.
    Το λεω αυτο γιατι αμφιβαλλω για την κριση πολλων,δεδομενου οτι η παιδεια μας ειναι μαλον χαμηλου επιπεδου.
    Επι πλεον νοιωθω οτι οι σκεπτομενοι ανθρωποι ειναι λιγοι δυστυχως.
    Δεν διεκδικω το αλαθητο , απλα ειναι η γνωμη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πανίδης Θεόφιλος
      Αγαπητέ/ ή, σήμερα στη χώρα μας ,όσοι είναι κάτω απο τα 65, έχουν τελειώσει, το 90% τουλάχιστον το παλιό 6τάξιο γυμνάσιο, άρα μπορώ να υποστηρίξω, ότι δεν είμαστε και τόσο χαμηλού πνευματικού επιπέδου! Προσωπικά νομίζω, ότι είστε πολύ αυστηρός /ή στην αξιολόγηση του λαού μας!

      Διαγραφή
  2. Παρατηρώ οτι μιλώντας με τον φίλο σου εκπαιδευτικό επιλέξατε τον ρόλο του ιδιοκτήτη/σχολάρχη αυτοχριζόμενοι "άριστοι". Σοφή επιλογή γιατί αλλιώς δύσκολα θα επιλέξει κάποιος να προσλάβει κάποιον που γράφει "ινία" αντί "ηνία".

    Σύντομα πάντως θα προσλαμβάνατε όχι τους αρίστους αλλά τους γνωστούς και συγγενείς σας, μέλη συλλογων πολυτέκνων, "δημοφιλείς" που θα σας έφερναν πελατεία όπως κάνουν τα ιδιωτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα και αναλόγως ιδιωτικές τράπεζες κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πανίδης Θεόφιλος
      Το θεωρώ τιμή μου που διάβασες το κείμενο και σ΄ ευχαριστώ γι αυτό! Πουθενά δεν αυτοχρίζομαι ως ΑΡΙΣΤΟς, αλλά υποστηρίζω, ότι είμαι σε θέση να επιλέξω τον καλύτερο! Αυτόν που θα κάνει την δουλειά που θα του αναθέσω καλύτερα απο άλλους! Είναι στόχος! Η λέξη Ινία ή ηνία μου τη διόρθωσε φίλος μου φιλόλογος! Ίσως να έκανα και λάθος, πάντως δεν αλλάζει τίποτα! Η όλη αναφορά, το παράδειγμα, ήταν για να τονιστεί, ότι μπορούμε όλοι μας να επιλέξουμε τον καλύτερο , ίσως και τον ΆΡΙΣΤΟ για μια συγκεκριμένη δουλειά! Δεν είχαμε πρόθεση να ανοίξουμε σχ ιδιωτικό! Σ΄ ευχαριστώ πολ΄΄υ για τις παρατηρήσεις σου. Απαντώ , αν και είσαι ανώνυμος / η , διότι είσαι τουλάχιστον ευγενικός / ή. Το κιν είναι 6980902019, θα χαρώ πολύ να συζητούσαμε το θέμα!

      Διαγραφή
  3. Για να επιλέξει ο Λαός τους ΑΡΙΣΤΟΥΣ, πρέπει να έχει ΑΡΙΣΤΑ κριτήρια, ΥΨΙΣΤΗ αίσθηση ευθύνης και ένα σύστημα που δεν εγκλωβίζει και δεν καπηλεύεται τη βούλησή του.
    Δυστυχώς όλοι εσείς επί δεκαετίες φροντίσατε να μη συμβεί αυτό, καθώς δίνατε τα ηνία σε ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ και ΜΠΛΕ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ. (προσφάτως δε και σε παρδαλούς ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ)

    Θεόφιλε, η εποχή σου έχει παρέλθει. Η Ελλάδα δεν υπάρχει πια, ούτε καν με ΑΡΙΣΤΟΥΣ. Υπάρχει μόνο ο ΣΟΙΜΠΛΕ και η ΔΡΑΚΟΥΛΕΣΚΟΥ. Έβαλες κι εσύ το χεράκι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πανίδης Θεόφιλος
      Αγαπητέ/ή, προφανώς με γνωρίζεις ( βγαίνει απο την προσφώνηση : Θεόφιλε, φιλικότατη ), το τηλ μου ίσως και το έχεις, πάντως είναι : 6980902019! Θα χαρώ πολύ να συζητήσουμε το θέμα μ΄ έναν καφέ που θα κεράσω εγώ!

      Διαγραφή
    2. Είμαι σίγουρος ότι είσαι από τους νέοκοπους του Συριζα.Ή κάνω λάθος φίλε μου.

      Διαγραφή
    3. Ναι φίλε μου , κάνεις λάθος. Δεν έχω καμία σχέση με ΣΥΡΙΖΑ!

      Διαγραφή
  4. δάσκαλε οι άριστοι στην σημερινή εποχή δέν έχουν την ανάγκη να εξουσιάσουν οι μετριότητες και τα τίποτα σίγουρα λαχταρούν να εξουσιάζουν στους καιρούς που ζούμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματικά αξιόλογο κείμενο, καθότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό από αυτά που συνήθως διαβάζουμε. Και, επιτέλους, είναι ώρα ν’ αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε γι’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας...

    «Αλήθεια, πότε συλλογάται κανείς ελεύθερα; Η απάντηση είναι απλή, όταν και μόνον όταν δεν έχεις καμίας μορφής πίεση και καμιάς μορφής εξάρτηση από κανέναν, τελικά όταν είσαι απόλυτα ελεύθερος!»
    Διαφωνώ, εν μέρει. Κατανοώ με ποια έννοια διατυπώνεται αυτή η άποψη, αλλά...

    Σαφώς το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα είναι καλύτερο από το υπάρχον, και μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο. (Δεν είναι του παρόντος να αναλυθεί πώς.) Αλλά ακόμη και να εφαρμοστούν όλα αυτά (και τα "καλύτερα"), πάλι δεν εξασφαλίζεται τίποτε. Κι αυτό γιατί, απλούστατα, και οι Άριστοι μπορεί –και είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους– να λοξοδρομήσουν. Επομένως, αλλού βρίσκεται το "κλειδί της επιτυχίας". Στον έλεγχο και στη δικαιοσύνη, με ότι αυτή συνεπάγεται, βρίσκεται το "κλειδί της επιτυχίας". Την ανέφερες τη δικαιοσύνη, κε Πανίδη, δεν ξέρω πόσο εκτιμάς τη σπουδαιότητά της. Πιο σημαντική είναι, λοιπόν, η ύπαρξη ανεξάρτητων δικαστικών λειτουργών. Ανεξάρτητων Εισαγγελέων και ανεξάρτητων Δικαστών. Κατηγορίες λειτουργών, οι όποιες και μεταξύ τους πρέπει να είναι ανεξάρτητες. Και γι’ αυτό, οι Εισαγγελείς καλό θα ήταν να εκλέγονται περιοδικά από τον λαό, ως "εμβόλιμοι" στις Βουλευτικές ή τις Δημοτικές εκλογές, όχι να διορίζονται, και οι Ανώτατοι Δικαστικοί να μην διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το πώς θα καταλαμβάνουν τις θέσεις τους οι τελευταίοι, είναι άλλο θέμα. Πάντως, σίγουρα το αποτέλεσμα θα έχει πιο ανώδυνες επιπτώσεις από τις υπάρχουσες.
    Δεν είναι δυνατόν να ψηφίζονται καταφανώς αντισυνταγματικοί νόμοι και μόνον τα Ανώτατα Δικαστήρια να μη εντοπίζουν τίποτε μεμπτό! Δεν είναι δυνατόν η ηγεσία της Δικαιοσύνης να ταυτίζεται, μέσω αποφάσεών της, με τη διαπλοκή και τη διαφθορά (Ζαγοριανός κα.) και να μην τρέχει τίποτε! Δεν είναι δυνατόν να τιμωρούνται (όσο τιμωρούνται) στις εκλογές οι πολιτικοί και να μένουν στο απυρόβλητο εκείνοι που, κατά τον νόμο, ήταν υπεύθυνοι να μην επιτρέψουν στους κρετίνους να ρημάξουν ένα κράτος και τον λαό του! Δεν είναι δυνατόν σε όλη την Ελλάδα όλοι να λένε εναντίον διαφόρων τα μύρια όσα, αληθή και μη, και οι Εισαγγελείς να μην υποψιάζονται τίποτε!
    Διογένης

    ΥΓ
    Η μείωση ή αύξηση των βουλευτικών εδρών θέλει συζήτηση, κυρίως για τους όρους υπό τους οποίους μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω, ότι έχουμε αρκετά, αν όχι πολλά καινά σημεία! Σ΄ ευχαριστώ για τα σχόλια!!!!Πανίδης Θεόφιλος

      Διαγραφή
  6. «θα στηρίξω αυτόν που θεωρώ ΑΡΙΣΤΟ, σε οποιοδήποτε δημοκρατικό κόμμα κι αν είναι υποψήφιος»...

    Εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω, όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές είναι «δημοκρατικά», καθώς συμμετέχουν με τους όρους του παρόντος Συντάγματος. Άρα τι υπονοείτε κύριε Πανίδη; Μήπως ότι επιφυλάσσεσθε να κρίνετε ο ίδιος κατά το δοκούν ώστε ότι σας ενοχλεί να το βαφτίσετε
    «μη δημοκρατικό»; (ονόματα δε λέμε, από Χ και Α αρχίζει). Ένα replay δηλαδή της γελοιότητας του «συνταγματικού τόξου» που επινόησε ο ΑΡΙΣΤΟΣ κ.Βενιζέλος σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ / ή μου, κάποια πραματα νομίζω, ότι είναι και αυτονόητα! Όλος ο κόσμος γνωρίζει ποιά κόμματα θεωρούνται και είναι δημοκρατικά! Ας το συζητήσουμε κι αυτό προφορικά! Ίσως είναι ευκαρία για μια καλή κουβέντα!!!! Πανίδης Θεόφιλος

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.