Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Πρόσκληση από ΔΕΗ για συνεργασία με ιδιώτες σε Αμύνταιο και Μελίτη ΙΙ

Της Μανταλένας Πίου

Ανοικτή σε κοινοπραξίες ή όποιας άλλης μορφή συνεργασία με ιδιώτες δηλώνει η ΔΕΗ, αρχής γενομένης από το λιγνιτικό συγκρότημα στο Αμύνταιο και την άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τη «Μελίτη ΙΙ» στη Φλώρινα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης.
Παράλληλα, η ΔΕΗ αποφάσισε τη μείωση ως 10% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τους «συνεπείς» επαγγελματικούς καταναλωτές στη Μέση και Χαμηλή Τάση, που δεν έχουν οφειλές.
Ο κ. Παναγιωτάκης, στο περιθώριο του συνεδρίου «Athens Energy Forum», που πραγματοποιήθηκε χθες, είπε σε δημοσιογράφους ότι η επιχείρηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει με ιδιώτες για συνεργασίες μέσω κοινοπραξιών για τη μονάδα στο Αμύνταιο και τη «Μελίτη 2» στη Φλώρινα, για την οποία η ΔΕΗ έχει άδεια κατασκευής, ισχύος 400 ΜW. «Το Αμύνταιο έχει ανάγκη από ενεργειακή αναβάθμιση. Αν, για παράδειγμα, ενδιαφερόταν ένας ιδιώτης με 100 εκατ. ευρώ, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε την πρόταση», είπε ο κ. Παναγιωτάκης. Ας σημειωθεί ότι το λιγνιτικό συγκρότημα του Αμυνταίου διαθέτει δύο μονάδες λιγνίτη, ισχύος 300 MW η κάθε μία. «Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με ιδιώτες ή όποιο άλλο αξιόπιστο σχήμα. Εκείνοι θα έβαζαν τα κεφάλαια και εμείς τον λιγνίτη, ειδικά τώρα που αποδίδει το κοίτασμα του Αμυνταίου», πρόσθεσε. Εκτός από τις επενδύσεις, στο νέο σχήμα συνεργασίας με τη ΔΕΗ ο ιδιώτης συνεταίρος θα μπορούσε να συμμετέχει και με δικές του μονάδες, ενώ το μερίδιο της ΔΕΗ θα μπορούσε να περιοριστεί σε μειοψηφικό ποσοστό. Ο κ. Παναγιωτάκης επιπλέον διευκρίνισε ότι δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση ο εταίρος στο νέο σχήμα να είναι ενεργειακή εταιρεία, ενώ σε ένα ενδεχόμενο συνεργατικό σχήμα τα ακριβή μερίδια του κάθε εταίρου θα προσδιοριστούν κατόπιν αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων και των κεφαλαίων που εισφέρει ο καθένας. Δεν φάνηκε πάντως διατεθειμένος για συνεργασία με ιδιώτες στα υδροηλεκτρικά, παρότι, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ενεργειακός όμιλος με τον οποίο συνομιλεί η ΔΕΗ, έχει θέσει θέμα και μεριδίου στα υδροηλεκτρικά.
Οσον αφορά στα τιμολόγια, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, που συνεδρίασε χθες, αποφάσισε να μειώσει έως 10% για τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στους συνεπείς επαγγελματικούς πελάτες στη Χαμηλή και τη Μέση Τάση. Με τον όρο «συνεπείς» ευνοούνται οι πελάτες που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ, είτε έχουν κάνει ρύθμιση των οφειλών τους και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους, είτε πρόκειται να ενταχθούν σε ρύθμιση.
Στόχος της ΔΕΗ είναι αφενός να συγκρατήσει τους καλούς της πελάτες, πολλοί από τους οποίους τελευταία στρέφονται στους ανταγωνιστές της και αφετέρου να δώσει ένα κίνητρο για την εξόφληση των λογαριασμών, προκειμένου να μειωθούν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί, οι οποίοι αγγίζουν τα 2,3 δισ. ευρώ.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.