Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου για τα προβλήματα των νεφροπαθών της Δυτικής Μακεδονίας

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα: «αξεπέραστα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, οι νεφροπαθείς στη Δυτική Μακεδονία» κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Αξεπέραστα τείνουν να γίνουν τα εμπόδια που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ όσο περνά ο καιρός και η Κυβέρνηση δεν βρίσκει λύσεις για την αντιμετώπισή τους, θα συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας να κινδυνεύει να εκραγεί.
Συγκεκριμένα οι νεφροπαθείς τόσο στη Φλώρινα όσο και στην Κοζάνη, αγωνιούν για το τι τους ξημερώνει αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι καθημερινά.
Από τον περασμένο Ιούλη που έφυγε ο επικουρικός γιατρός στο Νοσοκομείο της Φλώρινας, η μοναδική νεφρολόγος που έμεινε πίσω παλεύει καθημερινά για να μην τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις της, προκειμένου να μην μείνουν χωρίς αιμοκάθαρση οι 40 ασθενείς που εξυπηρετεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Όπως καταγγέλλει ο τοπικός Σύλλογος Νεφροπαθών, η γιατρός έχει ξεπεράσει εαυτόν και ο κίνδυνος να χρειαστεί να μετακινηθούν ασθενείς σε νοσοκομεία γειτονικών νομών ή χειρότερα να κλείσει η Κλινική, είναι πλέον ορατός.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Νοσοκομείο παρακολουθεί άλλους 200 νεφροπαθείς εκτός αιμοκάθαρσης. Το πιο κοντινό νοσοκομείο βρίσκεται στην Πτολεμαϊδα και το επόμενο στην Καστοριά, σε απόσταση μιάμισης ώρας μέσω ενός κακοτράχαλου δρόμου, η μετακίνηση στον οποίο είναι επικίνδυνη για έναν νεφροπαθή μετά από 4 ώρες αιμοκάθαρσης, χώρια το κόστος που συνεπάγεται για την «τσέπη» του και τις χαμένες ώρες από την εργασία και τη ζωή του εν γένει. Ακολουθούν τα νοσοκομεία της Κοζάνης και της Καστοριάς.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι τα όσα δήλωσε μιλώντας στο "virus", ο Διοικητής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου, κ.Γιώργος Παύλου ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: "Ο νεφρολόγος που είναι και συντονιστής διευθυντής κάνει 7 ενεργείς εφημερίες και οι υπόλοιπες γίνονται με τη βοήθεια παθολόγου, που ούτε τέτοιους έχουμε. Τώρα προσπαθώ να δω πώς θα καλύψω 7 κενές εφημερίες που έχω στην Παθολογική κλινική στις γιορτές» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Διοικητής εκφράζει, παράλληλα, τον προβληματισμό του για το εάν έχει δικαίωμα νομικά και ηθικά να υπογράφει διοικητικές πράξεις, καθώς έχει ενημερωθεί για την αποπομπή του βάσει των πρόσφατων αποφάσεων της Αριστοτέλους. «Το χαρτί που μας έστειλαν λέει για μια υπουργική απόφαση η οποία δεν μας γίνεται γνωστή ποια είναι, για ποιο λόγο, τι ημερομηνία έχει, ποια ΥΑ απόφαση είναι. Δεν είναι καν αναρτημένη στη Διαύγεια που κοιτάω συνέχεια... Έχω όμως πρέπει με το όποιο κονδύλι έχω να πληρώσω τους προμηθευτές.
Να μην υπογράψω τα εντάλματα και τις επιταγές; Να τα αφήσω έτσι, στο βρόντο; Δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Η συνείδησή μου δεν με αφήνει, γιατί ζω τα προβλήματα εκ των έσω» λέει ο κ. Παύλου.
Σε ό,τι αφορά το «καυτό» θέμα της έλλειψης νεφρολόγων, ο Διοικητής του Νοσοκομείου στην Κοζάνη υπογραμμίζει πως έχει από καιρό δεσμευμένο ποσό για την κάλυψη της μισθοδοσίας ενός επικουρικού γιατρού.
Παρά τα αιτήματα που έχουν γίνει προς το υπουργείο Υγείας, ωστόσο, το θέμα έχει «σκοντάψει» στη γραφειοκρατία.
«Πριν από μία εβδομάδα μας έστειλαν ένα χαρτί με το οποίο ζητούσαν να δηλώσουμε τι θέσεις θέλουμε να καλύψουμε και να προηγούνται ΜΕΘ, ΜΑΦ, Μονάδες Νεφρού, Ψυχίατροι κ.ά. Εμείς ζητήσαμε ξανά νεφρολόγο.
Από εκεί και πέρα πότε θα προκηρυχθεί η θέση είναι άγνωστο» σημειώνει".
Και ο Σύλλογος Νεφροπαθών Φλώρινας όμως , για το ίδιο ζήτημα αναφέρει το θέμα μένει πάντα σε υποσχέσεις".
Το περίεργο της όλης υπόθεσης, όπως πληροφορούμαστε από την διαδικτυακή πύλη για το χώρο της Υγείας "virus", είναι ότι στο Νοσοκομείο της Φλώρινας ήταν να έρθει κάποια στιγμή επικουρικός γιατρός, ο οποίος δεν δέχτηκε να πάει καθώς η σύμβαση ήταν μόνο για ένα έτος, ενώ θα έπρεπε να καταβάλλει το μισό του μισθό για θέρμανση και πετρέλαιο από τον Οκτώβρη μέχρι τον Απρίλη.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:
1. Θα καλυφθούν άμεσα τα κενά που υπάρχουν σε νεφρολόγους, όπως αυτά περιγράφονται πιο πάνω;
2. Για ποιο λόγο δεν προχωράτε στην πρόσληψη ενός επικουρικού γιατρού, εφόσον από καιρό υπάρχει δεσμευμένο ποσό για την κάλυψη της μισθοδοσίας του, όπως υποστηρίζει ο ο Διοικητής του Νοσοκομείου;
3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακές δομές της περιφέρειας, τα οποία διαχρονικά είναι εντονότερα των Αθηνών;
Παρακαλώ να μας τον περιγράψτε αναλυτικά .

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Ακολουθεί η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου:



2 σχόλια:

  1. O Αντωνιάδης και ο Σέλτσας πρέπει να ντρέπονται. Είναι βουλευτές Φλώρινας;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Αντωνιάδης αυτό τον καιρό είναι απασχολημένος με τους ελαιοπαραγωγούς της Φλώρινας και ο Σέλτσας στην κοσμάρα του. Αυτό το πρόβλημα δεν έπρεπε καν να δημιουργηθεί και είναι ντροπή για όλους μας.

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.