Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Ερώτηση Αντωνιάδη για την αναστολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

Ο βουλευτής Φλώρινας κ. Γ. Αντωνιάδης κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς: Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, με θέμα τις δράσεις αναστολής επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε μαρασμό την ελληνική οινοποιία.
Αναλυτικά η ερώτηση:

Με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, έχει δημιουργηθεί μία τεράστια αναστάτωση στο σύνολο του κλάδου των οινοπαραγωγών. Το μέτρο, με βάση τα ως τώρα στοιχεία, δείχνει να σχεδιάστηκε με προχειρότητα, και βιασύνη προκειμένου να καλύψει όπως-όπως κάποιες μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού, χωρίς πρωτίστως να έχει γίνει ενδελεχής μελέτη των συνεπειών. Τρανή απόδειξη αποτελεί η παντελής έλλειψη συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων (Τελωνεία, Υπουργείο Οικονομικών κ.λ.π.).
Ο δυναμικός κλάδος του κρασιού στην Ελλάδα, ανέλαβε – παρά την θέλησή του – να σηκώσει στις πλάτες του μέρος του φορτίου για την ανάκαμψη της οικονομίας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται να ανεχτεί να χάνει πολύτιμο χρόνο από τη μία αλλά και ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους από την άλλη, περιμένοντας το αυτονόητο, πότε δηλαδή θα λειτουργήσει επιτέλους το κράτος και θα συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Μία λογική και δίκαιη λύση θα ήταν η μερική χρονική αναστολή του μέτρου (π.χ. για 6 μήνες), μέχρι να ολοκληρωθεί, ταυτοποιηθεί, αυτοματοποιηθεί και δοκιμαστεί πλήρως η όλη διαδικασία, ώστε να μην δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Αν το αυτονόητο φαντάζει ακατόρθωτο και αν η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη και ικανή να το πράξει, θα ήταν σώφρον να αναζητήσει κάποιο άλλο ισοδύναμο για την κάλυψη των χρηματοοικονομικών αναγκών, παρά να ταλαιπωρεί έναν ολόκληρο κλάδο επαγγελματιών.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί
1. Γνωρίζετε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο της οινοποιίας από την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί;
2. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε ενέργειες όπως η μερική χρονική αναστολή του μέτρου (π.χ. για 6 μήνες), μέχρι να ολοκληρωθεί, ταυτοποιηθεί, αυτοματοποιηθεί και δοκιμαστεί πλήρως η όλη διαδικασία, ώστε να μην δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης

2 σχόλια:

  1. Όταν γινόταν η συζήτηση καμιά αντίδραση κάλιο αργά παρά ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ν.Δ. κατέθεσε με 33 υπογράφοντες βουλευτες ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τους διορισμούς κομματικών και συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού σε κρατικές θέσεις και εσύ δεν συμπεριλαμβανεσαι σε αυτούς γιατι; Μήπως δεν συμφωνείς η μήπως σε έχουν για πολύ δεύτερο στο κόμμα σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.