Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ψυχρός καιρός, ψυχρά μυαλά, στον πάγο τα σχολεία. Για την παιδεία μεριμνά σωστά η πολιτεία;

Η ιστορία επαναλαμβάνεται είπε ο Μαρξ και σίγουρα ο Πρωθυπουργός το ξέρει. Ομολογουμένως είχε δίκιο, αν και στο συγκεκριμένο θέμα επαναλαμβάνεται όχι σαν φάρσα αλλά με απόλυτη συνέπεια. Είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό σε ένα κράτος που σέβεται στοιχειωδώς τον εαυτό του να κλείνουν σχολεία λόγω ανεπαρκούς θέρμανσης. Σε ακραίες καιρικές εξάρσεις κλείνουν τα σχολεία και αλλού, όχι όμως με τη δική μας μαθηματική ακρίβεια.
Η ευθύνη βαρύνει την Κυβέρνηση και όχι την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ισονομία ευαγγελίζεται η κεντρική διοίκηση κάτι που μόνο αυτή μπορεί ισότιμα να εξασφαλίσει, για όλες τις άνισες σε οικονομική δυνατότητα τοπικές κοινωνίες.
Οι προηγούμενες ημέρες με τις χαμηλές θερμοκρασίες στην πόλη μας ανέδειξαν για ακόμα μια χρονιά την έκταση ενός σοβαρού προβλήματος που προκύπτει από τις επί σειρά δεκαετιών συσσωρευμένες στρεβλώσεις της κρατικής διοίκησης και λογικής. Και να μερικές από αυτές.
Τα σχολεία θερμαίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης φορτωμένο με φόρους, που το κράτος τους παίρνει άμεσα πίσω. Άρα τα πραγματικά κονδύλια για σχολική θέρμανση είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερα. Και όπως φάνηκε και τις προηγούμενες ημέρες, και αυτά τα δίνει με το σταγονόμετρο. Εμείς λέμε: Ατελώς το πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία, για να μην (εμ )παίζομε, βγάζοντας απ’ τη μια και βάζοντας στην άλλη τσέπη.
Σοβαρό επίσης πρόβλημα συνιστούν τα ίδια τα σχολικά κτίρια, τα οποία είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Τα νεότερα κτίρια στη Φλώρινα είναι ιδίων προδιαγραφών με τα συνομήλικά τους της Κρήτης. Κρητικάκι κάποτε το έπαιξε και το «Κλειστό» που έγινε για τα νιάτα και στο πρώτο χιόνι άλλαξε γνώμη και μας έγινε «Καλοκαιρινό-Ανοικτό¨. Σχολικά κτίρια λοιπόν για Φλώρινα στη Φλώρινα και για Σφακιά στα Σφακιά. Και μάλιστα για όλους με βιοκλιματικά στοιχεία προσαρμοσμένα στα τοπικά χαρακτηριστικά. Στα παλιά σχολεία επεμβάσεις για θερμομόνωση με τα άριστα σχετικά υλικά που παράγει η χώρα μας κι’ ας λέει ο Σόϊμπλε «είναι και η ΕΕ ηλίθιε»! Αυτά πρεσβεύει η Χρυσή Αυγή για μεγάλη μείωση του λειτουργικού κόστους μεσο-μακροπρόθεσμα, με ένα ελάχιστο κόστος βραχυπρόθεσμα. Εμείς λέμε: Άμεση και γενναία επέμβαση στην θερμομόνωση των σχολικών κτηρίων της περιοχής μας και όλων των «ψυχρών» περιοχών της χώρας, και υποχρεωτικός βιοκλιματικός σχεδιασμός στα νέα.
Πρέπει επίσης να καταγραφούν οι ανάγκες για θέρμανση ανά Δήμο της χώρας (υπάρχουν τα στοιχεία) και να διατίθενται τα ανάλογα κονδύλια δίχως εκπτώσεις και περικοπές. Επιτέλους ας ξεκολλήσουμε από το ισχνό ποσοστό του 2,5% (περίπου) του ήδη σακατεμένου ΑΕΠ που δίδεται στην Παιδεία. Για το μέλλον μας πρόκειται! Σε χώρες της ΕΕ, που παρεμπιπτόντως «ανήκωμεν», είναι τουλάχιστον διπλά . Εμείς βέβαια «ανακεφαλαιοποιούμε» Τράπεζες και εξοφλούμε «Εταίρους» τοκογλύφους.
Τέλος θεωρούμε κομβικό τον ρόλο των βουλευτών μας στην πίεση που έχουν χρέος να ασκήσουν. Ιδιαίτερα του κυβερνητικού βουλευτή, καθότι η αναιμική πλειοψηφία των 153 εδρών καθιστά την θέση του ισχυρότατη όταν μάλιστα πρόκειται για κορυφαία αιτήματα όπως της Εθνικής Παιδείας. Τον καλούμε να κάνει το χρέος του προς τον λαό που εκπροσωπεί και να πιέσει για το δικαίωμα των παιδιών του Νομού μας στην Σχολική Εκπαίδευση. Παιδιών που οι γονείς τους τον εκλέγουν για να τους εκπροσωπήσει.

Τοπική Οργάνωση Φλώρινας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

12 σχόλια:

  1. ΟΥΑΟΥ ο Νομικός σε νέο παραλήρημα!!! .έχει πλάκα τελικά άσε που είναι γραφικά διασκεδαστικός ...---)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Φλώρινα είναι μικρή πόλη. Γιατί δεν συναντάς τον ίδιο να του εκθέσεις τις απόψεις σου ;;;

      Διαγραφή
    2. Σε τι από αυτά που διαβάζεις έχει άδικο?

      Διαγραφή
    3. Ως εκπαιδευτικός δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.Νομίζω ότι ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκει κανείς, μπορεί να παραδεχτεί την ύπαρξη των αναφερθέντων προβλημάτων στην πόλη μας.Το να λοιδωρούμε ο ένας τον άλλο από το να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για το καλό της τοπικής μας κοινωνίας εξαιτίας πολιτικών παρωπίδων, δείχνει ότι η κατάσταση αυτή μας αξίζει.

      Διαγραφή
    4. Μόνος του ο Νομικός τα γράφει - μόνος του και σχολιάζει σαν ..εκπαιδευτικός ! Εχει τελικά πλάκα το παρεάκι...

      Διαγραφή
    5. O μόνος που έχει πλάκα εδώ μέσα είσαι εσύ με τις κακόβουλες υποθέσεις σου! Όποιος δηλαδή δεν συμφωνεί μαζί σου είναι ο Νομικός;
      Σταμάτα να παιδιαρίζεις!

      Διαγραφή
  2. Ρε ανώνυμε 1.41 & 8.48
    Επί της ουσίας έχεις να πεις τίποτα; Γιατί αν εσύ έχεις ζόρι και νταλγκά με τον Νομικό, εμάς δεν μας ενδιαφέρει.
    Εμάς μας ενδιαφέρει να μαθαίνουμε τις θέσεις ενός κόμματος που εν πολλοίς είναι αποκλεισμένο από τα mainstream ΜΜΕ, πολύ άδικα κατ εμέ.
    Αν εσύ βρίσκεσαι στις δύσκολες μέρες σου και σε έχει πιάσει το ψυχολογικό σου να γκρινιάζεις, πάνε να σε δει κανένας γιατρός και παράτα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και ποιοι είστε ΕΣΕΙΣ ??????

      Διαγραφή
    2. ΙΜΕΙΣ είμαστε ΙΜΕΙΣ. ΙΣΙΣ τι ίστι;

      Διαγραφή
    3. ΡΟΜΑ δε γινότανε σου ξέφυγε το ασφαλίτικο. και ποιοι είστε ΕΣΕΙΣ?????? Γιατί λογαριασμό όπως ήξερες θα σου δώσομε; Τώρα που κόπηκε το κονδύλι τι ψάχνεσαι; Από συνήθεια μήπως;

      Διαγραφή
  3. Νομικέ επειδή είσαι πρωτάρης θα σου πώ κάτι που είπε κάποιος άλλος στο Αρχηγό σου
    θα καταντήσετε " σε χράμια, τσόκαρα, ταγάρια και ντορβάδες εμπριμέ" Αργά ή γρήγορα το στυλιταρισμένο τίποτα σας θα γίνει στάχτη στον αέρα. Αφήστε τις παπαριές και το δούλεμα του κοσμάκι. Αισθητικά είστε ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΙ κι αν ψάχνεις "φτυάρισμα χιλιάρικων" ούτε ΤΡΥΠΙΕΣ ΔΕΚΑΡΕΣ δεν θα εισπράξετε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ποιος είσαι ΕΣΥ που δίνεις "έμπειρες" συμβουλές σε κάποιον που στο κάτω-κάτω το όνομά του δεν εμφανίζεται πουθενά. ΕΜΕΙΣ μια και ρωτάς είμαστε αναγνώστες που δεν ξέρομε ποιος η ποιοί γράφουν τα κείμενα της Χρυσής Αυγής. Εσύ ρε λέτσο που το ξέρεις; Λογικά τα πέρασες εσύ αυτά που λες ψάχνοντας κομματικούς θησαυρούς. Δεν είναι ευτυχώς όλοι σαν εσένα. Μήπως κόπηκαν τίποτα ασφαλίτικα και αυτό σε καίει;

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.