Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Να μην περάσει το έγκλημα κυβέρνησης – κεφαλαίου στην Κοινωνική Ασφάλιση!

Ασφάλιση για όλους // Σταθερή δουλειά με δικαιώματα // Αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις // Αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Υγεία.

Εργατοϋπάλληλοι. Συνταξιούχοι. Άνεργοι. Επαγγελματίες. Αγρότες. Νέοι και νέες. Γυναίκες.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Είναι η ώρα ο λαός να ορθώσει το ανάστημά του, να οργανώσει τον αγώνα του ενάντια στον πόλεμο που του έχουν κηρύξει. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλο χαμένο χρόνο, αυταπάτες και απογοητεύσεις.
Το νέο έγκλημα στο Ασφαλιστικό μας αφορά όλους. Κανείς δεν μένει έξω από τη νέα σφαγή!
Όλοι και όλες πλήττονται από τις νέες μειώσεις συντάξεων, από την αύξηση των εισφορών και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από την προς τα κάτω εξομοίωση συντάξεων και κοινωνικών παροχών. Από τις κουτσουρεμένες συντάξεις ζουν άνεργα και απολυμένα παιδιά, εγγόνια, οικογένειες ολόκληρες.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει:
(*) Μείωση των συντάξεων, μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού τους και της μείωσης των επικουρικών. Οι μειώσεις αφορούν νέους και παλιούς συνταξιούχους, αφού η «προσωπική διαφορά» που θα καταβάλλεται στους παλιούς συνταξιούχους θα μπορεί να μειωθεί ανά πάσα στιγμή και θα δίνεται το πολύ μέχρι το 2018.
(*) Καθιέρωση εθνικής σύνταξης πείνας 384 ευρώ. Πρόκειται για προνοιακό επίδομα, που μόνο αυτό θα εγγυάται το κράτος και θα μπορεί να μειώνεται με την επιβολή πρόσθετων κριτηρίων (εισόδημα, πορεία της οικονομίας, κλπ.), όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
(*) Αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους, - άνδρες και γυναίκες, - στα 67 χρόνια για πλήρη σύνταξη, με τάση παραπέρα αύξησης.
(*) Μείωση των μισθών, μέσω της αύξησης των εισφορών των εργαζομένων.
(*) Κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για αγρότες και επαγγελματίες. (Οι μειώσεις που διαφημίζει η κυβέρνηση για ορισμένες κατηγορίες θα είναι κενό γράμμα, αφού η πλειοψηφία αυτών των επαγγελματιών είναι ήδη πνιγμένη στα χρέη και τα χαράτσια, χωρίς καμιά δυνατότητα αποπληρωμής, εν’ω αυτές οι εισφορές θα αντιστοιχούν σε ακόμη χαμηλότερες συντάξεις και κοινωνικές παροχές).
(*) Αύξηση των εισφορών των εργαζομένων για τις επικουρικές συντάξεις.
(*) Νέες ενοποιήσεις Ταμείων, με στόχο τη συρρίκνωση των παροχών Υγείας και Πρόνοιας και την εξομοίωση προς τα κάτω.
(*) Κατάργηση του ΕΚΑΣ και εξαϋλωση των εφάπαξ που απέμειναν.
Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν καταργεί κανέναν από τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο νομιμοποιεί τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τις εργασιακές σχέσεις-λάστιχο, αλλά αντίθετα τα επεκτείνει. Αποδείχτηκε ο καλύτερος «εκτελεστής της διαθήκης» τους. Επιλέχτηκε να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Υλοποιείται ο διακαής πόθος της πλουτοκρατίας για ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, που αποτελούσε δικαίωμα δεκαετιών, κατακτημένο με αίμα και θυσίες, σε περιόδους που το εργατικό κίνημα ,παγκόσμια, είχε νίκες στη κατάκτηση της εξουσίας και που ο καπιταλισμός ένιωθε τον κίνδυνο της ανατροπής του.
Σήμερα δημιουργείται το πλαίσιο για την οριστική απεμπλοκή του κράτους από τις ευθύνες του για την ασφάλιση. Αυτή μετατρέπεται σε ατομική ευθύνη και η σύνταξη σε προνοιακό επίδομα. Στόχος να γίνει ακόμα πιο φτηνή για το κεφάλαιο η εργατική δύναμη, να δώσει πιο γρήγορα και μεγαλύτερο κέρδος. Αυτό το κίνητρο της ανάκαμψης και των επενδύσεων. Να ενισχυθεί η δράση των μεγαλεμπόρων Υγείας και των ασφαλιστικών εταιρειών. Από τις αλλαγές θα επιταχυνθεί ο εκτοπισμός των μικρομεσαίων επαγγελματιών και των φτωχών αγροτών. Γι’ αυτό ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις έσπευσαν να στηρίξουν το σχέδιο της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση κατέθεσε ταυτόχρονα νομοσχέδιο για την επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης, με βάση τις οδηγίες της ΕΕ.
Όχι στην κοροϊδία και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χρησιμοποιεί τις άθλιες τακτικές και τα επιχειρήματα που αξιοποίησαν, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ακόμη, όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Προκαλεί, όταν λέει ότι εξασφαλίζει την «προστασία των αδυνάτων», τη στιγμή που πετσοκόβει το ΕΚΑΣ και τις αναπηρικές συντάξεις, που καθιερώνει μια εθνική σύνταξη πείνας 384 ευρώ, την οποία, με τα σημερινά δεδομένα ανεργίας και ημιαπασχόλησης, θα παίρνει η πλειοψηφία των εργαζομένων. Η «κοινωνική δικαιοσύνη» της κυβέρνησης είναι η εξομοίωση προς τα κάτω. Ο φτωχός να πληρώνει για τον φτωχότερο, τον εξαθλιωμένο, και το κεφάλαιο να μένει στο απυρόβλητο. Η κυβέρνηση, την ώρα που διαλαλεί ότι δεν κόβει συντάξεις, έχει ήδη μειώσει την κύρια σύνταξη κατά 2% μέσω των κρατήσεων «υπέρ υγείας» και εφαρμόζει νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, με μειώσεις στην κύρια σύνταξη κατά 2 – 3%, ενώ μειώνει κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, την κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Κοροϊδεύει, όταν λέει ότι η επιστροφή στην καπιταλιστική ανάπτυξη θα οδηγήσει σε αποκατάσταση των απωλειών. Τα νέα μέτρα ήρθαν για να μείνουν και στη φάση της όποιας ανάκαμψης, που κι αυτή είναι αβέβαιη, με βάση την πορεία της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας. Τα ίδια μέτρα παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αποτελούν κατευθύνσεις από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Το ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκίνησε σε συνθήκες υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Ποιος φταίει για τα ελλείμματα στα Ταμεία;
Όσοι επικαλούνται τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού κρύβουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει διπλά και τρίδιπλα για το ασφαλιστικό, με τη δουλειά τους, τις εισφορές τους, τη δυσβάσταχτη φορολογία.
Πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι οφειλές κράτους και εργοδοσίας προς τα Ταμεία, οι ζημιές από το «τζογάρισμα» των αποθεματικών στο χρηματιστήριο, το «κούρεμα» του PSI, κλπ. Με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τα Ταμεία έχασαν πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κρύβουν ότι το κράτος, κυβερνήσεις και μεγάλο κεφάλαιο έχουν διαχρονικά ληστέψει τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτοί να πληρώσουν για την κρίση και τα χρέη!
Κανείς να μην ξεχάσει τα έργα και τις ημέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που θέλουν να ξεπλυθούν για την αντιλαϊκή πολιτική τους, ενώ αυτοί έστρωσαν το δρόμο που συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση. Μαζί με το ΠΟΤΑΜΙ ψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο, που περιέχει τις δεσμεύσεις που σήμερα υλοποιεί η κυβέρνηση.
Κάνουν ψευδεπίγραφη αντιπολίτευση, ενισχύουν ουσιαστικά την προσπάθεια της κυβέρνησης. Η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ δεν σηματοδοτεί αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, αλλά από τη σκοπιά του κεφαλαίου. ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ διεκδικούν συμμετοχή σε μια νέα κυβέρνηση, για να υπάρχει ένα πιο ισχυρό κυβερνητικό μπλοκ, που θα εφαρμόσει πιο γρήγορα τα αντιλαϊκά μέτρα. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, παρά τη φραστική καταγγελία των μέτρων, στην πράξη αποδεικνύεται στυλοβάτης του συστήματος, της πλουτοκρατίας. Στήνει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, δουλεμπορικά γραφεία, επιτίθεται σε αγωνιστές εργαζόμενους και μετανάστες. Στηρίζει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, τα κέρδη του κεφαλαίου.
Είμαστε σε πόλεμο! Θα παραδοθούμε ή θα πολεμήσουμε;
Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση να γίνει η αφορμή ώστε ο λαός σαν μια γροθιά, με τη συμμαχία του, να δώσει αγωνιστική απάντηση.
Το ΚΚΕ καλεί όλες τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις να συναντηθούμε στους καθημερινούς αγώνες, στα σωματεία χώρων δουλειάς και κλάδων, στους συλλόγους των αυτοαπασχολουμένων, στα αγροτικά μπλόκα, στους χώρους νεολαίας, στους συλλόγους του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, στις λαϊκές γειτονιές.
Όσο δεν βλέπουν ισχυρή λαϊκή αντίσταση, τόσο πιο αδίστακτοι θα γίνονται!
Σήμερα η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη, αν δεν είχαν γίνει οι αγώνες που έγιναν, για τους οποίους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα «ζητάνε συγνώμη» από τον Γιαννίτση. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την ενίσχυση της ταξικής συσπείρωσης συνδικάτων, ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, επιτροπών αγώνα, του ΠΑΜΕ. Για την ενδυνάμωση της κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας, με τη σημερινή πρώτη μορφή της ως ΠΑΜΕ – ΠΑΣΕΒΕ – ΠΑΣΥ – ΜΑΣ – ΟΓΕ, ενάντια στο πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και το καπιταλιστικό σύστημα.
Το ΚΚΕ σε καλεί για τη διεκδίκηση των απωλειών στα χρόνια της κρίσης, αλλά και για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.
Να παλέψουμε για:
Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Αύξηση των συντάξεων με αποκατάσταση των απωλειών κύριων και επικουρικών συντάξεων, της 13ης και 14ης σύνταξης. Αποκατάσταση των παροχών στα επίπεδα του 2009.
Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες (στα 55 και στα 50 αντίστοιχα για τα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα). Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4050 ημέρες ασφάλισης. Με 9000 ένσημα ή 30 χρόνια δουλειάς να μπορεί να συνταξιοδοτείται ο εργαζόμενος ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας.
Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών.
Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο».
Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζομένων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και της κρατικής χρηματοδότησης.
Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.
Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Καμιά εξαίρεση από τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ). Ένταξη νέων επαγγελμάτων.
Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος.
Μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα!
Οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας είναι μεγάλες, δεν εξαλείφτηκαν λόγω της παραγωγικής συρρίκνωσης εξαιτίας της κρίσης. Σημαντικό μέρος τους μένει αδρανές, λόγω των αντιφάσεων της παραγωγής που έχει κίνητρο το κέρδος. Η τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη είναι τεράστια. Χάρη στη δουλειά του λαού και του πλούτου που παράγει, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια ζωή αξιοπρεπή και με ευημερία.
Πολλοί εργαζόμενοι ρωτάνε αν έχουν γίνει πουθενά όλα αυτά. Απαντάμε κατηγορηματικά: Ναι έχουν γίνει! Η ιστορία δείχνει ότι αυτά τα δικαιώματα ήταν αυτονόητα εκεί που στο επίκεντρο ήσαν οι ανάγκες των εργαζομένων και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου. Αυτές ήταν οι μεγάλες κατακτήσεις των λαών στις σοσιαλιστικές χώρες. Η ασφάλιση, η σύνταξη, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν αποκλειστική υποχρέωση του κράτους, χωρίς δαπάνη των εργαζομένων. Κάτω από την πίεση των σοσιαλιστικών χωρών και των σκληρών ταξικών αγώνων στον καπιταλιστικό κόσμο, κάποια από αυτά μπόρεσαν, τα προηγούμενα χρόνια, να τα γευτούν και οι εργαζόμενοι στη χώρα μας.
Υπάρχει λύση και προοπτική στο δρόμο της ανατροπής.
Όσο ο λαός δεν αξιοποιεί τη δύναμή του, τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, τόσο θα έρχονται τα χειρότερα. Έχουμε πλέον πείρα, – ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, – για να δούμε ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση, διαχείριση, διαπραγμάτευση, που μπορεί να εξανθρωπίσει τον καπιταλισμό και να κάνει φιλολαϊκή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, λοιπόν, ο καθημερινός αγώνας για τα προβλήματα του λαού πρέπει να συμβάλει στη συγκέντρωση δυνάμεων, με στόχο την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας.
Το ΚΚΕ σου δίνει το χέρι. Έλα στο δρόμο της ανατροπής!
Σ’ αυτό το δρόμο, το εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί να έχει αποτέλεσμα, να βάζει εμπόδια, να διεκδικεί βελτίωση της ζωής των εργαζομένων. Και αυτή τη δύναμη δεν την έχει ακόμη δοκιμάσει ο λαός.
Μπορούμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, αρκεί οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, με ΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. Να αξιοποιηθούν με κεντρικό σχεδιασμό, ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στην οργάνωση και διεύθυνση της κοινωνικής παραγωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών, με αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και μονομερή διαγραφή του χρέους.
Μόνο έτσι μπορεί να μπει τέλος στα βάσανα που συσσωρεύουν στο λαό το καπιταλιστικό σύστημα, οι κρίσεις του, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που διαχειρίζονται αυτόν τον αντιλαϊκό δρόμο.
Το πραγματικό δίλημμα για το λαό είναι:
Συναίνεση και ανοχή στη σφαγή ή οργάνωση της πάλης για την ανατροπή;
Όλοι στην απεργία στις 4 Φλεβάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.