Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Φάτε μάτια ψάρια!

Προκλητική έως ανεύθυνη η παρουσία πολλών σεφ στην Ελληνική τηλεόραση, είναι πραγματικά ειρωνικό να βλέπουμε στην μικρή οθόνη δεκάδες εκπομπές μαγειρικής την ώρα που ένα μεγάλο μέρος κυριολεκτικά πεινάει.
Γέμισε ασφυκτικά η Ελληνική τηλεόραση με κάθε είδους μαγειρική εκπομπή, βλέπουμε γεμάτα τραπέζια με πλούσια φαγητά που για τον μέσο Έλληνα πολίτη την περίοδο αυτή είναι άπιαστο όνειρο, για να τα μαγειρέψεις πρέπει να χαλάσεις όλο τον μισθό σου για δυο ή τρία τραπέζια.
Όλα αυτά γίνονται στην ελληνική τηλεόραση την στιγμή που 1 στους 3 Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, υπάρχει κόσμος που λιμοκτονεί, ψάχνει στα σκουπίδια για τενεκέδες με λίγες σταγόνες λάδι και αποφάγια.
Βλέπουμε τους σεφ να παρουσιάζουν τα «επιτεύγματα» τους με περίσσια περηφάνια λες και συ δεν γνωρίζουν την κατάσταση της χώρας μας, οι καναλάρχες τα προωθούν διότι έχουν ελάχιστο κόστος παραγωγής και έτσι καλύπτουν το ημερήσιο 24ωρο πρόγαμα τους με ελάχιστα έξοδα.
Σήμερα η Ελληνική τηλεόραση κουζινοκρατείται, ο Έλληνας τρώει το φαγητό μέσα από το γυαλί, φαγητό καλοφτιαγμένο λαχταριστό χωρίς γεύση και μυρωδιά, κανείς από εμάς δεν μπορεί να το γευτεί… μόνο να το βλέπει «φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο».
Το ερώτημα που μπαίνει είναι γιατί έχουν υψηλές τηλεθεάσεις; αφού κανείς δεν πρόκειται να μάθει να μαγειρεύει βλέποντας τηλεόραση, αλλά ούτε και να χορτάσει, αξίζουν να σημειωθούν τα λόγια ενός Αμερικανού κριτικού «Το να παρακολουθείς εκπομπές μαγειρικής δεν πρόκειται να σε κάνουν καλύτερο μάγειρα, όπως το να παρακολουθείς ποδόσφαιρο δεν πρόκειται να σε κάνουν να παίζεις καλύτερη μπάλα».
Μια εξήγηση είναι ότι το κάνουμε επειδή υποσυνείδητα το φαγητό μάς δημιουργεί αισθήματα ευφορίας παρηγοριάς και ασφάλειας, ξεγελάμε τον εαυτό μας βλέποντας εικόνες που υποσυνείδητα τις ποθούμε ή τις στερηθήκαμε.
Κατά την γνώμη μου όλες οι εκπομπές μαγειρικής είναι περιττές, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτές, μπορούμε να ζήσουμε με λιγότερα πολύ λιγότερα φαγητά, αρκεί να είναι πραγματικά!

Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος.
Εκδότης ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
τ. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος
TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2 σχόλια:

  1. Υπάρχουν ωραιότατες εκπομπές στην ΕΡΤ 1 ΕΡΤ2 και ΕΡΤ 3 αλλά και στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια flash west και Top .Το λοιπόν η παρακολούθηση των λεγάμενων "μεγάλων ιδιωτικών τηλεκαναλιών" πέραν από χάσιμο χρόνου θεωρώ ότι αγγίζει τα όρια όχι απλά χάσιμου χρόνου αλλά κυριολεκτική βλακεία.Ειδικά οι ειδησιογραφικές εκπομπές και τα κεντρικα δελτία "ειδήσεων" "διακεκριμένων" δημοσιογράφων" είναι για τα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.Μόνο οι ανοήμονες και οι ηλίθιοι παρακολουθούν πλέον τις "μαγειρικές με η χωρις εισαγωγικά εκπομπές απο τα ιδιωτικά "μεγάλα" Αθηναικά κανάλια ( της διαπλοκής )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύγε στον εύστοχο σχολιαστή…πολλά θαυμαστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.