Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας - γραφείο εντεταλμένου συμβούλου πολιτικής προστασίας και το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ) Δυτικής Μακεδονίας προχωρούν στη Διοργάνωση Εκπαιδευτικού Προγράμματος σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεως στον τομέα της πολιτικής προστασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στόχος του προγράμματος είναι να παράσχει τα απαραίτητα εφόδια σε άτομα τα οποία επιθυμούν να αποκτήσουν τεκμηριωμένη και αξιοποιήσιμη γνώση για τα είδη, τα χαρακτηριστικά, τις επιπτώσεις και τις μεθοδολογίες αντιμετώπισης των Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών και Κρίσεων που απειλούν τις σύγχρονες κοινωνίες. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα θα είναι διάρκειας 60 ωρών και θα πραγματοποιηθεί σε εγκαταστάσεις του ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ κατά τη χρονική περίοδο Φεβρουάριος-Μάιος 2016.

Η πραγματοποίηση του προγράμματος υποστηρίζεται από:
Α) Το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Υγρών Καυσίμων ISO 9001:2008
Β) Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Διαχείριση και μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου”

Οι Θεματικές Ενότητες που θα αναπτυχθούν είναι:
1. Η διαχείριση φυσικών και ανθρωπογενών κρίσεων
2. Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο στην περίπτωση διαχείρισης κρίσεων από φυσικές καταστροφές (Κοινός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας)
3. Η περίπτωση διαχείρισης κρίσεων σε διακρατικό επίπεδο (Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο – Διεθνής Διαμεσολάβηση)
4. Ανάπτυξη του εθελοντισμού στην Ελλάδα και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
5. Ο χώρος της εκπαίδευσης και η πολιτική προστασία
6. Η περίπτωση των κλιματικών συνθηκών ως παράμετρος διαχείρισης κρίσεων στην πολιτική προστασία
7. Η επικοινωνιακή διάσταση της διαχείρισης κρίσεων
8. Η διαχείριση κρίσεων στην πολιτική προστασία
9. Περιπτώσεις προστασίας του αγωγού από φυσικές καταστροφές
10. Επιπτώσεις Τεχνολογικών Καταστροφών (Η παρουσία του αγωγού φυσικού αερίου)
11. α) Γεωλογικός χάρτης στη Δυτική Μακεδονία (Εκτίμηση Επικινδυνότητας, Μεθοδολογία Προσδιορισμού Αντιμέτρων, Κόστος & Όφελος Επιλεγμένων Πολιτικών)
β) Ορθολογική διαχείριση φυσικών πόρων στη Δυτική Μακεδονία
12. Τεχνικές προστασίας και αποκατάστασης- Ο νέος σχεδιασμός των κτιρίων στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Το πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν κατά προτεραιότητα: 1) Απόφοιτοι Πανεπιστήμιων και ΤΕΙ με συναφή ειδικότητα, 2) Απόφοιτοι Πανεπιστήμιων και ΤΕΙ ανεξαρτήτως συνάφειας, 3) Βαθμίδας 5 σύμφωνα με το εθνικό πλαίσιο προσόντων. Ο αριθμός των ατόμων που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα θα καθοριστεί κατόπιν αιτήσεων των ενδιαφερομένων. Με το πέρας του προγράμματος θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Το έντυπο αίτησης βρίσκεται στις ιστοσελίδες:
Α) ΚΤΕ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, www.ktedm.gr
Β) ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, MOGMAT http://mogmat.teiwm.gr
Γ) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, www.pdm.gov.gr
Δ) ΤΟΥ ΤΕΙ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ www.teiwm.gr
Το έντυπο της αίτησης μετά την συμπλήρωση του θα αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση tsanaktsidis@teiwm.gr, κατά την χρονική περίοδο από 5-1-2016 έως και 5-2-2016.
Τα ονόματα των επιλεγέντων να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν σε ειδική εκδήλωση στο χώρο του ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.