Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Η Φλώρινα από το Α ως το Ω (video)

Με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη Φλώρινα συνεχίστηκε την περασμένη Παρασκευή η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του OTE History, του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω».
Μούσα του Αγγελόπουλου, πόλη των ζωγράφων, με μακρά ιστορία που είναι ορατή στο σημερινό πρόσωπο της πόλης, με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και μεγάλη μουσική παράδοση, με το απόλυτο φυσικό τοπίο των Πρεσπών σε απόσταση αναπνοής, η Φλώρινα αποτελεί έναν τόπο ιδιαίτερης ομορφιάς που φέρει τη νεότερη ιστορία της χώρας μας.
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης και σταθερός συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μας ξεναγεί στην πόλη που μάγεψε τον σπουδαίο έλληνα δημιουργό. Ο εικαστικός και καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας, Χάρης Κοντοσφύρης, μας δίνει απαντήσεις στο γιατί η Φλώρινα είναι μια πόλη των ζωγράφων, ο αρχιτέκτων-μηχανικός Αχιλλέας Στόιος μας μιλά για την αρχιτεκτονική ταυτότητα της πόλης, ο βιρτουόζος της χάλκινης και βαλκανικής τρομπέτας, Παντελής Στόικος, μας μεταφέρει στα μουσικά μονοπάτια της πόλης του, ο εκπαιδευτικός Γιάννης Δαϊκόπουλος μοιράζεται μαζί μας ιστορίες από τα εγκαταλελειμένα χωριά, τόπους μνήμης για την ελληνική ιστορία.
Η Φλώρινα όμως είναι και η φύση της: πιπεριές, κρασί, φασόλια και ο πλανήτης «Πρέσπα» δίπλα. Η βραβευμένη για τη δράση της βιολόγος Ειρήνη Κουτσερή από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών γίνεται οδηγός μας στο μοναδικό φυσικό τοπίο μιας από τις πιο ατμοσφαιρικές, ονειρικές περιοχές της χώρας μας.

Δείτε στο video όλη την εκπομπή


14 σχόλια:

  1. Δαϊκόπουλος και Στάιος ας παρέμεναν στις επιστημονικές τους αναφορές. Αυτά τα κολλήματα των αριστερών ας τα αποβάλουν επιτέλους τουλάχιστον απο ντοκιμαντέρ που προβάλλουν τα κάλη της Φλώρινας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο δίκιο έχεις 9:24. Έπρεπε να έλεγαν:

      Αυτό το χωριό είναι ερημωμένο, γιατί οι κάτοικοί σκέφτηκαν ένα ωραίο πρωί να φύγουν, να πάνε αλλού.

      Γιατί έτσι μας αρέσει… γιατί έχουμε κολλήματα κάποιοι.

      Διαγραφή
    2. Νομίζω ότι το συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ δεν έχει διαφημιστικό χαρακτήρα, όπου θάπρεπε ίσως να προβάλλεται μια ωραιοποιημένη εικόνα. Ακουμπάει στην σύγχρονη ιστορία του τόπου, που δεν μπορεί να αφήσει απέξω τις γκρίζες πλευρές. Ευτυχώς η φύση ακόμα κρατεί. Δεν ξέρω αν είναι αριστεροί ή όχι οι δυο τύποι, η ανθρωπογενής όμως εικόνα του τόπου μας έγινε από τον εμφύλιο και μετά ιδιαίτερα θλιβερή και πια στις μέρες μας χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει. Ποιά κάλη λοιπόν και ποιοί αριστεροί και λοιποί σαν και εσένα και εμένα;

      Διαγραφή
  2. ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΠΡΗΞΑΤΕ ΜΕ ΤΟ ΟΤΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ. Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ. ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΠΟΣΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟΥΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ! ΤΟ ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΕΝΑ ΠΟΤΑΜΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ "ΔΙΔΑΣΚΩ";;;; Η ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ;; ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΠΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι σου κατέβει λες! Αλλά έχεις ένα δίκιο. Η Φλώρινα είναι η πόλη των δημοσίων υπαλλήλων γι αυτό και είμαστε σε αυτή τη κατάσταση. Όλοι κοιτάν να να βάλουν τα παιδιά τους στο δημόσιο και κανείς δε νοιάζεται για κάτι πέρα από τη τσέπη του και το βόλεμα του.

      Διαγραφή
    2. ή φλώρινα φημίζεται και για την ΧΑΡΑΔΡΑ Τέλειος συνειρμός όπως το περιέγραψε ο καλλιτέχνης Ισως και αυτό μας αξίξει σαν καλοί ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΑΜΑΖΩΝΙΟΥ...οινόπνευμα ρέει στις φλέβες μερικών και απεριόριστη βλακεία σχολίων...Όσο για τους εκπαιδευτικούς; πράγματι ήταν η πρώτη πόλη που είχε Ακαδημία αλλα και η πρώτη πόλη με επιστήμονες εκπαιδευτικούς και διαφόρους άλλους που αποφοίτησαν στα Βράνια και σε άλλες πόλεις της Βαλκανικής Χερσονήσου.Και ο αλληλοσπαρασόμενος κατσικοπόλεμος ιθαγενών συνεχίζεται...Το διαίρει και βασίλευαι κυριαρχεί όπως και η οινοπεματώδης ανοησία του καθενός STUPIDS VS SMART ΄σημειώσατε τζόκερ. Τράβα κορδέλα καλλιτέχνη και άστους να μουγκανίζουν...έτσι απλά και κατανοητά.

      Διαγραφή
  3. Η Φλώρινα είναι η πόλη των καλλιτεχνών γενικώς αλλά και των αλκοολικών ειδικώς . Για όσους θυμούνται τα παλιά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Φλώρινα εμπνέει, σίγουρο αυτό! Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει και με πάθος ότι θέλει αρκεί να μη βρίζει όσους έχουν αντίθετα πιστεύω. Προσωπικά δεν ενοχλούμαι από αντίθετα πιστεύω και τα θεωρώ καλή αφετηρία διαλόγου και ... συμποσίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Φλώρινα εμπνέει ακόμα αυτούς που λείπουν και την θυμούνται όπως την άφησαν, γιατί τους υπόλοιπους τους στραγγίζει μέρα με την μέρα η ''ανθρωποχαράδρα'' της!

      Διαγραφή
    2. Η μόνη Φλώρινα που εμπνέει είναι αυτή που νοσταλγούμε, αυτή που χάνουμε ή καλύτερα που σχεδόν χάσαμε!!! Το μαρτυράει από τη μια το πλήθος των παλιών φωτογραφιών που βρίσκονται σε όλα σχεδόν τα μαγαζιά της Φλώρινας και από την άλλη η θλιβερή εικόνα των ερειπωμένων κτιρίων που απομένουν στο ποτάμι και αλλού. Μια πόλη που ψάχνει την χαμένη της ταυτότητα. Γραφικοί υμνητές της...καληνύχτα!

      Διαγραφή
  5. Διακρίνω απαισιόδοξες επισημάνσεις και προσπάθεια να θεωρηθεί ρομαντική, νοσταλγική και τελικά γραφική η διαπίστωση ότι η Φλώρινα εμπνέει! Όποιος έχει μάτια βλέπει. Όποιος έχει κατορθώσει να αποφύγει την "μόλυνση" από κατάθλιψη που σκοτώνει την δημιουργική δραστηριότητα που συντηρεί την ζωή και όχι οδηγεί σε αυτοκτονικές τάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η απαισιοδοξία είναι αρρώστια,η αισιοδοξία ψυχική υγεία! Όποιος έχει μάτια βλέπει τα ωραία και εμπνέεται και κάνει κάτι ώστε να συμβάλει στην αξιοποίηση των ερειπωμένων σπιτιών κάποτε!
    Λυπάμαι για την υιοθέτηση της ... ανωνυμίας! Λίγο θάρρος δεν βλάπτει αντί να αποκαλούνται γραφικοί όσοι αναγνωρίζουν το καλό και το ωραίο αντί να κλαίνε την μοίρα τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μη το παίρνεις προσωπικά, η δε ανωνυμία χρειάζεται για να υπάρξει ενεπηρέαστος προβληματισμός...ελπίζω. Από την άλλη όμως ισχύει σίγουρα και δοκιμασμένα ότι όποιος λείπει χρόνια από εδώ βλέπει αναπόφευκτα με μάτια νοσταλγίας το παρελθόν και σχετική επιείκεια το συνέχεια επιδεινούμενο χάλι της Φλώρινας. Προφανώς αγάπησες πολύ την Φλώρινα και δεν μπορείς να δεις την πραγματικότητα. Κάθε αναφορά στο αξιόλογο παρελθόν της είναι στον μεσοπόλεμο, άντε και μέχρι το 1970. Πες μας τι απέμεινε όρθιο από τότε -άνθρωποι,εικόνα πόλης- που να σε εμπνέει και θα ζητήσω συγνώμη για τα περί ''γραφικών υμνητών''...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.