Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Μετά τις Σκουριές, η Βεύη

Άλλο ένα δυσεπίλυτο θέμα έχει να αντιμετωπίσει ο υπουργός Eνέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης μετά τις Σκουριές. Η Βεύη αποτελεί και αυτή το δεύτερο γεφύρι της Άρτας (το λιγνιτωρυχείο Βαρβούτη) το οποίο μένει αναξιοποίητο 14 χρόνια από τις παλινωδίες των πολιτικών και τη σύγκρουση συμφερόντων των μεγάλων ομίλων.
Μάλιστα το μεταλλείο συνδέεται άμεσα με την εταιρεία Ακτωρ, η οποία έχει σχέση και με την Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές.
Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, η επί 14 χρόνια κλειστή Βεύη δημιούργησε τεχνικά προβλήματα στον πιο σύγχρονο ΑΗΣ Μελίτης της ΔΕΗ, ο οποίος υπολειτουργούσε με την καύση μειωμένης θερμογόνου δύναμης λιγνίτη από εισαγωγές (Βουλγαρία) και το κοίτασμα του Λιγνιτωρυχείου Αχλάδας το οποίο εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία Ακτωρ-Τέρνα.
Ο πρώην υπουργός Μάκης Παπαγεωργίου έχει υπογράψει απόφαση κατακύρωσης της εκμετάλλευης του ορυχείου της Βεύης στην Ακτωρ, η οποία στον διαγωνισμό που είχε προηγηθεί είχε βρεθεί στην τέταρτη. Ωστόσο μετά από διαπραγματεύσεις με το υπουργείο, η αρμόδια επιτροπή ανέδειξε την Ακτωρ μειοδότη,
Ομως για την ενεργοποίηση της σύμβασης χρειαζόταν η επικύρωσή της από την ολομέλεια της Βουλής, κάτι που δεν έγινε λόγω των συνεχών εκλογών.
Η καυτή πατάτα είναι στα χέρια του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη.
Ωστόσο, στη διεκδίκηση του μεταλλεύματος μπήκε και άλλος παίκτης. Πρόκειται για τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία στις διαπραγματεύσεις που είχε ο υπουργός πριν από μερικές εβδομάδες θυμήθηκε ότι υπήρχε υπόσχεση-υποχρέωση προηγουμένων κυβερνήσεων για την παραχώρηση άδειας για την κατασκευή Ατμοηλεκτρικού Σταθμού παραγωγής ρεύματος με καύσιμο λιγνίτη στην περιοχή του Αχελώου ύψους 250 εκ. ευρώ. Κάτι το οποίο δεν υλοποιήθηκε. Για την συνέχιση της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου η ρωσική πλευρά ζήτησε από τον υπουργό την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου Βεύης και άδεια για την κατασκευή ΑΗΣ στην θέση Μελίτη 2, δίπλα στην Μελίτη 1.
Η πρότασή τους δεν είναι τυχαία. Σύμμαχός τους είναι ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος, άνθρωπος της Gazproom στην Ελλάδα με καλές σχέσεις με την ΔΕΠΑ.
Ο Κοπελούζος μαζί με την τεχνική εταιρεία ΜΕΤΕ Α.Ε. είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την Βεύη αλλά αποκλείστηκε γιατί σύμφωνα με το ελληνικό δημόσιο δεν αποτυπωνόταν ευκρινώς η οικονομική επιφάνεια του φορέα (για την ιστορία ο όμιλος Κοπελούζου ήταν στην κοινοπραξία που κέρδισε τον διαγωνισμό για την πώληση του ΟΠΑΠ και στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ενώ ειναι συνετάιρος με το ελληνικό δημόσιο στο Ελευθέριος Βενιζέλος).
Η δε ΜΕΤΕ Α.Ε. έχει εμπειρία στα λιγνιτωρυχεία, καθώς έχει δικό της στα Σέρβια και τροφοδοτούσε τον ΑΗΣ Μελίτης.

Εμφάνιση στη Φλώρινα
Με αυτά τα δεδομένα, οι άνθρωποι του Κοπελούζου ζήτησαν εσχάτως τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας για την επαναλειτουργία της Βεύης. Υποσχέθηκαν να πληρώσουν τις οφειλές στους πρώην εργαζόμενους της (ΒΙΟΛΟΓΝΙΤ) και να αποζημιώσουν τους αγρότες για τα κτήματα που είχαν μισθώσει.

Πηγή: marketfair.gr

2 σχόλια:

  1. Αρε ΜΕΤΕ.ΑΕ Όπου πηγές όλοι σε ξαχνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παντως για τους κατοικους της ΒΕΥΗΣ θα ειναι ενα πακετο καλα περιτυλιγμενο με φανταστικη εμφανιση, αλλα μεσα θα περιεχει ΠΕΡΙΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΩΝ ΖΩΩΝ για να μην πουμε τιποτα αλλο.
    Μια φωτογραφια απο το αντιστοιχο ορυχειο ΑΧΛΑΔΑΣ με τα κατεβασμενα κεφαλια των εκει κατοικων θα ηταν πιστηριο για το τι θα συμβει και στην ΒΕΥΗ
    Ομως σιγουρα οι ΒΕΥΒΙΩΤΕΣ εχουν τις εμπειριες τους και υποχηρεια των μεγαλων συμφεροντων δεν θα γινουν.
    Ας εχουν υποψη τους οτι η εξορυξη δεν θα παραμεινει μονο εκτος τους οικισμου η μακρια απο αυτον θα πληριασει οπως και στην ΑΧΛΑΔΑ και διπλα στο χωριο τους και ας ετοιμαστουν για την μεγαλη ΦΥΓΗ.
    Στην ΑΧΛΑΔΑ δεν μπορουν να φυγουν εξαλλου που να πανε,εδω δεν τους αποημιωνουν ουτε για τα χωραφια που καταπατησαν θα τους αποζημιωσουν για τα σπιτια,ΠΑΝΤΩΣ ΕΦΑΓΑΝ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΜΕΤΡΗΣΑΝ ΤΑ ΣΠΙΤΑ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΝ.
    ΜΟΙΡΑΣΕ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΚΑΝΤΟΥΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.
    Σε εποχες κρισης (Αληθεια γιατι υπαρχει κριση ποιος την δημιουργησε,σε εποχες που η τεχνολογια τα νεα συγχρονα μεσα που εχουν εφευρεθει αντι να μειωνουν τις ωρες απασχολησης να βελτιωνουν την ζωη των ανθρωπων , τα προιοντα να αυξανονται ΕΔΩ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ,ΠΟΙΟΣ ΕΠΩΦΕΛΕΙΤΑΙ? ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ?) ευκολα πειθεις τους εξαθλιωμενους ανεργους πως ο ΒΙΑΣΜΟΣ τους ειναι για το ΚΑΛΟ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.