Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Το ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο ορυχείο Αχλάδας

Η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ- ΤΕΡΝΑ που εκμεταλλεύεται το Ορυχείο Αχλάδας εδώ και μέρες, έχει σταματήσει τη λειτουργία του Ορυχείου στα πλαίσια αντιθέσεων που έχει με την ΔΕΗ Α.Ε για την τιμή του λιγνίτη που της παραδίδει. Εδώ και πάνω από ένα μήνα, στην αρχή με διαθεσιμότητες και στην πορεία με απολύσεις, κυνικά ομολογεί ότι αξιοποιεί την αντίδραση των εργαζομένων(πολυήμερες απεργίες και κινητοποιήσεις) στη διαμάχη της με τη ΔΕΗ Α.Ε. Για τα κέρδη της ΤΕΡΝΑ- ΑΚΤΩΡ και της ΔΕΗ Α.Ε οι εργαζόμενοι γίνονται έρμαια τους και πετάχτηκαν στην ανεργία μέσα στις γιορτές.
Ευθύνη γι’αυτην την κατάσταση έχει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που όχι μόνο δεν παρεμβαίνει(το 51% της ΔΕΗ Α.Ε ανήκει στο κράτος) αλλά επιβραβεύει τους επιχειρηματικούς ομίλους που πετάνε τους εργαζόμενους στο δρόμο (βλέπε ΣΔΙΤ με ΔΙΑΔΥΜΑ και ΑΚΤΩΡ). Συνεχίζει απρόσκοπτα την πολιτική των προηγούμενων (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) για την απελευθέρωση/ ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που επιβάλει η Ε.Ε για την στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που έχει αυτά τα αποτελέσματα.
Την διαμάχη μεταξύ ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ Α.Ε δεν την πληρώνουν βέβαια μόνο οι απολυμένοι εργαζόμενοι αλλά και το σύνολο του λαού. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης που γίνονταν από το Ορυχείο Αχλάδας πλέον γίνεται από το Ορυχείο Προσηλίου (ΜΕΤΕ Α.Ε) και από το Ορυχείο Αμυνταίου. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν ο λιγνίτης από το ιδιωτικό ορυχείο του Προσηλίου είναι, σύμφωνα με εισήγηση και την απόφαση στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, κατά 20% ακριβότερος από τον λιγνίτη του ορυχείου Αχλάδας και επίσης όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ (Συνοπτική Παρουσίαση Παραγωγικών και Οικονομικών Μεγεθών Εκμετάλλευσης 2015) ο λιγνίτης του ορυχείου Αμυνταίου κατά 40% ακριβότερος. Έτσι ο λιγνίτης που προκύπτει από την ανάμιξη ( 30% από το Ορυχείο Προσηλιου και 70% από το Ορυχείο Αμυνταίου) που καίει ο ΑΗΣ Μελίτης είναι κατά 34% ακριβότερος από το λιγνίτη του Ορυχείου Αχλάδας. Διαφορά που την πληρώνει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Επίσης σημαντική είναι η επιβάρυνση του οδικού δικτύου της περιοχής με την μετακίνηση τόσων φορτηγών.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να αναδείξει καλύτερα τις συνέπειες που θα έχει η παραπέρα απελευθέρωση /ιδιωτικοποίηση της ενέργειας που προωθείται με την είσοδο επιχειρηματικών ομίλων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, διανομής , εμπορίας του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος θα διεκδικεί τη μεγαλύτερη κερδοφορία για το κομμάτι που θα έχει αναλάβει, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις να οξύνονται και να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο και ο λαός.
Το γεγονότα επιβεβαιώνουν την θέση του ΚΚΕ ότι για να μπορέσει ο ορυκτός πλούτος να αξιοποιείται προς όφελος του λαού σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παραχωρείται και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας από επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού στα πλαίσια του οποίου θα λειτουργεί Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, στον οποίο θα εντάσσεται το σύνολο της παραγωγής, διανομής και εμπορίας τους ηλεκτρικού ρεύματος και θα λειτουργεί με γνώμονα το εργατικό- λαϊκό συμφέρον και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η μόνη επίκαιρη και ρεαλιστική πρόταση από την άποψη των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων.
Μόνο αυτός ο τρόπος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει συνδυασμένα:
-Την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των δυνατοτήτων της χώρας. Φθηνή πρόσβαση σε πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αυτάρκεια.
-Τη διασφάλιση της δουλειάς, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
-Την προστασία του περιβάλλοντος, την αποκατάσταση των εδαφών των ορυχείων, για γεωργική χρήση την μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών και τη συνδυασμένη ανάπτυξη και των άλλων τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία κ.α.
Η υπόθεση του ορυχείου Αχλάδας όπως και οι άλλες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων από τις προηγούμενες (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και τη σημερινή κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) απέδειξαν περίτρανα ότι το σύστημα της ελεύθερης αγοράς, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας δεν θέλει, αλλά και δεν μπορεί να συνδυάσει όλα τα παραπάνω. Εξυπηρετεί μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.
Στην κατεύθυνση αυτή η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ εκμεταλλεύεται την αγωνία των εργαζομένων για τη δουλειά και τα δικαιώματά τους. Τους εκβιάζει και τους βάζει μπροστά στην διαμάχη με τη ΔΕΗ Α.Ε. Οι εργαζόμενοι στο Ορυχείο Αχλάδας δεν πρέπει να συρθούν στην ταύτιση με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να στοιχίζεται κάτω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στο ορυχείο, το σύνολο του κλάδου και το λαό της περιοχής να γυρίσουν την πλάτη στα συμφέροντα της εταιρείας, στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΔΕΗ Α.Ε. Απαιτούμε :
- Άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να ξεκινήσει η λειτουργία του Ορυχείου. Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και διαθεσιμότητες.
- Να εξασφαλιστούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας

5 σχόλια:

  1. Πριν μερικα χρονια τα δικαιωματα του ορυχειου ΑΧΛΑΔΑΣ με αγωνες καποιων, ειναι γνωστα αυτα στους κατοικους της περιοχης ειχαν περιελθει στις Κοινοτητες τοτε ΑΧΛΑΔΑΣ ΣΚΟΠΟΥ ΜΕΛΙΤΗΣ βγαζοντας απο την μεση τον ΡΟΖΑ,ομως με ξεπουλημα καποιων Προεδρων των κοινοτητων αυτων και με παρεμβαση της τοτε Κυβερνησης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ξαναδοθηκαν στον ιδιο αγνωστο με τι τιμημα που και παλι ολοι καταλαβαινουν.
    Η ΔΕΗ ξεκοινησε την λειτουργια δικου της ορυχειου με απαλοτροιωση εκτασεων στην ΑΧΛΑΔΑ ομως και αυτο παραχωρηθηκε με αδιαφανεις διαδικασιες στον ιδιωτη και αγνωστο με τι ζημια για την ΔΕΗ.
    Ποιος γνωριζει τι ακριβως συμφωνιες υπαρχουν μεταξυ ιδιωτη και ΔΕΗ για τον λιγνιτη και την περιοχη?
    ΑΥΤΟ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗς ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ,ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ?
    ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
    ΟΧΙ Κυριοι δεν ειναι ψιλα γραμματα ειναι υποχρεωση να μαθουμε την αληθεια γιατι μονο εμεις την ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ την νυφη.
    Οι εργαζομενοι εξαναγκαστηκαν στην αλλαγη επαγγελματος απο γεωργοκτηνοτροφοι σε καθαρα εργαζομενοι ορυχειων που σε λιγο θα παψει να υφισταται και θα ειναι υποχρεωμενοι να ξανααλλαξουν επαγγελμα που δεν θα υπαρχει ΥΠΟΔΟΜΗ γιατι ολα καταστρεφονται.ΧΩΡΑΦΙΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΤΑΜΙΑ κλπ.Τοτε , που ειναι πολυ κοντα χρονικα τι θα γινει,ολοι οι κατοικοι θα γινουν κλωτσοσκουφι του καθενος αλλα ειδικα της πολιτειας που δεν την ενδιαφερει τιποτα μπροστα στην ικανοποιηση συμφεροντων.
    Μην ξεχναμε πως επιταχθηκε ιδιωτικη περιουσια χωραφιων και δοθηκε σε ιδιωτη με νομο του ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ αληθεια εχει σχεση συγγενειας με τον μεγαλοεργολαβο που κανει εξορυξη στο ορυχειο ΑΧΛΑΔΑΣ?
    Καταλαβατε ΕΠΙΤΑΞΗ,τελικα δεν ειναι ορολογια της ΧΟΥΝΤΑΣ βλεπεται και δεν εχουν αποζημιωθει για τις περιουσιες τους οι κατοικοι,αυτο αν δεν αποτελει ΝΤΡΟΠΗ για ολους.
    Οι κατοικοι εγινα εργατες και δυστυχως λειτουργησαν παρα πολλες φορες σαν συνδικατο του εργοδοτη,αυτο ειναι πρωτακουστο,θυμιζει ειλωτες,αλλα βασικα φταινε για αυτο λιγο αφου διαφορετικα θα ηταν ανεργοι και σιγουρα δεν υπαρχει συνειδητοποιηση οτι ειναι εργατες και ποια ειναι τα πραγματικα τους συμφεροντα και πως αυτα κερδιζονται.
    Τωρα πραγματι καταντησαν να ειναι ο σακος του μποξ.
    Οταν απλοχερα παραδινεσαι στα συμφεροντα του καθενος αυτα ειναι τα αποτελεσματα.
    Η αμεση επιστροφη στην γεωργοκτηνοτροφια,με ταυτοχρονη διακοπη των εργασιων,αποκαταστασης της περιοχης με δαπανες της ΔΕΗ (γιατι αυτη ευθυνεται για το καταντημα,ενω ειχε την εποπτεια της σωστης λειτουργιας).
    Οσο για τον λιγνιτη,ειναι δεδομενη η επιβαρυνση της περιοχης,εξαλλου σε πολυ λιγο χρονο αυτος τελειωνει,και εαν ειναι τοσο πετυχημενη η χρηση του ας ξαναλειτουργησουν και τα τραινα που πανε ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και ΑΘΗΝΑ με καρβουνο να φλομωνουν την χωρα και να κανουν τον γνωστο θορυβο να καταλαβαινουμε οτι υπαρχει και τραινο και να το απολαμβανουν και οι υπολοιποι Ελληνες.
    Επι πλεον δεν καταλαβαινω πως ζουνε οι κατοικοι ολων των αλλων χωριων της ΦΛΩΡΙΝΑΣ? Τι εισοδηματα εχουν και δεν μπορουν να τα εχουν οι κατοικοι της συγκεκριμενης περιοχης που εχουν και ποταμι δηλαδη νερο ,συγχρονο αρδευτικο με νερο απο το φραγμα ΠΑΠΑΔΙΑΣ και αναδασμο.
    Μηπως θα πρεπει να το ξανασκευτουμε και να παψουμε να ειμαστε ΕΞΑΡΤΟΜΕΝΟΙ των συμφεροντων καποιων?
    Υπαρχει ενα ρητο αφησε τον αγραμματο και καντονε οτι θελεις
    Η λεξη ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΑ ισχυει η οχι?
    Αφησε τα χωραφια και πηγαινε στο μεροκαματο,ομως για ποσο χρονο ,με τι κοστος ζωης?
    Ετσι θα γινεις το κλωτσοσκουφι,αυτο ειναι σιγουρο ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ και οταν μαλωνουν τα βουβαλια τα πληρωνουν τα βατραχια.
    Επιλεξατε να ειστε τα ΒΑΤΡΑΧΙΑ για ξανασκεφτητε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε σε βλέπω πολύ διαφασμενο κ συμφωνώ μαζί σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Νομος οριζει οτι το περιβαλλον τα χωραφια το ποταμι οι δρομοι ολα αυτα θα επανελθουν στην προτερη κατασταση ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ μηπως εκεινο το φιλοσοφιμενο των παπουδων ==ντεα ειμα σιλα νεμα πραβινα== θα ισχυσει και παλι.
    Ξυπνηστε ρε εκει περα μου θυμιζετε την ιστορια με το ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟ που ετρεξαν ολοι χωρις να ξερουν τι ειναι αυτο και παιξανε και τις περιουσιες τους και βεβαια ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ και βεβαια παρα πολλοι το διαφημιζαν για να μη ληψει κανεις,βεβαια οι υπευθυνοι της καταστροφης δεν λογοδοτησαν ποτε γιατι ολοι η σχεδον ολοι ηταν στο κολπο.
    Τι δουλεια εχετε βρε και καποιοι ενοιωσαν και συνεταιροι των μεγαλοεργολαβων---ΠΡΟΒΑΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΥΚΟ?==Και ξεπουλησαν τους κατοικους για δικα τους μικροσυμφεροντα που αποδειχτηκαν ΚΑΠΝΟΣ.
    ΣΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΠΑΤΕΩΝΙΑ,Το κακο ειναι οτι πολυ λιγοι εμειναν στην απεξω καθαροι και παραμενουν στην απεξω για να μη μολυνθουν.
    ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΑΝ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ.
    Σκεφτειτε μονο ετουτο να επανελθουν ολα στην προτερη κατασταση αν απομεινετε ΥΓΙΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις. Διαβάστε το site www.marketfair.gr
    Γράφει τα νεα για την Βεύη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειμαι πια 61 χρονων και ισως να μπορω να πω αρκετα πραγματα για τις εμπειριες ζωης χωρις να διεκδικω το αλαθητο.
    Δεν θελω να αναφερθω στον εαυτο μου γιατι το εγω δεν φερνει ποτε θετικα αποτελεσματα,αναγκη ειναι ολοι να προσπαθησουμε για το εμεις.
    Ολοι μπορουμε να εκφραστουμε κανοντας κριτικη για τους αλλους,οταν ομως βρεθουμε σε οποιαδηποτε μορφης ΕΞΟΥΣΙΑΣ τοτε θελω να αποδειξουμε ποια ειναι η συμπεριφορα μας,ποιες ειναι ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΑΣ.
    Αυτο δειχνει τι κανουν οι ανθρωποι η και τα ΚΟΜΜΑΤΑ οταν ερθουν στην εξουσια σε σχεση με αυτα που λενε οταν ειναι εκτος αυτης.
    Το δευτερο ειναι οταν βρεθεις στο μελι, τι το κανεις.
    ΤΟ ΓΛΥΦΕΙΣ η ΤΟ ΜΟΙΡΑΖΕΙΣ με οσο τον δυνατον διακοτερο τροπο.
    Θα μου πειτε,ποτε δεν ειδαμε να γινεται το σωστο.
    ΕΔΩ ΣΕ ΘΕΛΩ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΕΦΙΚΤΟ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ.
    Αυτο ειναι η μεγαλη αξια,για αυτο αξιζει να ζεις,αυτο ειναι η πραγματικη ευτυχια,ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΦΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
    Δεν θελω να συνεχισω γιατι θα πεσω στο λαθος της αποψης κοινως ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ και επιμενω να θελω πραξεις.
    Γιαυτο συμμετοχη δραση αντιδραση σε οσα γινονται για εμας χωρις εμας.
    Και στην ΑΧΛΑΔΑ αλλα και στην ΒΕΥΗ θα γινονται πολλα χωρις εμας αρκει να ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ και παντα με αδιαφανεις διαδικασιες.
    Οταν ομως δεν υπαρχει στοιχειωδης συνηδειτοποιηση απο τους συνανθρωπους μας και γινονται ερμαια των μεγαλων συμφεροντων, τα υπηρετουν νομιζοντας οτι αυτοι θα κερδισουν κατι ΤΟΤΕ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ.
    Φοβουμε οτι δεν μπορουν να καταλαβουν ΤΙΠΟΤΑ ουτε αυτα που συμβανουν μπροστα τους ,που να αντιληφθουν αυτα που θα ελθουν στην συνεχεια.
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΟΙΤΑΧΘΕΙΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ ΤΟ ΜΕΛΟΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΟ.
    Μονος του η οι λιγοι παρα την δυναμη της αληθειας δεν μπορουν να αντισταθουν και αυτοι το ξερουν,γι αυτο θα πρεπει ολοι μαζι να προσπαθησουμε για την συνεχεια της υπαρξης ζωης,παραμεριζοντας ΤΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.