Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

8+1 τύποι που συναντήσαμε στη Φλώρινα στα νυχτερινά μαγαζιά στις γιορτές

Περάσανε οι φωτιές, περάσανε τα Χριστούγεννα, το ίδιο και η πρωτοχρονιά. Με λίγα λόγια, λίγο πολύ οι γιορτές τελείωσαν. Οι μέρες αυτές ήταν ευκαιρία για όλους να βγουν, να περάσουνε καλά, να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους κι από τα προβλήματα που τους ταλανίζουν. Τα νυχτερινά μαγαζιά ήταν όλα γεμάτα κόσμο, μετά από αρκετό καιρό. Μέσα στον όχλο, υπήρξαν ορισμένοι οι οποίοι με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο, κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο σύνολο. Ας γνωρίσουμε τους πιο χαρακτηριστικούς τύπους που συναντήσαμε την νύχτα στα μαγαζιά της πόλης μας.

1) Ο ΧΟΡΕΥΤΑΡΑΣ
Από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή που υπήρξε μέσα στο μαγαζί δεν έπαψε να χορεύει σαν να μην υπάρχει αύριο. Χόρευε με τον ίδιο έντονο τρόπο όλα τα τραγούδια, είτε ήταν ελληνικά είτε ξένα, είτε ο ρυθμός ήταν γρήγορος, είτε αργός. Συνήθως τραγουδούσε κιόλας τους στίχους από κάθε κομμάτι που έπαιζε. Ωστόσο, τα λόγια που έλεγε σπάνια ταίριαζαν με τα αντίστοιχα λόγια του τραγουδιού. Σε κανένα σημείο της βραδιάς όμως δεν έδειξε να απογοητεύεται. Πέρασε καλά και μπράβο του.

2) Ο ΠΕΦΤΟΥΛΑΣ
Έμπαινε μέσα στο μαγαζί και κοντοστεκόταν στην είσοδο. Κοιτούσε το χώρο και τον κόσμο, λες και κοιτούσε βιτρίνα από pet shop. Αφού εντόπιζε τους τέσσερις- πέντε στόχους, κινούταν προς αυτούς, ψάχνοντας ένα σταντάκι πλησίον τους. Παρήγγειλε τα απαραίτητα σφηνάκια κι ορμούσε. Δεν είχε κανένα πρόβλημα να φλερτάρει και με κοπέλες που βρίσκονταν στην ίδια παρέα. Εφάρμοζε την ίδια τακτική σε όλα τα μαγαζιά της πόλης. Άγνωστο αν είχε κάποια επιτυχία.

3) Ο ΜΕΣΗΛΙΚΑΣ
Ανάμεσα στον κόσμο που χόρευε στους ρυθμούς του Ρέμου, σε κάθε μαγαζί υπήρχε κι ένας κύριος με ηλικία πενήντα χρονών και βάλε. Ήταν κουστουμαρισμένος και φυσικά γραβατομένος. Ίσως και να ερχόταν από κάποιον γάμο ή από τα μπουζούκια. Δεν το ξέρω. Συνήθως ήταν ασυνόδευτος. Καθόταν ήσυχος στο μπαρ, πίνοντας το ποτό του. Το δίχως άλλο, ήταν εξαιρετικά μυστήριος.

4) Ο ΖΕΥΓΑΡΩΜΕΝΟΣ
Φυσικά και δεν αναφέρομαι στα ζευγάρια που βγήκαν, μέρες που ήταν, για να γιορτάσουν, είτε μόνα τους είτε με παρέα. Αναφέρομαι σ’ εκείνους που μπήκαν στα μαγαζιά με την κοπέλα τους, έχοντας ένα ύφος αγριεμένου λιονταριού, κοιτάζοντας τους υπόλοιπους λες και ήταν πιθανοί ανταγωνιστές για τα μάτια της κοπέλας τους. Οι συγκεκριμένοι τύποι το μόνο που έκαναν ήταν να φιλούν την κοπέλα τους σε κάθε ευκαιρία, να την αγκαλιάζουν και γενικά να συμπεριφέρονται σαν να είναι μόνοι τους στο μαγαζί. Ζήτημα να θυμήθηκαν να πιουν το ποτό τους.

5) ΟΙ «Η ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
Γράφω για εκείνους που καθόντουσαν ήσυχοι όλο το βράδυ, πίνοντας το ποτό τους και τρώγοντας τα ξηροκάρπια, σαν να είχαν βγει έξω από αγγαρεία. Θαρρείς πως ήταν αγάλματα! Ωστόσο, όποτε ο DJ αποφάσιζε να παίξει το γνωστό κομμάτι, ξαφνικά ζωντάνευαν. Το χαιρόντουσαν πραγματικά με την ψυχή τους. Όταν πάλι ο DJ άλλαζε τραγούδι, επέστρεφαν στην προγενέστερη ήσυχη κατάστασή τους.

6) ΟΙ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΙ
Έδειχναν να περνάν καλύτερα από όλους, έχοντας ένα άδειο μπουκάλι βότκα στο στάντ τους. Αμφιβάλλω αν θυμούνται για το που βγήκαν, τι έκαναν, τι ήπιαν και το πόσα πλήρωσαν.. Οι περισσότεροι έπαιρναν όρκο πως ήπιαν «ένα ποτηράκι μόνο». Το πώς εξατμίστηκε το περιεχόμενο του μπουκαλιού; Άγνωστο. Ελπίζω μόνο να μην έφυγαν οδηγώντας για τα σπίτια τους.

7) Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ
Αναφέρομαι στα παιδιά ηλικίας 15-16 ετών, που έπιναν ό,τι αλκοολούχο υπήρχε. Το ότι έπιναν αλκοόλ αν και ανήλικα είναι βέβαια μια άλλη κουβέντα, που δεν είναι θεμιτό να γίνει επί του παρόντος. Ο πιτσιρίκος λοιπόν, ήταν αμούστακος και χόρευε παντού: στα τραπέζια, στο μπαρ, ακόμα κι έξω από τα μαγαζιά στον πεζόδρομο. Έκανε στριπτίζ βγάζοντας μπλούζες κι έπειτα έσπευδε να φλερτάρει τις συμμαθήτριές του. Αυτές συνήθως τσιμπούσαν. Κατά τις τρεις το ξημέρωμα, το κινητό του χτυπούσε. Η μάνα του τον πρόσταζε να γυρίσει σπίτι, αποκαλώντας τον κοπρόσκυλο και γάιδαρο. Έπειτα, ο πιτσιρίκος το έπαιζε κουρασμένος στην παρέα του κι έφευγε για το σπίτι. Θέλω να πιστεύω πως θυμόταν που έμενε.

8) Ο ΓΟΗΣ
Καλοντυμένος και προσεγμένος στην τρίχα. Έπινε σπέσιαλ ποτό. Αλλά και μαρτίνι. Έδειχνε λεφτάς και γεμάτος αυτοπεποίθηση. Και ψώνιο. Φυσικά και δεν έσπευσε να φλερτάρει με καμία. Ανέμενε, όλο καμάρι, την κοπέλα να τον προσεγγίσει πρώτη. Αν κάποια πήγαινε προς το μέρος του για να του μιλήσει και προφανώς για να τον γνωρίσει, ο γόης μας φυσικά και την ακύρωνε. Έτσι είναι αυτά κούκλες μου. Ο γόης δεν μιλάει με όποια κι όποια.

8+1) Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ
Πήγε σε όλα τα μαγαζιά, μόνο και μόνο για να πάρει ιδέες, ώστε να γράψει το παρόν κείμενο. Έμπαινε μέσα και κοιτούσε, σαν να ψαχνόταν για γκόμενα ή για φασαρία. Έπινε ουίσκι και καθόταν και παρατηρούσε τον κόσμο. Ναι, το ξέρω, παρανοϊκό. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Αφού βρήκε τους τύπους που έψαχνε, έφυγε, πήγε σπίτι, έγραψε κι έπεσε σαν καλό παιδί για ύπνο.

Υ.Γ.: Εύχομαι σ’ όλους σας χρόνια πολλά και να έχετε έναν ευτυχισμένο νέο χρόνο! Με υγεία, τύχη κι έμπνευση! Να έχετε θετική σκέψη, να αφήσετε πίσω ότι σας στενοχωρεί! Και πάντα να θυμάστε πως τα καλύτερα πάντα έρχονται! Επιβεβαιωμένα! Καλό 2016!

Λιθοξοΐδης Στυλιανός

26 σχόλια:

  1. Εσυ ρε φιλε σε ποια κατηγορια ανηκεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΤΗΝ sex pistols ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ "ΜΕΘΥΣΜΈΝΟΥ"....

      Διαγραφή
    2. Εγώ είμαι άρχοντας δικε μου...

      Διαγραφή
    3. ΤΟΝ ΚΑΠΝΙΣΤΉ ξέχασες που είναι σε όλα τα μαγαζιά .

      Διαγραφή
  2. Ξέχασε ο Στυλιανός να περιγράψει τον 10ο τύπο που ακούει στον τίτλο Χαφιεδορουφιάνος η Σπιούνος.Σε όσες καφετέριες η μπαράκι της Φλώρινας και να πάς Στυλιανέ υπάρχει από ένας ή από μια παρέα του είδους. Είναι το πλέον διαδεδομένο είδος θαμώνων . Κοιτούν , ακούν, βλέπουν και στο τέλος ( όπως έκαναν σε εμένα) σε τραβάν και μία αναμνηστική γιατί λχ πάρκαρες το άλογο η μέσα στο πεζοδρόμιο. . Βέβαια δεν συχνάζουν απαραίτητα στα καφέ η στα μπαράκια αλλα είναι παντού ...Είναι ο πλέον διαδεδομένος τύπος θαμώνων ( αρσενικών η θηλυκών) ειδικά στην Φλώρινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, Χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Να σας προσθέσω και τον επιπλέον 1 (8+1+1) τύπο, αφήνοντας δυο τρεις ακόμα τύπους που εκπροσωπούσατε άνετα μόνος σας. Θα σταθώ ως γονιός στον τύπο που έβλεπε και κατέγραφε συμπεριφορές ανήλικων παιδιών, για τις οποίες υπόλογοι, νομικά, ηθικά και κοινωνικά, ειναι πρώτα οι γονεις τους. Ομως εάν σήμερα μεταξύ ενημέρωσης και κουτσομπολιού, μάθαινες οτι κάποια από αυτά τα ανήλικα κατέληξαν στο νοσοκομείο, λόγω μεγάλης και ανεξέλεγκτης κατανάλωσης αλκοόλούχων ποτών, καθαρών ή μη, ή συνεπεία κάποιου τροχαίου ατυχήματος ή κάποιας άλλης αιτίας, ή αν μαθαίνατε οτι καποιο από αυτά τα ανηλικα δεν πήγε έγκαιρα στο απίτι του εξαιτίας της κατάστασης που μας περιγράψατε, ή καποιο από αυτα τα ανήλικα δεν ήταν αγόρι αλλά κορίτσι και εξαιτίας αυτής της κατάστασης κατέληγε ΄΄θύμα΄΄ σεξουαλικής εκμετάλευσης κάποιου από τους μεγαλύτερης ηλικίας ήρωες του κειμένου σου, τι θα σκεφτόσασταν?????? Συγχωρήστε μου την παρέμβαση αλλά επειδη έχω την εντύπωση οτι στις προθέσεις σας είναι η ενασχόλησή σας με τα κοινά (σας διαβάζω καθε φορά που δινεται η ευκαιρία) Θα πρέπει να επιχειρειτε τέτοια ενημέρωση την επόμενη ημέρα και μετά από σκέψη. Καλό θα ήταν να κάνετε και ένα ανωνυμο τηλεφώνημα (ως οφείλει ο καθένας μας) στις αστυνομικές αρχές, για να καταγγείλετε (επίσης ως οφείλουμε ολοι μας)την διάθεση αλκοολούχων ποτων σε ανήλικους. Θεωρώ οτι άνθρωποι σαν εσας που έχουν την δυνατότητα να κινουνται και να αντιλαμβάνονται τόσα πράγματα τη νύχτα είναι περισσότερο χρήσιμοι και η συμβολή τους ειναι πιο αποτελεσματική από τα δέκα και πλέον πληρώματα των περιπολικών που βρίσκονται έξω την ίδια ώρα και χρειαζονται κάποια ένδειξη παραβατικής συμπεριφοράς για να επέμβουν.
    Συγχωρήστε μου την ανωνυμία, την οποία συνειδητά επικαλούμαι, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν έχει σημασία ποιός γράφει, αλλά τι γράφει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χρονια πολλα και καλη χρονια,τα λετε παρα πολυ ωραια και συμφωνω μαζι σας...απλα να σας πω το εξης...εγω προσωπικα εχω παρει την αστυνομια για να καταγγειλω διαθεση αλκοολουχων ποτων σε ανηλικα και ξυλοδαρμο ματαξυ τους και ο αστυνομικος μου απαντησε και τι θελετε να κανω εγω! αυτα απο μενα!

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα και χρόνια πολλά!
      Καταρχάς ξεκαθαρίζω πως δεν έχω καμία σχέση με τα κοινά κι ούτε έχω σκοπό να ασχοληθώ ποτέ μ' αυτά. Σχετικά με όσα μου λέτε, συμφωνώ απόλυτα. Πιστέψτε με πως σε αρκετά άρθρα μου έχω θίξει τέτοια θέματα. Το ότι τα ανήλικά μας πίνουν και καπνίζουν δεν είναι κάτι κρυφό. Το ότι η κοινωνία μας δεν προφυλάσσει τα παιδιά και τους εφήβους είναι επίσης γνωστό. Σας πληροφορώ πως ελάχιστα μαγαζιά θα αρνηθούν να χορηγήσουν αλκοόλ. Επίσης δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο χρειάζεται καταγγελία, ώστε να γίνει το αυτονόητο από τις αρχές: Να πιαστεί δηλαδή ο παραβάτης. Οι μόνοι που μπορείτε να προστατέψετε πραγματικά τα παιδιά σας είστε εσείς οι ίδιοι οι γονείς. Δυστυχώς, έτσι είναι. Ποτέ δεν κατάλαβα για ποιον λόγο ένα ανήλικο βγαίνει έξω με τόσο παχυλό χαρτζιλίκι.. Για να αγοράσει καί τσιγάρα καί για να πιεί δυο ποτά; Δεν είναι τόσο ρομαντική η νύχτα, κανένας φοιτητής-σερβιτόρος δεν πρόκειται να προστατέψει το παιδί σας.. Καμία φοιτήτρια που βρίσκεται "υποδοχή" στα γνωστά κλαμπ δεν θα αρνηθεί την είσοδο σε κανέναν. Κατανοώ την οργή σας απόλυτα, ωστόσο η ευθύνη είναι κυρίως των γονιών. Τα κλαμπ απευθύνονται σε ενήλικο κόσμο..

      Ευχαριστώ πολύ για την επισήμανσή σας, ο αρθρογράφος.

      Διαγραφή
  4. Το πιο ανόητο, ανούσιο, βλακώδες άρθρο (να το κάνει ο Θεός) που διάβασα ποτέ. Νέα Φλώρινα σε προσβάλουν αυτού του τύπου οι αναρτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια χαρα τα λεει το αρθρο!Ξεχασατε όμως να αναφέρετε τον παντρεμένο χωριάτη που αφηνει την γυναικα του σπίτι μονιμος κ βγαίνει μετα τα μεσάνυχτα κ το παίζει ελεύθερος κ οταν ανοίξει το στόμα του κοπρια βγάζει...το ιδιο κ για τις γυναικες.Εζησα κάποια χρονια εκει λογο της δουλειάς μου, αυτό το πράγμα αλλα κ αυτη τη νοοτροπία δεν εχω ξαναδεί!!Αλλα κ οι γυναίκες ακριβώς το ιδιο ειναι...ψωναρες οι περισσοτερες που δν εχουν κατεβει ποιο κατω απο το χωριό τους να δουν τι γινεται...κ αν ανοιξουν το στομα τους...αστο!!!! Ουφφφ εφυγα πια! !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταπληκτικό! Γέλασα με την ψυχή μου! Μπράβο Στέλιο! Άσε τους άλλους να κράζουν! χαχαχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιτέλους γύρισες στο παλιό τρόπο γραφής σου.. Με ειρωνεία, μπόλικο χιούμορ.. Συνέχισε να γράψεις σ' αυτό το στυλ.. Αυτό θέλει κι ο κόσμος.. Να διαβάζει χαρούμενα άρθρα.. Περιόρισε τα μελαγχολικά άρθρα σου και γράφε σε αυτό το στυλ.. Να γελάμε.. Από έναν αναγνώστη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εσείς οι γονιοί που γκρινιάζετε για το αλκοόλ στα ανήλικα και φοβάστε για τις επιπτώσεις του, προσέξτε.. Δεν χρειάζεται να κατηγορείτε τον Λιθοξοΐδη, αυτός σε κάθε ευκαιρία τα λέει μέσα από τα άρθρα του. Πάλι διακριτικά και με χιούμορ μας ενημερώνει για το χάλι μας. Ωστόσο, δεν να φυλάξει κανείς τα παιδιά, παρά μόνο εμείς οι γονείς οι ίδιοι.. Αν ο 16 "πιτσιρίκος" είναι έξω στις 12 το βράδυ, δεν θα πίνει χυμούλη.. Φυλάξετε τα παιδιά σας ώστε να μην έχετε τέτοια θέματα..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αλκοόλ και ναρκωτικό από ανήλικα να δείτε..... Έχουν ξεσαλώσει τα αγοράκια αλλά κυρίως τα κοριτσάκια. Τσιγαριλίκια παντού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εντάξει, έθαψες του άντρες.. Αναμένουμε κι ένα αντίστοιχο για τις γυναίκες που κυκλοφορούν νύχτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λιθοξοιδη Στέλιο ένα ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ για το κείμενο σου Μιλάμε ψάρωσες όλα τα Χαφιεδοτρόλς της Φλώρινας.Είσαι τελικά μάγκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του χαρακτήρα και μπορεί να τον εκφράζει όπου και όποτε θέλει, χωρίς βέβαια να θίγει και να προσβάλει τους συνανθρώπους του. Καυστικό και αρκετά χιουμοριστικό το άρθρο του Στέλιου. Αλλά θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει πολλούς ακόμα χαρακτήρες, γιατί ο κάθε άνθρωπος, είναι διαφορετικός και λειτουργεί διαφορετικά, ακόμα και όταν πρόκειται για διασκέδαση.
    Η κατηγορία με το νούμερο 7 δεν είναι για χιούμορ. Είναι πολύ σοβαρό θέμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει όλη την κοινωνία, και ειδικά τους γονείς και τους παιδαγωγούς. Το τελευταίο διάστημα οι πιτσιρικάδες έχουν όντως ξεσαλώσει και τα κρούσματα με επισκέψεις στο νοσοκομείο ήταν πολλά, λόγω μέθης, αλλά δεν πρέπει να τα βάζουμε μ' αυτούς. Φταίμε όλοι μας. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να μας απασχολεί πάντα και όχι μόνο στις γιορτές. Οι συμπεριφορές των νέων ανθρώπων, σε κάθε εποχή, είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Αυτά. Καλή Χρονιά με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γεγονός ότι το άρθρο μου έχει σε γενικές γραμμές χιουμοριστικό ύφος, δεν σημαίνει πως δεν δύναται να εγείρει προβληματισμούς.. Σας πληροφορώ πως το νο7 μόνο χιουμοριστικό δεν είναι. Το λοιπόν, έχω γράψει σε πολλά μου άρθρα για το συγκεκριμένο πρόβλημα, που δεν ταλανίζει μονάχα τη δική μας κοινωνία. Έτσι όπως υφίσταται η παρούσα κατάσταση, μονάχα οι ίδιοι οι γονείς είναι σε θέση να προστατέψουν τα παιδιά τους. Κανείς άλλος. Το έχω τονίσει επανειλημμένως. Μελλοντικός εκπαιδευτικός της α' βάθμιας είμαι κι εγώ.Ή τουλάχιστον ελπίζω πως το κράτος θα μου την κάνει την χάρη κάποια στιγμή...

      Με εκτίμηση,
      Ο αρθρογράφος

      Διαγραφή
  13. Έχεις ταλέντο στη γραφή. Τα κείμενά σου είναι πολύ ευχάριστα και όμορφα. Συγχαρητήρια! Να συνεχίσεις έτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να σε χαίρονται οι γονείς σου! Συγχαρητήρια που σε ανέθρεψαν έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όλη η νεολαία είναι μαζί σου! Η σοβαρή τουλάχιστον! Συνέχισε έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΣΤΥΛΙΑΝΕ ΛΙΘΟΞΟΪΔΗ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΑΠΤΟ-ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟ ΛΟΓΟ ΣΟΥ.ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ ΣΑΝ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΤΥΠΟ .ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΘΕΤΙΚΑ -ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ.ΜΗΝ ΠΤΟΕΙΣΑΙ.ΣΥΝΕΧΙΣΕ.ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συγχαρητήρια!!!!! Καλή χρονια με έμπνευση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Νέα Φλώρινα, νομίζω οτι το αρθρο μαζί με τα σχόλια πρέπει να κοινοποιηθεί αρμοδίως. Οχι για να γνωστοποιηθούν στους αρμόδιους παραβατικές καταστάσεις, αλλα για να φιλοτιμηθούν κάποιοι να ενεργήσουν, ειτε από ελεγκτές είτε ελεγχόμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η παρατήρηση ως μέσω έρευνας ποτέ δεν ήταν αξιόπιστη και έγκυρη γιατί ενέχει μέσα της και το υποκειμενικό στοιχείο. Χώρια δε που το κείμενο έχει και πολύ φαντασία π.χ "Η μάνα του τον πρόσταζε να γυρίσει σπίτι, αποκαλώντας τον κοπρόσκυλο και γάιδαρο" που το κάνει και χιουμοριστικό.Δεν είναι όμως και αληθινό γιατί πολλές οικογένειες δεν έχουν αυτό τον κώδικα επικοινωνίας.
    Το κείμενο θίγει διάφορα κοινωνικά θέματα. Ιδίως την παραβατική συμπεριφορά των ανηλικων. Οι αιτίες είναι πολυπαραγοντικές. Αλλά επισημαίνω τον κρίσιμο ρόλο της οικογένειας, της παιδείας και της πολιτείας-πολιτικής.Θα επιμείνω στο τρίτο της πολιτικής. Αυτής που κατέστρεψε ολοκληρωτικά τη χώρα.Δεν θα μπορούσαν να είχαν εξαιρεθεί οι νέοι. Θύμα και αυτοί των πολιτικών της αδιαφορίας της μη τήρησης της νομοθεσίας. Ένας απλός νόμος απαγόρευσης του τσιγάρου δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Η τήρηση απλών κανόνων (παρουσία ανηλίκων σε νυχτερινά μαγαζιά και χορήγηση αλκοόλ, ηχορύπανση, μέτρα ασφαλείας κ.α) Τι να πούμε για το θέατρο της βλακείας που παίζετε όταν μπαίνουν οι αστυνομικοί και η μουσική 'πέφτεί' και πιο κάτω από τους ψιθύρους των θαμώνων και ανεβαίνει κατακόρυφα, μόλις απομακρυνθούν τα όργανα ελέγχου;Πως είναι δυνατόν σε αυτό το θέατρο του παραλόγου να ζητάμε από τα παιδιά να φέρονται λογικά; Καλύτερα είναι να αναλάβουμε την συλλογική ευθύνη για ότι στραβό και ανόητο συμβαίνει και όχι το ρόλο του δημόσιου κατήγορου ή του ηθικιστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.