Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Παρατείνονται οι συμβάσεις των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Λύση στο ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» δίνει η Κυβέρνηση με πρωτοβουλία της Αναπληρώτριας Υπουργού Εσωτερικών Φώφης Γεννηματά. Οι συμβάσεις των εργαζομένων παρατείνονται μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την οριστική επίλυση του ζητήματος.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρ. Ζώη σχετικά με την προοπτική του προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, η Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά ανέφερε:
Η στρατηγική αυτή προβλέπει ένα βραχυπρόθεσμο μεταβατικό στάδιο, που θα εξασφαλίζει ότι οι ομάδες του πληθυσμού που εξυπηρετούνταν έως τώρα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας μέχρι να εφαρμοστεί ένα βιώσιμο σύστημα που θα επεκτείνει τις υπηρεσίες και σε συμπολίτες μας που αποκλείονταν αδικαιολόγητα έως τώρα.
Ήδη για την επίτευξη συνολικά αυτού του στόχου διασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση του προγράμματος που θα επεκταθεί από ασφαλιστικούς και κρατικούς πόρους. Συγκεκριμένα:
Α) Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει θεσμοθετηθεί η χρηματοδότηση ύψους έως και 35.000.000 Ευρώ για το «Βοήθεια στο Σπίτι» από τον ν.4024/2011 (άρθρο 2 παράγραφος 9). Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει και την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την οποία καθορίζεται η διαδικασία αξιοποίησης των πόρων αυτών για την υλοποίηση προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι.
Β) Παράλληλα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών έχει προωθηθεί διάταξη στην επικείμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εξασφαλίζει την πρόσθετη χρηματοδότηση από αντίστοιχους πόρους του άρθρου 259 του ν.3852/2010 (Α΄ 87), πόρους, με σκοπό τη χρηματοδότηση του προγράμματος.
Με τη διάταξη της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ρυθμίζεται ρητά, εκτός από το θέμα της χρηματοδότησης, η παράταση έως τις 30.6.2012 τόσο του προγράμματος όσο και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων τους, για την υλοποίηση της συγχρηματοδοτούμενης κατά το 2011 πράξης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Έτσι εξασφαλίζουμε τη συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών από τους ίδιους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την πηγή της χρηματοδότησης (συγχρηματοδοτούμενης ή μη).
Έως τότε οι Εθνικές Αρχές θα έχουν ολοκληρώσει το θεσμικό και επιχειρησιακό πλαίσιο παροχής υπηρεσιών κατ’ οικον φροντίδας, με τα μόνιμα χαρακτηριστικά που αυτό θα λάβει.
Συγκεκριμένα τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνδιαμορφώνουν ένα κοινό σχέδιο για την μακροχρόνια πολιτική στο πεδίο αυτό το οποίο θα:
• Επεκτείνει ακόμη περισσότερο τους εθνικούς πόρους που ήδη έχουν εξασφαλιστεί για την παροχή μεγαλύτερου πλέγματος υπηρεσιών σε ακόμη περισσότερους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας που έχουν αποκλειστεί άδικα μέχρι τώρα.
• Εξασφαλίζει δίκαια κοινωνικά κριτήρια προσδιορισμού των ωφελούμενων όπως η ηλικία τους, το εισόδημα τους, η μοναχικότητα ή οικογενειακή τους κατάσταση και η κατάσταση της υγείας τους.
• Επιστρατεύει και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο ν.4019/2011 για την κοινωνική οικονομία.
• Περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των πόρων και αξιολόγησης του προγράμματος.
Με το νέο αυτό σύστημα, ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία που υπεγράφη στο τέλος του 2010 από την τότε Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει το όπλα όσων αφορά τη συγχρηματοδότηση. Τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εσωτερικών καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για τη συνέχιση της συγχρηματοδότησης του προγράμματος από το ΕΣΠΑ, παρά τις όποιες δυσκολίες ανακύπτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.