Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου;

Σήμερα, θεωρούμε δεδομένο και αυτονόητο ότι ο Χριστός γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου. Τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, όμως, τα γενέθλια του Χριστού ήταν θέμα ατελείωτων συζητήσεων.
Το ότι ο Χριστός γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, αποφασίστηκε, τελικά, το 336 μ.Χ και ο λόγος ήταν ότι έπρεπε να αντικατασταθεί μια σημαντική γιορτή των Ελλήνων και των Λατίνων. Οι πιστοί της προηγούμενης θρησκείας, γιόρταζαν τις ημέρες εκείνες τη μεγάλη γιορτή της γέννησης του Ήλιου (Dies Solis Invectis Natalis). Κατά την αστρονομία, επίσης, 23 – 25 Δεκεμβρίου είναι οι μέρες του χειμερινού ηλιοστάσιου. Μέχρι τον 7ο – 8ο αιων. δεν έβρισκαν ησυχία με τέτοια ζητήματα, για παράδειγμα: ο Επιφάνιος (315 - 403) είχε προτείνει την 6η Ιανουαρίου ως ημέρα γέννησης του Χριστού, ενώ ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς (ο σημαντικότερος θεολόγος του β΄αιων.) είχε προτείνει τη 18η Νοεμβρίου.
Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια είναι ότι πρώτα προσδιορίστηκε η ημερομηνία της γέννησης του Χριστού (25 Δεκεμβρίου) και στη συνέχεια ορίστηκε η ημερομηνία της γιορτής της σύλληψης του Θεανθρώπου, ακριβώς εννέα μήνες νωρίτερα (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, 25 Μαρτίου).
Όταν ο χριστιανισμός θα διαδοθεί στους βόρειους λαούς της Ευρώπης, τότε, θα εμπλουτιστεί με νέα ήθη και έθιμα, όπως, για παράδειγμα το χριστουγεννιάτικο έλατο.

4 σχόλια:

  1. ola psema kai paramithakia gia ton kai kala ioudaio mesia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως! Εδώ δε συμφωνούν σε ποιο έτος γεννήθηκε ο Γιεχοσούα, θα συμφωνήσουν στην ημερομηνία. Ο ένας ευαγγελιστής λέει στα χρόνια του Ηρώδη, δηλαδή περίπου το 6 π.Χ. και ο άλλος στα χρόνια κάποιας απογραφής που έγινε το 6 μ.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. opote kai na genithike simasia exi oti hrthe sthn gh

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πω πω, μέσα στον καλό λόγο είστε, Χριστουγεννιάτικα! Μια καλή κουβέντα δεν βρήκατε να πείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.