Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Ο Αρκτούρος επέστρεψε τον Πάτρικ στο φυσικό περιβάλλον (video)

Μία δεύτερη ευκαιρία να ζήσει ξανά ως ελεύθερη αρκούδα στη φύση έχει και πάλι ο Πάτρικ, το ορφανό αρκουδάκι που φρόντιζε επί ένα χρόνο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.

Όταν βρέθηκε ο Πάτρικ, το Μάρτιο του 2015 στο Βροντερό Φλώρινας, ήταν μόλις μερικών εβδομάδων και χωρίς τη μητέρα του, σε μία ηλικία που η επιβίωσή του στη φύση θα ήταν αδύνατη. Το αρκουδάκι μεταφέρθηκε άμεσα στο Περιβαλλοντικό Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όπου και παρέμεινε υπό στενή παρακολούθηση και φροντίδα για αρκετούς μήνες. Σε όλο αυτό το διάστημα οι φροντιστές του μάθαιναν τα μυστικά της επιβίωσης στη φύση που θα του μάθαινε η μητέρα του.

Αυτή τη φορά το πρόγραμμα περίθαλψης του Πάτρικ παρατάθηκε κατά 1-2 μήνες λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, που δεν του επέτρεψαν να πέσει σε χειμέριο ύπνο. Έτσι, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις η επανένταξη γινόταν μέσα στο χειμώνα και το αρκουδάκι τοποθετούνταν σε φωλιά διαχείμασης, αυτή τη φορά η επανένταξη έγινε απευθείας στο δάσος.

Η μικρή αρκούδα ναρκώθηκε και μεταφέρθηκε με απόλυτη ασφάλεια σε δασική περιοχή μακριά από ανθρώπους και κατοικημένες περιοχές. Η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ μάλιστα άφησε στο σημείο της επανένταξης τροφή, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα στις πρώτες μέρες που θα ζει ως ελεύθερη αρκούδα.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον Πάτρικ μέσω ενός κολάρου-πομπού που του έχει τοποθετηθεί, ώστε να γνωρίζει πού βρίσκεται και εάν τα έχει καταφέρει. Το κολάρο θα μεταδίδει το στίγμα του και έτσι η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα μπορεί να τον παρακολουθεί ολόκληρο το 24ωρο.

Αυτή ήταν η τρίτη επιχείρηση επανένταξης ορφανής αρκούδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Ήταν μάλιστα και η πιο δύσκολη δεδομένου ότι ο Πάτρικ βρέθηκε σε πολύ μικρή ηλικία και για μερικές εβδομάδες μεγάλωσε υπό πολύ στενή ανθρώπινη φροντίδα. Όταν βρέθηκε ζύγιζε τρία περίπου κιλά και ήταν αδύναμος. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, είναι μία θαρραλέα νεαρή αρκούδα με βάρος 45 κιλά, που έχει μάθει να επιβιώνει μόνη της στη φύση, χάρη στη φροντίδα των ειδικών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ!

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ευχαριστεί την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, χάρη στην επέμβαση των οποίων βρέθηκε και σώθηκε ο Πάτρικ. Η ολοκλήρωση του εγχειρήματος όμως θα ήταν πολύ δύσκολη δίχως την πολύτιμη συνδρομή των πολιτών που υποστήριξαν οικονομικά το πρόγραμμα ανατροφής και επανένταξης, καθώς και της εταιρείας iSquare, επίσημου διανομέα των προϊόντων Apple σε Ελλάδα και Κύπρο, η οποία με χορηγία της κάλυψε τα έξοδα για τη διατροφή και περίθαλψη του Πάτρικ.

1 σχόλιο:

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.