Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

«Με αγαπώ, δε μου θυμώνω και τη βία εξοντώνω!»

Πρόγραμμα Αυτοεκτίμησης, Συναισθηματικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Συγκρούσεων στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γερμανού (2ος κύκλος)

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πενθήμερο πρόγραμμα Αυτοεκτίμησης, Συναισθηματικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Συγκρούσεων: «Με αγαπώ, δε μου θυμώνω και τη βία εξοντώνω!» στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γερμανού, που ξεκίνησε τη Δευτέρα 28 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016. Το πρόγραμμα υποστήριξε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν από ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Γεώργιο Ιορδανίδη και συντονιστές τους Δασκάλους του Ολοήμερου Άρη Σολομωνίδη και Ελεονώρα Δ. Μπέσσα. Στην ομάδα προσκλήθηκαν και συμμετείχαν 4 Διαμεσολαβήτριες, διαπιστευμένες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι κ.κ. Παναγιώτα Δημητροπούλου, Βασιλική Καλλιοντζή, Θεοδώρα Μάραντου και Θάλεια Χατζηδαμιανού, η Ιατρός κ. Ελένη Περχανίδου - Φίσκα, η μουσικοπαιδαγωγός Πετρίνα Ζωγράφου και οι εκπαιδεύτριες Φυσικής Αγωγής Νατάσσα Μουρατίδου και Βέρα Εφτίμοβα. Το πρόγραμμα στήριξε ο Δήμος Πρεσπών, αναλαμβάνοντας την καθημερινή μετακίνηση και σίτιση των φοιτητών και των εκπαιδευτών τους.

Από μια τόσο πρωτοπόρα δράση δεν θα μπορούσε να λείπει με τη φωτεινή παρουσία της η Δώρα, η πρέσβειρα της Σχολικής Διαμεσολάβησης του ΙΔΕΜΕΔ. Η ηρωίδα του βιβλίου της δικηγόρου Αλεξίας Κουκκουλή «ταξίδεψε» ως τις Πρέσπες για να συναντήσει τα παιδιά και μοιράστηκε το δώρο της, τα εργαλεία της διαμεσολάβησης, για να τα βοηθήσει να αντιμετωπίζουν το σχολικό εκφοβισμό.

Η εκπαίδευση των φοιτητών/τριών στις αρχές της σχολικής διαμεσολάβησης, που πραγματοποιήθηκε για 2η χρονιά φέτος, στο πλαίσιο του Project Σχολικής Διαμεσολάβησης «Ναι, υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία!», από την Δασκάλα, Δικηγόρο και Διαμεσολαβήτρια Ελεονώρα Δ. Μπέσσα, έγινε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 στο περιθώριο των μαθημάτων «Οργάνωση και Λειτουργία Σχολικής Μονάδας» και «Οργανωσιακή Συμπεριφορά» (υπό την εποπτεία του διδάσκοντα του μαθήματος Γιώργου Ιορδανίδη και εκτός των συμβατικών υποχρεώσεων των φοιτητών/τριών των μαθημάτων) και ξεπέρασε τις 70 ώρες.

Σκοπούς της δράσης αυτής αποτέλεσαν η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των μικρών μαθητών και η καλλιέργεια κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων με στόχο τη δημιουργία ομάδας σχολικών διαμεσολαβητών. Η σχολική διαμεσολάβηση ως δομημένη πρακτική ειρηνικής επίλυσης διαφορών, εφαρμόζεται εδώ και πολλές δεκαετίες στα σχολεία της Ευρώπης και της Αμερικής, με εξαιρετικά αποτελέσματα κατά του σχολικού εκφοβισμού (bullying), με τη δημιουργία ενός συνεργατικού σχολείου, που εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια των μαθητών.

Οι μαθητές του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Γερμανού συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις του προγράμματος, επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστο ζήλο και μεράκι, καθώς και ιδιαίτερη ευχαρίστηση, γεγονός που αποτυπώθηκε στο πλούσιο έργο που παρήγαγαν και το οποίο αποτέλεσε το υλικό της έκθεσης πεπραγμένων, που πραγματοποιήθηκε την τελευταία μέρα της δράσης στο χώρο του σχολείου. Μέσα από τις κατασκευές και τις ζωγραφιές των μαθητών, έγινε αντιληπτό ότι οι μαθητές έγιναν πιο πλούσιοι σε γνώσεις και εμπειρίες αναπτύσσοντας το επίπεδο της συναισθηματικής τους νοημοσύνης, καθώς εκπαιδεύτηκαν στα πεδία:
• της αυτοαντίληψης και της αυτοεκτίμησης
• των δεξιοτήτων επικοινωνίας: μη λεκτικής επικοινωνίας, ενεργητικής ακρόασης και ενσυναίσθησης
• των κοινωνικών δεξιοτήτων
• των συναισθημάτων και
• της διαχείρισης συγκρούσεων

Έτσι, καθώς μικροί και μεγάλοι μοιράστηκαν ισότιμα τις εμπειρίες τους και συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα, αναδείχθηκε το ουσιαστικό μήνυμα της δράσης: μόνο το μέλλον που κτίζεται με θεμέλια τα οποία αντλούνται από τον κόσμο των αξιών, μπορεί να είναι ελπιδοφόρο.

Οι συντελεστές του προγράμματος
Γιώργος Ιορδανίδης
Αναπληρωτής Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε.
Ελεονώρα Δ. Μπέσσα
Δασκάλα, Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Μιχαήλ Ρότσιας
Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γερμανού
Άρης Σολομωνίδης
Συντονιστής, Υπεύθυνος Ολοήμερου

Οι φοιτητές
Τζωρτζίνα Αρμακόλλα, Μαρία Βέρρου, Ευαγγελία Βήτα, Αλεξάνδρα Βράκα, Κατερίνα Γκουντελίτσα, Ροβένα Ζίλι, Αγγελική Κατσαντώνη, Μαρία Κεβρεκίδου, Δημήτρης Μαϊόβης, Βασιλεία Μαυρίδου, Αθηνά Μίαρη, Κέλλυ Παπαθανασίου, Μαρία Σταθοπούλου - Καμπύλη, Ραφαέλα Τάκου, Αθηνά Τζάγκα, Ελένη Τσούμαρη, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.