Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

«Τρώμε bio και κάνουμε υγιεινό βίο»

Ως βιολογικά τρόφιμα χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα που προκύπτουν από ένα ειδικό είδος παραγωγής, τη βιολογική παραγωγή. Σύμφωνα με τις αρχές της, η βιολογική παραγωγή όχι μόνο εφαρμόζει πρότυπα υψηλού επιπέδου στην καλλιέργεια φυτών και την εκτροφή ζώων, αλλά επιπλέον μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω αποφυγής της ρύπανσής του, μέσω διατήρησης των φυσικών πόρων, αλλά και μέσω εξασφάλισης της βιοποικιλότητας του οικοσυστήματος. Πώς όμως εξασφαλίζεται ο χαρακτηρισμός των τροφίμων ως βιολογικά και σε ποια σημεία τελικά έγκειται η διαφορά αλλά και η υπεροχή τους σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα;

Από την 1η Ιουλίου 2010 όλα τα βιολογικά τρόφιμα και τα προϊόντα τους φέρουν επίσημο λογότυπο, το οποίο αποτελεί έναν συνδυασμό του λογότυπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εικόνας ενός φύλλου, το οποίο συμβολίζει τη βιολογική παραγωγή. Όταν όμως ένα προϊόν δεν έχει πιστοποίηση bio μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η τοποθέτηση πιστοποίησης είναι πολύ ακριβή και δεν συμφέρει σε διάφορα προϊόντα όπως σε ποικιλίες φασολιών και καφέ. Εδώ βέβαια δημιουργείται μια σύγχυση και ο πολίτης καλείται να πάρει ρίσκο επιλογής διότι δεν μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης μαγαζιού να δηλώνει ότι το προϊόν του είναι βιολογικό χωρίς να έχει την πιστοποίηση.
Η διαφορά και η υπεροχή έγκειται:
• Στις τιμές
• Στην παροχή θρεπτικών ουσιών και στην αποβολή τοξίνων
• Στην καταπολέμηση ασθενειών (φλαβονοειδή)

Όσον αφορά τις τιμές των βιολογικών προϊόντων, είναι φυσικό οι τιμές τους να είναι πιο ακριβές σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα. Για παράδειγμα, ένα πακέτο μακαρόνια κοστίζει 0,80 λεπτά, ενώ ένα πακέτο ζυμαρικών βιολογικής γεωργίας κοστίζει 3,40 ευρώ. Ένα κιλό μήλα βιολογικής καλλιέργειας κοστίζει 2,95 ευρώ, ενώ ένα κιλό μήλα μη βιολογικά κοστίζει 0,35 λεπτά. Συμπερασματικά, οι τιμές των βιολογικών προϊόντων είναι οι διπλάσιες από αυτές των κανονικών προϊόντων. Συγκεκριμένα στον νομό Φλώρινας, οι πολίτες προτιμούν να αγοράζουν παρά την κρίση βιολογικά προϊόντα, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Τα καταστήματα στην πόλη της Φλώρινας που μπορείτε να βρείτε ποικιλίες βιολογικών προϊόντων είναι:
• το Εδώδιμα αποικιακά ΤρόΠοΝ ΤΙΝα (αγορά Φλώρινας)
• το vitamin bomb (τέλος του πεζόδρομου Φλώρινας)

Το άρθρο σχετικά με την συμβολή των βιολογικών προϊόντων στην υγεία μας αποτελεί εργασία στο μάθημα «Εφαρμογές προγραμμάτων για την Αειφορία στο Δημοτικό σχολείο» το οποίο επιμελήθηκαν οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Φλώρινας (ΠΤΔΕ):

Όλγα Γουρδομιχάλη
Μελίνα Μαυρίδου
Γαρυφαλλιά Τζίμα
Αικατερίνη Σταυρίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.