Για 54η χρονιά, ο Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» τίμησε και βράβευσε τους αριστούχους μαθητές γυμνασίων και λυκείων στη διάρκεια της «Χρηστιδείου Τελετής», εκδήλωσης που σκοπό έχει τη βράβευση της μάθησης και της προόδου στα γράμματα και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου ευεργέτη του Συλλόγου Αρχιμανδρίτη Γερμανού Χρηστίδη.
Στη φετινή εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σχολάρχης (Διευθυντής) της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσης κ.κ. Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος της Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Τριάδος Χάλκης και Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Ελπιδοφόρος ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος του "Αριστοτέλη", ενώ βραβεύτηκε και από τους τοπικούς φορείς, με τους οποίους αντάλλαξε και αναμνηστικά δώρα.
83 ήταν συνολικά οι μαθητές και οι μαθήτριες που έλαβαν τη διάκριση και χειροκροτήθηκαν από τους θεατές που γέμισαν την αίθουσα του «Αριστοτέλη».
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν οι Μητροπολίτες Φλωρίνης κ. Θεόκλητος και Νειλουπόλεως κ. Γεννάδιος, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Σέλτσας και Γιάννης Αντωνιάδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Αντωνιάδης, ο αντιδήμαρχος Φλώρινας Αριστείδης Αριστείδου, ο Συνταγματάρχης Φώτιος Γκίκας, ο εκπρόσωπος του Δ.Σ. της ΔΕΗ και Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας Δημήτριος Καρέλης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας Όλγα Μούσιου-Μυλωνά, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κίμωνας Σαββάκης, η σχολική σύμβουλος Κωνσταντία Βαϊρινού κ.ά.
Ομιλία - προσφώνηση του προέδρου του ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης», Κωνσταντίνου Ραπτόπουλου - Χατζηστεφάνου
Σας καλωσορίζουμε στον ΦΣΦΑ και την «Χρηστίδειο Τελετή 2016». Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε και φέτος στην πρόσκληση του Συλλόγου μας και των φορέων που την υποστηρίζουν.
Η «Χρηστίδειος Τελετή», κάθε χρόνο, αποτελεί την κορυφαία πνευματική εκδήλωση βράβευσης των «πρώτων των αρίστων» μαθητών/μαθητριών Γυμνασίων & Λυκείων των Δήμων Φλώρινας και Πρεσπών και, ταυτόχρονα την ύψιστη εκδήλωση τιμής και ύμνου προς τα αγαθά της «παιδείας».
Η τιμητική αυτή εκδήλωση, επαναλαμβάνεται εδώ και 54 χρόνια με πραγματική ευλάβεια από τον ΦΣΦΑ, ως εκδήλωση των Τριών Ιεραρχών -αρχικά- και, από το 1969 φέρει πλέον το όνομα του Αρχιμανδρίτη Γερμανού Χρηστίδη (1883-1968), από το Μαυροχώρι (Μαύροβο) Καστοριάς. Το ξεχωριστό εκείνο «παιδί του χωριού», έμελε να τιμάται από τη δεύτερη πατρίδα του, τη Φλώρινα και από έναν Σύλλογο, τον «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» και να ονοματοδοτεί την κορυφαία του εκδήλωση, εξαιτίας της ιδιαίτερης και αναγνωρίσιμης, από όλους, πνευματικής του προσφοράς: Της άφατης εκκλησιαστικής του πίστης, της ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς και της ευρύτατης, δια βίου φιλομάθειάς του.
Ο Δημήτριος Ρίζος του Χρίστου (αρχικό του όνομα) τελείωσε το δημοτικό του χωριού του και το Γυμνάσιο Καστοριάς «υπό τον Καστορίας Γερμανό Καραβαγγέλη», ο οποίος, τον χειροτόνησε διάκονο (1908) δίνοντάς του το όνομά του, Γερμανός και στέλνοντάς τον για ανώτερες σπουδές στη Θεολογική Σχολή Χάλκης από όπου αποφοίτησε το 1912 με «λίαν καλώς». Ως διακριθείς, του προτάθηκαν ευρύτερες σπουδές στη Γερμανία, τις οποίες αρνήθηκε εξαιτίας της αγάπης του για την Καστοριά, την οποία και υπηρέτησε ως ιερέας και ιεροκήρυκάς της (1912-1915).
Ενώ ποθούσε να υπηρετήσει τη γενέτειρά του Καστοριά, «Θεία βουλή-θέληση» τον οδήγησε δύο φορές στη Φλώρινα. Την πρώτη (1915-1920), προσωρινά, ως καθηγητή Γυμνασίου και τη δεύτερη (1934-1968), μόνιμα, πάλι ως καθηγητή Γυμνασίου (1934-1939), αλλά και ως Ιεροκήρυκα (1941-1953) και ως Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς μας Μητροπόλεως (1953-1967). Από τις αρχές του 1968, αρρώστησε και νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο της Φλώρινας, έως την κοίμησή του (15/10/1968).
Τα 40 αυτά χρόνια, έζησε με τους Φλωρινιώτες χαρές και λύπες, μαρτυρικές και μεγαλειώδεις στιγμές, (τριπλή κατοχή, απελευθέρωση, αδελφοκτόνο αντάρα). Θεοσεβής, φιλακόλουθος, φιλέορτος, ασκητικός, ευφυής, ελεήμων, φιλομαθής (πάντα κουβαλούσε ένα βιβλίο μαζί του), δεινός Ελληνιστής (αλλά και γνώστης τουρκικής, γαλλικής, και γερμανικής γλώσσας), ικανότατος λόγιος, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας (με δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά -«Πάνταινος» του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και «Αριστοτέλης» του ΦΣΦΑ), εξαίρετος ορειβάτης, ακούραστος οδοιπόρος, σεμνότατος, ταπεινός, ακέραιος ως χαρακτήρας, χωρίς να προκαλέσει ή να δώσει το παραμικρό δικαίωμα. Για αυτό και οι Φλωρινιώτες δεν τον παρεξήγησαν τόσες δεκαετίες, όταν οι νοικοκυρές τον προσκαλούσαν στο σπίτι τους για φαγητό ή του πήγαιναν φαγητό στο κελί του στον Αγ. Γεώργιο, άφοβα, ή όταν τον έβλεπαν στις κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης μας ως λάτρη του καλού κινηματογράφου, ή όταν έκανε φροντιστηριακά μαθήματα ξένων γλωσσών σε κατ’ οίκον διδασκαλίες.
Ως μοναδικό κληρονόμο της κινητής του περιουσίας όρισε τον ΦΣΦΑ με σκοπό: «…να ανεγερθεί οίκημα προς στέγασίν του για την ανύψωσιν του πολιτιστικού επιπέδου της νεολαίας Φλωρίνης μέσω του Συλλόγου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».
Σε αυτή τη γραπτή παρακαταθήκη του παπα-Χρηστίδη, που σεβάστηκαν όλα τα ΔΣ του ΦΣΦΑ, κατά κύριο λόγο, οφείλεται και η έναρξη ανέγερσης του υπάρχοντος κτηρίου. Ανακηρύχθηκε Μέγας Ευεργέτης του Συλλόγου μας και προς τιμή του η ετήσια «Χρηστίδειος Τελετή». Δεν ζήσαμε με τα λεφτά του παπα-Χρηστίδη, αλίμονο. Ζήσαμε με τις πνευματικές του παρακαταθήκες και το παράδειγμά του. Διότι, η πνευματική προσφορά ενός ανθρώπου είναι ανώτερη από κάθε υλική προσφορά, καθώς η υλική προσφορά έχει συγκεκριμένο ή συγκεκριμένους αποδέκτες, ενώ η πνευματική προσφορά απλώνεται προς όλους.
Τιμώμενοι μαθητές και μαθήτριες.
Σήμερα σύσσωμες οι Αρχές του τόπου μας και επιφανών Θεσμών σας τιμούν με πανηγυρικό τρόπο. Όπως σας αξίζει κατά την παράδοσή μας: Λιτά και αρχοντικά. Με ευγένεια και ήθος. Με χαρά και καμάρι. Διότι η σημερινή εορτή ανήκει αποκλειστικά πρώτα-πρώτα σε εσάς που αριστεύσατε κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, έπειτα στους καθηγητές σας που μόχθησαν μαζί σας και τέλος στους γονείς και τις οικογένειές σας που σας στήριξαν και σας στηρίζουν, ποικιλοτρόπως.
Στους προσωπικούς σας κόπους και μόχθους, αλλά και στους κόπους όλων των συμμαθητών σας που εκπροσωπείτε, τιμάται η παιδεία και τα πολλαπλά αγαθά της, η ευρυμάθεια, ο πολιτισμός, η ωραιότητα του πνεύματος, η ευγενής άμιλλα, η έντιμη και συνεχής προσπάθεια, η άσκηση ψυχής, ο πνευματικός κόπος, οι παροδικές στερήσεις, η παίδευση και η καλλιέργεια του νου, η εξάσκηση των αισθήσεων, ο καθορισμός στόχων, η αυτοσυγκέντρωση, η πειθαρχία, η επιμονή, ο δημιουργικός μόχθος, η συνέχιση της ζωής, το θάρρος, η τόλμη, οι ενεργές πρωτοβουλίες, οι δημιουργικές πράξεις, η υπεράσπιση της αλήθειας και του δικαίου.
Από ό,τι λένε καθηγητές και συμμαθητές σας, είστε και καλοί χαρακτήρες. Εκπέμπετε θετική αύρα, εμπνέετε ένα αισιόδοξο μέλλον. Ευχόμαστε να πετύχετε στις σπουδές και στη ζωή σας. Σας συγχαίρουμε και πάλι.
Κυρίες και κύριοι
Στο βαρύ βήμα της «Χρηστιδείου Τελετής» προσκαλούνται ως ομιλητές άτομα τα οποία με την αναγνωρισιμότητά τους, την ευρυμάθεια, την ενασχόλησή τους με την παιδεία, με την ευρεία της έννοια, την προσωπικότητά τους και, οπωσδήποτε την αγάπη και την προσφορά τους στον τόπο, μπορούν να απευθυνθούν στους νέους και τις νέες που θα έχουν αύριο τις τύχες της Πατρίδας στα χέρια τους, εμπνέοντάς τους και αποτελώντας οι ίδιοι πρότυπα καταξίωσης και προσφοράς.
Φέτος και με αφορμή τον εορτασμό των 75 χρόνων του Συλλόγου μας, επιλέχθηκε ως ομιλητής, ο Μητροπολίτης Προύσης Υπέρτιμος και Έξαρχος Βιθυνίας κ.κ. Ελπιδοφόρος, Σχολάρχης (Διευθυντής) της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής & Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Τριάδος Χάλκης και, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.
Τιμώντας επί δεκαετίες, εδώ στον ΦΣΦΑ, έναν απόφοιτο της Χάλκης τον παπαΧρηστίδη, αποφασίσθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, να προσκληθεί τιμητικά ο νυν Δ/ντης της Σχολής (παρ’ ότι κλειστή), του Ανώτατου αυτού Εκκλησιαστικού Πνευματικού Ιδρύματος. Για να τιμηθεί η προσφορά της Σχολής, το μεγαλείο της, η σημασία και η συμβολή της στην αναστύλωση της παιδείας του Γένους μας σε δύσκολες και σκοτεινές περιόδους της ιστορίας μας από αποφοίτους της όπως ο Γερμανός Χρηστίδης. Διότι οι απόφοιτοι της Χάλκης, ξεχώρισαν ως πολυδιάστατες προσωπικότητες σε όλη την επίγεια πολιτεία τους.
Διότι ο Ομιλητής είναι Πανεπιστημιακός Καθηγητής του ΑΠΘ και επιπλέον διότι, ο νυν Σχολάρχης της Χάλκης, όπως δηλώνει ευθαρσώς και ο ίδιος, ανδρώθηκε πνευματικά στην Φλώρινα.
Ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος (Ιωάννης Β. Λαμπρυνιάδης) γεννήθηκε στην Κων/πολη (1967). Φοίτησε στην Αστική Σχολή Μακροχωρίου Κων/πολης και στη Θεσ/νικη, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο. Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Καλλιθέας Αθηνών και έλαβε το πτυχίο του Τμήματος Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ (1987) με άριστα. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (1993) στο τμήμα Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης Γερμανίας. Πολλά καλοκαίρια εκείνης της νεανικής και φοιτητικής του ζωής τα πέρασε στη Φλώρινα, στην Κατασκήνωση της Πρώτης.
Το 1994 χειροτονήθηκε Διάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διορίστηκε Κωδικογράφος, Υπογραμματέας (1995) και Αρχιγραμματέας (2005) της Αγίας & Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, λαμβάνοντας και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Το 1996-1997 απεστάλη στη Θεολογική Σχολή του Αγ. Ιωάννη του Δαμασκηνού στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου.
Παράλληλα με τα ιερατικά και διοικητικά καθήκοντα, ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ του Τμήματος Ποιμαντικής του ΑΠΘ (2001). Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστόνης ΗΠΑ (2004), το μάθημα «Η θέσις του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία».
Από το 2011 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, διδάσκοντας Συμβολική, Διορθόδοξες - Διαχριστιανικές Σχέσεις και Οικουμενική Κίνηση.
Το 2011, χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Προύσης, και ορίστηκε Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής & Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Τριάδος Χάλκης.
Διετέλεσε ορθόδοξος γενικός γραμματέας της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής στον Θεολογικό Διάλογο της Ορθοδόξου Εκκλησίας με την Παγκόσμια Λουθηρανική Ομοσπονδία και μέλος πολλών Πατριαρχικών Αντιπροσωπιών Γενικών Συνελεύσεων του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, Μειζόνων και Υπερτελών Συνόδων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Διευρυμένων Συνόδων (2006) και Συνάξεων Προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών (2008), μέλος της Επιτροπής Πίστεως & Τάξεως του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.
Οι μελέτες, η εργογραφία, και το συγγραφικό του έργο ως Θεολόγου, Κληρικού, Αρχιγραμματέα, Πανεπιστημιακού και Ιεράρχου σημαντικό και πολύτιμο για μελετητές της Ορθοδοξίας εντός και εκτός αυτής.
Είναι γνώστης έξι (6) ξένων γλωσσών.
Γνωστές και ιδιαίτερα αξιέπαινες είναι οι άκρως προσεκτικές, συνεχείς προσπάθειες και διεκδικήσεις που καταβάλλονται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον ομιλητή ως Σχολάρχου, για τη διεθνή προβολή του αιτήματος περί επαναλειτουργίας της «γεραράς» και «παλαιφάτου» Θεολογικής Σχολής Χάλκης, κλειστής από το 1971, από το τουρκικό κράτος. Φυσικά, μόνο με τις επιτρεπόμενες δράσεις και εκδηλώσεις που αναφέρονται ρητά στους τουρκικούς νόμους και περιορισμούς, για να μην φανερωθεί η λάμψη και το μεγαλείο της Θεολογίας και της Οικουμενικότητάς της.
Διότι η Θεολογική Σχολή Χάλκης (1844-1971), ενώ λειτουργούσε επί 127 έτη ως μορφή μοναστικής αδελφότητας σε τόπο γαλήνης και ησυχίας, ζούσε μια έντονη εκπαιδευτική, ακαδημαϊκή και κυρίως εκκλησιαστική ζωή κατά τα πρότυπα των αρχαίων εκκλησιαστικών και Θεολογικών Σχολών Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Κων/πόλεως, καταρτίζοντας τους τροφίμους της στη θεολογική επιστήμη, την εκκλησιαστική τάξη, την πνευματική παράδοση της Ορθόδοξης πίστης μας.
Σημαντικές επίσης είναι οι ενέργειές του, για την εξαγορά παλαιών επιβλητικών, πλην όμως, ερειπωμένων ορθοδόξων εκκλησιών της Μητροπόλεως Προύσης, αλλά και σε ολόκληρη την Μικρά Ασία, με σκοπό την αναστύλωση, την επαναλειτουργία και την πλήρη επανάκτησή τους. Ως άλλος Γερμανός Καραβαγγέλης, με ειρηνικά μέσα και τρόπους, τελεί με ομάδες απογόνων προσκυνητών Θείες Λειτουργίες, Εσπερινούς, Τρισάγια, Αρτοκλασίες σε γκρεμισμένους ναούς. Το 2012, Φλωρινιώτες απόγονοι Κιουταχειωτών, επισκέφθηκαν, μαζί σας Σεβασμιότατε, προγονικές τους εστίες, μισογκρεμισμένες εκκλησίες και κοιμητήρια.
Σας συγχαίρουμε και σας επαινούμε για τον αγώνα που δίνετε όλοι σας στο Πατριαρχείο για τη Χάλκη και ευχόμαστε για τα ποθητά αποτέλεσμα, έχοντας πίστη και ελπίδα.
«Ως ευ παρέστητε», λοιπόν, Σεβασμιότατε Προύσης κ. Ελπιδοφόρε και σας ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησής μας.
Σας υποδεχόμαστε σε έναν όμορφο, ξεχωριστό και μαρτυρικό τόπο.
Σε μια πολύχρωμη και φιλόξενη πόλη με ωραίους και φιλότιμους πολίτες άρχοντες και αρχομένους.
Σε έναν ανοικτό και ιστορικό Σύλλογο.
Καλωσορίσατε σε μέρη γνωστά, οικεία και αγαπητά, φορτωμένα από εμπειρίες και μνήμες των νεανικών και φοιτητικών σας χρόνων. Χρόνια παλιά, χρόνια πολλά, χρόνια καθοριστικά, χρόνια δυναμικά που σφυρηλάτησαν πίστη, πορείες, διδασκαλίες, φιλίες, αποφάσεις, πράξεις.
Στο σημείο αυτό και λίγο πριν τον ομιλητή, απαραίτητη θεωρείται η αναφορά στους χορηγούς και συνεργάτες της «Χρηστιδείου Τελετής 2016»:
Την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας.
Την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.
Την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.
Τον Δήμο Φλώρινας.
Τον Δήμο Πρεσπών.
Την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης.
Τον ΟΜΙΛΟ ΔΕΗ ΑΕ, Αθήνα.
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς.
Επίσης, ευχαριστούμε τους Δ/ντες και Καθηγητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Β’/θμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, για την πολύτιμη βοήθεια που παρείχαν στο κάλεσμα του ΦΣΦΑ. Σας ευχαριστούμε πολύ όλους.
Σεβασμιότατε Προύσης κ. Ελπιδοφόρε, ευχαριστώντας σας για άλλη μια αφορά που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας, σας παρακαλούμε να μεταφέρετε τις ευχαριστίες μας προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο για την παροχή αδείας προς εσάς και, σας προσκαλούμε να ανέλθετε στο βήμα της «ΧΡΗΣΤΙΔΕΙΟΥ ΤΕΛΕΤΗΣ 2016», για την ομιλία σας με θέμα: «Το Πατριαρχείο και η Παιδεία του Γένους».
Βραβευθέντες Μαθητές και Μαθήτριες ανά Σχολική Μονάδα στη «Χρηστίδειο Τελετή 2016»
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Νάκος Παντελεήμων
Δαμιανόπουλος Ελευθέριος
Ξανθόπουλος Χαράλαμπος
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Λεωνίδα Ιωάννα
Χατζητύπης Φίλιππος
Δημητροπούλου Ελευθερία
Πάνου Μαρία
Φωτιάδου Καλλιόπη
Κελεκίδου Ελευθερία
Κουτσοτόλη Ουρανία
Τζαραλής Γεώργιος
Σερταρίδης Δημήτριος
2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Κωστένη Αναστασία
Λαβαντσιώτη Ευαγγελία
Πρέμπτης Ηρακλής
Πιερία Αναστασία
Σελεμίδης Σταύρος
Στοϊκοπούλου Ελεονώρα
Στυλιάδου Ουρανία
Χαρίση Φωτεινή
3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Κοσμίδου Ελένη
Μοριχοβίτης Χαρίσης
Πηλείδης Πλάτων
Τσούλη Ραφαηλία
Αδάμ Νικόλαος
Τριανταφυλλίδου Κυριακή
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Αλή Παντελεήμων
Αυγερινός Μηχαήλ
Γεωργιάδης Ιωάννης
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΜΟΧΩΡΙΟΥ
Απιδοπούλου Σουζάνα
Γεωργιάδης Παντελής
Πανοπούλου Ευδοκία
Εμμανουηλίδου Ειρήνη
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΕΥΗΣ
Μπαμπούλα Στέλα
Αλούση Ιωάννα
Αλούσης Παναγιώτης
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΛΕΙΝΩΝ
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Μπραγιάννη Ειρήνη
Τσομπανόπουλος Λάζαρος
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΙΜΟΥ
Ριζόπουλος Μιχαήλ
Γεμενετζίδου - Χατζηγρηγορίου Φαίδρα
Παρασκευοπούλου Αριστέα
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΙΤΗΣ
Δεληναούμης Δημήτριος
Ρώμα Ελευθερία
Κύρκος Μάριος
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
Σακουλέβα Χριστίνα
Ταλλίδου Άννα
Ζεπάϊ Ρενάλντα
ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Δημόπουλος Δημήτριος
Παπαδημητρίου Στέφανος
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Βίτκας Νικόλαος
Γεωργιάδης Γεώργιος
Δράκος Ανδρέας
Λιάρος Σταύρος
Ιωάννου Νικόλαος
1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Χόντου Γεωργία
Καλαούζης Ιωάννης
Γέρου Ιωάννα
2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Δημητριάδου Ναταλία
Ρόμπης Ιωακείμ
Σελεμίδου Δήμητρα
3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Λασοπούλου Βαλέρια
Ταλιοπούλου Ευαγγελία
Σιάκου Ειρήνη
Μπραγιάννη Αντωνία
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Μπέλλης Κων/νος
Τζητζημήτη Ελευθερία
Βράγκου Χριστίνα
Γροσδάνη Άννα
ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΙΜΟΥ
Σαμψωνίδου – Μιχαηλίδου Πηνελόπη
Ρέπα Θεοδώρα
Τσίκου Ιορδάνα
1ο ΕΠΑ.Λ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Γεωργιάδου Γεωργία
Μαρίδου Ειρήνη
Λούδας Κων/νος
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑ.Λ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Γιαγκούλη Ελισσάβετ
Πετίδης Ισαακ
ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ανδριώτη Θεοδώρα
Νταϊρετζή Αικατερίνη
Κοϊος Γεώργιος
Γκατζόπουλος Ιωάννης
Τάλλη Μαρία
ΕΕΕΕΚ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Μπιμπάση Ραφαέλα
Στη φετινή εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σχολάρχης (Διευθυντής) της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσης κ.κ. Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος της Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Τριάδος Χάλκης και Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Ελπιδοφόρος ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος του "Αριστοτέλη", ενώ βραβεύτηκε και από τους τοπικούς φορείς, με τους οποίους αντάλλαξε και αναμνηστικά δώρα.
83 ήταν συνολικά οι μαθητές και οι μαθήτριες που έλαβαν τη διάκριση και χειροκροτήθηκαν από τους θεατές που γέμισαν την αίθουσα του «Αριστοτέλη».
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν οι Μητροπολίτες Φλωρίνης κ. Θεόκλητος και Νειλουπόλεως κ. Γεννάδιος, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Σέλτσας και Γιάννης Αντωνιάδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Αντωνιάδης, ο αντιδήμαρχος Φλώρινας Αριστείδης Αριστείδου, ο Συνταγματάρχης Φώτιος Γκίκας, ο εκπρόσωπος του Δ.Σ. της ΔΕΗ και Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας Δημήτριος Καρέλης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας Όλγα Μούσιου-Μυλωνά, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κίμωνας Σαββάκης, η σχολική σύμβουλος Κωνσταντία Βαϊρινού κ.ά.
Ομιλία - προσφώνηση του προέδρου του ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης», Κωνσταντίνου Ραπτόπουλου - Χατζηστεφάνου
Σας καλωσορίζουμε στον ΦΣΦΑ και την «Χρηστίδειο Τελετή 2016». Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε και φέτος στην πρόσκληση του Συλλόγου μας και των φορέων που την υποστηρίζουν.
Η «Χρηστίδειος Τελετή», κάθε χρόνο, αποτελεί την κορυφαία πνευματική εκδήλωση βράβευσης των «πρώτων των αρίστων» μαθητών/μαθητριών Γυμνασίων & Λυκείων των Δήμων Φλώρινας και Πρεσπών και, ταυτόχρονα την ύψιστη εκδήλωση τιμής και ύμνου προς τα αγαθά της «παιδείας».
Η τιμητική αυτή εκδήλωση, επαναλαμβάνεται εδώ και 54 χρόνια με πραγματική ευλάβεια από τον ΦΣΦΑ, ως εκδήλωση των Τριών Ιεραρχών -αρχικά- και, από το 1969 φέρει πλέον το όνομα του Αρχιμανδρίτη Γερμανού Χρηστίδη (1883-1968), από το Μαυροχώρι (Μαύροβο) Καστοριάς. Το ξεχωριστό εκείνο «παιδί του χωριού», έμελε να τιμάται από τη δεύτερη πατρίδα του, τη Φλώρινα και από έναν Σύλλογο, τον «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» και να ονοματοδοτεί την κορυφαία του εκδήλωση, εξαιτίας της ιδιαίτερης και αναγνωρίσιμης, από όλους, πνευματικής του προσφοράς: Της άφατης εκκλησιαστικής του πίστης, της ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς και της ευρύτατης, δια βίου φιλομάθειάς του.
Ο Δημήτριος Ρίζος του Χρίστου (αρχικό του όνομα) τελείωσε το δημοτικό του χωριού του και το Γυμνάσιο Καστοριάς «υπό τον Καστορίας Γερμανό Καραβαγγέλη», ο οποίος, τον χειροτόνησε διάκονο (1908) δίνοντάς του το όνομά του, Γερμανός και στέλνοντάς τον για ανώτερες σπουδές στη Θεολογική Σχολή Χάλκης από όπου αποφοίτησε το 1912 με «λίαν καλώς». Ως διακριθείς, του προτάθηκαν ευρύτερες σπουδές στη Γερμανία, τις οποίες αρνήθηκε εξαιτίας της αγάπης του για την Καστοριά, την οποία και υπηρέτησε ως ιερέας και ιεροκήρυκάς της (1912-1915).
Ενώ ποθούσε να υπηρετήσει τη γενέτειρά του Καστοριά, «Θεία βουλή-θέληση» τον οδήγησε δύο φορές στη Φλώρινα. Την πρώτη (1915-1920), προσωρινά, ως καθηγητή Γυμνασίου και τη δεύτερη (1934-1968), μόνιμα, πάλι ως καθηγητή Γυμνασίου (1934-1939), αλλά και ως Ιεροκήρυκα (1941-1953) και ως Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς μας Μητροπόλεως (1953-1967). Από τις αρχές του 1968, αρρώστησε και νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο της Φλώρινας, έως την κοίμησή του (15/10/1968).
Τα 40 αυτά χρόνια, έζησε με τους Φλωρινιώτες χαρές και λύπες, μαρτυρικές και μεγαλειώδεις στιγμές, (τριπλή κατοχή, απελευθέρωση, αδελφοκτόνο αντάρα). Θεοσεβής, φιλακόλουθος, φιλέορτος, ασκητικός, ευφυής, ελεήμων, φιλομαθής (πάντα κουβαλούσε ένα βιβλίο μαζί του), δεινός Ελληνιστής (αλλά και γνώστης τουρκικής, γαλλικής, και γερμανικής γλώσσας), ικανότατος λόγιος, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας (με δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά -«Πάνταινος» του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και «Αριστοτέλης» του ΦΣΦΑ), εξαίρετος ορειβάτης, ακούραστος οδοιπόρος, σεμνότατος, ταπεινός, ακέραιος ως χαρακτήρας, χωρίς να προκαλέσει ή να δώσει το παραμικρό δικαίωμα. Για αυτό και οι Φλωρινιώτες δεν τον παρεξήγησαν τόσες δεκαετίες, όταν οι νοικοκυρές τον προσκαλούσαν στο σπίτι τους για φαγητό ή του πήγαιναν φαγητό στο κελί του στον Αγ. Γεώργιο, άφοβα, ή όταν τον έβλεπαν στις κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης μας ως λάτρη του καλού κινηματογράφου, ή όταν έκανε φροντιστηριακά μαθήματα ξένων γλωσσών σε κατ’ οίκον διδασκαλίες.
Ως μοναδικό κληρονόμο της κινητής του περιουσίας όρισε τον ΦΣΦΑ με σκοπό: «…να ανεγερθεί οίκημα προς στέγασίν του για την ανύψωσιν του πολιτιστικού επιπέδου της νεολαίας Φλωρίνης μέσω του Συλλόγου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».
Σε αυτή τη γραπτή παρακαταθήκη του παπα-Χρηστίδη, που σεβάστηκαν όλα τα ΔΣ του ΦΣΦΑ, κατά κύριο λόγο, οφείλεται και η έναρξη ανέγερσης του υπάρχοντος κτηρίου. Ανακηρύχθηκε Μέγας Ευεργέτης του Συλλόγου μας και προς τιμή του η ετήσια «Χρηστίδειος Τελετή». Δεν ζήσαμε με τα λεφτά του παπα-Χρηστίδη, αλίμονο. Ζήσαμε με τις πνευματικές του παρακαταθήκες και το παράδειγμά του. Διότι, η πνευματική προσφορά ενός ανθρώπου είναι ανώτερη από κάθε υλική προσφορά, καθώς η υλική προσφορά έχει συγκεκριμένο ή συγκεκριμένους αποδέκτες, ενώ η πνευματική προσφορά απλώνεται προς όλους.
Τιμώμενοι μαθητές και μαθήτριες.
Σήμερα σύσσωμες οι Αρχές του τόπου μας και επιφανών Θεσμών σας τιμούν με πανηγυρικό τρόπο. Όπως σας αξίζει κατά την παράδοσή μας: Λιτά και αρχοντικά. Με ευγένεια και ήθος. Με χαρά και καμάρι. Διότι η σημερινή εορτή ανήκει αποκλειστικά πρώτα-πρώτα σε εσάς που αριστεύσατε κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, έπειτα στους καθηγητές σας που μόχθησαν μαζί σας και τέλος στους γονείς και τις οικογένειές σας που σας στήριξαν και σας στηρίζουν, ποικιλοτρόπως.
Στους προσωπικούς σας κόπους και μόχθους, αλλά και στους κόπους όλων των συμμαθητών σας που εκπροσωπείτε, τιμάται η παιδεία και τα πολλαπλά αγαθά της, η ευρυμάθεια, ο πολιτισμός, η ωραιότητα του πνεύματος, η ευγενής άμιλλα, η έντιμη και συνεχής προσπάθεια, η άσκηση ψυχής, ο πνευματικός κόπος, οι παροδικές στερήσεις, η παίδευση και η καλλιέργεια του νου, η εξάσκηση των αισθήσεων, ο καθορισμός στόχων, η αυτοσυγκέντρωση, η πειθαρχία, η επιμονή, ο δημιουργικός μόχθος, η συνέχιση της ζωής, το θάρρος, η τόλμη, οι ενεργές πρωτοβουλίες, οι δημιουργικές πράξεις, η υπεράσπιση της αλήθειας και του δικαίου.
Από ό,τι λένε καθηγητές και συμμαθητές σας, είστε και καλοί χαρακτήρες. Εκπέμπετε θετική αύρα, εμπνέετε ένα αισιόδοξο μέλλον. Ευχόμαστε να πετύχετε στις σπουδές και στη ζωή σας. Σας συγχαίρουμε και πάλι.
Κυρίες και κύριοι
Στο βαρύ βήμα της «Χρηστιδείου Τελετής» προσκαλούνται ως ομιλητές άτομα τα οποία με την αναγνωρισιμότητά τους, την ευρυμάθεια, την ενασχόλησή τους με την παιδεία, με την ευρεία της έννοια, την προσωπικότητά τους και, οπωσδήποτε την αγάπη και την προσφορά τους στον τόπο, μπορούν να απευθυνθούν στους νέους και τις νέες που θα έχουν αύριο τις τύχες της Πατρίδας στα χέρια τους, εμπνέοντάς τους και αποτελώντας οι ίδιοι πρότυπα καταξίωσης και προσφοράς.
Φέτος και με αφορμή τον εορτασμό των 75 χρόνων του Συλλόγου μας, επιλέχθηκε ως ομιλητής, ο Μητροπολίτης Προύσης Υπέρτιμος και Έξαρχος Βιθυνίας κ.κ. Ελπιδοφόρος, Σχολάρχης (Διευθυντής) της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής & Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Τριάδος Χάλκης και, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.
Τιμώντας επί δεκαετίες, εδώ στον ΦΣΦΑ, έναν απόφοιτο της Χάλκης τον παπαΧρηστίδη, αποφασίσθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, να προσκληθεί τιμητικά ο νυν Δ/ντης της Σχολής (παρ’ ότι κλειστή), του Ανώτατου αυτού Εκκλησιαστικού Πνευματικού Ιδρύματος. Για να τιμηθεί η προσφορά της Σχολής, το μεγαλείο της, η σημασία και η συμβολή της στην αναστύλωση της παιδείας του Γένους μας σε δύσκολες και σκοτεινές περιόδους της ιστορίας μας από αποφοίτους της όπως ο Γερμανός Χρηστίδης. Διότι οι απόφοιτοι της Χάλκης, ξεχώρισαν ως πολυδιάστατες προσωπικότητες σε όλη την επίγεια πολιτεία τους.
Διότι ο Ομιλητής είναι Πανεπιστημιακός Καθηγητής του ΑΠΘ και επιπλέον διότι, ο νυν Σχολάρχης της Χάλκης, όπως δηλώνει ευθαρσώς και ο ίδιος, ανδρώθηκε πνευματικά στην Φλώρινα.
Ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος (Ιωάννης Β. Λαμπρυνιάδης) γεννήθηκε στην Κων/πολη (1967). Φοίτησε στην Αστική Σχολή Μακροχωρίου Κων/πολης και στη Θεσ/νικη, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο. Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Καλλιθέας Αθηνών και έλαβε το πτυχίο του Τμήματος Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ (1987) με άριστα. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (1993) στο τμήμα Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης Γερμανίας. Πολλά καλοκαίρια εκείνης της νεανικής και φοιτητικής του ζωής τα πέρασε στη Φλώρινα, στην Κατασκήνωση της Πρώτης.
Το 1994 χειροτονήθηκε Διάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διορίστηκε Κωδικογράφος, Υπογραμματέας (1995) και Αρχιγραμματέας (2005) της Αγίας & Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, λαμβάνοντας και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Το 1996-1997 απεστάλη στη Θεολογική Σχολή του Αγ. Ιωάννη του Δαμασκηνού στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου.
Παράλληλα με τα ιερατικά και διοικητικά καθήκοντα, ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ του Τμήματος Ποιμαντικής του ΑΠΘ (2001). Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστόνης ΗΠΑ (2004), το μάθημα «Η θέσις του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία».
Από το 2011 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, διδάσκοντας Συμβολική, Διορθόδοξες - Διαχριστιανικές Σχέσεις και Οικουμενική Κίνηση.
Το 2011, χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Προύσης, και ορίστηκε Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής & Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Τριάδος Χάλκης.
Διετέλεσε ορθόδοξος γενικός γραμματέας της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής στον Θεολογικό Διάλογο της Ορθοδόξου Εκκλησίας με την Παγκόσμια Λουθηρανική Ομοσπονδία και μέλος πολλών Πατριαρχικών Αντιπροσωπιών Γενικών Συνελεύσεων του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, Μειζόνων και Υπερτελών Συνόδων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Διευρυμένων Συνόδων (2006) και Συνάξεων Προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών (2008), μέλος της Επιτροπής Πίστεως & Τάξεως του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.
Οι μελέτες, η εργογραφία, και το συγγραφικό του έργο ως Θεολόγου, Κληρικού, Αρχιγραμματέα, Πανεπιστημιακού και Ιεράρχου σημαντικό και πολύτιμο για μελετητές της Ορθοδοξίας εντός και εκτός αυτής.
Είναι γνώστης έξι (6) ξένων γλωσσών.
Γνωστές και ιδιαίτερα αξιέπαινες είναι οι άκρως προσεκτικές, συνεχείς προσπάθειες και διεκδικήσεις που καταβάλλονται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον ομιλητή ως Σχολάρχου, για τη διεθνή προβολή του αιτήματος περί επαναλειτουργίας της «γεραράς» και «παλαιφάτου» Θεολογικής Σχολής Χάλκης, κλειστής από το 1971, από το τουρκικό κράτος. Φυσικά, μόνο με τις επιτρεπόμενες δράσεις και εκδηλώσεις που αναφέρονται ρητά στους τουρκικούς νόμους και περιορισμούς, για να μην φανερωθεί η λάμψη και το μεγαλείο της Θεολογίας και της Οικουμενικότητάς της.
Διότι η Θεολογική Σχολή Χάλκης (1844-1971), ενώ λειτουργούσε επί 127 έτη ως μορφή μοναστικής αδελφότητας σε τόπο γαλήνης και ησυχίας, ζούσε μια έντονη εκπαιδευτική, ακαδημαϊκή και κυρίως εκκλησιαστική ζωή κατά τα πρότυπα των αρχαίων εκκλησιαστικών και Θεολογικών Σχολών Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Κων/πόλεως, καταρτίζοντας τους τροφίμους της στη θεολογική επιστήμη, την εκκλησιαστική τάξη, την πνευματική παράδοση της Ορθόδοξης πίστης μας.
Σημαντικές επίσης είναι οι ενέργειές του, για την εξαγορά παλαιών επιβλητικών, πλην όμως, ερειπωμένων ορθοδόξων εκκλησιών της Μητροπόλεως Προύσης, αλλά και σε ολόκληρη την Μικρά Ασία, με σκοπό την αναστύλωση, την επαναλειτουργία και την πλήρη επανάκτησή τους. Ως άλλος Γερμανός Καραβαγγέλης, με ειρηνικά μέσα και τρόπους, τελεί με ομάδες απογόνων προσκυνητών Θείες Λειτουργίες, Εσπερινούς, Τρισάγια, Αρτοκλασίες σε γκρεμισμένους ναούς. Το 2012, Φλωρινιώτες απόγονοι Κιουταχειωτών, επισκέφθηκαν, μαζί σας Σεβασμιότατε, προγονικές τους εστίες, μισογκρεμισμένες εκκλησίες και κοιμητήρια.
Σας συγχαίρουμε και σας επαινούμε για τον αγώνα που δίνετε όλοι σας στο Πατριαρχείο για τη Χάλκη και ευχόμαστε για τα ποθητά αποτέλεσμα, έχοντας πίστη και ελπίδα.
«Ως ευ παρέστητε», λοιπόν, Σεβασμιότατε Προύσης κ. Ελπιδοφόρε και σας ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησής μας.
Σας υποδεχόμαστε σε έναν όμορφο, ξεχωριστό και μαρτυρικό τόπο.
Σε μια πολύχρωμη και φιλόξενη πόλη με ωραίους και φιλότιμους πολίτες άρχοντες και αρχομένους.
Σε έναν ανοικτό και ιστορικό Σύλλογο.
Καλωσορίσατε σε μέρη γνωστά, οικεία και αγαπητά, φορτωμένα από εμπειρίες και μνήμες των νεανικών και φοιτητικών σας χρόνων. Χρόνια παλιά, χρόνια πολλά, χρόνια καθοριστικά, χρόνια δυναμικά που σφυρηλάτησαν πίστη, πορείες, διδασκαλίες, φιλίες, αποφάσεις, πράξεις.
Στο σημείο αυτό και λίγο πριν τον ομιλητή, απαραίτητη θεωρείται η αναφορά στους χορηγούς και συνεργάτες της «Χρηστιδείου Τελετής 2016»:
Την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας.
Την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.
Την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.
Τον Δήμο Φλώρινας.
Τον Δήμο Πρεσπών.
Την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης.
Τον ΟΜΙΛΟ ΔΕΗ ΑΕ, Αθήνα.
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς.
Επίσης, ευχαριστούμε τους Δ/ντες και Καθηγητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Β’/θμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, για την πολύτιμη βοήθεια που παρείχαν στο κάλεσμα του ΦΣΦΑ. Σας ευχαριστούμε πολύ όλους.
Σεβασμιότατε Προύσης κ. Ελπιδοφόρε, ευχαριστώντας σας για άλλη μια αφορά που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας, σας παρακαλούμε να μεταφέρετε τις ευχαριστίες μας προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο για την παροχή αδείας προς εσάς και, σας προσκαλούμε να ανέλθετε στο βήμα της «ΧΡΗΣΤΙΔΕΙΟΥ ΤΕΛΕΤΗΣ 2016», για την ομιλία σας με θέμα: «Το Πατριαρχείο και η Παιδεία του Γένους».
Βραβευθέντες Μαθητές και Μαθήτριες ανά Σχολική Μονάδα στη «Χρηστίδειο Τελετή 2016»
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Νάκος Παντελεήμων
Δαμιανόπουλος Ελευθέριος
Ξανθόπουλος Χαράλαμπος
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Λεωνίδα Ιωάννα
Χατζητύπης Φίλιππος
Δημητροπούλου Ελευθερία
Πάνου Μαρία
Φωτιάδου Καλλιόπη
Κελεκίδου Ελευθερία
Κουτσοτόλη Ουρανία
Τζαραλής Γεώργιος
Σερταρίδης Δημήτριος
2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Κωστένη Αναστασία
Λαβαντσιώτη Ευαγγελία
Πρέμπτης Ηρακλής
Πιερία Αναστασία
Σελεμίδης Σταύρος
Στοϊκοπούλου Ελεονώρα
Στυλιάδου Ουρανία
Χαρίση Φωτεινή
3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Κοσμίδου Ελένη
Μοριχοβίτης Χαρίσης
Πηλείδης Πλάτων
Τσούλη Ραφαηλία
Αδάμ Νικόλαος
Τριανταφυλλίδου Κυριακή
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Αλή Παντελεήμων
Αυγερινός Μηχαήλ
Γεωργιάδης Ιωάννης
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΜΟΧΩΡΙΟΥ
Απιδοπούλου Σουζάνα
Γεωργιάδης Παντελής
Πανοπούλου Ευδοκία
Εμμανουηλίδου Ειρήνη
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΕΥΗΣ
Μπαμπούλα Στέλα
Αλούση Ιωάννα
Αλούσης Παναγιώτης
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΛΕΙΝΩΝ
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Μπραγιάννη Ειρήνη
Τσομπανόπουλος Λάζαρος
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΙΜΟΥ
Ριζόπουλος Μιχαήλ
Γεμενετζίδου - Χατζηγρηγορίου Φαίδρα
Παρασκευοπούλου Αριστέα
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΙΤΗΣ
Δεληναούμης Δημήτριος
Ρώμα Ελευθερία
Κύρκος Μάριος
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
Σακουλέβα Χριστίνα
Ταλλίδου Άννα
Ζεπάϊ Ρενάλντα
ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Δημόπουλος Δημήτριος
Παπαδημητρίου Στέφανος
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Βίτκας Νικόλαος
Γεωργιάδης Γεώργιος
Δράκος Ανδρέας
Λιάρος Σταύρος
Ιωάννου Νικόλαος
1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Χόντου Γεωργία
Καλαούζης Ιωάννης
Γέρου Ιωάννα
2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Δημητριάδου Ναταλία
Ρόμπης Ιωακείμ
Σελεμίδου Δήμητρα
3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Λασοπούλου Βαλέρια
Ταλιοπούλου Ευαγγελία
Σιάκου Ειρήνη
Μπραγιάννη Αντωνία
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Μπέλλης Κων/νος
Τζητζημήτη Ελευθερία
Βράγκου Χριστίνα
Γροσδάνη Άννα
ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΙΜΟΥ
Σαμψωνίδου – Μιχαηλίδου Πηνελόπη
Ρέπα Θεοδώρα
Τσίκου Ιορδάνα
1ο ΕΠΑ.Λ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Γεωργιάδου Γεωργία
Μαρίδου Ειρήνη
Λούδας Κων/νος
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑ.Λ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Γιαγκούλη Ελισσάβετ
Πετίδης Ισαακ
ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ανδριώτη Θεοδώρα
Νταϊρετζή Αικατερίνη
Κοϊος Γεώργιος
Γκατζόπουλος Ιωάννης
Τάλλη Μαρία
ΕΕΕΕΚ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Μπιμπάση Ραφαέλα
Θέλω να συγχαρώ την ιστοσελίδα σας, «Νέα Φλώρινα», για την πολυφωνία και ελευθερία της γνώμης την οποία υποστηρίζει και υπηρετεί. Βλέπω ότι αναρτήσατε πλήρες το ρεπορτάζ της εκδηλώσεως προς τιμήν του σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, με φωτογραφίες, με τα κείμενα των ομιλιών και όλο το βίντεο της τιμητικής εκδήλωσης στον «Αριστοτέλη», και πολύ καλά κάνατε. Όπως καλώς πράξατε, δημοσιεύοντας και τη δική μου επιστολή που ασκούσε κριτική στον εν λόγω πατριαρχικό επίσκοπο, καθώς και τα 70 και πλέον σχόλια αναγνωστών, θετικά ή αρνητικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Εκκλησία μας δεν είναι Μασωνική Στοά και δεν φοβάται το φως και την αλήθεια. Αν οτιδήποτε απ’ αυτά που έγραψα ήταν ψευδές ή ανακριβές, μπορεί, ο καθένας, να το διαψεύσει. Αν, επίσης, όσα έγραψα δεν στέκουν, θεολογικώς, έχει την ευχέρεια κάθε θεολόγος, κληρικός, κ.λ.π. να αντεπιχειρηματολογήσει (πάντως, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπήρξε θεολογικός αντίλογος. Αναμένω).
Και πάλι συγχαρητήρια στην ιστοσελίδα σας, που είναι μια όαση ελευθερίας μέσα στην έρημο παραπληροφόρησης των σύγχρονων ΜΜΕ, κεντρικών και περιφερειακών.
Με ιδιαίτερη τιμή και εκτίμηση,
Βασίλης Κερμενιώτης
Υποδιευθυντής του 3ου ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας.
Μπράβο στον κ.Κερμενιώτη για το θάρρος, την παρρησία, την ομολογιακή του μαρτυρία και την ατράνταχτη επιχειρηματολογία του.
ΔιαγραφήΜε την παρέμβασή του αφύπνισε κοιμώμενες συνειδήσεις. Ο πιστός λαός με την αποχή του από τη συλλειτουργία στον άγιο Παντελεήμονα έδωσε πανηγυρική απάντηση στην προσβολή της πίστεως των πατέρων του. Μακάρι να είχαμε πολλούς θαρραλέους ομολογητές σαν το Βασίλη Κερμενιώτη.
ΕΥΓΕ ΒΑΣΙΛΗ! ΕΥΓΕ!
ΔιαγραφήΟιι πιστοί της Φλώρινας αντέδρασαν με τον τρόπο τους! Και κάθε άλλο πρόκειται για παλαιοημερολογίτες αλλά για πρόσωπα που ακολουθούν το νέο ημερολόγιο και εκκλησιάζονται σε τακτική βάση. Το πήραν το μήνυμα εκεί στη μητρόπολη;
ΔιαγραφήΠαρά την αγένεια και το ευτελές επίπεδο των αυτόκλητων "υπερασπιστών της ορθοδοξίας" ο μητροπολίτης Ελπιδοφόρος ήταν ευγενέστατος, καλοσυνάτος και αξιοπρέστατος. Παρόμοια σεβάσμιο πρόσωπο και ο άλλος μητροπολίτης που βρέθηκε στην πόλη μας από το πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας. Ο Φλωρίνης πράος και ειρηνοποιός όπως τον ξέρουμε. Συγχαρητήρια στο σύλλογο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, στα παιδιά που βραβεύθηκαν και όλους όσους εργάστηκαν για τη χθεσινή γιορτή. Ούτε η πόλη ούτε η Εκκλησία θα χειραχωγειθούν από αγενείς, αστοιχείωτους περί τα εκκλησιαστικά και ανάγωγους κοινωνικά φονταμενταλιστές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣα δε ντρέπεσαι λέω εγώ! κι εσύ κι ο Αριστοτέλης και ο Θεόκλητος!
ΔιαγραφήΠαραλείποντας τις περί "αγενών" και "κοινωνικά φονταμενταλιστών" φραστικές πομφόλυγες δεν μπορεί κανείς να μην καγχάσει όταν κάποιοι στην απέλπιδα προσπάθειά τους να αποδομήσουν τη σκέψη των αντιφρονούντων αποκαλούν όσους αντέδρασαν στη συλλειτουργία του Προύσης με το Φλωρίνης και στην παρουσία του γνωστού και μη εξαιρετέου επισκόπου Ελπιδοφόρου στη μητρόπολη της Φλώρινας ως "αστοιχείωτους περί τα εκκλησιαστικά"! Μήπως και ο Κεμενιώτης ανήκει σε αυτούς;
ΔιαγραφήΑς μας πουν οι "μη αστοιχείωτοι με τα εκκλησιαστικά", μήπως γνωρίζουν τι διαλαμβάνουν οι ιεροί κανόνες για τις συμπροσευχές ορθοδόξων και αιρετικών και ποιές ποινές επιφυλάσσουν στους παραβάτες τους;
Μήπως γνωρίζουν τι εστί ουνία και ουνίτες, σε ναό των οποίων ασχημόνησε ο Ελπιδοφόρος; ( Για το ρόλο των ουνιτών στην Ουκρανική κρίση έχουν ακούσει ή διαβάσει τίποτε οι "μη αστοιχείωτοι με τα εκκλησιαστικά;)
Έχουν διαβάσει ποτέ οι"μη αστοιχείωτοι περί τα εκκλησιαστικά" για τις αποφάνσεις πλειάδας πανορθοδόξων συνόδων για την αιρετική υπόσταση και την έλλειψη εκκλησιαστικότητας του παπισμού;
Μήπως έχει τύχει να διαβάσουν στην εκκλησιαστική Ιστορία την απόρριψη της συνόδου Φερράρας-Φλωρεντίας από κάποιους "ανάγωγους, κοινωνικά φονταμενταλιστές και αγενείς" προγόνους μας ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των "συνετών", "νηφαλίων","πολιτικά ορθών" επισκόπων της εποχής την είχε αποδεχθεί, υπογράψει και κυρώσει;
Υ.Γ. Θερμά συγχαρητήρια στους αριστούχους και κάθε πνευματική και υλική πρόοδο στη ζωή τους. Καλό θα ήταν το σχόλιο αυτό να δημοσιευθεί σε άλλη σχετική ανάρτηση αλλά δυτυχώς τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα από προηγούμενο σχόλιο στην παρούσα ανάρτηση οπότε θα πρέπει να δημοσιευθεί σε αυτή.
Η ευθύνη για το σκάνδαλο που προκλήθηκε επιμερίζεται στο δήμο, το σύλλογο Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ και φυσικά στη μητρόπολη και προσωπικά στο μητροπολίτη. Ο τελευταίος γνώριζε προφανώς ότι το πρόσωπο του Ελπιδοφόρου έχει απασχολήσει αρνητικότατα ορθόδοξια χριστιανικά ιστολόγια (ΟΧΙ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΗΤΙΚΑ, ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ),αντιαιρετικα γραφεία μητροπόλεων και στις ολέθριες απόψεις του που δε φείσθηκαν ούτε του δόγματος της Αγίας Τριάδας ασκήθηκε εξουθενωτική και καταλυτική κριτική. Και δεν είναι μόνο οι απόψεις του αλλά και οι πράξεις του στον ουνίτικο ναό που προσέβαλλαν το φιλοορθόδοξο αισθητήριο του λαού. Όφειλε ο μητροπολίτης να προβλέψει το επικείμενο σκάνδαλο. Ας ζητήσει συγγνώμη ο σύλλογος από τους πιστούς της Φλώρινας που σκανδαλίσθηκαν και η μητρόπολη να είναι περισσότερο προσεκτική από δω και πέρα. Και να λήξει εδώ το θέμα.
ΔιαγραφήΣΩΣΤΑ! ΝΑ ΛΗΞΕΙ ΕΔΩ ΤΟ ΘΕΜΑ!
ΔιαγραφήΜήπως έτυχε να καταλάβουν κάποιοι ότι σήμερα δε ζούμε ούτε στο 1000 ούτε στο 1200 ούτε στο 1400 ούτε στο 1800; Αμάν πια σας μπουχτίσαμε !!!! Στο κάτω κάτω υπάρχουν Εκκλησίες και Πατριαρχεία για να κουβεντιάσουν αυτά. Εσάς δε σας έβαλε κανένας υπεύθυνους. Άμα σας αρέσουν οι παλαιοημερολογήτες δεν σας κρατάει κανένας με το ζόρι.
ΔιαγραφήΛίγη σύνεση και ικανότητα πρόβλεψης των όσων επρόκειτο να ακολουθήσουν δε διαθέτουν εκεί στον Αριστοτέλη και στη μητρόπολη;
Διαγραφή11:45, για πες μας σε τι άλλαξε ο παπισμός από τότε μέχρι σήμερα! Πάντως πολύ εύκολα μπουχτίζεις!
ΔιαγραφήΦαίνεται πως για κάποιους αποτελεί παρωνυχίδα η επίσκεψη και η όλη συμπεριφορά του Προύσης στον ουνίτικο ναό!
ΔιαγραφήΟὔτε λόγος γιὰ τοὺς νέους ποὺ καλῶς ἀποδοκίμασαν τον ΜασωνοΠαποκαθολικοΟυμανοΟικουμενιστή κύριο(;) Ἐλπιδοφόρο, καὶ ποὺ κακῶς συνελλήφθησαν ἀπὸ τὴν ΕΛ.ΑΣ. Φωνὴ λαοῦ ὀργὴ Θεοῦ κ. Θεόκλητε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑισθάνονται άραγε περήφανοι κάποιοι για την παρουσία της αστυνομίας μέσα στο ναό; Πώς το επιτρέψατε μητροπολίτα Θεόκλητε κάτι τέτοιο;
ΔιαγραφήΕνα καλα οργανωμενο εγκλημα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι μάσκες έπεσαν.Όποιος χαμογελάει σε άθεους και τρίζει τα δόντια σε πιστούς ας γευτεί τους καρπούς των έργων του.Δε μπορεί να τιμάς τον Αυγουστίνο και να λιβανίζεις τον Πατριάρχη.Ποτέ η Ανατολή δεν είδε βοήθεια από τη Δύση.Ας το καταλάβει ο Πατριάρχης μας και οι συν αυτό.Τότε θα στηρίξουμε το έργο του.Ο Θεός θα μας κρίνει όλους.Εμείς αναπαυόμαστε στο ότι συνεχίζουμε την επιθυμία του πατρός Αυγουστίνου, ότι δηλαδή από αποδεδειγμένα αιρετίζοντες μακριά!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμπράβο στα παιδιά που αντέδρασαν κρίμα που ήταν μόνο αυτά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήόλοι θα έπρεπε να στείλουμε από εκεί που ήρθε τον κύριο με τη γραβάτα...
κρίμα,κρίμα,κρίμα για τον μητροπολίτη! θα έπρεπε να ντρέπεται.. αν θέλει να σώσει την κατάσταση έστω και τώρα να βγει και να ζητήσει συγγνώμη για την απόλυτα λανθασμένη και ΑΙΡΕΤΙΚΗ του στάση!!!!
και μην πείτε ότι δεν είναι στον χαρακτήρα του η εκρηκτικότητα...να μη γινόταν δεσπότης, να γινόταν φούρναρης!
Θέλω να ευχαριστήσω τον κ.Κωνσταντινίδη από το site Romfea για την πλήρη ενημέρωση όσον αφορά την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Παντελεήμονα πόσο πολύ κόσμο είχε, δεν μας είπε για τους αστυνομικούς που ήταν πέριξ του ναού sicccc.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικά με τον π.Αυγουστίνο δεν ξέρω αν ο κ.Ελπιδοφόρος θα τολμούσε να έρθει Φλώρινα με τον μακαριστό επίσκοπο εν ζωή.
κύριοι του Αριστοτέλη θεολογικά άσχετοι πάνω από όλα ειναι ο ΧΡΙΣΤΟΣ που σταυρώθηκε για τον καθένα μας προσωπικά και έδειξε το δρόμο της θέωσης που είναι η ταπείνωση και όχι το Φανάρι και ο κάθε επίσκοπος του Πατριαρχικού Θρόνου...αυτοί ανέβασαν τον Χριστό στον Σταυρό και όχι ο ευσεβής λαός.
Καλή Ανάσταση!
Σίγουρες πληροφορίες αναφέρουν πως ιδρύεται καινούργιος πολιτιστικός σύλλογος στη Φλώρινα με αποκλειστικό και μόνο στόχο την πρόσκληση του πάπα στην περιοχή. Μάλλον θα τον λένε «Λεονάρντο ντα Βίτσι». Επιθυμία του συλλόγου είναι στο ταξίδι αυτό ο πάπας να συνοδεύεται από πολυπληθή ακολουθία καρδιναλίων (τουλάχιστον 100) και να παραμείνουν περισσότερο από ένα μήνα στον τόπο. Θα επισκεφθούν δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και θα ανταλλάξουμε στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Μετά την αποχώρησή τους θα ιδρυθεί μουσείο ρωμαιοκαθολικής ιστορίας και τέχνης με προσωπικό πάνω από τρεις χιλιάδες καθολικούς, οι πιο πολλοί παπάδες Ιησουίτες και Φραγκισκανοί και καμιά διακοσαριά ουνίτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓελάτε αλλά οι πιστοί δεν αγρυπνούν σωστά. Ο σύλλογος Λεονάρδο… έχει τη μισή Φλώρινα. Ο τρισκατάρατος αιρετικός φαναριώτης διαχειριστής στην πολυκατοικία και γνωστός φίλος του πάπα, μου έκανε προπαγάνδα να μειώσει τα κοινόχρηστα άμα πάω μαζί τους. Αν και δεν πήγα ούτε στον αριστοτέλη τώρα το σκέφτομαι .
ΔιαγραφήΠροσοχή Προσοχή. Ενημερώστε τους πιστούς να προσέχουν. Τα σατανικά εργαστήρια του πάπα μαζί με κάθε σκοτεινή δύναμη που μας επιβουλεύεται έφτιαξαν ένα μικρόβιο και μόλυναν τον Ελπιδοφόρο, το Δήμο Φλώρινας, τον Αριστοτέλη, την Περιφέρεια, τη Μητρόπολη και άλλους ακόμα που βρέθηκαν κοντά στους παραπάνω σε απόσταση μικρότερη των 800 μέτρων. Θεραπεία δεν υπάρχει για όσους πήγαν στον Άγιο Παντελεήμονα και στην αίθουσα του Αριστοτέλη. Όλοι οι μολυσμένοι έχουν ήδη γίνει πράσινοι με φούξια μάτια και θα βγάλουν ουρές και δύο κεφάλια με διχαλωτές γλώσσες. Ο πιστός λαός να απέχει ως ένδειξη διαμαρτυρίας από κάθε επαφή μαζί τους. Μην ξεχνάτε απόσταση ασφαλείας τα 800 μέτρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνας πιστός μολύνθηκε βλέποντας τον πάπα στην τηλεόραση. Πετάξτε αμέσως τις τηλεοράσεις είναι όργανα του σατανικού πάπα και του προδότη Βαρθολομαίου.
Διαγραφήκύριοι είστε γελοίοι αν δε μπορείτε να παραθέσετε ένα επιχείρημα θεολογικά θεμελιωμένο μη μας ζαλίζετε άσκοπα! πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα και οι χαβαλέδες απλώς παρουσιάζουν τη βλακεία τους!
ΔιαγραφήΜπορείτε να αναιρέσετε την αιρετική θεση του μητροπολίτη και τον ξεκάθαρα αιρετικό Ελπιδοφόρο;; βάσει των πατέρων κι όχι μάγκικων λογοπαιγνίων που υποδηλώνουν ανοησία!
«Ο μη οργιζόμενος εφ' οίς δει, ηλίθιον δοκούντες είναι»
Αριστοτέλης (Ηθικά Νικομαχεια 1126 a 14).
Ήμουν στη Μυτιλήνη και πήρα από τον πάπα μια σακούλα παπική σκόνη που κάμπτει συνειδήσεις ορθοδόξων. Σε ανύποπτο χρόνο θα τη σκορπίσω στην πόλη και δε θα γλιτώσει κανένας. Όλοι θα υποταχτείτε.
ΔιαγραφήΑυτό να το προσέξετε γιατί και εμείς από παπόσκονη την πάθαμε. Πριν που ήμασταν καθαροί ορθόδοξοι ήμασταν μόνιμα εχθροί ορθοδόξων Πατριαρχών και ξεφωνίζαμε παπάδες σε Εκκλησιές, όταν δεν ήταν σωστοί. Τώρα μας έπιασε το φάρμακο.
ΔιαγραφήΣυγχαρητήρισ στον άνθρωπο που είχε αυτήν την ιδέα. Τα χασμάτα είναι για να γεφυρώνονται και οχι να δημιουργούνται μεγαλύτερα. Ο Χριστός είπε αγαπάτε αλλήλους (όποιοι και αν είναι αυτοί) και αν όντως είναι λάθος η κίνηση αυτή υπάρχει θεία δίκη.Προσέξτε όμως οι σχολιαστές τα λόγια σας γιατί είναι ακραία διοτί ζούμε σε μια εποχή που πρέπει να πάμε μπροστά και να αφήσουμε πίσω μας τις προαιώνιες διαφορές ανάμεσα στις εκκλησίες.Δεν βλέπω στα λόγια σας κανένα ίχνος αγάπης που είναι το βασικό στοιχείο του χριστιανισμού αντιθέτως στοιχεία κατάκρισης.Και ερωτώ με ποιο δικαίωμα κατακρίνεται.Ας καθήσει ο καθένας σας να κατακρίνει το εαυτό του και τα ελαττώματα μας και ας αφήσουμε τον Θεό να κρίνει αν ήταν σωστή η κίνηση αυτή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι συ να προσέξεις μήπως έχουν αλλοιωθεί τα αξιολογικά σου κριτήρια περι τη στάθμιση προσώπων και πραγμάτων και έχει αμβλυνθεί το ορθόδοξο αισθητήριό σου.
ΔιαγραφήΓια μείζον θέμα πίστεως πρόκειται και όχι για πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό ή άλλο θέμα.
Κύριε ο ευαγγελιστής της αγάπης ΔΙΑΤΑΖΕΙ στο κατα Ιωάννην Ευαγγέλιο "ει τις ερχεται προς υμας και ταυτην την διδαχην ου φερει μη λαμβανετε αυτον εις οικιαν και χαιρειν αυτω μη λεγετε"
Διαγραφήεννόησες;; ούτε γεια λέει το Ευαγγελιο να μη λέμε σε όσους δεν φέρουν μέχρι κεραίας ορθό το Ευαγγέλιο!!
Τα περί αγαποσαχλαμάρας είναι για τους βολεμένους πνευματικά ανάπηρους σε τέτοιες περιπτώσεις!!
Ο ίδιος ο Χριστός είπε "πυρ ήλθον βαλείν" !!! και μάχαιρα!
Δε θα αλλάξουμε το Ευαγγέλιο επειδή κάποιοι αποφάσισαν να παραδοθούν αμαχητί στον συρφετό της παγκοσμιοποίησης που νευριάζει με την ύπαρξη θρησκειών και μαλιστα της Ορθοδοξίας που γαλουχεί πνεύματα ανήσυχα και αβόλευτα! Στην εποχή που απαιτείται σκύψιμο κεφαλιού και υποταγή μια Ορθοδοξία που ξεσηκώνει είναι επικίνδυνη!!!
10:20 Ποιες οι διαφορές μας από τους τζιχαντιστές τότε; Με αποσπάσματα και κομμάτια από το Ευαγγέλιο διάλογος δε γίνεται; Κοιτάς το δέντρο και χάνεις το δάσος. Ο Χριστός είπε και το αγαπάτε αλλήλους, όταν τον χτύπησαν προσέφερε και το δεύτερο μάγουλο, δέχτηκε την πόρνη και απέρριψε τους ζηλωτές και τους φαρισαίους που λέγανε για τους Ρωμαίους περίπου αυτά που υποστηρίζεις και εσύ εδώ. Τι πρέπει να θέλουμε οι Χριστιανοί; Χριστιανική σαρία; Να σκοτώνουμε τους αλλόθρησκους και τους αλλόδοξους επειδή είναι "εχθροί" του θεού;
ΔιαγραφήΟι άγιοί μας δεν πλειοδοτούσαν σε αγαπολογία, ανούσιο συναισθηματισμό και σχεσιολογία αλλά βίωναν την αγάπη εν αληθεία. Δεν προέβαιναν σε εκπτώσεις πάνω σε θέματα που σχετίζονται με το Ορθόδοξο Δόγμα και το Ορθόδοξο Ήθος εν ονόματι και χάριν μιας επίπλαστης αγάπης που μάλλον απάτη θα πρέπει να ονομάζεται.
ΔιαγραφήΕίτε το θέλουν, κάποιοι, είτε όχι πάντα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει σαφέστατη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ορθοδοξίας και αιρέσεως, Αληθείας και ψεύδους,Γνήσιου και κίβδηλου.
Η διακήρυξη και βίωση της Ορθοδόξου αυτοσυνειδησίας δε συνάδει με όρους και κατηγορίες "πολιτικής ορθότητας" αλλά Ορθοδόξου Πατερικής Θεολογίας.
Δηλαδή 3:54 αν θέλει κάποιος να είναι σωστός Χριστιανός πρέπει να αγαπάει πραγματικά τους ομοδόξους του. Τους αιρετικούς όμως όχι. Τους αιρετικούς θα πρέπει να τους μισούμε και να τους πολεμούμε. Προφανώς το ίδιο ισχύει και για τους αλλόθρησκους. Κατάλαβα καλά;
ΔιαγραφήΦυσικά και δεν κατάλαβες!
ΔιαγραφήὉ Οἰκουμενισμός ἔχει εἰσχωρήσει βαθειά στούς κόλπους καί τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καί εἶναι πλέον ὁ ὕστατος χρόνος, ἀφήνοντας κατά μέρος τά μικροσυμφέροντα, τούς συναισθηματισμούς, τίς συμπάθειες καί τούς χαρακτηρισμούς ὡς φανατικῶν -ὅσων ἀντιδροῦν στήν αἵρεση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ- νά συμπαρασταθοῦμε σε ὅσους ἀπὸ τούς Ποιμένες μας ἀγωνιοῦν ἀπό την γρήγορη ἐπέκταση τῆς Οἰκουμενιστικῆς λαίλαπας, ὥστε νὰ ξεπεράσουν τὶς ἰσχυρές πιέσεις πού δέχονται ἀπό τήν Φαναριώτικη μινιμαλιστική πολιτική γιά μιά οὐνιτικοῦ τύπου «Ἕνωση» τῶν «Ἐκκλησιῶν», κι ἔτσι, κι αὐτοί μέ τή σειρά τους νά ἀπαιτήσουν τήν ἐφαρμογή τῶν Ἱ. Κανόνων κατά τους διεξαγόμενους Διαλόγους ἢ τὴν ἄχρι καιροῦ διακοπή τους. Εἶναι τώρα ἡ ὥρα νά γίνει, αὐτό πού ἀπό χρόνια ἔπρεπε νά εἶχε γίνει καί πού ὁ γέρων Παΐσιος εἶχε προτείνει ἀπό τό 1969 τόν τότε Πατριάρχη νά κάμει. Νά σταματήσουν δηλ. οἱ Διαλόγοι μέ τούς ἀμετανόητους αἱρετικούς, νά ἀρχίσουν πρῶτα συζήτηση οἱ ὑπεύθυνοι τοῦ Διαλόγου μέ τά μέλη τῆς Ἐκκλησίας, καί ὕστερα νά συζητήσουν μέ ὅσους αἱρετικούς τό ζητήσουν ἐν μετανοίᾳ
ΔιαγραφήΗ ΕΤΡΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ
ΔιαγραφήἩ Ὀρθοδοξία
καὶ οἱ ἑτερόδοξοι χριστιανοὶ
. Ἐδῶ καὶ πάνω ἀπὸ 50 χρόνια οἱ σχέσεις τῆς Ὀρθοδοξίας πρὸς τὸν ὑπόλοιπο χριστιανικὸ κόσμο ἔχουν παραβιάσει πολὺ ἐπικίνδυνα τὰ ἐπιτρεπόμενα ὅρια. Νὰ θυμηθοῦμε μόνο ὅτι οἱ κινήσεις τοῦ τότε Πατριάρχη Ἀθηναγόρα εἶχαν προκαλέσει ἔκρηξη συνειδήσεων. Τρεῖς Μητροπολίτες τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καὶ οἱ Μονὲς τοῦ Ἁγίου Ὄρους εἶχαν παύσει νὰ τὸν μνημονεύουν.
. Στὶς δεκαετίες ποὺ ἀκολούθησαν ὁ λαὸς τοῦ Θεοῦ βρισκόταν διαρκῶς στὰ ὅρια τῆς ἀνοχῆς του. Δὲν ἀπέρριπτε συλλήβδην τοὺς θεολογικοὺς διαλόγους, ζητοῦσε ὅμως νὰ γίνονται αὐτοὶ μὲ σωστὸ τρόπο. Ὁ τρόπος ἦταν δυστυχῶς ἀπαράδεκτος. Ἐπὶ δεκαετίες συζητοῦνταν αὐτὰ στὰ ὁποῖα δὲν διαφωνοῦμε. Ὅλη αὐτὴ ἡ ἱστορία ἀνάγκασε τὸν Ἀρχιεπίσκοπο Αὐστραλίας Στυλιανό, ἐπὶ 20ετία Συμπρόεδρο στὸν «Ἐπίσημο Θεολογικὸ Διάλογο» Ὀρθοδόξων καὶ Ρωμαιοκαθολικῶν, νὰ παραιτηθεῖ ἀγανακτισμένος, γιὰ νὰ μὴν ἔχει πλέον, ὅπως δήλωσε, «οὐδεμία σχέση μὲ ἕνα τέτοιο ‘‘ἀνούσιο παίγνιο’’».
. Ἐπιπλέον ὁ λαὸς τοῦ Θεοῦ ἀντιδροῦσε σταθερὰ στὶς ποικίλες κοινὲς λατρευτικὲς καὶ ἄλλες ἐκδηλώσεις ποὺ προωθοῦσαν μιὰ ἕνωση στὴν πράξη, χωρὶς νὰ ἔχει ἐπιτευχθεῖ συμφωνία στὰ σοβαρὰ δογματικὰ ζητήματα. Καὶ πάντα ἐλπίζαμε ἢ ὅτι θὰ ὑπάρξει θεολογικὴ συμφωνία ἢ ὅτι θὰ ἐπέλθει διακοπὴ τῶν σχέσεων.
. Αὐτὸ ἀκριβῶς τὸ σημεῖο δημιουργεῖ καὶ ἐπιτείνει τώρα τὴν ἀγωνία μας. Διότι ἀπὸ τὸ προσυμφωνημένο κείμενο γίνεται φανερὸ ὅτι ἡ ἐκτροπὴ τῶν προηγούμενων ἐτῶν ποὺ καθιέρωσε ὁ Ἀθηναγόρας, θὰ ἐπιχειρηθεῖ νὰ περιβληθεῖ μὲ πανορθόδοξο κύρος καὶ ἑπομένως νὰ παγιωθεῖ. Πόσο δικαιολογημένη εἶναι αὐτὴ ἡ ἀνησυχία φαίνεται καθαρὰ καὶ ἀπὸ αὐτὰ ποὺ δήλωσε στὶς ἀρχὲς Ἀπριλίου σὲ συνέντευξή του στὴν ἐφημερίδα «Ἐθνικὸς Κήρυξ» τῆς Νέας Ὑόρκης ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ. Εἶπε: «Δὲν μποροῦμε νὰ ποῦμε ὅτι δὲν ἀναγνωρίζουμε ὅλες τὶς ἄλλες Ἐκκλησίες, εἴτε εἶναι ἡ Ρωμαιοκαθολικὴ Ἐκκλησία εἴτε οἱ Ἐκκλησίες οἱ ὁποῖες προῆλθαν ἀπὸ τὴ Μεταρρύθμιση. Πρέπει νὰ εἴμαστε λογικοὶ σὲ ὅλα αὐτὰ τὰ θέματα». Αὐτὴ ἡ «κοσμικὴ» λογικὴ εἶναι ποὺ φοβίζει τὸν λαὸ τοῦ Θεοῦ. Ἡ Ὀρθόδοξη συνείδηση κάτι τέτοιο δὲν τὸ δέχεται. Κι οὔτε δεχόμαστε νὰ μᾶς τὸ ἀμφισβητήσει αὐτὸ κανείς. Διότι δὲν ἀλλάξαμε ἐμεῖς. Ἐμεῖς οἱ ἁπλοὶ πιστοὶ παραμένουμε σταθεροὶ καὶ ἀμετακίνητοι στὴν παράδοση τῶν Πατέρων μας, τῶν Πατριαρχῶν, τῶν Συνόδων ὅλων τῶν αἰώνων.
. Αὐτοὺς τοὺς ἁγίους καὶ ἡρωικοὺς Πατέρες ἀναγνωρίζουμε πραγματικὰ μεγάλους καὶ θεοφώτιστους ἀπλανεῖς ὁδηγοὺς καὶ ὄχι τὸν σήμερα πολυυμνούμενο δῆθεν «μεγάλο» Ἀθηναγόρα, τοῦ ὁποίου τὴ γραμμὴ ἐπιδιώκουν νὰ ἐπιβάλουν καὶ γιὰ τὸν ὁποῖο ὁ ὅσιος Παΐσιος εἶχε γράψει αὐτὰ τὰ φοβερὰ λόγια: «Ἀγάπησε μίαν ἄλλην γυναίκα μοντέρνα, ποὺ λέγεται παπικὴ ἐκκλησία, διότι ἡ Ὀρθόδοξη Μητέρα μας δὲν τοῦ κάμνει καμμίαν ἐντύπωσι, ἐπειδὴ εἶναι πολὺ σεμνή».
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "Ο ΣΩΤΗΡ"
Μιλάτε για σοβαρά δογματικά ζητήματα. Φαντάζομαι εννοείτε το εκ του υιού εκπορευόμενον, το αλάθητο και το πρωτείο. Θέλω να θυμίσω πως το πρώτο, είναι και η κυριότερη διαφορά καθώς σχετίζεται με τη φύση του Αγίου Πνεύματος. Όμως υπήρχε αιώνες πριν από τους αναθεματισμούς του 9ου αιώνα και το σχίσμα του 1054. Αυτό δεν εμπόδιζε τους Πατριάρχες να συλλειτουργούν με επισκόπους που υπάγονταν στο Πατριαρχείο Ρώμης, ούτε τους Πάπες με επισκόπους που εκπροσωπούσαν τα τέσσερα ανατολικά Πατριαρχεία. Το οριστικό σχίσμα του 1054 έγινε σε μια εποχή όπου η Ρώμη δεν εξαρτιόταν από την Κωνσταντινούπολη και στους δύο πατριαρχικούς θρόνους βρίσκονταν ανάξια άτομα. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν ο Πατριάρχης Μιχαήλ Κυρουλάριος και ο Καρδινάλιος Ουμβέρτος. Δύο άτομα με εμπάθειες, τα οποία έβαλαν τις προσωπικές τους διαφορές πάνω από το διάλογο για τη χριστιανική πίστη. Αν δεν ήταν οι δύο αυτοί υπεύθυνοι και αν η Ρώμη βρισκόταν κάτω από την επιρροή του Βυζαντίου, το σχίσμα πιθανότατα να είχε αποφευχθεί. Είναι ξεκάθαρο ότι το σχίσμα έγινε για λόγους εξουσίας και όχι θεολογικούς, μιας και οι θεολογικές διαφορές υπήρχαν αιώνες πριν. Επίσης τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, να θυμίσω ότι το αλάθητο έχει αμφισβητηθεί και από τους ίδιους Πάπες. Μόνο λοιπόν με διάλογο θα λυθούν τα προβλήματα. Ο διάλογος μπορεί να κρατήσει χρόνια, αλλά θα έχει αποτέλεσμα. Η απομόνωση πάντως μόνο καταστροφική θα μπορούσε να αποδειχθεί.
ΔιαγραφήΦιλιόκβε, πρωτείο, αλάθητο, κτιστή χάρη, πουργατόριο,υπέρτακτα έργα, περισσεύουσες αξιομισθίες, διάσπαση μηστηρίων βαπτίσματος και χρίσματος, άσπιλη σύλληψη Θεοτόκου, Μαριολατρεία κ.ά. συνιστούν ουσιώδεις διαφορές που καθιστούν αδύνατη την ένωση και την κοινωνία στη λατρεία με τους αιρετικούς και όχι μόνο σχισματικούς παπικούς.
ΔιαγραφήΠλειάδα πανορθοδόξων συνόδων τους έχει καταδικάσει σαν αιρετικούς. Όσο για τους διαλόγους, αυτοί κατ αρχήν είναι ευκταίοι και επιθυμητοί, υπό ουσιώδεις όμως όρους και προυποθέσεις, ένας εκ των οποίων είναι η κατάργηση της ουνίας. Μόλις πριν λίγες ημέρες ο πάπας χειροτόνησε το νέο ουνίτη ψευδεπίσκοπο της οδού Αχαρνών! Κατά τα άλλα υπάρχει ειλικρίνεια από την πλευρά των παπικών!
"Μόνο λοιπόν με διάλογο θα λυθούν τα προβλήματα".
ΔιαγραφήΚατ αρχήν οι διάλογοι έχουν βαλτώσει. Όποιος παρακολουθεί την πορεία τους το γνωρίζει αυτό.
Επίσης στα πλαίσια των διαλόγων έχουν συμβεί φοβερά πράγματα όπως π.χ. η επαίσχυντη συμφωνία του Balamand του Λιβάνου που καθιέρωσε τη λεγόμενη "βαπτισματική θεολογία" και ουσιαστικά αμνήστευσε την ουνία.
Οι διάλογοι με τον τρόπο που διεξάγονται έχουν αποβεί όχι μόνο περιττοί και μάταιοι αλλά και βλαπτικοί και επιζήμιοι. Ουσιαστικές κριτικές έχουν δεχθεί από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τους πολλοί από τους οποίους έχουν κατά καιρούς αποχωρήσει από αυτούς.
Ο Άγιος Ταράσιος πάντως συλλειτουργούσε με τους παπικούς κανονικά και ας είχαν πολλές τέτοιου είδους διαφορετικές απόψεις. Όταν ήταν Πατριάρχης μάλιστα συνετέλεσε για να αποφευχθεί το πρώτο σχίσμα.
ΔιαγραφήΤην ξεπεράσατε τη Λουκά οι καθαροί της ορθοδοξίας. Αυτή τη φορά το τερματίσατε. Είστε και σε σχολεία κάποιοι!! Ο μεσαίωνας τελικά δε βρίσκεται στην εποχή αλλά βρίσκεται στο μυαλό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ γνωστή κασέτα! Το ίδιο ποίημα!"Λουκά", "μεσαίωνας", "φονταμενταλισμός","μουτζαχεντίν", "ταλιμπάν", "ψυχοπαθολογικές προσωπικότητες", "ακραίοι", "έξαλλοι", "φανατικοί" και τα τοιαύτα!!Η γνωστή ξύλινη γλώσσα της "πολιτικά ορθής" εποχής μας!
ΔιαγραφήΚουράσατε κύριοι, κουράσατε!
9:35: απλά ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ!!!
ΔιαγραφήΜπορούν κάποιες δεσποινίδες ετών οδγοήκονταεννέα να κάνουν απεργία πείνας όπως έκαναν στο παρελθόν, όταν ο πατήρ Αυγουστίνος πέταξε τη σαπίλα με το μουστάκι από τη μητρόπολή του. Γνωρίζουμε τους υπερασπιστές της Ορθοδοξίας στην περιοχή μας. Ανικανοποίητοι σε πολλούς τομείς,....με ψυχοφάρμακα και υποσυνείδητα σεξουαλικά προβλήματα, βρήκαν βήμα στις παραθρησκευτικές οργανώσεις και φατρίες!!!!η Ψυχική υγεία προσωποποιημένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναρωτιέμαι αν αξίζει να υποβληθεί κανείς στην ψυχοφθόρο διαδικασία να απαντήσει στο τόσο μα τόσο ποιοτικά χαμηλό σχόλιο του 12:04.
ΔιαγραφήΜιλάει εντελώς αόριστα και γενικόλογα χωρίς να τεκμηριώνει αυτά που λέει! Ανακατεύει και την ψυχιατρική στην κουβέντα! Γεμίσαμε αυτόκλητους ψυχιάτρους στις τελευταίες αναρτήσεις για το ατυχές συμβάν με την έλευση του Προύσης Ελπιδοφόρου (ας όψονται όσοι είχαν τη "φαεινή" ιδέα να τον καλέσουν και όσοι δεν προέβαλλαν αντίσταση σε αυτήν την επιλογή όπως π.χ. ο εκφρασθείς δημοσίως κατά του οικουμενισμού και των οικουμενιστών μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος...), που έχουν "ψυχιατρικοποιήσει" τις ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΑ δικαιολογημένες αντιδράσεις των πιστών.
Εκεί όμως που έχει υπερβεί κάθε όριο είναι στην αναφορά του στις "παραθρησκευτικές οργανώσεις και φατρίες" στις οποίες ΔΗΘΕΝ κατέφυγαν πρόσωπα διά βίου αφιερωμένα στην ιεραποστολή.
Πληροφορώ τον ευφάνταστο συντάκτη του επιεικέστατα βλακώδους σχολίου ( για να μη χρησιμοποιήσω βαρύτερη έκφραση)ότι ο όρος "παραθρησκευτικές οργανώσεις" επιφυλάσσεται για ύποπτες οργανώσεις ανατολικής-αποκρυφιστικής προελεύσεως όπως τυγχάνει ευρέως γνωστό.
Δεν πρόκειται να παραθέσω στα πλαίσια του παρόντος σχολίου την εκτετεμένη ανασκόπηση της σχετικής βιβλιοφραφίας για λόγους οικονομίας του συγκεκριμένου σχολιογραφικού χώρου.
Ενδεικτικά θα παραθέσω δύο διαδικτυακές παπαπομπές.
http://www.diakonima.gr/2015/08/05/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%B4/
http://www.diakonima.gr/2015/08/05/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%B4/
Προτού πιάσετε κύριε το πληκτρολόγιο το οποίο μεταβάλλατε σε...αρλουμπολόγιο μάθετε πρώτα-πρώτα τι είναι οι παραθρησκευτικές οργανώσεις. Αν το κάνατε πιο πριν δε θα μας ταλαιπωρούσατε με τις α-νοησίες σας!
Αναφορικά δε με τα περί "σαπίλας με το μουστάκι που πέταξε" ο μακαριστός π.Αυγουστίνος από τη μητρόπολή του καλό θα είναι να τεκμηριώσετε διά στοιχείων το πότε, πώς, εκ ποίας ατίας και αφορμής και με ποιο σκοπό έλαβε χώρα κάτι τέτοιο και να προσκομίστετε ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ.
ΔιαγραφήΑναφορικά με το μουστάκι ένα μόνο θα πω! Ευτυχώς που υπάρχουν τα τόσο αισχρώς διαβληθέντα μουστάκια και κότσοι που έχουν αφιερώσει κάθε ίνα της υπάρξεώς τους στη διακονία του Ευαγγελίου και του πάσχοντος συνανθρώπου.
Ενδεχομένως κάποια από αυτά τα πρόσωπα να μην πολιτεύονται ορθώς, κάτι τέτοιο, όμως, επ ουδενί νομιμοποιεί μερικούς να γράφουν ασεβέστατα μερί "σαπίλας με το μουστάκι".
Ο πατήρ Αυγουστίνος αγαπούσε με πάθος την ιεραποστολή, έκανε χιλιάδες κηρύγματα, περιόδευσε με κίνδυνο της ζωής του πόλεις και χωριά και ίδρυσε εκλεκτές ιεραποστολικές αδελφοτητες με "μουστάκια και κότσους" που άφησαν εποχή με το ήθος και την αυταπάρνησή τους.
φίλε 12.04 δεν ξέρω τι ξέρεις και σε τι αναφέρεσαι πάντως τα παιδιά που είδα στον αγιο Παντελ. να διαμαρτύρονται ήταν νεότατα! όπως ακόμα εμένα με προβλημάτισε ο διαδικτυακός χαμός και η γενικότερη δυσαρέσκεια. Ποιά 90άρα μπορεί να υποκινεί αυτά τα μαζικά ξεσπάσματα;
Διαγραφήη γιαγια των παιδιων
ΔιαγραφήΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ 12:04 ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΤΟΥ!
ΔιαγραφήΤην καλύτερη απάντηση στο μητροπολίτη Θεόκλητο, τους κυρίους του Αριστοτέλη και το δήμο την έδωσε το μεγαλύτερο μέρος του τακτικού εκκλησιάσματος του ναού του αγίου Παντελεήμονα που επέλεξε να λειτουργηθεί σε άλλους ναούς. Δυστυχώς αστυνομικοί βρέθηκαν μέσα στο ναό. Λες και έχουμε αστυνομική Εκκλησία! Ας όψονται αυτοί που έφεραν τον Προύσης στη Φλώρινα!
ΔιαγραφήΤΙ ΕΙΝΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ; ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΧΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΕΣΑ ΣΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ;
ΔιαγραφήΑληθεύει το γεγονός ότι κάποιοι έβγαλαν τις αφίσες που κριτίκαραν τον Ελπιδοφόρο; Αυτή είναι η ελευθερία της έκφρασης στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας;
ΔιαγραφήΑληθεύει ότι ο ΦΣΦ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ αποκαλείται από πολλούς εδώ στην τοπική κοινωνία Μασονική Στοά;;;Γιατί άραγε;;;Είναι τυχαίο γεγονός η πρόσκληση του συγκεκριμένου αιρετικού και κακόδοξου ιεράρχη;Αναρωτιέμαι;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα 70+ χρόνια της ύπαρξης του και της φασίζουσας εθνοκαπηλευτικής δράσης του ο πιο σιχαμερός σύλλογος της περιοχής μας έκανε ΜΙΑ σωστή κίνηση,να καλέσει αυτόν τον εξαιρετικά σπουδαίο επίσκοπο-κ. Ελπιδοφόρο-και οι ''ταλιμπάν''της παλαιορθοδοξίας Φλώρινας έπεσαν να τον φάνε!Έ ρε γλέντια όταν μαλώνουν τα φασιστάκια!!!
ΔιαγραφήΤα σταλινικά απολιθώματα και τα ορφανά του Μαρξ που εγκωμιάζουν τον Ελπιδοφόρο στο τέλος θα μας βγουν και...θρησκευόμενοι! Ε ρε γλέντια!
ΔιαγραφήΣτα Ευαγγέλια τη βασιλεία του Θεού δε φαίνεται να την κληρονομούν οι ευσεβείς. Κάτι ληστές, κάτι τελώνες και κάτι πόρνες, τις οποίες μάλιστα αντιμετώπισε με μοναδική ευαισθησία, αναδεικνύονται οι πρώτοι κληρονόμοι της. Οι ευσεβείς είχαν τη θρησκεία των πατέρων τους, την προστάτευαν από τον επικίνδυνο αιρετικό Ιησού και αυτοδικαιώνονταν. Πως εσύ Ανώνυμος 20 Απριλίου 2016 - 7:01 μ.μ. τολμάς να χλευάζεις ανθρώπους για όποια ιδέα τους και να κρίνεις όταν ο αρχηγός της ζωής και ο νικητής του θανάτου όχι μόνο δε χλεύασε ποτέ κανέναν αλλά χλευάστηκε ο ίδιος ως ο πιο περιθωριακός από όλους έως και του καταραμένου θανάτου του σταυρού; Δε σε ανησυχεί το ότι αντιτάχθηκε σε κάθε μισαλλόδοξη θρησκευτικότητα πολλών ευσεβών; Μη γλεντάς τόσο πολύ και μην προστατεύεις τόσο πολύ τη θρησκεία. Προστατέψου από τον εαυτό σου. Κανένας δε σου ανέθεσε κάτι άλλο.
Διαγραφή10:15, ποιοι ληστές και ποιοι τελώνες και ποιες πόρνες αναδεικνύονται οι πρώτοι κληρονόμοι; Αυτοί και αυτές που ΜΕΤΑΝΟΟΥΝ! Όχι όλοι και όλες αδιάκριτα! Το κατάλαβες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι από πού κι ως πού "δε φαίνεται να κληρονομούν τη βασιλεία του Θεού οι ευσεβείς"; Ποιοι τότε την κληρονομούν; Ο ασεβείς; Θα μας τρελλάνεις; Μήπως μπέρδεψες τους ευσεβείς με τους ευσεβοφανείς;
Αναφορικά δε με την "όποια ιδέα", μήπως θυμάσαι πόσα εκατομμύρια θύματα στοίχισε στην ανθρωπότητα η συγκεκριμένη και όχι "η όποια ιδέα";
Πόσοι κληρικοί και λαικοί σφαγιαστηκαν από τους οπαδούς αυτής της ιδέας; Να σου παραθέσω και πίνακα των κληρικών-θυμάτων της πρόσφατης Ιστορίας του τόπου;
Πιστοποιητικά μετάνοιας δεν θα χορηγήσεις ούτε εσύ 21 Απριλίου 2016 - 1:01 π.μ.ούτε οι Κερμενιώτηδες. Αρκέσου στη δική σου μετάνοια. Καταλόγους μισαλλοδοξίας μπορούν να παραθέσουν πολλοί. Μισαλλοδοξία θρησκευτική, μισαλλοδοξία αθεϊστική, μισαλλοδοξία έτσι, μισαλλοδοξία αλλιώς …
ΔιαγραφήΆσε τα βαρύγδουπα περί "πιστοποιητικών μετανοίας" 7:49 και σοβαρέψου επιτέλους. Το σχόλιό σου είναι εντελώς άστοχο. Μου ανακάτεψες και το Ευαγγέλιο, τρομάρα σου, για να θεμελιώσεις τις ιδεοληψίες σου σε αυτό. Και μιας και αναφέρθηκες στον Κερμενιώτη τόλμα αν έχεις τα κότσια να αναιρέσεις με επιχειρήματα τα όσα έγραψε. Μήπως τσιγαρίστηκες από το κείμενό του;
ΔιαγραφήΟι ληστές και οι πόρνες μετανοούν. Οι ευσεβείς ποτέ!
Διαγραφή