Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Ριζική ανακαίνιση του ζωολογικού κήπου της Φλώρινας

Την αίγλη του παρελθόντος φιλοδοξεί να αποκτήσει και πάλι ο ζωολογικός κήπος της Φλώρινας που ήταν για σειρά ετών το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Η ριζική του ανακαίνιση βρίσκεται σε εξέλιξη και, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Χρήστο Μπαρδάκα "η δημοτική αρχή ευελπιστεί ο κήπος να ξαναλειτουργήσει σύντομα πιλοτικά".
Οι παρεμβάσεις που γίνονται σε επίπεδο εγκαταστάσεων περιλαμβάνουν εργασίες στα κτίρια, τον περιβάλλοντα χώρο, τις διαδρομές και τις περιφράξεις, αλλά και την κατασκευή βοτανικού κήπου, παιδικής χαράς και τοίχου αναρρίχησης.
"Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Zoo Innovative" που υλοποιείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-ΠΓΔΜ 2007-2013, προσπαθούμε να επαναφέρουμε τις υποδομές του ζωολογικού κήπου σε λειτουργική κατάσταση. Πράγματι, ο ζωολογικός κήπος της Φλώρινας ήταν το σήμα κατατεθέν της πόλης όμως για αρκετά χρόνια έμεινε κλειστός" τονίζει ο κ. Μπαρδάκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι ζητήματα που αφορούν τη διαβίωση των ζώων είναι ακόμη πολύ πρώιμα καθώς μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα υπάρξει διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και επιστήμονες ώστε να αποφασιστεί ο πιο πρόσφορος τρόπος λειτουργίας του ζωολογικού κήπου.
Στο μεταξύ, ο δήμος Φλώρινας ανταλλάσσει τεχνογνωσία με τον ζωολογικό κήπο που λειτουργεί στη γειτονική ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο του "Zoo Innovative". Και αν στο παρελθόν η υποδομή της Φλώρινας είχε φιλοξενήσει από λιοντάρια και αρκούδες, μέχρι πελεκάνους και άγρια πτηνά, ο σχεδιασμός που ακολουθείται τώρα προβλέπει τη φιλοξενία οικόσιτων πτηνών και ζώων.
Διασυνοριακή συνεργασία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υλοποιείται και στο επίπεδο της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς οι δήμοι Φλώρινας, Ηράκλειας και Βισαλτίας Σερρών από ελληνικής πλευράς και Βέλες και Πρίλεπ από τη γειτονική χώρα σχεδιάζουν παρεμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Energynet. Αναλυτικότερα, ο δήμος Φλώρινας αποφάσισε να αντικαταστήσει τον δημοτικό φωτισμό στο κέντρο της πόλης, ενώ ο δήμος Ηράκλειας Σερρών προτίθεται να παρέμβει σε δημοτικό κτίριο για την ενεργειακή του αναβάθμιση ώστε να έχει μικρότερο λειτουργικό κόστος για θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι. Από την πλευρά του, ο δήμος Βισαλτίας Σερρών, επέλεξε να υλοποιήσει μια παρέμβαση στο γεωτεχνικό πεδίο ώστε να υποστηρίξει τους αγρότες, παρέχοντάς τους γεωθερμική ενέργεια για τα θερμοκήπιά τους. Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ενός παιδικού σταθμού και ενός σχολείου θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχα οι δήμοι Βέλες και Πρίλεπ από την ΠΓΔΜ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

11 σχόλια:

  1. Βγήκε το όνειρο αληθινό Που λέτε έβλεπα ψες το ζωολογικό πάρκο της Φλώρινας στον ύπνο μου. Να που κάποτες τα όνειρα βγαίνουν αληθινά. Δεν είμαι ονειρόπληκτος αλλα που θα πάει ;;; Τελικός θα γίνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙ! Κρατάνε τσάμπα φυλακισμένα αθώα ζωάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον δεν κατάλαβες πως δεν θα είναι ζωολογικός κήπος πλέον αλλά βοτανικός...

      Διαγραφή
    2. Και συ που λες για αθώα ζωάκια πάω στοίχημα ότι το αρνάκι το Πάσχα το σφαζεις και δε σε νοιαζει

      Διαγραφή
  3. Αφού τελικά το σχετικό πρόγραμμα με την ΦΥΡΟΜ ναυάγησε (μπορεί να το δει όποος θέλει στο site του προγράμματος)και μεσω ιντερεγκ δεν πήρε ούτε φράγκο ο δημος που βρέθηκαν τόσο λεφτα για την ανακατασκευή του??? ΟΕΕΟ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. που το ειδες εσυ οτι πληρωνει ο δημος; το εργο πληρωνεται απο πορους και επιτελους ο χωρος θα ανοιξει και θα τον χαιρομαστε κ εμεις και τα παιδια μας. αν σε αφησει η μιζερια σου να πας και εσυ.

      Διαγραφή
  5. Επί δημαρχίας κ. Στύλου είχε γίνει μια ολοκληρομένη πρόταση από την Λέσχη Πολιτισμού... κάποιες δεκαετίες μετά βλέπω να δικαιόνετε η λέσχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 2:05 Μαλλον σε έβαλε ο δημαρχος να γράψεις.
    Και όπως λες το έργο πληρώνεται από πόρους. Δεν μας λες από ποιούς!
    Μηπως είναι από τον τοπικό πόρο που δίνεται στους ενεργειακούς δήμους σε αντιστάθμισμα της ΔΕΗ που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα λιγνίτη. Μαθε λοιπόν από τον ιστότοπο της ΔΕΗ για ποια πράγματα δίνεται ο τοπικός πόρος.
    Όσο για το αν θα παω στον κήπο ένα θα σου πω. Όταν εγώ πήγαινα και έβλεπα τα ζώα εσύ κυκλοφορούσες με κοντά παντελονάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φαινεται οτι ο γραφων ειναι ενας μεγαλος σε ηλικια ανθρωπος απο τα σκαλωματα που τρωει. οποτε ναι. οταν πηγαινες εσυ εγω πιθανον να μην ειχα γεννηθει καν. μαθε λοιπον απο εναν νεωτερο οτι οταν ενα εργο ανηκει σε ενα προγραμμα πληρωνεται απο αυτο και μονο. αλλιως δεν ανηκει στο προγραμμα. και αυτο το ξερουν ολοι οσοι εχουν ασχοληθει με προγραμματα. ο τοπικος πορος πως σου ηρθε δεν καταλαβα. ηθελες μαλλον να κανεις την αντιπολιτευση που σε καθοδηγησαν να κανεις. και κατι ακομα: εκτος απο το να ανατρεχεις στα site και να ψαχνεις στοιχεια να κατηγορησεις τους παντες και τα παντα κανεις κατι αλλο; ισως ενας περιπατος να βοηθουσε. α! και καθοδηγητες εγω προσωπικα στη ζωη μου δεν ειχα και δεν θα εχω ποτε. αλλου να κοιταξεις.

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.