Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Η ΔΕΗ συζητά με ιδιώτες για επενδύσεις στην ενέργεια

Τις πληροφορίες για επαφές και συζήσεις με ιδιωτικές εταιρείες για επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας επιβεβαίωσε η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της.
«Η ΔΕΗ επαναλαμβάνει ότι στον στρατηγικό της σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η εξέταση δυνατοτήτων συνεργασιών με τρίτους για την υλοποίηση επενδύσεων που θα ενισχύσουν τις προοπτικές της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη γειτονική περιοχή. Σε περίπτωση που υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις για τη σύναψη τέτοιων συνεργασιών η ΔΕΗ θα προβεί σε σχετική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού», αναφέρει η ανακοίνωση.
Εν όψει της μνημονιακής υποχρέωσης για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% της αγοράς ως το 2020, (από 94%-95% που είναι σήμερα στη λιανική), η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών με εταιρείες όπως η ιταλική Edison και τα ΕΛΠΕ για κοινοπρακτικά σχήματα σε νέες μονάδες αλλά και σε υφιστάμενες, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι στα σχέδια που εξετάζονται είναι η μονάδα «Μελίτη ΙΙ» στη Φλώρινα και το ορυχείο της Βεύης.

Λιγνίτης
Το σχέδιο για τη «Μελίτη ΙΙ» αφορά επί της ουσίας την άδεια που έχει η ΔΕΗ για τη δημιουργία δεύτερης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύσιμο τον λιγνίτη στη Φλώρινα. Ωσόσο, οι όποιες επαφές για συνεργασία με τρίτες εταιρείες στο πρότζεκτ είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, δεδομένης και της αβεβαιότητας που υπάρχει ακόμα και για την ανάγκη ύπαρξης της μονάδας λόγω της αρνητικής εξέλιξη της ζήτησης ηλεκτρισμού, καθώς και των επιβαρύνσεων που θα έχει στο μέλλον ο λιγνίτης, λόγω των πιστοποιητικών δικαιωμάτων ρύπων και της γενικότερης πολιτικής της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Υφιστάμενες μονάδες
Περισσότερο ενδιαφέρον από τρίτους παίκτες θα συγκέντρωνε η συνεργασία σε υφιστάμενες μονάδες, πράγμα που μέχρι στιγμής η ΔΕΗ επισήμως τουλάχιστον δεν δηλώνει ότι το συζητά... Ωστόσο οι όποιες εξελίξεις θα κριθούν και από τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας από τα λιγνιτικά και άλλα εργοστάσια, ενός θεσμού που προωθείται προκειμένου να μειωθεί άμεσα το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική.
Ωστόσο οι δυσκολίες που παρουσιάζει το εγχείρημα και ειδικά η διαφωνία μεταξύ ΔΕΗ και υποψηφίων αγοραστών για τις τιμές εκκίνησης των δημοπρασιών έχουν καθυστερήσει την εφαρμογή του μέτρου, το οποίο αποτελεί ένα από τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας και των δανειστών.
Σε περίπτωση πάντως που δεν υπάρξει συμφωνία ή οι δημοπρασίες δεν αποδώσουν, τότε είναι πολύ πιθανόν να επανέλθει η πίεση της τρόικας για πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ή της «μικρής ΔΕΗ» ή άλλων σχημάτων με ιδιώτες, προκειμένου να «ανοίξει» η αγορά και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Πηγή: imerisia.gr

1 σχόλιο:

  1. Δηλαδη οτι και να ψηφισει ο Ελληνικος Λαος κουμαντο κανουν η ΤΡΟΙΚΑ και ΣΙΑ ,τοτε γιατι ψηφιζουμε ρε παιδια,μηπως τζαμπα μας ταλαιπωρουν? αυτο μηπως λεγεται ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ?
    Ψηφισα ΣΥΡΙΖΑ και οχι απλα εκανε κωλοτουμπα οπως οι προηγουμενοι αλλα βιαζει τα πτωματα που αφησαν οι αλλοι και αυτο ειναι πολυ χειροτερο.
    Και το μεγαλυτερο εγκλημα ειναι οτι επικαλουνται οτι ειναι αριστερα υπηρετωντας πληρως τα συμφεροντα ξενων και ντοπιων εκμεταλλευτων.
    Ρε μπας και η εξουσια ειναι τοσο ισχυρο μεσο διασυρμου των ανθρωπων? μηπως αυτο το βιβλιο Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ μονιμα θα επιβεβεαιωνεται?
    Ενα ομως ειναι το προσωπικο συμπερασμα ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ,το αποτελεσμα θα ειναι το ιδιο,εκεινο που λυπαμαι ειναι κατι φιλοι που καποτε συμετειχαν σε αγωνες διαμαρτυρονταν για τα οσα συνεβαιναν ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΑΝ τωρα σιγουρα οχι απλα προδοθηκαν ΜΕΛΑΓΧΟΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ,βεβαια υπαρχουν ακομα καποιοι που ΝΟΜΙΖΟΥΝ..........Δεν ειναι οτι μεγαλωσα ειναι οτι και αυτοι μας ξεφτελισαν.
    Δεν μπορουσαν να κοντραριστουν? καλιτερα να ειχαν παραιτηθει τουλαχιστον θα διατηρουσαν την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και δεν θα υπηρετουσαν την ΠΡΟΔΟΣΙΑ και θα αφηναν ΑΝΕΓΚΙΧΤΗ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ.
    Τωρα πια θα γερασω πολυ ποιο νωρις ,γιατι δεν υπαρχει ελπιδα και ειναι οτι χειροτερο να σου συμβει.
    ΤΕΛΙΚΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ? Αυτο ειναι το βασικο ερωτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.