Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ερώτηση Αντωνιάδη σχετικά με την ανάγκη συμβολής του κράτους στην προώθηση των ελληνικών κρασιών

Ερώτηση σχετικά με τις δράσεις της κυβέρνησης για την προώθηση των ελληνικών κρασιών στην εγχώρια και διεθνή αγορά, κατέθεσε προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εξωτερικών, ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. Γιάννης Αντωνιάδης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, δημιούργησε προβλήματα στον κλάδο των οινοπαραγωγών, χωρίς όπως φαίνεται να καταφέρει να φέρει σε οικονομικό επίπεδο τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η ελληνική Κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα, θα μπορούσε να συνδράμει στην ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών οίνων τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στην εγχώρια. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν μονοπώλια σε διάφορες χώρες του κόσμου (π.χ. Σουηδία, Νορβηγία, Καναδάς) όπου τα ίδια τα κράτη αναλαμβάνουν την όλη διαδικασία προώθησης των εισαγόμενων οίνων στις τοπικές τους αγορές.
Στα μονοπώλια αυτά, τα τελευταία χρόνια, τα ελληνικά οινοποιεία έχουν καταβάλει πολλές προσπάθειες για τη διείσδυση των προϊόντων τους και την παρουσία τους στο ράφι μπροστά στα μάτια του τελικού καταναλωτή. Είναι όμως μία διαδικασία που απαιτεί και πολύ χρόνο αλλά και σημαντικά κονδύλια.
Αντί λοιπόν, οι ελληνικές οινικές επιχειρήσεις να προσπαθούν να ανοίξουν τις αγορές αυτές «κατά μόνας», θα μπορούσε να γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια από μεριάς της Ελληνικής Κυβέρνησης για την επίτευξη Διακρατικών Συμφωνιών σε επίπεδο τουλάχιστον Υπουργού Εξωτερικών/Οικονομικών. Σε οποιοδήποτε χαμηλότερο επίπεδο η προσπάθεια δεν θα έχει καμία τύχη. Αυτή είναι η διαδικασία που ακολούθησαν κατά το παρελθόν και άλλες αναπτυσσόμενες –τότε- οινοπαραγωγικές χώρες (όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή κ.α.) και σήμερα έχουν κατακτήσει σημαντικά ποσοστά της παγκόσμιας αγοράς οίνου.
Παράλληλα, κατά τα τελευταία χρόνια, τα ελληνικά οινοποιεία και οι σύνδεσμοί τους, υλοποιούν προγράμματα προώθησης της κατανάλωσης σε αγορές Τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε. βάσει των Καν (ΕΚ) 479/2008 του Συμβουλίου και Καν (ΕΚ) 555/2008 της Επιτροπής και της υπ’ αρίθμ. 302157 ΚΥΑ, όπως αυτή ισχύει σήμερα με τις τροποποιήσεις που υπέστη.
Επίσης, ύστερα από πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προωθούνται προγράμματα για την αντίστοιχη προώθηση των ελληνικών οίνων στην εσωτερική αγορά, δηλαδή στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά και στο εσωτερικό της Ελλάδος. Τα προγράμματα αυτά, κρίνονται ιδιαιτέρως αναγκαία, στην παρούσα συγκυρία, έτσι ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών οίνων και άρα και οι εξαγωγές τους στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αντί λοιπόν, οι ελληνικές οινικές επιχειρήσεις να προσπαθούν να ανοίξουν τις ευρωπαϊκές αγορές με ιδίους πόρους, θα ήταν εφικτή η υποβοήθησή τους μέσα από τα προγράμματα αυτά. Μέσα από τις προαναφερθείσες διαδικασίες και με τη βοήθεια του κράτους, θα προωθηθούν ταυτόχρονα δύο στόχοι. Από τη μία η αύξηση του ποσοστού των ελληνικών οίνων στο ράφι στις διεθνείς αγορές και από την άλλη η αύξηση της μέσης τιμής του προϊόντος στο ράφι της τελικής κατανάλωσης, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν και μεγαλύτερης αξίας αλλά και ποιότητας ετικέτες (και όχι μόνο κάποια οικονομικά κρασιά). Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θεωρούνται ως αναπτυξιακές για τον οινικό κλάδο της χώρας, καθώς διασφαλίζουν την αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών ετικετών σε αγορές/στόχους οι οποίες είναι οινικά ώριμες και πρόθυμες να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά στο κρασί.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί
1. Αναγνωρίζει το Υπουργείο σας πως ο ελληνικός οίνος χρειάζεται και τη βοήθεια της επίσημης πολιτείας, προκειμένου να διεκδικήσει και να κερδίσει τη θέση που του αξίζει στις διεθνείς αγορές;
2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο σας προκειμένου να συνδράμει στην προώθηση των ελληνικών οίνων σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης

14 σχόλια:

  1. Βρε Γιάννη αν δεν μπορεί η ιδιωτική πρωτοβουλία να τα βγάλει πέρα μόνη της πως θα μπορέσει το κράτος. Εκτός αν όνειρο σου είναι να ξαναλειτουργησουν κρατικές μονοπωλιακές εταιρίες σαν και αυτές που είχατε επί νομαρχίας και ΑΠΕΤΥΧΑΝ. Αλήθεια ποιον έχεις στην Αθηνα και σου γράφει τις ερωτήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει φοβερό πολιτικό γραφείο και εξαιρετικούς βολεμένους συνεργάτες. Επί της ουσίας συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

      Διαγραφή
  2. Μέχρι τώρα ήξερα ότι η κληρονομικότητα υπάρχει στις βασιλικές δυναστείες. Τώρα μαθαίνω ότι υπάρχει και στα πολιτικά γραφεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το άκουσα και εγώ και απογοητεύτηκα. Τελικά ο άνθρωπος είναι παλιάς κοπής. Προτεραιότητα το βόλεμα....

      Διαγραφή
    2. Μετά έχει σειρά ο εγγονός;;; Ξυπνήστε κορόϊδα......... Συγνώμη ξέχασα και τους επαγγελματίες λουφαδόρους......

      Διαγραφή
  3. Προφανώς δεν έχεις καταλάβει την ερώτηση, αλλιως θα καταλαβαινες ότι ζητάει να ενισχυθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία για το κρασί και γενικά η ιδιωτική πρωτοβουλία για όλες τις επιχειρήσεις. Για αυτό γυρίζει τις επιχειρήσεις, για να μαζέψει τα προβλήματα και να προωθήσει λύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γυρίζει τις επιχειρήσεις μόνο αυτή η πρόταση που απαντούν άνθρωποι του γραφείου σου δείχνει πόσο σοβαρά αντιμετώπιζεις εσύ και οι κρατικοδίαιτοι συνεργάτες σου τα προβλήματα των επιχειρήσεων. Σοβαρευτείτε όλα έχουν ένα όριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 2:ο4 πολλά ξέρεις για τα πολιτικά γραφεία. Μήπως είχες φοιτήσει σε κανένα που είχε φλομώσει τον κόσμο με ψέματα; Μήπως έχεις να προτείνεις και κανένα συνεργάτη για το γραφείο του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 6:57 εσύ είσαι σίγουρα από το γραφείο του, φαίνεσαι πολύ άσχετος και προκλητικός. Είμαι ένας από αυτούς που δυστυχώς τον ψήφισαν και έχω την απαίτηση να πάρει ,ικανά άτομα για να προσφέρουν και ΟΧΙ ΆΤΟΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ.

      Διαγραφή
  6. 6:57μμ συνεργάτης του γραφείου μάλλον δείχνεις να είσαι και αγωνίας δεν ξέρεις από ψαλίδισμα και βολεμα. ΧΑ χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 9:06 πονάνε τα ψαλιδίσματα ετσι και εσυ φαίνεται το ξέρεις πολυ καλα; Για αυτο σε τσούζει και συνεχεια κανεις ανώνυμα σχόλια με συγκεκριμένες λέξεις. Σε πήραμε χαμπάρι ολοι. Εσυ εκτίθεσαι κι άλλο . Τουλάχιστον αν εχεις λίγη Τσιπα και αξιοπρέπεια μείνε σιωπηλός.Αλλιως συνέχισε τα κατινιασματα στα μπλοκ.Μονο τα κουτάβια σου σου δίνουν σημασία πλέον.

      Διαγραφή
    2. Άξιος Άξιος Άξιος ο γράφων μπράβο Γιάννη για την επιλογή σου. Ρώτα τους πραγματικούς σου φίλους.

      Διαγραφή
  7. Το ευχάριστο είναι ότι το γραφείο είναι σε επιφυλακή και δεν κουράζεται άλλωστε πρέπει να δικαιολόγησει την επιλογή. Έχω την αίσθηση ότι όταν καταλάβουν τι γίνεται γύρω τους τότε θα ξεκινήσει το πραγματικό ξεκατίνιασμα φιλε των 2:03 μμ. Και επειδή δηλώνεις λεβέντης μην κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία. Το ποιος είναι ο καθένας το ξέρει καλά η κοινωνία της Φλώρινας γιατί στη ζωή δεν είναι μόνο οι εκλογές και το βόλεμα αλλά είναι και....Οι ΑΡΧΕΣ που μάλλον θα είναι αργά όταν τις ανακαλύψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 10:24 Είσαι μεγάλος γλείφτεις . Έχεις επενδύσει στον βουλευτή για το βόλεμα. Μήπως να ρωτήσει τους βολεμένους και τους συγγενείς τους;;; Μήπως στο τέλος μείνει μόνος με τους γλείφτες και τους συγγενείς τους;;; Γιατί σας πιάνει πανικός;;; Φοβάστε την οργή του κόσμου βολεψάκηδες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.