Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Τον Άγιο Αγαθάγγελο τίμησαν στη Φλώρινα

Του Νίκου Κωνσταντινίδη στην Romfea.gr

Λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 4 και 5 Ιουνίου στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στη Φλώρινα, επί τη εορτή του Αγίου Αγαθαγγέλου του εκ Φλωρίνης.
Των λατρευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος πλαισιούμενος από πλειάδα ιερέων της ευρύτερης περιοχής.
Το Σάββατο το απόγευμα, έλαβε χώρα στο Ναό, Αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Αγίου, περιμετρικά της ενορίας. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο οικείος Ποιμενάρχης ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου και στο μαρτύριό του.
Την επομένη το πρωί, Κυριακή του Τυφλού, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του κ. Θεόκλητου ενώ αντί Θείου κηρύγματος αναγνώσθηκε από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Νικηφόρο Μανάδη η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου επί την προσεχή Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ναός ήταν κατάμεστος από πλήθος κόσμου, ενώ παρούσα ήταν σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου.

Λίγα λόγια για τον Άγιο Αγαθάγγελο…
Ο άγιος Αγαθάγγελος, νέος γενναίος Έλληνας από τη Φλώρινα της Μακεδονίας, ασκούσε το επάγγελμα του υποδηματοποιού στο Μοναστήρι.
Διαμαρτυρόμενος για τους βίαιους εξισλαμισμούς που συνηθίζονταν από τους μουσουλμάνους κατά το τριήμερο Μπαϊράμι που γιορταζόταν μετά το Ραμαζάνι, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και απέσπασε ένα φιρμάνι που απαγόρευε τις πρακτικές αυτές.
Έξαλλοι οι Τούρκοι της περιοχής του τον συνέλαβαν και αφού τον βασάνισαν άγρια, τον αποκεφάλισαν στις 17 Φεβρουαρίου του 1727.

Δείτε φωτογραφίες πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.