Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Σωματείο εργατοτεχνιτών και εργαζομένων στην ενέργεια: Να μην περάσει το νέο έγκλημα

Συνάδελφοι , συναδέλφισσες
Τα ψέματα της συγκυβένρησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι δήθεν με το νέο νόμο για το ασφαλιστικό σκοπό έχει να σωθούν οι συντάξεις πρέπει να απαντηθεί αποφασιστικά από τους εργαζόμενους και στον κλάδο μας. Η σφοδρότητα της επίθεσης που ετοιμάζουν στην κοινωνική ασφάλιση μας φέρνει αντιμέτωπους με καταστάσεις που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι στο 19ο αιώνα.
Η επίθεση που δεχόμαστε δεν φέρνει απλώς κάποια νέα αντιασφαλιστικά μέτρα αλλά συνολικά την ταφόπλακα των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, την διάλυση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης είχε απομείνει.
Η πρόταση της κυβέρνησης που στάλθηκε στους θεσμούς και θα επιστραφεί ακόμα χειρότερη δεν αφήνει κανέναν από έξω.
Μειώνονται οι συντάξεις για όλους. Τσακίζει στην κυριολεξία όχι μόνο τους εν ενεργεία ασφαλισμένους, αλλά και τους ήδη συνταξιούχους, ενώ καταδικάζει στη φτώχεια τις νέες γενιές. Οι κύριες συντάξεις θα περικοπούν μέσω του επανυπολογισμού τους, αφού πλέον θα ισχύουν ενιαίοι κανόνες για παλιούς, νέους και μελλοντικούς συνταξιούχους. Αντίστοιχα, οι επικουρικές συντάξεις σε μια πορεία θα εξαφανισθούν.
Παράδειγμα. Για εργαζόμενο με 10500 ένσημα (35ετία) με συντάξιμο μισθό 1500 ευρώ.



Η εικόνα γίνεται ακόμα χειρότερη σε εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να εξασφαλίζουν αυτά τα ένσημα. Ειδικά για τις νέες γενιές, που εργάζονται σε συνθήκες «ευελιξίας», το τμήμα της «ανταποδοτικής σύνταξης» θα είναι μηδαμινό. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περίπτωση 15ετίας, το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι μόλις 12% και σε έναν συντάξιμο μισθό των 1.000 ευρώ, το ανταποδοτικό τμήμα θα ανέρχεται μόλις στα 120 ευρώ!
Στην πρόταση της κυβέρνησης, η «εθνική σύνταξη» δεν θα δίνεται ολόκληρη, αν ο δικαιούχος δεν έχει τουλάχιστον 40 χρόνια παραμονής στη χώρα μας. Θα είναι επίσης μειωμένη στην περίπτωση αναπηρίας, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας του δικαιούχου, θα μειώνεται στην περίπτωση των «πρόωρων» συνταξιοδοτήσεων, όπως και στις περιπτώσεις δικαιώματος λόγω θανάτου, αλλά και διπλής σύνταξης.
Αυτό σημαίνει ότι στις περιπτώσεις αναπηρίας - που μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε - ο ασφαλισμένος που χάνει την ικανότητα προς εργασία θα μένει «επί ξύλου κρεμάμενος». Σε τέτοιες οδυνηρές καταστάσεις θα βρεθούν οι ασφαλισμένοι με δεδομένο ότι το νέο σύστημα δεν προβλέπει ούτε κατώτερα όρια συντάξεων.
Μέχρι το 2019 καταργείται το ΕΚΑΣ. Η πλειοψηφία των εργαζόμενων στις εργολαβίες και τα οκτάμηνα θα πληγούν μιας και η πλειοψηφία τους θα το λάμβαναν λόγω της χαμηλής σύνταξης που προβλεπόταν να πάρουν.
Αποψιλώνονται όλες οι παροχές προς τους ασφαλισμένους που έδιναν μέχρι τώρα τα Ταμεία, με τη δημιουργία νέων κανονισμών παροχών ενός υπερ-Ταμείου όπου θα υπαχθούν όλα τα Ταμεία κύριων συντάξεων, μαζί με τα ταμεία Πρόνοιας που απέδιδαν τα εφάπαξ τα οποία και αυτά θα μειωθούν.
Αφήνει ανοιχτά τα ζητήματα για των αναγκαίων ημερών ασφάλισης από τις 4.500 ημέρες Ασφάλισης στις 6.000 και η «εθνική σύνταξη» να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια.


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο σύνταξη, περιέχει όλο το πλαίσιο προστασίας του κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενης, κάθε νέου. Είναι η ασφάλιση του μικρού παιδιού, τα εμβόλια του. Είναι το φάρμακο μας όταν αρρωστήσουμε, το επίδομα ασθενείας , οι ιατρικές εξετάσεις , οι παροχές υγείας, προστασία της μητρότητας, προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, επαγγελματικές ασθένειες κ.α.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
Μας λένε να ξεχάσουμε πως θα υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που θα καλύπτει τον εργαζόμενο και την οικογένεια του, αλλά η Ασφάλιση να γίνει προσωπική υπόθεση ανάλογα με τις εισφορές και παροχές στον καθένα αναλόγως την τσέπη του. Η κυβέρνηση μας αφήνει απροστάτευτους στα νύχια των μεγάλων επιχειρηματιών της υγείας που θα κάνουν χρυσές δουλειές μαζί με τα αρπαχτικά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Ειδικά η νεολαία δεν πρέπει να παραιτηθεί από την απαίτηση της για ζωή με δικαιώματα, με βασικό το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έρχεται να κάνει τη βρώμικη δουλειά που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Πίστη στο άρμα της Ε.Ε, ακολουθεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Προχωράει κανονικά το διαχωρισμό και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ετοιμάζει το επόμενο βήμα στην απαλευθέρωση/ιδιωτικοποίηση του κλάδου της ενέργειας που θα είναι εις βάρος των εργαζομένων και του λαού άσχετα το μοντέλο που θα επιλεγεί ( ΝΟΜΕ, στρατηγικός επενδυτής, «μικρή ΔΕΗ» κ.α).
Το κύμα των αντιλαϊκών μέτρων δε λέει να κοπάσει. Μπροστά μας έχουμε νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα μεγαλώσει την φοροληστεία των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών. Έρχεται νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που θα απελευθερώνει απολύσεις, θα περιορίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Ευθύνη γι’αυτή την κατάσταση έχουν και οι εργοδοτικοί –κυβερνητικοί συνδικαλιστές που έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στη διάλυση του ασφαλιστικού της ΔΕΗ, στο να παιχτούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στο τζόγο του χρηματιστήριου και στα διάφορα ομόλογα. Σήμερα οι ηγεσίες ΓΣΕΕ, ΓΕΝΟΠ προσπαθούν να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους προσπαθώντας να συμβιβάσουν τα αντίθετα , τα συμφέροντα του εργοδότη με τον εργαζόμενο, να συμφιλιώσει τις ανάγκες μας με τα κέρδη της εργοδοσίας.

Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι θα πρέπει να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Σήμερα δεν αρκεί η οργή, η αγανάκτηση από τη διάψευση των όποιων ελπίδων! Απαιτούνται αγώνες επιθετικοί , σκληρές αναμετρήσεις που θα στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αγώνες με σταθερό μέτωπο σε κυβέρνηση- Ε.Ε- κεφάλαιο και στον νέο και παλιό εργοδοτικό –κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Η φροντίδα για την Υγεία, την Πρόνοια, τις συντάξεις είναι δικαίωμα του λαού βασικό συστατικό της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου.
Καλούμε τους εργαζόμενους , τον εργαζόμενο λαό, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα, να αγωνιστούμε για δημόσια, καθολική , υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα , τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας , τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΙΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ

Κοζάνη –Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016 στις 7:30 μ.μ στο Εργατικό Κέντρο.
Πτολεμαΐδα – Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στις; 7:00μ.μ στο Εργατικό Κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.