Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Όμιλος ρητορικής στο 1ο ΓΕ.Λ. Φλώρινας

Η ρητορική γενικά ταυτίζεται περισσότερο με την «εξωτερική» μορφή της, δηλαδή τη ρητορεία, τα ρητορικά «πυροτεχνήματα», την επίκληση στο συναίσθημα. Αυτό που μαθαίνει κανείς σ’ ένα debate είναι ότι δεν αρκεί μια επιτυχημένη παρουσίαση, αλλά απαιτείται ένα εξίσου, αν όχι περισσότερο, δυνατό περιεχόμενο. Μια ομιλία, όσο εντυπωσιακή κι αν είναι, σπάνια κερδίζει διακρίσεις, αν δεν συνοδεύεται από αναλυτικά, πολυδιάστατα επιχειρήματα. Ως μαθητές, επιδίωξή μας είναι να έλθουμε σε επαφή με τη ρητορική μέσω του ομίλου debate του σχολείου μας, του 1ου Γ.Ε.Λ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ώστε να αναδειχθούμε πετυχημένοι και πολύ καλοί ομιλητές.
Στο συγκεκριμένο όμιλο μας κέρδισαν η διαδικασία «κατάστρωσης» και ανάλυσης επιχειρημάτων, τα ενδιαφέροντα ζητήματα που συζητάμε, τα πρακτικά οφέλη που αποκομίζουμε. Πέρα από το «πρακτικό» κομμάτι που σχετίζεται με το να μπορεί να μιλά κανείς δημόσια, με αυτοπεποίθηση και πάθος (το "public speaking"), η ρητορική αποτελεί ένα συναρπαστικό εργαλείο μάθησης και έναν τρόπο διερεύνησης προβλημάτων και ποικίλων απόψεων. Μέσα από το debate, μαθαίνει κανείς να μπορεί να «βλέπει» μια δεύτερη οπτική γωνία των πραγμάτων και να υπερασπίζεται ακόμα και ιδέες με τις οποίες διαφωνεί, και αυτό είναι ένα ενδιαφέρον και διασκεδαστικό «παιχνίδι».
Ο υπεύθυνος καθηγητής του ομίλου μας για την προώθηση της ρητορικής στην εκπαίδευση, ο φιλόλογος του 1ου Γ.Ε.Λ. Φλώρινας, Γεώργιος Τζήμας, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη ρητορική και υποψήφιος διδάκτορας στη Φιλοσοφία, θα συμμετάσχει σε επιστημονικό ημερίδα: η ρητορική στην εκπαίδευση: από τη θεωρία στην πράξη, που θα λάβει χώρα το Σάββατο 16 Ιανουαρίου στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Συνδιοργανωτές: Πειραματικό Λύκειο Παν. Μακεδονίας, εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Α.Π.Θ., Ελληνική Ένωση για την προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.
Επιπρόσθετα ο όμιλος μας θα συμμετάσχει σε πανελλήνιους αγώνες Λόγου που διοργανώνει το Αμερικάνικο Κολέγιο Ανατόλια στις 8,9 και 10 Απριλίου με 12 μελή αντιπροσωπεία και ο υπεύθυνος του ομίλου μας θα μετέχει με την ιδιότητα του σύμβουλου – κριτή.

ΟΜΙΛΟΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ 1ου Γ.Ε.Λ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

11 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια και πάλι στο 1ο ΓΕΛ Φλώρινας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια στο 1 λύκειο και στον καθηγητή τους Γεώργιο Τζήμα εύχομαι πάντα επιτυχίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια στο σχολείο αυτό που πάντα δραστηριοποιείτε έτσι και στους καθηγητές που έχει ιδιαίτερα στο κύριο Τζήμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΚΥΡΙΟ ΤΖΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια σε όλους,μακάρι να συνεχιστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όσο υπάρχουν "δάσκαλοι" που εμπνέουν τα πσιδιά μας και καταφέρνουν να τα πείσουν οικειοθελώς να ασχοληθούν με πνευματικές δραστηρότητες (αφήνοντας Fifa, pro & τσάρκες) ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ !!!!!
    Κ.Λ.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπάρχουν κι άλλοι δασκαλοι που εμπνέουν τα παιδιά φιλε αλλά δεν το διαφημίζουν όλη την ωρα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κακώς. Πολύ κακώς. Θα έπρεπε να το κάνουν και αυτοί για να τους μαθαίνουμε και εμείς και τα παιδιά μας και να τους απονέμουμε τα ανάλογα εύσημα.
      Κ.Λ.Ν

      Διαγραφή
  9. Ενα μεγαλο μπραβο στο κυριο Τζημα ο οποιος με τις πραξεις του γινεται ακομα και πιο καλυτερος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο συγκριτικός "καλύτερος" έχει συγκριτικό "πιο καλύτερος";

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.