Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

«Το χαμόγελο του παιδιού»: Η καλύτερη εκδρομή μας!

Ήταν χειμώνας ακόμη όταν τηλεφώνησαν στο Σπίτι μας στη Θεσσαλονίκη από τον Πολιτιστικό, Περιβαλλοντικό και Αθλητικό Σύλλογο «Ο Άγιος Γερμανός» του Δήμου Πρεσπών.

Η διάθεση τους ήταν η πρόσκληση των παιδιών που μένουν στο Σπίτι μας, στις Πρέσπες και η ξενάγηση τους στην περιοχή!

Η επιθυμία μας να γνωρίσουν από κοντά τα παιδιά μας την ομορφιά της περιοχής ήταν μεγάλη! Οι επικοινωνίες ξεκίνησαν και η οργάνωση όσων χρειάζονταν για τη διαμονή μας στην περιοχή κύλησε από τη μεριά του πολιτιστικού συλλόγου άμεσα.

Το σαββατοκύριακο 7+8 Μαΐου λοιπόν μαζί με 12 παιδιά του Σπιτιού μας φτάσαμε στις όμορφες Πρέσπες γεμάτοι ενθουσιασμό!

Η πραγματικότητα τελικά ξεπέρασε τις ήδη υψηλές προσδοκίες που είχαμε για την εκδρομή μας αυτή!

Γνωρίσαμε την περιοχή με ειδική ξενάγηση από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, ενημερωθήκαμε για τον υδροβιότοπο, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, παίξαμε σχετικό εκπαιδευτικό παιχνίδι στο νησάκι Άγιος Αχίλλειος στη λίμνη της μικρής Πρέσπας, γίναμε μια παρέα με τα παιδιά της περιοχής με τα οποία παίξαμε στο χωριό Άγιος Γερμανός αλλά και θεατρικά παιχνίδια με τη βοήθεια θεατρολόγου σε χώρο του Δημαρχείου.

Ξεναγηθήκαμε στον υπέροχο παραδοσιακό νερόμυλο και αλευρόμυλο του χωριού, ενθουσιαστήκαμε με τη βαρκάδα μας στη λίμνη, μάθαμε για το τριεθνές, για τα σύνορα των λιμνών και εντυπωσιαστήκαμε από τα ασκηταριά που επισκεφθήκαμε τα οποία είναι χτισμένα πάνω στους βράχους!

Και τις δύο ημέρες οι άνθρωποι της περιοχής μας προσέφεραν τα καλύτερα γεύματα και το βράδυ διαμείναμε σε ξενώνα της περιοχής!
Μα πιο πολύ απ’ όλα μας συγκίνησε η ζεστασιά που χαρακτηρίζει όλους τους ανθρώπους εκεί, οι οποίοι μας αγκάλιασαν και μας υποδέχθηκαν με τον πιο φιλόξενο τρόπο! Στο τέλος μας έδωσαν και μια υπόσχεση: ότι αυτή η σχέση θα διατηρηθεί και ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα μας προσκαλέσουν ξανά για θερινές διακοπές!

Και ξέρετε τι λένε: Μην τάξεις σε παιδί! Θα το θυμόμαστε!

Νιώθουμε μέσα από την καρδιά μας την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που βοήθησαν για να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα:
● Τον Δήμο Πρεσπών και τον Δήμαρχο για τη φιλοξενία τους.
● Τον Πολιτιστικό, Περιβαλλοντικό και Αθλητικό Σύλλογο «Ο Άγιος Γερμανός» για την αμέριστη υποστήριξή τους και τη διοργάνωση της επίσκεψης.
● Την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και συγκεκριμένα την κα Νιτσοπούλου Βάσω και τον κον Φωτάκη Ηλία για την ξενάγηση στην περιοχή και την ενημέρωση που μας έκαναν.
● Το Σώμα Συνοριοφυλάκων της Αστυνομίας για τη συνοδεία και τη βοήθεια τους στη βόλτα μας με τα σκάφη.
● Τον παραδοσιακό ξενώνα «Το Πέτρινο» στον Άγιο Γερμανό και συγκεκριμένα την κα Θωμαή και τον κον Χρήστο για την πιο ζεστή αγκαλιά που μας έκαναν και τη διαμονή που μας προσέφεραν.
● Το εστιατόριο «Το τζάκι» στον Άγιο Γερμανό για το υπέροχο γεύμα του.
● Το ταβερνείον «Το Πρέσπειον» στον Άγιο Γερμανό για τα νόστιμα καλούδια που ετοίμασε για εμάς.
● Την ψαροταβέρνα «Η Συντροφιά» στο χωριό Ψαράδες για το λουκούλλειο γεύμα τους!
● Τον κον Τριανταφυλλίδη Θάνο για όλη την υποστήριξη αλλά και για τη φιλοξενία στην υπέροχη αυλή του σπιτιού του για το βραδινό μας γεύμα.
● Τη θεατρολόγο κα Μουστάκα Μαρία για τη σημαντική συμβολή της στην αλληλεπίδραση των παιδιών μας με τα παιδιά της περιοχής μέσω του θεατρικού παιχνιδιού.
● Τον κον Νίκο και τον κον Γερμανό για την αξέχαστη βαρκάδα που μας έκαναν με τα σκάφη τους!
● Τον Βασίλη και την Ιωάννα για όλη τους τη βοήθεια.
● Ιδιαίτερα όμως ευχαριστούμε τον κο Μαρμαρίδη Νίκο από τον πολιτιστικό σύλλογο για όλη την οργάνωση της εκδρομής μας, την πολύπλευρη κινητοποίηση του για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω και τη γενικότερη στάση του προς τα παιδιά!

Σας νιώθουμε όλους πια οικογένεια μας....

Εις το επανιδείν....

*Το κείμενο γράφτηκε από τους εργαζόμενους που μεγαλώνουν τα παιδιά μας στα Σπίτια του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.