Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Οικονομολόγος: επαγγελματικά δικαιώματα από διάφορα και διαφορετικά πανεπιστημιακά τμήματα

της Μαρίας Μπιλιώνη,
Συμβούλου Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας

Τα επαγγελματικά δικαιώματα του οικονομολόγου αποκτούν σήμερα οι απόφοιτοι πολλών και πολύ διαφορετικών μεταξύ τους Τμημάτων. Υποψήφιοι του 1ου, του 2ου και του 3ου Επιστημονικού Πεδίου μπορούν να εργαστούν ως οικονομολόγοι ακόμη και εάν η αφετηρία τους είναι πολύ διαφορετική.

Γιατί, το να γίνει κανείς οικονομολόγος έχοντας δώσει εξετάσεις στα Μαθηματικά, τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, στο Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον και την Νεοελληνική γλώσσα (5ο ΕΠ: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) είναι αναμενόμενο. Γνωρίζετε όμως ότι μπορεί να γίνει κανείς οικονομολόγος από το 1ο ή 2ο ΕΠ, δηλ. εξεταζόμενος πανελλαδικά στα μαθήματα Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά και Νεοελληνική Γλώσσα (1ο ΕΠ: Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών) ή στη Φυσική, τη Χημεία τα Μαθηματικά και τη Νεοελληνική Γλώσσα (2ο ΕΠ: Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών);
Πέρα από τα καθαρά Τμήματα Οικονομικών Επιστημών, τα Τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, τα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής σήμερα υπάρχουν και άλλα τμήματα τα οποία, ενώ στον τίτλο τους δεν έχουν κάτι που να παραπέμπει στην οικονομική επιστήμη, ωστόσο καθιστούν τους πτυχιούχους τους ικανούς να εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο και κατά συνέπεια έχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του Οικονομολόγου (λογιστή- φοροτεχνικού) και ό,τι προκύπτει για τους πτυχιούχους οικονομολόγους των ΑΕΙ της χώρας. Επίσης, μπορούν να εργαστούν ως καθηγητές στη δημόσια εκπαίδευση υπαγόμενοι στον κλάδο ΠΕ09, Οικονομολόγων. Παρουσιάζω τα Τμήματα αυτά παρακάτω:

Από το 5ο Επιστημονικό Πεδίο:
- Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Χίος) μπορούν, αν δεν επιθυμούν να εργαστούν στο χώρο της Ναυτιλίας, να απασχοληθούν ως οικονομολόγοι ή λογιστές, αφού εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.
- Το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τα Τμήματα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δίνουν τα δικαίωμα στους αποφοίτους τους να ενταχθούν στον κλάδο ΠΕ09, Οικονομολόγων και να εργαστούν, εκτός των άλλων, ως οικονομολόγοι ή λογιστές.
- Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Στατιστικής (Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά και Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) εκτός από τη δυνατότητα να εργαστούν ως στατιστικοί, ως αναλογιστές, ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι μπορούν να εργαστούν ως οικονομολόγοι.
- Οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών» του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και όλοι οι πτυχιούχοι του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του οικονομολόγου.
- Το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Σπάρτη) προσφέρει επαγγελματικά δικαιώματα οικονομολόγου στους πτυχιούχους του.
- Οι απόφοιτοι του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και κατά συνέπεια έχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του Οικονομολόγου και μπορούν να εργαστούν επιπρόσθετα ως λογιστές, φοροτεχνικοί, οικονομολόγοι.

Από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο:
- Επαγγελματικά δικαιώματα οικονομολόγου αποκτά κανείς με το πτυχίο του Τμήματος Μαθηματικών- Στατιστικής και Αναλογιστικών -Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (στη Σάμο).
- Οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (στη Χίο), εφόσον επιλέξουν την κατεύθυνση «Χρηματοοικονομική Μηχανική», έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Να επισημάνω ότι η βάση του συγκεκριμένου τμήματος πέρσι ήταν 9864! Άρα, μπορεί κανείς με λίγα σχετικά μόρια από το 2ο ΕΠ και εφόσον το επιθυμεί να γίνει οικονομολόγος.

Από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο:
- Οι πτυχιούχοι του Τομέα «Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας» του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου όπως και οι πτυχιούχοι του Τομέα «Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Πυλώνα» του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και συνεπώς αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα οικονομολόγου.
- Οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης «Οικονομικά και Διεθνείς Επιχειρήσεις» του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.