Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Εκπαιδεύοντας τα κουτάβια να μη μας δαγκώνουν

Όταν βάζουμε ένα κουτάβι στο σπίτι μας, συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα που ποτέ δε φανταζόμασταν. Τα κουτάβια κλαίνε, κάνουν ζημιές, λερώνουν και δαγκώνουν ό,τι βρουν μπροστά τους. Όταν κάποιος είναι νέος ιδιοκτήτης σκύλου, χωρίς βασικές γνώσεις και εμπειρία για το πώς να διαχειριστεί το καινούριο του κουτάβι, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα βρίσκει σκούρα. Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε γιατί τα κουτάβια δαγκώνουν και τί μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό. Για να μπορέσουμε όμως να λύσουμε το πρόβλημα ενός κουταβιού που δαγκώνει, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε το λόγο που τα κουτάβια δαγκώνουν.
Σε μια αγέλη σκύλων, τα νεογνά κουτάβια ξεκινάνε να παίζουν μεταξύ τους πάνω στον πρώτο μήνα περίπου. Το παιχνίδι τους αποτελείται από σωματικές δραστηριότητες όπως να σπρώχνουν, να δαγκώνουν και να κυνηγάνε το ένα το άλλο. Όταν ένα κουτάβι εντάσσεται στο ανθρώπινο περιβάλλον μας, του παίρνει λίγες μέρες μέχρι να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί ότι η ανθρώπινη οικογένειά του είναι πλέον η καινούρια του αγέλη. Μόλις συμβεί αυτό, το κουτάβι θεωρεί απολύτως φυσιολογικό να φέρεται όπως φερόταν με τη σκυλίσια αγέλη του. Θα μας κυνηγάει, θα μας σπρώχνει και θα μας δαγκώνει, όπως ακριβώς έκανε με τα αδερφάκια του. Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος που τα κουτάβια δαγκώνουν χέρια, πόδια, ρούχα, έπιπλα και παιδιά· θεωρούν ότι απλώς παίζουν με την καινούρια τους αγέλη! Δε γνωρίζουν τί δεν επιτρέπεται να δαγκώνουν. Το δάγκωμα των κουταβιών, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχει να κάνει με επιθετικότητα αλλά με φυσιολογική συμπεριφορά αγέλης. Κάπου εδώ είναι που ξεκινάνε και τα προβλήματα των νέων ιδιοκτητών, τα κουτάβια νομίζουν ότι παίζουν και οι άνθρωποι νομίζουν ότι το κουτάβι τους γίνεται επιθετικό.
Η δουλειά μας ως ιδιοκτήτες σκύλου είναι να διδάξουμε το νέο μέλος της "αγέλης" μας ότι το να μας δαγκώνει, δεν είναι επιτρεπτό. Τα σκυλιά όμως έχουν γενετική προδιάθεση να κυνηγάνε και να δαγκώνουν (prey drive), και θα ήταν άδικο αν τους το στερούσαμε. Συνεπώς, είναι επίσης δουλειά μας να ικανοποιήσουμε την ανάγκη τους να δαγκώνουν, προσφέροντάς τους εναλλακτικές λύσεις που δε συμπεριλαμβάνουν τα χέρια ή τα πόδια μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχουμε αυτό, το ποιόν θα χρησιμοποιήσει ο καθένας εξαρτάται από το ταπεραμέντο του εκάστοτε κουταβιού. Το πιο απλό που μπορούμε να δοκιμάσουμε όταν το κουτάβι μας μάς δαγκώνει είναι να προσποιηθούμε ότι πονέσαμε, φωνάζοντας "ΑΟΥΤΣ". Σε μια αγέλη σκύλων, όταν τα κουτάβια παίζουν μεταξύ τους και κάποιο πονέσει, τσιρίζει. Αυτός είναι ο τρόπος τους για να επικοινωνήσουν ότι το δάγκωμα ήταν πολύ έντονο, και πολλές φορές αυτό αρκεί για να δείξουμε στο κουτάβι ότι δεν επιτρέπεται να μας δαγκώνει. Αν μας αφήσει, του λέμε "ΜΠΡΑΒΟ" και το επιβραβεύουμε δίνοντάς του μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι (μπαλάκι, σχοινί κλπ). Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε όταν το κουτάβι μάς δαγκώνει, είναι να του λέμε "ΟΧΙ" (με σταθερό τόνο, χωρίς να φωνάζουμε), έπειτα να τραβιόμαστε και τέλος να ανακατευθύνουμε την ενέργειά του στο αγαπημένο του παιχνίδι. Με λίγη υπομονή το κουτάβι μας σύντομα πρόκειται να καταλάβει ότι το να μας δαγκώνει δεν έχει αποτέλεσμα, οπότε θα πρέπει να αρκεστεί στο παιχνίδι του. Το κλειδί εδώ είναι να υπάρχει συνέπεια και ποτέ να μην επιτρέπουμε στο κουτάβι να μας δαγκώνει, όσο χαριτωμένο και αν μας φαίνεται ορισμένες στιγμές. Πρέπει να κοιτάξουμε λίγο πιο μπροστά και να σκεφτούμε τι θα συμβεί π.χ. σε ένα χρόνο που το κουτάβι μας θα έχει γίνει ένα ενήλικο Λαμπραντόρ 30 κιλών.
Κλείνοντας, να τονίσουμε το πόσο σημαντικό είναι να εκτονώνουμε το κουτάβι μας. Η εκτόνωση, τόσο η σωματική όσο και η διανοητική, είναι μια από τις βασικότερες ανάγκες ενός σκύλου. Σωματική εκτόνωση προσφέρουν η βόλτα, η άσκηση (ορειβασία, τρέξιμο κλπ) και το παιχνίδι (μπαλάκι, frisbee, tug of war κλπ). Διανοητική εκτόνωση προσφέρει η Εκπαίδευση (Βασική Εκπαίδευση, Εξελιγμένη Εκπαίδευση, Καθήκοντα Προστασίας, Nosework κλπ). Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο εκτονώνουμε το κουτάβι μας, τόσο λιγότερο θα νιώθει την ανάγκη να μας δαγκώνει.

Ιωάννου Βασίλειος
ProDogs - Εκπαίδευση Σκύλων

8 σχόλια:


  1. Γιατί ο σκύλος σας δε σταματάει να γαβγίζει και πώς να το διορθώσετε

    Τα δυο βασικά ερωτήματα που απασχολούν όσους έχουν κατοικίδια ζωάκια είναι: «Γιατί νιαουρίζει η γάτα μου» και «Γιατί γαβγίζει ο σκύλος μου» και επιτέλους υπάρχουν απαντήσεις όσον αφορά τουλάχιστον το δεύτερο ερώτημα!

    Οι συνηθέστεροι λόγοι είναι:

    Για να σας τραβήξει την προσοχή: Μπορεί να θέλει να φάει, να βγει έξω μια βόλτα, να παίξει ή απλά να τραβήξει την προσοχή σας.

    Είναι απογοητευμένος: Μπορεί να είναι στεναχωρημένος ή να βαριέται επειδή έμεινε μέσα στο σπίτι για πολλές μέρες.

    Φοβάται: Μερικά σκυλιά γαβγίζουν επειδή φοβούνται τους ανθρώπους ή άλλα σκυλιά, νέες εμπειρίες, δυνατούς θορύβους ή κάποια αντικείμενα στο σπίτι.

    Είναι ενθουσιασμένος: Πολλά σκυλιά γαβγίζουν από ενθουσιασμό όταν οικογενειακοί φίλοι έρχονται στο σπίτι για επίσκεψη ή πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο ή μια βόλτα στο πάρκο.

    Έχει κάποιο πρόβλημα υγείας: Ορισμένα μεγάλα σε ηλικία σκυλιά με κώφωση ή άνοια γαβγίζουν πολύ δυνατά επειδή δεν μπορούν να ακούσουν το γάβγισμά τους ή βρίσκονται σε σύγχυση και είναι αναστατωμένα.

    Οι καλύτεροι τρόποι για να αντιμετωπίσετε το γάβγισμα

    Βγάλτε τον σκύλο σας έξω: Πολλά σκυλιά γαβγίζουν από βαρεμάρα, οπότε αν τον κρατήσετε ενεργό και δραστήριο, το πιο πιθανό είναι να εκτονώσει την ενέργειά τους και να προτιμήσει να κάνει κάτι άλλο από το να γαβγίζει.

    Αγνοήστε τον όταν γαβγίζει: Πολλά σκυλιά γαβγίζουν επειδή νομίζουν ότι θα πάρουν μια ανταμοιβή ή θα επιβραβευτούν όταν το κάνουν. Αν αυτός είναι ο λόγος, αγνοήστε τον σκύλο σας όταν γαβγίζει. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι το να του φωνάζετε και να του λέτε να σταματήσει σημαίνει ότι του δίνετε προσοχή και θα συνεχίζει να γαβγίζει μέχρι να τον ανταμείψετε με κάτι.

    Εκπαιδεύστε τον: Αν ο σκύλος σας θέλει αν γαυγίζει σε ένα άλλο σκυλί και το κάνει κάθε φορά που συναντάει ένα, πρέπει να τον εκπαιδεύσετε και να τον μάθετε ότι δεν είναι σωστό. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αξίζει όμως η προσπάθεια. Αν βλέπετε ότι κάποιο άλλο σκυλί πλησιάζει, αποσπάστε την προσοχή του δικού σας και επαινέστε το για το γεγονός ότι δεν γαύγισε. Κάντε το κάθε φορά που σας τυχαίνει. Τελικά θα συνδέσει τον έπαινο με την διατήρηση της ησυχίας και δεν θα το ξανακάνει.

    Αν εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας: Μερικές φορές οτιδήποτε κι αν δοκιμάζετε στο σπίτι, απλά δεν έχει επιτυχία. Σε αυτήν την περίπτωση, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα πολύ καλό άρθρο από το Newsbeast. Σε ευχαριστούμε φίλε Ανώνυμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν σε πάρει στην κυνήγα τσομπανόσκυλο μαζί με άλλα 10 σκυλιά στον δρόμο να δείς τότε τι "εκπαίδευση" θα μάθεις.Στην καλύτερη των περιπτώσεων να γλυτώσεις την δαγκωνιά .Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι όλων εκείνων των ασυνείδητων σκυλόφιλων (ΖΩΌΦΙΛΟΙ δέν είναι γιατί τα παρατάνε με την πρώτη ευκαιρία) που τα έχουν αμολυμένα ΄και έχουν γεμίσει όλους τους δρόμους της πόλης μας αλλα όλων εμάς που η ενασχόλιση με σκυλιά μας είναι παντελλώς αδιάφορη ούτε η επαγγελματική ενασχόλιση είναι σχετική με σκύλες και σκύλους που χυμάνε και δαγκώνουν όποιον βρούν ( ανθρώπους και άλλα ζώα όπως γάτες κλπ) ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΡΑΨΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΒΟΛΤΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΖΟΥΝ ΠΑΡΚΑ, ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΜΕ ΚΑΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΔΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ; ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΜΑΓΚΕΣ ΝΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΩΜΑΣΤΕ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ. ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΥΤΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω 10.13 μαζί σου αλλα διαφωνώ στις διατυπώσεις σου περι "κουρ.. και κατ..." Θα μπορούσες να είσαι λίγο προσεχτικός - κόσμιος για να διατυπώσεις την άποψη σου γράφοντας αντι αυτών τις λέξεις περιττώματα και ακαθαρσίες η ζωικά βιολογικά υγρά και στερεά παραγόμενα .... Διαβάζει πολύς κόσμος και επιπροσθέτως υποβιβάζεις αυτά που πολύ σωστά επισημαίνεις, έστω με.. ΚΕΦΑΛΑΙΑ !

      Διαγραφή
    2. 08:23 ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΟ ΥΦΑΚΙ ΣΟΥ; Ο ΤΥΠΟΣ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Ή Η ΟΥΣΙΑ; ΣΤΟΥΣ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΡΩΜΙΖΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΕΠΙ ΚΑΘΗΝΕΡΙΝΗΣ ΒΑΣΗΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΟΛΩΝ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ. ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ.

      Διαγραφή
    3. Σε συνέχεια των ανωτέρων:
      Πρωτίστως ευχαριστώ το ΝΕΑ ΦΛΩΡΙΝΑ για την φιλοξενία και την ανοχή του.
      Δευτερευόντος δυστυχώς για μερικούς η ελληνική γλώσσα είναι η πιο πλούσια παγκοσμίως, περί ασυνειδήτων λοπόν συνέχεια, όπως παρακάτω:

      κάτουρο (το) ουσ. [<κατουρώ (υποχωρητ.)] τα ούρα.
      κουράδι (το) κ. κουράδα (η) ουσ.[<*σκωράδιον, υποκορ. του αρχ. σκώρ] αποπάτημα.

      Τα συμπεράσματα δικά σας.

      Διαγραφή
    4. ΜΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ 249;;;;; ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΑΜΗΝΙΩΤΗ ;;;; ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ? ΕΜΕΙΝΑ ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ!!! ΜΕ ΤΙΣ ....... ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥ !

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.