Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016

Ερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. για την καθυστέρηση πληρωμής προκαταβολής εξισωτικής αποζημίωσης στους παραγωγούς

Ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης συνυπέγραψε μαζί με 26 συναδέλφους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας την παρακάτω ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, με θέμα την καθυστέρηση πληρωμής προκαταβολής εξισωτικής αποζημίωσης στους Έλληνες παραγωγούς.
Αναλυτικά η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,
Με δύο κατά σειρά ανακοινώσεις σας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 30 και στις 31 Δεκεμβρίου 2015, ανακοίνωνε την έναρξη της ήδη καθυστερημένης πληρωμής της προκαταβολής του 75% της Εξισωτικής Αποζημίωσης του 2015 στους δικαιούχους παραγωγούς.
Παρ’ όλα αυτά, οι λογαριασμοί των αγροτών άρχισαν να πιστώνονται μόλις από τις 5 Ιανουαρίου 2016 και έπειτα, με την κατανομή μάλιστα των βοσκοτόπων και άρα των ενισχύσεων να γίνεται με τρόπο, που απέδωσε τελικά σημαντικά μειωμένα χρηματικά ποσά στους παραγωγούς, λόγω του ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναγνώρισε µειωµένες εκτάσεις βοσκότοπων, σε σχέση µε αυτές, που δήλωσαν οι παραγωγοί, επιβάλλοντας μάλιστα και ποινές.
Την ίδια στιγμή, πολλοί παραγωγοί με λίγες ζωικές μονάδες πήραν μεγαλύτερο ποσό εξισωτικής αποζημίωσης σε σχέση με κάποιους, οι οποίοι είχαν πολύ περισσότερες ζωικές μονάδες, ακόμα και τις διπλάσιες, ενώ πολλές είναι οι διαμαρτυρίες παραγωγών ότι αποκλείστηκαν από την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες ανακάλυψαν ξαφνικά εξωγεωργικά εισοδήματα.
Σε άλλες περιπτώσεις, δεν δόθηκε εξισωτική αποζημίωση τόσο σε αυτούς, που έχουν ειδικά δικαιώματα όσο και σε αυτούς οι οποίοι ήταν στον επιτόπιο έλεγχο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ την προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης δεν έλαβαν ούτε όσοι παραγωγοί δραστηριοποιούνται σε νησιά του Αιγαίου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ομοίως, πενιχρά ποσά έλαβαν και οι εκατοντάδες κτηνοτρόφοι του Έβρου και της Μακεδονίας των οποίων το ζωικό τους κεφάλαιο επλήγη λόγω της οζώδους δερματίτιδας.
Επιπροσθέτως και ενώ το Υπουργείο μιλούσε στις ανακοινώσεις του για δήθεν νοικοκύρεμα, δεν στάθηκε ικανό να πληρώσει στο σύνολο των παραγωγών ούτε καν την εξισωτική αποζημίωση των ετών 2014 ακόμα και του 2013, παρά το γεγονός ότι σε σχετικό δελτίο τύπου που εκδώσατε, δηλώνατε στις 17/12/2015 είχατε ανακοινώσει ότι «έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας (δηλαδή από τις 21 Δεκεμβρίου 2015) οι αγρότες θα πληρωθούν και οφειλές παλαιότερων ετών της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ».
Τελικά, αντί για 120 εκ. ευρώ πληρώσατε στις 31 Δεκεμβρίου 2015 – δέκα μέρες μετά - 100 εκ. ευρώ σε 58.000 αγρότες και μάλιστα όχι μέσω κοινοτικών κονδυλίων αλλά από χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αφήνοντας έτσι άλλα προγράμματα απλήρωτα, που κανονικά θα έπρεπε να πληρωθούν από το ΠΔΕ όπως για παράδειγμα προγράμματα των δήμων από το Leader, που εγκρίθηκαν από το 2014.
Ως εκ τούτου και επειδή:
Οι δικαιούχοι παραγωγοί της εξισωτικής αποζημίωσης με απογοήτευση διαπιστώνουν για μία ακόμη φορά την ασυνέπεια λόγων και έργων του αρμόδιου Υπουργείου όσον αφορά στην πληρωμή της προκαταβολής των χρημάτων, που τους αναλογούν
Τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης είναι απολύτως αναγκαία για την επιβίωση των εκμεταλλεύσεων των Ελλήνων παραγωγών σε μία έτσι και αλλιώς εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Πότε θα εκκαθαριστεί η εξισωτική αποζημίωση του 2015 για το σύνολο των δικαιούχων παραγωγών;
2. Τι ποσά αναμένεται να πληρωθούν;
3. Γιατί αρκετά ποσά ήταν σημαντικά μειωμένα σε σχέση με αυτά, που περίμεναν οι παραγωγοί και με ποιον τρόπο θα αρθούν αυτές οι αδικίες;
4. Γιατί δεν έχουν πληρωθεί ακόμα στο σύνολο των παραγωγών οι εξισωτικές αποζημιώσεις των ετών 2014 αλλά και 2013 και πότε προβλέπεται αυτό να γίνει;

3 σχόλια:

 1. Μπράβο Γιάννη έτοιμη ερώτηση τζάμπα μάγκας.Το αποτέλεσμα θα μας πεις πιο θα ειναι; Τι γίνεται με τα υπόλοιπα στην καθημερινή ζωή του Φλωρινιωτη πολίτη που σε εμπιστεύτηκε. Η δικαιολογία ότι είσαι στην αντιπολιτευση δεν πείθει διότι όταν δεν καταθέτεις σοβαρές προτάσεις σύντομα το ψέμα και το χτύπημα στην πλάτη τελειωνουν. Άλλωστε οι αυλοκολακες γύρω σου μόνον πέρνουν και δεν σου προσφέρουν τίποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δίπλα του μαζεύτηκαν όλοι οι γλείφτες και συμφεροντολόγοι. Αυτοί πρώτοι θα τον εγκαταλείψουν και απομακρύνουν πολύ κόσμο. Γιάννη το πολιτικό σου γραφείο είναι ανύπαρκτο. Έχεις απομακρυνθεί από τους αγώνες των κοινωνικών ομάδων. Η μέθοδος των ερωτήσεων δεν λέει τίποτα. Έχεις δυνατότητες βγες μπροστά, πιο δυναμικά.

   Διαγραφή
 2. Δυστυχώς είναι βουλευτής παλιάς κοπής. Δεν τον βλέπω να έχει μέλλον. Κρίμα, άλλη μια απογοήτευση για την ταλαίπωρη Φλώρινα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.