Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

«Αγάπη ή Τζιχάντ»: το νέο βιβλίο της Σοφίας Ηλιάδου - Τάχου

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Επίκεντρο το νέο βιβλίο της Σοφίας Ηλιάδου – Τάχου με τον τίτλο «Αγάπη ή Τζιχάντ».

«…Η Καλλιπάτειρα είχε δολοφονηθεί χθες σε ένα μικρό χωριό έξω από την αρχαία Έφεσο. Η δολοφονία σχολιαζόταν από όλο τον παγκόσμιο τύπο. Στα άρθρα που δημοσιεύονταν κυριαρχούσαν περιγραφές από την εύρεση του πτώματος της Καλλιπάτειρας στο οποίο ήταν καρφιτσωμένο χαρτί όπου αναγραφόταν η εξής φράση από την Αποκάλυψη:
«…καὶ εἶδον γυναῖκα καθημένην ἐπὶ το θηρίον τὸ κόκκινον…»

Το βιβλίο επιχειρεί να μιλήσει στις ψυχές όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων για το ζήτημα της χρησιμοποίησης της γυναίκας στις διαδρομές της ιστορίας. Οι πρωταγωνίστριες είναι όλες γυναίκες, πολλές από τις οποίες υπήρξαν ιστορικά πρόσωπα που αγνοήθηκαν από την επίσημη ιστορία ή πρόσωπα που τους αποδόθηκαν «κατασκευασμένοι» ρόλοι, με προεξάρχοντα εκείνον της γυναίκας «πόρνης», δηλαδή της γυναίκας που χρησιμοποιεί τον ερωτισμό της για να ελέγχει και να εξουσιάζει. Το γοητευτικό ταξίδι στον χρόνο ξεκινάει από την ιστορία της κατασκευής της γυναίκας πόρνης που ανάγεται στις πρωτοχριστιανικές κοινωνίες….

Η Σοφία Ηλιάδου-Τάχου, είναι πρωτοβάθμια Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης» στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με την Ιστορία της Εκπαίδευσης, την τοπική Ιστορία και τη Νεότερη Ιστορία. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Ιστορικών της Εκπαίδευσης και της Διεθνούς Ένωσης Ιστορικών της εκπαίδευσης (ISCHE). Έχει γράψει 9 ιστορικά βιβλία ανάμεσα στα οποία είναι το «Μέρες της Όπλα στη Θεσσαλονίκη» (Επίκεντρο, 2013), «Από τη Βάρκιζα στο Μπούλκες» (Επίκεντρο, 2014) κά. Πολλά άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Το πρώτο της μυθιστόρημα είναι τα «Ζαφειρένια Μάτια» (Μεταίχμιο, 2012). Το ανά χείρας βιβλίο είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.