Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Tα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους Ρώσους στρατιώτες του Μακεδονικού Μετώπου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (video)

100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την άφιξη των δυνάμεων της Αντάντ στη Θεσσαλονίκη και το άνοιγμα του Μακεδονικού Μετώπου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις τότε πολεμικές επιχειρήσεις πήρε μέρος και το Ρωσικό Εκστρατευτικό Σώμα με δύο Ταξιαρχίες, τη 2η και την 4η. Η πρώτη πολεμική εμπλοκή της 2ης Ταξιαρχίας έγινε κατά την απελευθέρωση της Φλώρινας το Σεπτέμβριο του 1916.
Εν όψει λοιπόν του Έτους της Ρωσίας στην Ελλάδα και με σκοπό να τιμηθούν, αφενός τα 1οο χρόνια του γεγονότος και αφετέρου τη μνήμη των Ρώσων πολεμιστών, αποφασίστηκε η ανέγερση του μνημείου για τους Ρώσους στρατιώτες του Μακεδονικού Μετώπου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Δημιουργός του είναι ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης. Το μνημείο, προσφορά του προξενείου, έχει ύψος 3,5 μέτρα και παρουσιάζει έναν ανδριάντα του Ρώσου στρατιώτη με φόντο μια μαρμάρινη στήλη με το έμβλημα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και σπαθί διασταυρωμένο με κλαδί φοίνικα.
Στα αποκαλυπτήρια που έγιναν χθες, στην πλατεία Μαραθώνος, τόσο ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, όσο και ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόβ, αναφέρθηκαν σε ιστορικά στοιχεία, αλλά και στη σημειολογία του.
Η τελετή των αποκαλυπτηρίων ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών.



Μετά από την τελετή των αποκαλυπτηρίων ακολούθησε, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Φλώρινας, ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και ομιλία του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Κόντη και γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων από το τμήμα μαγειρικής της ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ Φλώρινας.




5 σχόλια:

  1. Παντως παδια ειμαστε μακεδονια και ενα αγαλμα του Μεγαλου Αλεξανδρου δν εχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην ειμαστε αχαριστοι. Αγαλμα του Μ. Αλέξανδρου υπάρχει στη Νίκη. Παλιά ήταν σταρμμένο προς Σκόπια μεριά. Κατ΄απαίτηση των σκοπιανών οι "πατριώτες" πολιτικοι το έστρεψαν να κοιτάζει προς Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ!!!!!!
      Ο Μέγας Αλέξανδρος θα κρατούσε σπαθί σαν στρατηγός-βασιλέας…….. και όχι σάρισα που κρατούσαν οι πεζοί στρατιώτες…

      Διαγραφή
    2. Σωστή παρατήρηση. Δεν πρόκειται για άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Πρόκειται για το έργο "Αρχαίος Φρουρός", έργο του 1964, της Αμυνταιώτισσας γλύπτριας Αλίκης Χατζή. Αυτά... γιατί για όλα έχουν άποψη μερικοί...

      Διαγραφή
  3. ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΑΟΡΑΤΑΙ ΣΚΟΤΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ....

    Ο ΡΩΣΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.