Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Θεατρικές παραστάσεις στη Φλώρινα

Ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου Απόλλων παρουσιάζει στην πόλη της Φλώρινας δύο θεατρικά έργα, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Φλώρινας, στις 4, 5 και 6 Ιανουαρίου 2016.
Οι θεατρικές παραστάσεις εντάσσονται στα πλαίσια των χειμερινών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Φλώρινας με δωρεάν είσοδο για όλους. Η έναρξη και των δύο παραστάσεων είναι 20:00.

Οι παραστάσεις είναι οι εξής:

Ο ΕΛΕΦΑΣ
Διανομή:
Γωγώ: Βέτα Αποστολίδου
Βούλα: Χριστίνα Παναγιωτοπούλου
Τάσος: Μάνος Εμμανουήλ
Μήτσος: Ιωάννης Τούμπας

Σκηνοθεσία: Εύη Αριστείδου
Σκηνογραφία: Δημήτρης Βαμβακούσης
Φωτισμός: Γιώργος Πάχος
Υποβολείο: Ζωή Γεωργίου
Μακιγιάζ: Μαρία Εμμανουήλ

Λίγα λόγια για το έργο:
Στα όρια της μαύρης κωμωδίας και του κοινωνικού δράματος, κινείται το πρώτο θεατρικό έργο του Κώστα Μποσταντζόγλου «Ο Ελέφας». Τέσσερα πρόσωπα σκληρά, ασυμπάθιστα, θρεμμένα στην ελληνική επαρχία. Κρυφές δραστηριότητες και σχέσεις, άφθονη καταπίεση και υποταγή. Παρά το γεγονός ότι η δράση εξελίσσεται στο χωριό, οι άγριοι τρόποι των πρωταγωνιστών και η προβληματική επικοινωνία μεταξύ τους φέρνουν στο νου τα σύγχρονα ανταγωνιστικά αστικά ήθη όπου η επιφανειακή ευγένεια συμβαδίζει με έναν ακραίο ατομικισμό. Εδώ απουσιάζει η προσποίηση, ή παίρνει έναν πολύ πιο ανεπεξέργαστο χαρακτήρα. Το γέλιο βγαίνει ακριβώς από εδώ και είναι πικρό.

ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΜΕ ΡΟΥΜΙ
Διανομή:
Ελένη Κωβαίου: Γειτόνισσα
Γιάννης Ξαγοράρης: Χρήστος Σιδηρόπουλος
Χριστίνα Παναγιωτοπούλου: Τζένη (γυναίκα του Χρήστου)
Βέτα Αποστολίδου: Βέσκα
Εύη Αριστείδου: Ρόη (γυναίκα του Παναγιώτη)
Μιχάλης Ζουλουφός: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ζουλουφός
Υποβολείο: Ζωή Γεωργίου
Φροντιστήριο: Ματίνα Ψάλτη
Φωτισμός: Γιώργος Πάχος
Σκηνογραφία: Δημήτρης Βαμβακούσης

Διαλέξαμε αυτό το κείμενο γιατί θελήσαμε να παρουσιάσουμε ένα έργο που καταπιάνεται με το σήμερα και που στοχεύει να καταδείξει τα έντονα προβλήματα της καθημερινότητας μας ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει την ζοφερή πραγματικότητα με τρόπο που προκαλεί το γέλιο.
Το έργο σχολιάζει τα κοινωνικά προβλήματα όπως έχουν μεταλλαχθεί και υφίστανται σήμερα. Εύκολο χρήμα, «αρπαχτές», και μετανάστες είναι οι βασικοί του άξονες. Σε δευτερεύοντες ρόλους έρχονται ο ρατσισμός, που δηλητηριάζει αργά, αλλά σταθερά τις αξίες μας, καθώς και τα μεταλλαγμένα όνειρα μια κοινωνίας που επικοινωνεί μέσω facebook και SMS. Διαθέτει ακόμα επώνυμα αυτοκίνητα και ακίνητα – άσχετα αν τα χρωστάει και δεν έχει τον επιούσιο – αγωνιά για τις επόμενες περικοπές μισθών και συντάξεων, προκειμένου να βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό άρμα της ανάπτυξης, που έρχεται – αλίμονο - μόνο με την καταβολή δόσεων από τους δανειστές και νέα μέτρα. Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται μια Ελλάδα καλά κρυμμένη που αγωνίζεται να σβήσει το τριτοκοσμικό της παρελθόν και να αποδείξει την ευρωπαϊκή της ταυτότητα, θυσιάζοντας όμως στοιχεία της πολιτισμικής της διαφορετικότητας, όπως την γλώσσα.
Οι χαρακτήρες αυτού του έργου είναι μονάδες μιας κοινωνίας που έχει ήδη θέσει τις αξίες της σε έκπτωση και έχουν απωλέσει εδώ και καιρό την αθωότητα τους. Οι ανατρεπτικές καταστάσεις, γραμμένες για να προκαλέσουν γέλιο, παρωδούν αφάνταστα την σύγχρονη ζωή μας αγγίζοντας τα όρια του μπουρλέσκ. Πέρα όμως από τον προβληματισμό που θέλουμε να δημιουργήσουμε, βασικό μέλημά μας είναι να περάσετε καλά - όπως κι εμείς στις πρόβες και παραστάσεις αυτού του έργου που έχει γίνει πλέον δεύτερος εαυτός σε όλους τους συμμετέχοντες – και να γελάσετε με την καρδιά σας. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.