Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας για τα προβλήματα στη λειτουργία της Νεφρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Φλώρινας

Ανάστατοι είναι οι νεφροπαθείς της περιοχής της Φλώρινας καθώς η Νεφρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας, βρίσκεται στα πρόθυρα κλεισίματος, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού. 
Συγκεκριμένα η κλινική λειτουργεί με μια μόνο γιατρό, η οποία καλείται να εξυπηρετεί 45 ασθενείς, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους ασθενείς αλλά και για τις συνθήκες εργασίας της εν λόγω γιατρού και την υγεία της. 
Επιπλέον, οι ίδιοι οι νεφροπαθείς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου τους, πιστεύουν ότι η στελέχωση της κλινικής με νέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, όπως έχει εξαγγελθεί από τους αρμόδιους, «…είναι στάχτη στα μάτια μας, επειδή όλα δείχνουν πως ελλείψει ιατρικού προσωπικού η μονάδα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.» 
Οι όποιες υποσχέσεις για στελέχωση της μονάδας, έμειναν στα λόγια και πλέον είναι γεγονός ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη με τραγικές συνέπειες στην υγεία αλλά και στην ίδια την ζωή των αιμοκαθαρόμενων της ευρύτερης περιοχής, μιας και δεν θα έχουν έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
Είναι γνωστό πως οι νεφροπαθείς ολόκληρης της χώρας, βιώνουν κι αυτοί τις επιπτώσεις της πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Δημόσιας Υγείας - Πρόνοιας, που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζεται από τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Άλλωστε, στον Δημόσιο Τομέα, οι Μονάδες που εξυπηρετούν τους νεφροπαθείς είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, ενώ οι περισσότερες από αυτές λειτουργούν με τεράστια προβλήματα, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης και των ελλείψεων σε προσωπικό. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να μετακυλίεται το κόστος περίθαλψης από το κράτος στους ασθενείς και οι νεφροπαθείς να οδηγούνται στις ιδιωτικές κλινικές ΜΤΝ/ΜΧΑ, που ολοένα και πολλαπλασιάζονται.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
• Την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας.. 
• Την εξασφάλιση, με ευθύνη του κράτους, δωρεάν φαρμάκων, εξετάσεων, θεραπειών, τεχνιτών βοηθημάτων, για όλους τους νεφροπαθείς σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
• Να δημιουργηθούν οι αναγκαίες δημόσιες μονάδες τεχνητού νεφρού σε όλη τη χώρα με βάση τις ανάγκες για να μην αναγκάζονται οι νεφροπαθείς να μετακινούνται συνεχώς σε μεγάλες αποστάσεις για την αναγκαία αιμοκάθαρση επιβαρύνοντας την υγεία τους, την ίδια την οικογένεια τους, που έχει σαν συνέπεια και την οικονομική τους αφαίμαξη. 

Οι βουλευτές 
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

4 σχόλια:

  1. ΕΥΧΩΜΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΡΑΥΓΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευτυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. ΚΚΕδες να πάτε στην βόρεια κορέα αν δεν σας αρεσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μυαλό σου και μια λίρα...
      Τα λεφτά που δίνεις μέσω της φορολογίας δε σε ενδιαφέρει να αξιοποιούνται σωστά?

      Διαγραφή
  3. ....καποιοι ΜΑΤΣΩΜΈΝΟΙ σαν τον 651 ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.