Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Δυτική Μακεδονία: η Περιφέρεια των 50 λιμνών

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ

του Στ. Καπλάνογλου, Γεωπόνου

Μεταδόθηκε από το Flash tv, η πρώτη εκπομπή, στα πλαίσια της ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ, την ημέρα των Χριστουγέννων, η οποία αναφέρεται στις 50 λίμνες της περιοχής της Δυτ. Μακεδονίας και τον ανεκμετάλλευτο πλούτο τους.
Στις εποχές που ζούμε, η αναζήτηση ευκαιριών για ανάδειξη της οικονομίας είναι απαραίτητη. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το όποιο συγκριτικό πλεονέκτημα διαθέτουμε, για να ξεβαλτώσουμε, από το τέλμα, που μας έσπρωξαν εγχώριοι και ξένοι παράγοντες.
Η πατρίδα μας έχει πολλές δυνατότητες ανάκαμψης, αν εκμεταλλευτεί τους πόρους που υπάρχουν και, μέχρι στιγμής, κανείς δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να καταγράψει, σωστά και να τους μελετήσει, ώστε να κερδίσει ό,τι καλό έχουν μέσα τους για τη βελτίωση της ζωής όλων μας.
Τέτοιους, θεωρώ, ότι διαθέτει και η περιοχή μας και με τις μικρές μας δυνάμεις και γνώσεις, θα μας επιτρέψετε να αναδείξουμε, κάποιες στη Δυτ. Μακεδονία και δεν είναι άλλες από τις λίμνες. Αυτές κρύβουν μέσα τους και γύρω τους απίστευτες δυνατότητες οικονομικής προσφοράς για τον τόπο.
Υπάρχουν άπειρες δυνατότητες εκμετάλλευσης, για τουρισμό, δράση, αναψυχή και αθλητισμό, καθώς και για παραγωγή ψαριών και αλιεία, ορθολογική εκμετάλλευση για άρδευση των αγρών και για πολλές ανάλογες δράσεις.



Διαθέτουν έναν απίθανο πλούτο, σε χλωρίδα και πανίδα και υπάρχουν μαγευτικά τοπία, σε σημεία που δεν μπορεί να βάλει ο νους.
Απαιτείται, όμως, για να υπάρχει σωστός προγραμματισμός και μελέτη να ξεκαθαρίσουμε το καθεστώς ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων των Δυτικομακεδόνων, στους οποίους και ανήκει αυτός ο πλούτος.
Οι λεγόμενοι “επενδυτές”, οι λεγόμενοι ¨φίλοι”, που μας τριγυρίζουν και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για ιδίον όφελος, ό,τι κινείται , πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή, ενώ το ίδιο το κράτος πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες του να κερδίσουν απ΄ό,τι πραγματικά τους ανήκει.
Το νερό και οι τεχνητές λίμνες δεν πρέπει να περάσουν στα χέρια των ιδιωτών.
Στις λίμνες,ήδη, κάποιοι πρωτοπόροι έδειξαν πως μπορούν να προσφέρουν πολλά.
α) Δράσεις σαν τα Πρέσπεια, στο νομό Φλώρινας
β) Η μικρή, αλλά ενδεικτική παραγωγή γριβαδιών στην τεχνητή λίμνη, ανάμεσα στον Ταξιάρχη των Γρεβενών και την Κοκκινιά
γ) Οι εκδηλώσεις στη λίμνη των Βράχων της Καστοριάς
δ) Η μεγάλη επισκεψιμότητα ορειβατικών συνδέσμων, από όλη την Ελλάδα, σε δρακολίμνες της περιοχής και άλλες ανάλογες κινήσεις,σε άλλα μέρη της περιοχής μας

Παρακολουθήστε, λοιπόν, τα video της 1ης εκπομπής για να ανακαλύψετε την ομορφιά των λιμνών μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.