Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Η παιδεία του Νεοέλληνα

Δυστυχώς, όλοι χρησιμοποιούμε την παιδεία των αρχαίων Ελλήνων προκειμένου να εκμεταλλευτούμε το υψηλό επίπεδο της και παράλληλα να κρύψουμε το σημερινό επίπεδο της δικής μας παιδείας.
Έχουμε μάθει όλοι να μιλάμε ότι είμαστε απόγονοι των «μεγάλων» αρχαίων Ελλήνων, παρόλο που δεν τους μοιάζουμε στο ελάχιστο, και δεν μιλώ για τα ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά, αλλά για την αγνότητα της ψυχής μας, τις αξίες και τα ιδανικά μας μα πάνω από όλα την παιδεία μας.
Η παιδεία, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, δεν αναφέρεται στην εκπαίδευση που δέχεται ένας άνθρωπος, αλλά στην νοητική και ψυχική του καλλιέργεια. Η παιδεία των Νεοέλληνων είναι κατά την γνώμη μου στο χειρότερο σημείο που θα μπορούσε να βρεθεί, καθώς στην πλειονότητα του πληθυσμού μας, είμαστε ανίκανοι να φερθούμε σαν νοήμων όντα, αλλά μπορούμε πολύ εύκολα να φερθούμε ως απλά θηλαστικά, στα οποία επικρατεί ο νόμος του ισχυρού. Άλλωστε, στην κοινωνία μας με μόδα τα μπράτσα και τα τατουάζ, έχουμε φτάσει σε σημείο να μοιάζουμε σε εξαιρετικό βαθμό στους πρωτόγονους.
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι κάνει κύκλο και αυτό μπορεί εύκολα να το αντιληφθεί κανείς στην σημερινή Ελλάδα. Ο «αγράμματος» Έλληνας που χρησιμοποιεί λέξεις όπως «ισότητα» και «δικαιοσύνη» προκειμένου να καλύψει τις δικιές του λαμογιές δεν σέβεται πρωτίστως την ερμηνεία αυτών των μοναδικών και πιο σημαντικών λέξεων και δεύτερον προτάσσει τα ψεύτικα μπράτσα του για να την προστασία των ήδη αλλαγμένων για αυτόν όρων.

Αλέξανδρος Αναστασίου

7 σχόλια:

  1. Σε διαβεβαιώ ότι οι λαμογιές γίνονταν από αρχαιοτάτων χρόνων και δεν διαφέρουμε σε τίποτα από κείνους. Και μόνο ότι φυλακίσθηκαν ή οδηγήθηκαν στην εξορία ή στον θάνατο όλοι σχεδόν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι στρατηγοί από άλλους αρχαίους Έλληνες δεν σου λέει κάτι; Οι ιστορικότερες ήττες από λαμόγια προκλήθηκαν βλ Θερμοπύλες ...Ο πελλοπονησιακός πόλεμος δεν σου θυμήζει το διαχρονικό ελλάτωμα μας να βγάζουμε ο ένας το μάτι του άλλου; Υπάρχουν άπειρες στιγμές της αρχαίας Ελλάδας με την σημερινή παρακμή ...
    Σε διορθώνω επίσης στα εξής σημεία
    η λέξη νεοέλληνας γράφεται με Ν μικρό και όχι Κεφαλαίο
    Οι "αρχαίοι" Έλληνες δεν αναγράφοντε πουθενά μέσα σε εισαγωγικά ήταν σκέτο αρχαίοι Ελληνες κι έτσι αναγράφοντε σε όλα τα λεξικά αλλα και σε όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του πλανήτη.
    και κάτι τελευταίο...
    η σημερινή παιδεία με την ένοια της εκπαίδευσης πράγματι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την παιδεία που δίδασκε ο Αριστοτέλης ο Πλάτωνας ή άλλοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι η επιστήμονες η με την παιδεία πρίν μερικά χρόνια με την σημερινή παιδεία των πολτοποιημένων διανοητικών σούπερ μάρκετς που έχουν τον μαθητή αυριανό αντικείμενο καταναλωτισμου...

    Εδώ στην Φλώρινα για παράδειγμα όποιος ρωτήσεις τι ήταν ο Βορέας η ο Διόνυσος ελάχιστοι μαθητές θα σου απαντήσουν σωστά ως αποτέλεσμα της ανεπαρκέστατης εκπαίδευσης που σερβίρουν στα σχολεία ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Νεολληνικη γλωσσα του Λυκειου εχει καταστρεψει γενιες, οχι αστεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετική η ιδέα σου, ωστόσο είναι αρκετά πρόχειρη η διατύπωσή της..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλοι αμεσως να βγάλετε κόμπλεξ σε ενα παιδί που δοκιμάζει πρώτη φορά..! Καλή τύχη νεαρέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Σαν ΝΟΗΜΩΝ όντα".. Χωρίς κακεντρέχεια αλλά σε ένα άρθρο που πραγματεύεσαι ζητήματα περί παιδείας είναι επιβεβλημένη η άρτια χρήση των γραμματικών και συντακτικών κανόνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλη επιτυχια στη νεα σου προσπαθεια νεαρε...
    <>

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.