Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Στη Φλώρινα οι περιφερειακές εκδηλώσεις του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Στη Φλώρινα μεταφέρονται οι περιφερειακές εκδηλώσεις του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το τριήμερο Τετάρτη 6, Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Απριλίου.

Οι προβολές, με ελεύθερη είσοδο, θα γίνονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας (αίθουσα Θόδωρος Αγγελόπουλος).

Πρόγραμμα Προβολών

Τετάρτη 6/4, 8:30 μ.μ.
8.30: Ludlow, Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα (70’)
9.45: Μία μέρα με τον Έβο Μοράλες (30’)
10.20: Guardians of the Aegean (83’)

Πέμπτη 7/4, 8:30 μ.μ.
8.30: Σκιά στην ψυχή (95’)
10.10: Σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς (17’)
10.30: Η δεύτερη ευκαιρία (61’)

Παρασκευή 8/4, 8:30 μ.μ.
8.30: Long Dive Μακροβούτι (43΄)
9.20: Imperium (23’)
9.45: Ο ασκός του Αιόλου (85’)

Συναρπαστικές όψεις της σύγχρονης πραγματικότητας αναδεικνύονται μέσα από τα ελληνικά ντοκιμαντέρ του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Κοινωνία και πολιτική, ανθρώπινα δικαιώματα και προσφυγικό, μνήμες από το παρελθόν, πορτρέτα ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής, τέχνες, περιβαλλοντικά ζητήματα, εμπνέουν μεταξύ άλλων τους έλληνες δημιουργούς, συνθέτοντας ένα τολμηρό μωσαϊκό ιστοριών που αξίζει να καταγραφούν.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ταινία Μια μέρα με τον Έβο Μοράλες του Ιάσωνα Πιπίνη είναι ένα 24ωρο από τη ζωή του προέδρου της Βολιβίας, του πρώτου ιθαγενή προέδρου στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, ο οποίος εξομολογείται στην κάμερα τις απόψεις του περί εξουσίας, φτώχειας και όχι μόνο.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το ντοκιμαντέρ Η δεύτερη ευκαιρία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη ακολουθεί έναν έφηβο Λιθουανό, τρόφιμο σε φυλακή ανηλίκων στην Ελλάδα, ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Με ήρωες νεαρούς Ρομά αλβανικής καταγωγής, πρώην παιδιά των φαναριών που εξαφανίστηκαν από το ίδρυμα όπου είχαν καταλήξει μετά από επιχείρηση «σκούπα» το 2004, το ντοκιμαντέρ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μια ενδελεχής έρευνα που καταδεικνύει τις πραγματικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πρακτικής των ανεμογεννητριών, καταγράφεται στο ντοκιμαντέρ Ο Ασκός του Αιόλου του Νασίμ Αλάτρας. Το φιλμ Guardians of the Aegean του Όμηρου Ευαγγελινού διερευνά το ζήτημα της υπεραλίευσης και τον αγώνα επιβίωσης των μικρών παράκτιων ψαράδων στο Αιγαίο.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ
Την πιο αιματηρή σελίδα του εργατικού κινήματος της Αμερικής αποτυπώνει το ντοκιμαντέρ LUDLOW, Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα του Λεωνίδα Βαρδαρού, με θέμα τη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του Ροκφέλερ και του συνδικάτου των ανθρακωρύχων το 1914.
Φόρο τιμής στους Έλληνες και Τούρκους πρόσφυγες της ανταλλαγής των πληθυσμών που συντελέστηκε το Μεσοπολέμο και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, αποτίει το ντοκιμαντέρ Σκιά στη ψυχή των Δημήτρη Πλιάγκου και Μάριου Πολυζωγόπουλου.
Η ταινία Σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς του Τάκη Σακελλαρίου, εστιάζει στην κρίσιμη για την Ελλάδα εβδομάδα μεταξύ 12 και 18 Οκτωβρίου 1944, όπως διαδραματίστηκε στην Αθήνα από την πρώτη ημέρα της απελευθέρωσής της.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ
Πολλά ελληνικά ντοκιμαντέρ σκιαγραφούν τα πορτρέτα καθημερινών ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής. Ο ήρωας του ντοκιμαντέρ Μακροβούτι (Long Dive) της Ιρίνα Μπόικο δεν άφησε την αναπηρία του να ορίσει τη ζωή του - το αντίθετο μάλιστα, αφού δίνει και κερδίζει καθημερινά τις μάχες του.

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Αναλύοντας τις βασικές μορφές εξουσίας που καθορίζουν την ανθρώπινη ζωή και κοινωνία, το ντοκιμαντέρ Imperium του Στέλιου Οικονομίδη επιχειρεί να απαντήσει στο κατά πόσο, τελικά, είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε τις επιλογές μας.

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 6/4 | 8:30 μ.μ

8:30μμ: LUDLOW, Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα
Ο Πόλεμος του άνθρακα του Κολοράντο είναι η πιο βίαιη και αιματηρή σελίδα του εργατικού κινήματος της Αμερικής. Σε αυτήν τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Ρόκφελερ και του συνδικάτου των ανθρακωρύχων, σημαντικό ρόλο έπαιξαν 500 Έλληνες που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του αντάρτικου στρατού που έφτιαξε το συνδικάτο για να εκδικηθεί τη Σφαγή του Λάντλοου – τις δολοφονίες 20 γυναικόπαιδων και του ηγέτη των Ελλήνων Λούι Τίκα στις 20 Απριλίου του 1914. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την άγνωστη ιστορία αυτής της σύγκρουσης, φωτίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων, μέσα από μαρτυρίες απογόνων τους στο Κολοράντο, συνεντεύξεις με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς ιστορικούς και σπάνιο αρχειακό υλικό (βίντεο-συνεντεύξεις επιζώντων απεργών, φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων, κείμενα ντοκουμέντα και τραγούδια).
Το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων απονεμήθηκε στην ταινία με το σκεπτικό ότι «Η ταινία φωτίζει, με σπάνιο αρχειακό υλικό, μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας του εργατικού κινήματος της Αμερικής, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων μεταναστών»
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός | Διάρκεια 70’

9:45μμ: Μια μέρα με τον Έβο Μοράλες
Πριν από δέκα χρόνια, ένας φτωχός ιθαγενής της φυλής Αϊμάρα ανέλαβε την εξουσία στη Βολιβία, σε μια χώρα όπου την πολιτική και οικονομική εξουσία μονοπωλούσε για αιώνες η λευκή μειοψηφία. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει ένα 24ωρο του Έβο Μοράλες, του πρώτου ιθαγενή προέδρου στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, και παρουσιάζει πτυχές από τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας. Συναντήσαμε τον Μοράλες στην πόλη Λα Πας στις Άνδεις, σε υψόμετρο περίπου 3.500 μέτρων και τον συνοδεύσαμε στα ταξίδια που έκανε με το προεδρικό αεροσκάφος και με ελικόπτερο σε διάφορες πόλεις της χώρας. Ο πρόεδρος της Βολιβίας διηγείται εν πτήση στην κάμερα, πώς από φτωχός ιθαγενής αγρότης κατάφερε να φθάσει στο ανώτερο αξίωμα της χώρας, και μιλάει για τον αγώνα κατά της φτώχειας.
Σκηνοθεσία: Ιάσων Πιπίνης | Διάρκεια 30’

10:20μμ: Guardians of the Aegean
H πενταετής οδύσσεια του κινηματογραφιστή Όμηρου Ευαγγελινού καθώς ταξιδεύει με ένα παλιό ψαροκάικο στα νησιά των Κυκλάδων για να ερευνήσει το θέμα της υπεραλίευσης και τον αγώνα επιβίωσης των μικρών ψαράδων στις ακτές του Αιγαίου. Εκεί καταγράφει μια κατάσταση αναρχίας και χάους όπου οι καθημερινές παράνομες πειρατικές τακτικές όπως η χρήση δυναμίτη και η μεγάλης κλίμακας αλιεία, έχουν επιφέρει δραματικά αποτελέσματα στα ιχθυοαποθέματα. Καθ’ οδόν μαθαίνει για ένα σχέδιο προστασίας που δημιουργείται με πρωτοβουλία του Πιερ Ιβ Κουστό, καταλήγει στη Σαντορίνη, όπου παρακολουθεί τις προσπάθειες του τελευταίου να ενώσει ντόπιους ψαράδες, επιστήμονες και πολιτικούς, με σκοπό τη δημιουργία μιας Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής. Τέτοιες πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος που γεννιούνται από τους άμεσα εμπλεκόμενους είναι ελάχιστες παγκοσμίως.
Σκηνοθεσία: Όμηρος Ευαγγελινός | Διάρκεια 83’

Πέμπτη 7/4 | 8:30 μ.μ

8:30μμ: Σκιά στην ψυχή
Εκεί όπου σταματά η επίσημη ιστορία, εκεί όπου τελειώνουν τα άλλα ντοκιμαντέρ, ξεκινά η Σκιά στην ψυχή των προσφύγων της Ανταλλαγής. «Τουρκόσποροι» και «ρωμιόσποροι» αφηγούνται τις συγκλονιστικές ιστορίες τους, με φόντο τη σκοτεινή διπλωματία στα ταραγμένα χρόνια του Μεσοπολέμου, που άλλαξε τις ζωές τους για πάντα. Η ταπεινωτική καθημερινότητα, ο ρατσισμός, οι παράγκες, η εγκατάλειψη, αλλά και η προσδοκία για την επιστροφή στην πατρίδα – μια σκιά στην ψυχή που δεν θα σβήσει ποτέ. Κάποια ανεπίδοτα γράμματα κρυμμένα σε μια παλιά ντουλάπα και ένας ερευνητής σε ένα απρόσμενο ταξίδι στον χώρο και το χρόνο είναι η αφορμή για να ζωντανέψει ξανά η προσφυγική γειτονιά με τα χρώματά και τα αρώματά της. Ένα ντοκιμαντέρ-φόρος τιμής στους ξεριζωμένους πρόσφυγες της Ανταλλαγής στις δύο πλευρές του Αιγαίου.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πλιάγκος, Μάριος Πολυζωγόπουλος | Διάρκεια 95’

10:10μμ: Σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς
Το ντοκιμαντέρ Σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς ανατρέχει σε μία κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα, στην περίοδο από τις 12 έως τις 18 Οκτωβρίου του 1944, ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα της απελευθέρωσής της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής. Η εβδομάδα αυτή, μεστή εκδηλώσεων αυθόρμητου λαϊκού ενθουσιασμού και πυκνών πολιτικών γεγονότων, αναπλάθεται με την εκφραστική αξιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού από το Αρχείο της ΕΡΤ και το Πολεμικό Μουσείο. Ακόμη, επιχειρείται μια σύντομη αναδρομή σε καθοριστικά γεγονότα που προηγήθηκαν, ενώ υποδηλώνονται και όσα τραγικά ακολούθησαν την πρώτη εβδομάδα της απελευθέρωσης της Αθήνας.
Σκηνοθεσία: Τάκης Σακελλαρίου | Διάρκεια 17’

10:30μμ: Η δεύτερη ευκαιρία
«Βγαίνεις στο προαύλιο. Στο ένα παγκάκι κάποιοι κρατούμενοι συζητάνε για το πώς θα παρανομήσουν, όταν θα βγούνε, δίχως να τους πιάσουν. Στο άλλο μιλάνε για πρέζα, στο παρ' άλλο μιλάνε για τα καλάσνικοφ και ξαφνικά διακρίνεις εκεί πέρα πίσω, ένα τεράστιο Λιθουανό μαζί με κάνα-δυό παραπλήσιους τύπους να παίζουνε σκάκι...», αφηγείται ένας κρατούμενος δάσκαλος μουσικής στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα. Υπάρχει στην αληθινή ζωή μια δεύτερη ευκαιρία; Ένας έφηβος από τη Λιθουανία βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές ανηλίκων μιας άγνωστης χώρας που δεν έχει ξαναδεί, ούτε μιλάει τη γλώσσα της. Ή θα μείνει στο κελί του παραιτημένος ή θα βρει τρόπο να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του. Στο σχολείο της φυλακής θα προσπαθήσει να μάθει ελληνικά, να ανακαλύψει τα κρυμμένα ταλέντα του κι ίσως μια μέρα να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο. Θα τα καταφέρει; Για τρία χρόνια μέσα από τη φυλακή παλεύει να πετύχει αυτούς τους άπιαστους στόχους καθώς η κάμερα αποτυπώνει την αγωνία του να ξαναρχίσει τη ζωή του από την αρχή.
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης | Διάρκεια 61’

Παρασκευή 8/4| 8:30 μ.μ

8:30μμ: Μακροβούτι
«Ο άνθρωπος είναι ένα άπειρο... είναι ένας δρόμος», λέει ο Βρεζ Κιρακοσιάν, ο ήρωας του ντοκιμαντέρ αυτού. Ανάπηρος από παιδί λόγω ατυχήματος, μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια της Αρμενίας με τον πατέρα στην φυλακή. Στα τέσσερά του έμαθε μόνος του να διαβάζει και να γράφει, λίγο αργότερα να ζωγραφίζει. Στα 18 του άρχισε να γράφει το πρώτο του βιβλίο. Στα 20 πούλησε τον πρώτο του πίνακα. Στα 29 του γνώρισε μια κοπέλα μέσω διαδικτύου. Στα 30 απέκτησε οικογένεια. «Τι είναι το παρόν ενός ανθρώπου», λέει. «Είναι η μάχη. Η μάχη των παθών του. Η μάχη που η εξέλιξή της είναι άγνωστη και εξαρτάται μόνο απ’ τον άνθρωπο».
Σκηνοθεσία: Ιρίνα Μπόικο | Διάρκεια 43’

9:20μμ: Imperium
Κατά πόσο είμαστε ελεύθεροι; Πόσο ελεύθερες είναι οι επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας; Η ταινία εξερευνά τις βασικές μορφές εξουσίας που καθορίζουν τη ζωή του ανθρώπου και ελέγχουν τη συμπεριφορά του, ασκώντας πάνω του μία δύναμη που πολλές φορές είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή.
Σκηνοθεσία: Στέλιος Οικονομίδης | Διάρκεια 23’

9:45μμ: Ο ασκός του Αιόλου
Η παρουσία πολυάριθμων ανεμογεννητριών που φυτεύονται αλόγιστα στο όνομα της «πράσινης ενέργειας» σε ανεκτίμητες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας αποτέλεσε το έναυσμα για μια έρευνα που κράτησε σχεδόν δυόμισι χρόνια. Ο κύριος στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να φέρει στην επιφάνεια τις πραγματικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της εφαρμογής αυτής της πολιτικής και τις «παρενέργειες» τον αποκαλούμενων «στρατηγικών επενδύσεων» που επιδοτούνται αδρά. Ο Ασκός του Αιόλου εστιάζει στους αγώνες που κάνουν οι τοπικές κοινωνίες για να αποτρέψουν τη μετατροπή του οικοσυστήματος που τις περιβάλει σε βιομηχανικές περιοχές και ερευνά τις διαδρομές του χρήματος από τα πολιτικά γραφεία μέχρι τις κορυφές των βουνών.
Σκηνοθεσία: Νασίμ Αλάτρας | Διάρκεια 85’


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.